Šta je novo?

Mobile Nostalgia Thread

IONE

Slavan
Učlanjen(a)
26.12.2009
Poena
320
Na drugom forumu nadjoh zanimljivu diskusiju o tome zasto je Nokia bila to sto jeste i zasto je sada tu gde i kako jeste.
Kako ne nadjoh ovde slicnu temu voleo bih da prodiskutujemo malo na istu.

Kako ja vidim Nokia situaciju:

Nokia je bila lider zato sto je nudila gotov i zaokruzen proizvod, sam OS je deo tog proizvoda.

Forumasi od 30+ se sigirno secaju da je Nokia zadavala domace zadatke, kada se ostali konkurenti priblize kraju resavanja domaceg Nokia zada novi domaci...gradivo se mora znati :)

Nokia je bila inovator, u izgledu telefona, materijalima, OS-u, funkcijama, marketingu, nacinu plasiranja proizvoda.

Nokia je bila pozeljna k'o iPhone, secam se da je bila fora imati pametni, klizni telefon kao Ceca, ili kasnije Nokia-u kakvu je furao Joksimovic, pa tu su klizni, preklopni, svivel modeli, pa modeli sa raznim ornamentima za dame, muzicki telefoni, poslovni modeli...sve smo mogli mi, samo da je bio duzi dan :)

Nokia je dosla do zida kojeg je bilo teze preskociti(sta ponuditi trzistu a da vec ne postoji), a konkurenti su stizali sa jacim baterijama, vecim ekranima, boljim kamerama...

Nokia je prva prihvatila ideju da mobilni telefon moze da postane ne samo sredstvo za razgovor nego i multimedijalna igracka(kamera, igrice, surf).

Kada je doslo vreme da sve to multimedijalno iskustvo prenesemo sa telefona na www Nokia se okliznula a konkurenti su produzili, nastavila je Nokia malo u toj trci da kaska za konkurentima i onda iscrpljena i iznurena pala na kolena.

Iskreno se nadam da ce posrnuli gigant da se vrati, nostalgican sam... i dalje mi je N93i najlepsi telefon.

Ja se sećam, a imam skoro 30 godina da je meni Nokia postala smeće onog momenta kad sam je video u rukama gorepomenute bagre kao što su Ceca i Joksa.

Pre tih symbian modela sve što su napravili bilo je čisto zlato.

Nokia je bilo poželjna jer je važila za brend koji se manje kvari, imala je odeljenje za testiranje za poštovanje. Počev još od prvih modela softver je bio namešten kako treba, LOGIČNO, a drugi proizvođači su se igrali varijacija ali većina koja je menjala telefone kad jednom proba Nokiju više je nije menjala za drugi brend. Kad se Nokia vrati u Android svet pitanje je kako će se snaći, jer ja očekujem recimo stare karakteristike (koje sam nabrojao) kod novih modela.

secam se da je bila fora imati pametni, klizni telefon kao Ceca, ili kasnije Nokia-u kakvu je furao Joksimovic,

Jedino klizno od nokie sto se ceni je
236784-the-matrix-1999.jpg

@Sale, jel to cuveni Kameleon? Fantazija i pojam u to vreme.

@Poolmaker Sjajna fotka :)

Nije to Kameleon, Kameleon je bio 6110 a ovo je 8110i i to specijalna verzija sa federom samo za Matrix film koja se nikada nije pojavila u prodaji. Njen naslednik je 7110.

Nije to Kameleon, Kameleon je bio 6110 a ovo je 8110i i to specijalna verzija sa federom samo za Matrix film koja se nikada nije pojavila u prodaji. Njen naslednik je 7110.
Na 7110 sam mislio(i da je ona Kameleon), u svakom slucaju sjajan telefon :)

Voleo bi da Apple, Google i Samsung uskoro zavrse kao Nokia, jer to bi znacilo da se pojavio novi proizvod koji je oduvao trenutno aktuelna resenja. Nokia 1011 se pojavila 1992. godine a prvi ajfon 15 godina kasnije. Ove godine se navrsava 9 godina od ajfona, valjda necemo morati da gledamo ajfonolike proizvode jos 6 godina...

Koliko sam ispratio situaciju sa njima, onako površno naravno, glave im je došao
220px_Symbian_logo_4_svg.png

Tamo negde 2010. kada je trebalo preći na android nisu i tu je krenula lavina.

