Šta je novo?

Mobile Number Portability (MPN) u Srbiji?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prenosivost broja bi najvise odgovarala VIP-u, jer ima relativno dobru ponudu a ljudi nisu hteli da menjaju svoj stari broj. Dok sa druge strane Telenor ce najvise da izgubi jer ima najskuplje usluge, ali ljudi su to trpeli jer opet nisu hteli da menjaju stari broj.

Kako si ovo zakljucio?

Na postpaidu imaju iste cene, isto minuta, samo telenor ima i prenosenje istih (dakle povoljniji je). Ostale usluge koje vip nema necu da pominjem.

Na pripejdu trenutno stanje Vip: 5.4din/min, Telenor (najslicniji paket) 5.5din/min svaki treci gratis (ne racunam trenutnu promociju). Vipu fali neki paket i za ljude koji mnogo kuckaju poruke... U stvari fali im nekoliko tarifnih modela i usluga.

Tacno da bi Vipu najvise odgovaralo jer imaju najmanje korisnika i ako bi odlucili da ponude neke povoljnije usluge mogli bi da urade dobar posao. Sa druge strane mts-u koji ima najvise korisnika ne odgovara poostravanje konkurencije. Mada VIP i sad ne igra na tu kartu, uvek su oni prvi koji poskupe ili sl (npr zaokruzivanje 60+30 uveli jos letos, poskupeli sa 4.9 na 5.4, sto jos niko nije ispratio, ali ce verovatno za 4-5 meseci, prvi izmislili poruke u mrezi...).

Poslednja izmena:
Prenosivost broja bi najvise odgovarala VIP-u, jer ima relativno dobru ponudu a ljudi nisu hteli da menjaju svoj stari broj. Dok sa druge strane Telenor ce najvise da izgubi jer ima najskuplje usluge, ali ljudi su to trpeli jer opet nisu hteli da menjaju stari broj.

MPN je nesto od cega ce korisnici imati najvece benefite. Na stranu to koji ce operater da ima najvecu korist ili stetu, ovo treba gledati ipak iz perspektive obicnog korisnika i mogucnosti koje se tim putem njemu otvaraju. Mnogi od nas su na neki nacin vezani za svoje brojeve. Neki sentimentalno jer im je to prvi broj, neki jer ih svi znaju na tom broju. Ta masa ljudi ne zeli da predje kod drugog operatera cak i ako je ponuda bolja bas iz tih razloga. Ko ce da obavestava 250 ljudi da si promenio broj koji svi dobro znaju (iako je to realno glupo jer svi danas koriste imenike telefona za unos brojeva, malo ko pamti iste). Na ovaj nacin bi sam korisnik imao mogucnost da zadrzi postojeci broj (ili brojeve) ali opet da koristi ponudu koju zeli.

Sa druge strane, to stvara jos vecu konkurentnost medju operaterima. Ako se MPN izvede kako valja, bitka na polju mobilne telefonije u Srbiji ce biti jos veca nego sto je sada. A to znaci nize cene, povoljnije uslove, veci portfolio proizvoda i naprednije usluge.

Poslednja izmena:
u toku je neka bitka??? :D

i da postoji MNP ( btw, tako mi se zvao klan za quake onomad :D ) ponuda je takva da je manje vise isto kod svih pa ne vidim kakve bi koristi prosecan pera imao od toga sem neke slobode izbora...

Evo, moj slučaj:
Telenorov sam korisnik, i mogu reći da sam zadovoljan.
Što se mene tiče, drugi operater me može privući, ali ne ponudom u domaćoj mreži. Telenor je tu OK sa cenama, a od skora daje i internet kao tarifni dodatak, što mi znači.
Imam Prenesi 325 paket, i već nagomilanih preko 900 minuta za prenos. Razlog - često sam u romingu.

U ovoj godini sam na roming potrošio oko EUR 1000, i skoro 90% tog iznosa je potroženo u mrežama koje su vlasništvo Mobilkom grupe.
Dakle, VIP tu može mnogo da ponudi. Čudi me da već nisu ponudili roming sa, recimo, Hrvatskom, po značajno nižoj ceni. Ili sa Slovenijom - ne zaboravimo da je, bar kod Telenora, Slovenija u (cenovnoj) zoni 2. Kao i Austrija.
VIP to lako može da prepolovi.

Poslednja izmena:
Nesto ne mislim da ce biti barem pre pocetka 2010.

U evropi su na 1 svi servisi (najpoznatiji svakako 112) ;)
Verovatno se misli da se razrese svi brojevi koji su oblika 06x1xxxxxx(x)
tj "06\d1\d+" (regexp)

Dakle, kome broj pocinje na "1" moze vec da racuna da ce mu se promeniti broj?

To je mnogo pretplatnika, oni najstariji na 064 :)

.