EDIT: Sad sam bacio pogled - On 11 February 2011, Nokia announced that it would use Microsoft's Windows Phone OS as its primary smartphone platform, whilst Symbian would be gradually wound down....
Da su se opredelili za Andorid.. ko zna. :trust:

Poslednja izmena:
Čekali su previše da bace Symbian, igrali se još. A onda uzeli milijardu od Microsoft-a da bude ekskluziva. I tu ih je Microsoft *****ao, jer je *****ao Windows Phone. Sada treba da spašavaju stvar.
Android je bio popriličan krš u to vreme.

Da je Nokia usvojila Android, utopila bi se (najverovatnije) u more sadašnje konfekcije kojoj Kinezi duvaju za vrat. Želeli su svoj sistem, k'o što ga ima Apple, ali su to uradili toliko traljavo da će njihov (loš) primer ući u udžbenike za škole industrijskog menadžemnta. Problem je verovatno, bar se tako rumori, bio totalno rascepkan R&D, od outsourcing-a svega i svačega u Indiju, preko na 25 mesta razbacanih ofisa po celoj Evropi i Dalekom istoku, koje je bilo vrlo teško objediniti i koordinisati da rade "kao pod jednim krovom".

I kada su bili baš jaki, a to su bile poslednje serije telefona pre smartphone revolucije, Nokije su ozbiljno škripale sa kvalitetom softvera i plastike. Sve kao posledica neispoliranog R&D-a, ubacivanja opcija koje rade polovično, i desetina modela koje su "razvijali" a u stvari prepakivali neke već 15x prežvakane ideje (pa su ih još i loše pakovali).

Poslednja izmena:
Meni je bas ta prognoza da je Nokia usvojila Android pomalo smesna, da je i? Sta nebi propali?
Ko ti garantuje uspeh, i pored svega sto je imala na raspolaganju, nestali su...
Bili bi daj boze tu negde poput Sonya, tu je bre otimanje kolaca, mnogo ostra konkurencija nego kod je Nokia bila no1 i drzala monopol sto se tice Symbiana, sta je mogao BB,Palm,WIN CE, MOBILE... U to vreme bili su oni Android u svakom smislu. Ej bre imas telefon klasicnog izgleda ima tastaturu, ekran u proseku 3,3.5 inca i ima OS koji pokrece zaista mocne app za to neko vreme, znaci super.

Meego je bio super sistem, imao je buducnost, da su to gurali mesto Symbiana bar u periodu kada je Sumbian pokazivao slabosti 2009,2010... Mozda bi ih Meego izvukao,ali opet mozda ali se nisu trudili nesto. Recimo da je odnos Symbian / Meego developera bio 9 : 1

Nije Nokia popustala sa kvalitetom, sa obzirom da je gubila delove svog tela, to je za pohvalu to je Nokia do poslednjeg dana bila.

https://youtu.be/RuplyvKDyf8

Poslednja izmena:
Nokiu je sahranio Windows Mobile - drzali su se sasvim OK i sa Symbianom do 2011. (koji je bio beznadezno zastareo), ali onda je dosao onaj pajser, i eto ga... Imao sam 5 Nokia, samo jedna se pokvarila. Zakon. Posebno su mii drage one Series 40 - sve je to radilo brzo, lako i sigurno.

Održali su oni kvalitet (koji jeste bio u padu globalno) u odnosu na ostale proizvođače do samog kraja, problem je što nisu pratili komercijalne trendove. Pojavio se šareni Android (koji je IMHO i dan danas smeće i nedovršeni OS) sa fancy tankim telefonima veće dijagonale, dok su oni i dalje furali iste kockaste telefone sa spartanskim Symbian-om. Sve što su trebali, po meni, je da malo izmene dizajn i unaprede Symbian ili Meego i to, pre svega, kozmetički. Pa moja prastara Nokia 5800XM i dalje ima sve funkcije koje ima i moderan Android telefon, ograničava ga spor procesor i malo RAM-a, ali je zato fizički nadživeo brojne Android-e (i i dalje izgleda pristojno, a svašta je preživeo), a zvuk koji ima i slušalice sa daljinskim koji su bili deo standardne opreme nemaju ni danas telefoni iz top klasa.

Nokiu je sahranio Windows Mobile - drzali su se sasvim OK i sa Symbianom do 2011. (koji je bio beznadezno zastareo), ali onda je dosao onaj pajser, i eto ga... Imao sam 5 Nokia, samo jedna se pokvarila. Zakon. Posebno su mii drage one Series 40 - sve je to radilo brzo, lako i sigurno.
Nema nikakve veze Windows Mobile sa Nokijom i nikada je nije ugrozio taj sistem.
Mislis na Windows Phone a to nije isto, ima razlike.
Inao sam i ja puno Nokia, ali mi je Siemens bio drazi u pocetku, kao i Ericsson.

Slazem se veoma dobar kvalitet, kvalitetna oprema sto uz telefon sto dodatna, setimo se N serije npr N81 kutija bre puna svega i svacega, pravi multimedia telefon bio. Ej Ngage igrice, mada i to je bio fail ti Ngage modeli, nisu uspeli na trzistu,iako je fora bila dobra imas telefon i konzolu za igranje.

Nokia je godinama prodavala jedan te isti uređaj sa drugačijim maskama. Nije ih interesovalo da razmišljaju dalje od dizajna novih maski.
Kad je predstavljen iPhone, Nokia je praktično prestala da postoji. Zaslužili su sve što im se desilo. Alavost bez granica.

Ej Ngage igrice, mada i to je bio fail ti Ngage modeli, nisu uspeli na trzistu,iako je fora bila dobra imas telefon i konzolu za igranje.

Ngage je bila dobra zamisao, ali samo mali broj high end telefona ga je podrzavao, i izbor igrica je bio mali. Kao i sve drugo nokia je imala dobre ideje ali je realizacija uvek bila problem.

Nokia je nekada poslovala na poprilicno drugacijem trzistu nego danas. Kako bi prosli sa androidom, niko ne moze da kaze, ali nokia nije imala ozbiljnu konkurenciju.

Poslednja izmena:
Nokia je godinama prodavala jedan te isti uređaj sa drugačijim maskama. Nije ih interesovalo da razmišljaju dalje od dizajna novih maski.
Kad je predstavljen iPhone, Nokia je praktično prestala da postoji. Zaslužili su sve što im se desilo. Alavost bez granica.
+1

Ni prva ni poslednja kompanija koja je bila pojam za nesto u odredjenoj grani industrije a posle totalno propala/nestala.
Ako se vrate na svetsko trziste ok a ako ostanu u proslosti zauvek opet nista strasno..

http://www.gsmarena.com/is_this_the_new_nokia_phone_in_the_company_latest_video-blog-16166.php

[youtube]aYm7hh9ys0c[/youtube]

:)

Poslednja izmena:
Još jedna bitna stvar sa kojom je Nokia zakasnila su bile 3rd party aplikacije. Da su imali neku dobru, praktičnu platformu kao što je Google Play ili Apple app store, možda bi i Symbian poživeo malo duže.
OVI store je bio katastrofa a i kasno su se setili. Tada je Nokia već uveliko bila u ponoru.

Nije bas tako, imala je je Nokia odlicne smart telefone u pocetku. Secam se kako sam balavio na N73 ili se divio N80 modelu. Nokiu je ugasio android, a ne iphone, mada se slazem da je njen pad zapoceo pojavom iphona, ali konacan esker su sami sebi zakucali kada nisu prihvatili android. Sada bi bili u najmanju ruku na nivou jednog Samsunga. Ali dobro, nisu prvi koji su napravili pogresnu procenu, i u Kodaku su se smejali digitalnom fotoaparatu.. :)

Nije bas tako, imala je je Nokia odlicne smart telefone u pocetku. Secam se kako sam balavio na N73 ili se divio N80 modelu. Nokiu je ugasio android, a ne iphone, mada se slazem da je njen pad zapoceo pojavom iphona, ali konacan esker su sami sebi zakucali kada nisu prihvatili android. Sada bi bili u najmanju ruku na nivou jednog Samsunga. Ali dobro, nisu prvi koji su napravili pogresnu procenu, i u Kodaku su se smejali digitalnom fotoaparatu.. :)

Kada ovako napišeš deluje da Samsungu ide katastrofa ? U najboljem slučaju bi bili Sony što neko reče. Imali bi preskupe modele koje bi konkurencija šila lagano , utopili bi se i na kraju propali. Jednostavno nisu bili spremni, previše su se opustili svojom vodećom ulogom, konkurencije tada nije bilo. Konkurencija je došla oni gledali,gledali i prošao voz.

Pre OVI-ja je postojao mosh, ali kao i sve ostalo nisu pogurali da to zazivi.

Pa ja nebih rekao da je nokia/ovi store tada bio krs kao nesto bukvalno prvo u tom smislu, mobilnih app za symbian i s40 kao java app. E da bio je get jar tada, i dalje postoji :-D

Poslednja izmena:
Nokia bi uspela na Android trzistu da je na isto usla kada i Samsung, na samom pocetku. Nisu hteo kontrolu da prepuste drugome, mislili su da su mnogo pametni a imali su inferiorne proizvode u odnosu na konkurenciju. Epilog: propala kompanija. Ni prvi ni poslednji koji su pali jer su utripovali da su im proizvodi jos uvek u vrhu a to nisu bili.

Nazad
Vrh Dno