Poslednja izmena:
Ja sam tako razumeo. Meni telenor poklonio broj blizanac na 1 :)

Pa i meni se cini pogotovo za fixnu telefoniju kada se zove u lokalu, bez pozivnog broja. Tada ne bi mogli da se zovu fixni brojevi koji pocinju na "1" (Zemun i sl.)

Pretplatnicki brojevi u mobilnoj telefoniji ne pocinju sa "1" vec (obavezno) pocinju sa (0)6x pa mi se cini da tu ne bi bilo potrebe nesto da se dira.
Pozivajuci "112" bi se nedvosmisleno dobio upravo servis "112".

Ili gresim? :)

edit: koliko vidim u Hrvatskoj postoji sistem 112 dok postoje i prepaid brojevi koji pocinju sa 09x 1xx xxxx tako da mi se cini da 06x 1xx xxxx u Srbiji nece biti "korigovani"

Poslednja izmena:
Mislim da se odnosi samo na fiksnu telefoniju.

Meni se svidja varijanta bez 0 (nule). Znaci svejedno da li zoves sa fiksnog u lokalu ili medjugradski ili sa mobilnog uvek zoves broj tipa: 113344556 za BGD tako da i internacionalni broj bude samo sa dodatim prefiksom (+381113344556). Isto vazi i za mobilne...
Ali to je malo nemoguce jer svi pozivni su oblika 01x. Tako da mozda misle na tu jedinicu...

u sistemu telefonije imate

medjunarodni nivo
nacionalni nivo
lokalni nivo

kada iz lokalnog nivoa (a to je svaki pozivaoc) izlazite u nacionalni kucate jednu 0 kao izlaz u nivo više, a kada idete u medjunarodni kucate 00, tj u drugi više nivo, pa onda pozivni broj za šta vam treba, tj sa kog nivoa zovete

+ je zamena za 00

0 je kod za izlaz, tako da sumnjam da moze da se radi nešto na temu toga, osim ako se ne bude sve menjalo,

Prvo treba zakon da se donese o tome, pa Ratel da donese odluku, e tek onda ce moci da se migrira iz mreze u mrezu. Opste je poznato da je u hrvatskoj, Vip to prvi uveo, tak oda ce i ovde definitivno to prvi uraditi, samo da se drzava dogovori sama sa sobom na koji nacin se zaraditi neki dinar :D

Telefonski broj u trajnom vlasništvu

Građani Srbije postaće uskoro vlasnici mobilnih i fiksnih telefonskih brojeva i moći će da ih, za najviše tri dana, presele kod operatora sa najnižim cenama. Pri kraju je izrada pravnih akata koji će konstituisati ovakvo vlasništvo nad brojem, uključujući prefikse 063, 064, 060 i ostale mobilne. „Telekom Srbija” ove zime dobija konkurenciju u fiksnoj telefoniji koja će, takođe, izdavati brojeve sa geografskim prefiksima 011, 021 i ostalim. Srbija, najzad, izlazi iz malobrojnog kruga zemalja u kojima telekomunikacioni operatori ne moraju previše da brinu utvrđujući cenovnik usluga.

Ova akcija se odvija pod okriljem Ministarstva za telekomunikacije. Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) upravo je izradila početnu verziju pravilnika o prenošenju telefonskih brojeva, koji će biti usvojen do kraja leta. Primera radi, vlasnik broja koji počinje sa 063 moći će da broj u celosti preseli kod „VIP Mobajla”, da njemu plaća račun za usluge i da nema prefiks 060.
- Pravilnik se odnosi i na fiksnu i na mobilnu telefoniju, ali će kod mobilne telefonije moći da se preseljavaju, kad je o pripejdu reč, samo registrovani brojevi. Evidenciju korisnika brojeva do sada su vodili operatori, radiće to i ubuduće, ali bi baza podataka vlasnika brojeva trebalo, prema onome što predlažemo u pravilniku, da se vodi pod okriljem Ratela. Tu je delikatno pitanje zaštite privatnosti jer operatori moraju o tome da vode računa - kaže za „Blic” Milenko Cvetinović, direktor sektora za informaciono-komunikacione tehnologije u Ratel.
Štefan Keler, međunarodni ekspert za propise u oblasti telekomunikacija, ističe da prenosivost telefonskog broja postoji u svim članicama EU koje na taj način podstiču otvorenost tržišta za suštinsku, a ne samo formalnu konkurenciju u oblasti mobilne telefonije.
- Svetska iskustva pokazuju da mogućnost preseljenja telefonskog broja utiče na povećanje kvaliteta usluga i povoljnije cene jer primorava operatore da se mnogo više trude ukoliko žele da zadrže ili prošire korisničku bazu - kaže Keler za „Blic”.
Slobodan Marković, specijalni savetnik ministra za telekomunikacije, ističe da neće biti probijanja roka za donošenje pravilnika o prenosivosti telefonskih brojeva, a taj rok je kraj ove godine.
- Kad pravilnici budu usvojeni trebaće tri meseca za sprovođenje konkursa za tehničko rešenje i softver za prenosivost, tako da očekujem da najkasnije u martu iduće godine naši građani počnu da prenose svoje brojeve telefona, i fiksne i mobilne. Kod prenošenja brojeva fiksne telefonije postojaće ograničenje u okviru iste mrežne grupe, tako da broj iz Beograda neće moći da se prenese recimo u Zaječar. Proces prelaska novom operatoru će za građane trajati kratko, od jednog do tri dana - otkriva Marković za „Blic”.
Nije broj korisnika koji će preseliti svoj broj jedini efekat koji će se javiti. Marković apostrofira da će glavna korist biti to što će operatori dobiti podsticaj za pružanje suštinski kvalitetnijih usluga .

Penali za dužnike
Vlasnik mobilnog ili fiksnog broja moraće da namiri sva dugovanja koja ima prema bivšem operatoru, ali postojanje dugova neće sprečavati prenosivost brojeva. Ako se građanin obavezao da će biti dve godine kod nekog operatora da bi dobio besplatan telefon, to neće biti prepreka za prenošenje broja, ali će svakako platiti neke penale starom operatoru, u skladu sa ugovornim odnosom koji je imao s njim.
LINK NA VEST

ja bash hteo da kazhem to za telenor....na kom sam sada :)

skupi telefoni, nikakve povoljnosti za postpaid....

Telenorovi korisnici nisu ni svesni koliko im je dobro tamo gde su :)

jedino znajuci ovu drzavu, da ne bude bila neka taksa, koja ce ici drzavi/nekoj agenciji koja ce biti nesto tipa 200eur svima onima koje budu hteli da prenesu broj :)

O prenosu broja se prica vec tri godine i vise.
Kod nas sam lepo prognozirao polovinom 2010. ako bude i tada... :)

Eh da sad vec postoji taj MNP, pa da sad svi vip postpejd korisnici pocnu da beze na druge mreze zbog poslednjeg poskupljenja, mozda bi to i sprecilo druga 2 operatera da kroz mesec 2 urade isto "poboljsanje tarifnih paketa". :(

ma jedni ce da predju kod drugih, drugi kod trecih, a treci kod prvih i dodje mu na isto. svuda ima nezadovoljnih. dobro je samo sto cu moci da se setam od jednih do drugih kako mi se hoce, a broj ostaje.ko da vise, eto me :) na po par meseci makar.

Postojecim operaterima je dobro kako jeste, tako da ce se posle uvodjenja ove usluge dogovoriti da sva tri imaju priblizno iste usluge i cene tako da mi korisnici necemo ni imati potrebu da koristimo MNP jer onda nista necemo ni dobiti.

Ostadoše na mtsu samo njihovi radnici. :d

A taj mart sledeće godine je žešće uskoro. :trust:
isnogood:
ja bash hteo da kazhem to za telenor....na kom sam sada
__zevs__:
Eh da sad vec postoji taj MNP, pa da sad svi vip postpejd korisnici pocnu da beze na druge mreze zbog poslednjeg poskupljenja, mozda bi to i sprecilo druga 2 operatera da kroz mesec 2 urade isto "poboljsanje tarifnih paketa".
aj se dogovorite :)

Bash to je i poenta:)

da najzad svako sebi mozhe da bira a da nije vezan za provajdera brojem.

Nije poenta MNT-a da svi odjednom predju an jednog provajdera ...ostali propadnu i taj se osili ;)

Iako postoji vec tri godine u Hrvatskoj, velika vecina ljudi nije menjala operatera.

Razlozi su mnogobrojni, pre svega sto su razgovori jeftiniji u mrezi pa ljudi gledaju gde najvise imaju prijatelja.

Kod nas bi, da sada postoji portovanje broja, sigurno najveca migracija korisnika bila od MTSa ka VIP i Telenor, verovatno najvise ka Telenoru jer mu je usluga najkompletnija.

Takodje, za ocekivati je kada se uvede MNP da ce operateri forsirati tarife sa jasnom razlikom cena u mrezi i van mreze. Pogotovo MTS kao op sa najvecim brojem korisnika.

Z

ma jedni ce da predju kod drugih, drugi kod trecih, a treci kod prvih i dodje mu na isto. svuda ima nezadovoljnih. dobro je samo sto cu moci da se setam od jednih do drugih kako mi se hoce, a broj ostaje.ko da vise, eto me :) na po par meseci makar.

Kod Hrvata postoji i neko ograničenje, posle promene operatera, koliko dugo moraš da ostaneš na novoj mreži...nije baš da će da dozvole da se seljakaš svakog meseca...
Samo neka oni to uvedu...neće da škodi :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno