Šta je novo?

Misljenje o Maxtor 250GB HDD-u sa 16MB cache-a

dulenator

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
665
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7700 + AC Liquid Freezer III 420
Matična ploča
ASRock B650M Pro RS
RAM
2x16GB Silicon Power SP032GXLWU60AFDE
GPU
AMD Radeon RX 6800 XT
Storage
Crucial CT500P5SSD8, WD Blue WDS500G2B0A, SanDisk SSD Plus 1000GB, Samsung HD204UI + razni 2, 3, i 4TB HDD-ovi
Zvuk
ASUS Xonar DX + Microlab H-500D
PSU
Antec HCG Gold 850W
Kućište
Neko MS Industrial
Monitor
Acer S273HL + TCL 75C735
Miš & tastatura
Chicony WUG-0570
Ostale periferije
Logitech F710
Laptop
ASUS VivoBook S14 (M433UA-EB521)
Mobilni telefon
Realme 5 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Kupih taj HDD, pa me zanima valja li ista. Inace u pitanju je PATA hard. Zahvaljujem se za odgovor, ako ga bude.

sto se tice temperature novijih maxtora, moraju dodatno da se hlade ali mene zanima jedna stvar:

hladim maxtore(6V160E0) 12icom i temperatura na dodir je ok, oko 30C, ali chip i memorijski modul na donjoj strani su uzasno vruci, mem. jos i ne toliko ali na chip ne moze prst nasloniti...i to zagreje se tako odmah po ukljucenju masine..pa ovaj ako hocete ispipajte tamo dole pa javite ako vas ne mrzi...
hvala

Sve najbolje o disku. Imam SATA varijantu, gotovo punih godinu dana. Brz, tih, ali nije topao. Trenutno je u sobi 28, disk kaže da mu je 35, u zatvorenom kućištu. Na dodir mu je metalni deo kućišta blago mlak, elektronika malo toplija, ali ništa nije vrelo. Nijanse ga dele od WD-a, za koji mogu da kažem da je hladan ko špricer.

Ne vidim zašto ga ne pazariti. Jedini problem pravi tačno određena serija sa pojedinim NF4 NCQ integrisanim kontrolerima. Sumnjam da postoji šansa da se naleti na takav primerak.

3-3.5% je u principu nista da bi pljuvali po njemu! Jos ako se uzme u obzir da je to osetljiva komponenta, jedina mehanicka u masini i ako se stvarno uzme u obzir transport i ostalo... Pa to uopste nije strasno. Ranije me nikada nije bilo briga ali posto uzimam najcesce komponente koje su iznad proseka volim da se osiguram s te strane i zelim ipak 3 god garancije. Ipak sve to kosta a tih par eura mogu da naprave razliku za koju godinu ;) To je moje misljenje, mislim da je realno ali... 100 ljudi, 100 cudi.

Imao sam dva maxtora, od 80 i 160Gb, i oba su otisla u vecna lovista. Na onom od 160 sam imao 16000 pesama i ostalo filmovi. Skupljam muziku, a kada je vrisnu, vrisnu i ja sa njm.
Imao sam i kvantuma od 30 koji je i dan dans kod ortaka i sljaka k'o blesav. Bio je tu i cuveni hitaci death star 80 koji je sljakao do pre pola godine pa sam ga prodao, verujem da sljaka jos.
Vec godinu dana koristim WD 200 sata i ni najmanji problem.
Moj zakljucak je da NE kupujem maxtor, a da ga dobijem za dz ne bi stavio vazne podatke na njega. I od nestanka onih 16k pesama sam resio da hard koristim NAJVISE 2 godine.

Sto ako imas garanciju na 3god naprimer?!
Znam da ti to sto ces dobiti nov hard nece vratiti podatke ali zar ti ne govori o tome da su sanse jaaaako male da se to desi... Uostalom, steta je ako ne uradis backup tih pesama na DVD-ove. Em zauzimaju mesta, em nikada necu moci sve to da slusam.
Evo ti moj primer: Imam narezanih 8 DVD-ova i imam jos 24GB muzike spremne za rezanje ovih dana...

Bash me zanima i od tih 3-3.5% koliko je radilo sa adekvatnim hladjenjem i/ili napajanjem... "Ripple" bash "prija" hardovima... :S:

Meni je zapao za oko Maxtor 160 GB u Imtelu za 5400, al' ima godinu dana
garancije. Imam jednog Maxtora od 40 giga, star je oko tri i po godine, mozda
i malo jache, i radi savrsheno.

Shta mi preporuchujete? Gde da kupim (da ima garanciju tri godine), da li je
ok da uzmem taj od 160 giga?

Delija je napisao(la):
Za ~10 evra vise imas 250Gb, tako da...

Razmislicu o tome, ali mi je bitno da znam da li da jurim Maxtor koji ima 3 godine
garanciju, ili mogu i onaj koji ima 1 godinu? :wall:

E da, josh neshto. Matichna plocha mi podrzava SATA, al' sad vidim da se prodaju SATA2
diskovi...To znachi da ne mogu da kupim SATA 2 disk, nego moram da trazim obichan SATA?

Poslednja izmena:
ne,nego moras da korsits pretragu malo ili eventualno da bacis pogled na teme

pisalo se o SATA2 na SATA plocama

sattv_lover je napisao(la):
Razmislicu o tome, ali mi je bitno da znam da li da jurim Maxtor koji ima 3 godine
garanciju, ili mogu i onaj koji ima 1 godinu? :wall:

E da, josh neshto. Matichna plocha mi podrzava SATA, al' sad vidim da se prodaju SATA2
diskovi...To znachi da ne mogu da kupim SATA 2 disk, nego moram da trazim obichan SATA?
kad sam ja kupovao hard Hellas je bio jedini koji je davao 3god garancije na Maxtor,moj savet je da uzmes samo ako ima 3god ne samo zato sto je Maxot u pitanju ipak 2 god vise si sigurniji

Maxtorove diskove samo treba adekvatno hladiti sa strane elektronike i nema problema... I ja i moji prijatelji koristimo. recimo, Titan HD-11, HD-12 i temperature hard diska idu od 20 stepeni u Idle do 38 pri velikim opterecenjima ovih vecih i brzih diskova...

Dakle, dati 450 dinara za kuler hard diska zaista nije mnogo..a dobijes itekako produzen vek trajanja...

Taj 250GB je odlican izbor...

Blackmore je napisao(la):
Maxtorove diskove samo treba adekvatno hladiti sa strane elektronike i nema problema... I ja i moji prijatelji koristimo. recimo, Titan HD-11, HD-12 i temperature hard diska idu od 20 stepeni u Idle do 38 pri velikim opterecenjima ovih vecih i brzih diskova...

Dakle, dati 450 dinara za kuler hard diska zaista nije mnogo..a dobijes itekako produzen vek trajanja...

Taj 250GB je odlican izbor...
to stoji...ali ti cooleri za hard su kratkog veka,sem ako te ne mrzi da ih menjas na svaka 2 meseca jel koliko znam ti svi cooleri su sleeve bearing sto znaci tihi ali kratkotrajni....ja sam imao dva Spire-a i stvarno su hladili hardove dobro ali posle 2 meseca poceli da cangrljaju,pa sam ih izvadio....tako da ako vam ne smeta cangrljanje ...uzivajte onda

A ti kupi iole normalno kuciste (citaj: Chieftec ili slicno...) i sa par fanova resavas stvar hladjenje za sva vremena. ;)

M!ST!CX je napisao(la):
to stoji...ali ti cooleri za hard su kratkog veka,sem ako te ne mrzi da ih menjas na svaka 2 meseca jel koliko znam ti svi cooleri su sleeve bearing sto znaci tihi ali kratkotrajni....ja sam imao dva Spire-a i stvarno su hladili hardove dobro ali posle 2 meseca poceli da cangrljaju,pa sam ih izvadio....tako da ako vam ne smeta cangrljanje ...uzivajte onda

Tacno je, sleave bearing su, ali moram reci da za tu cenu to i nije losa prica. Naime, oni imaju oko 15CFM sto uopste nije lose za tu povrsinu, i hlade fenomenalno...
Procena zivotnog veka ovakvih ventilatora je 3-4 meseca ako se koriste 16h+ dnevno...sto za te pare itekako ima smisla..

Blackmore je napisao(la):
Tacno je, sleave bearing su, ali moram reci da za tu cenu to i nije losa prica. Naime, oni imaju oko 15CFM sto uopste nije lose za tu povrsinu, i hlade fenomenalno...
Procena zivotnog veka ovakvih ventilatora je 3-4 meseca ako se koriste 16h+ dnevno...sto za te pare itekako ima smisla..
pa dobro ali mene iskreno mrzi da svaka3-4 meseca dajem po 1000+ din i otvaram kucjuste,skidam hardove ..........bolje je jedna 10ka na ili 12ica pored;)

Ja sam do skora imao Sempron 64 - 2500, 2 optike (DVD-RW i CD-RW) i jedan Maxtor 16MB (250GB). Kada sam procesor zamenio sa A64 - 3000 (2GHz, S754, Newcastle), dodao još dve optike i još jedan hard (300GB, Maxtor 16MB) u kućištu je počelo da se kuva. Hardovi su mi bili usijani, procesor je išao na 55 stepeni a BOX kuler se vrteo na maksimalnoj brzini stvarajući neverovatnu buku. Najgore je bilo sa hardovima koji su bili usijani. Sve se to dešavalo zbog kućišta malih dimenzija i nedovoljnog strujanja vazduha unutar istog. Dodavanjem par osmica smanjio sam temp procesora ačli su hardovi i dalje bili vreli. Problem je na kraju rešen kupovinom novog kućišta, prostranijeg i što je najbolje od svega - sa jednom 12-icom na prednjoj strani koja usisava vazduh u kućište. Dobra stvar je što kućište sa strane (gde se obično nalazi bočna osmica) ima cev koja ide sve do položaja procesora i kroz koju BOX kuler izduvava direktno toplotu sa procesora. To se po meni pokazalo mnogo boljim rešenjem nego da se tu nalazi jedan fan koji izvlači vazduh. Sada mi je temp procesora max 43 stepena sa rotacijom BOX fana od max 3300 rmp, a hardovi ne da nisu vreli nego nisu ni mlaki (nalaze se tačno iza 12-ice sa mestom razmaka između samih hardova tako da postoji max strujanje usisanog vazduha sa 12-ice). Sama 12-ica se ne čuje. Ostaje mi samo da nabavim dodatnu 12-icu za zadnji deo kućišta koja bi izvlačila vazduh iz istog i tako sa prednjom stvarala strujanje vazduha kroz celo kućište.

BTW - kućište je Frontier Gladiator, mislim da ima idealni sistem hlađenja, naročito pogodan za hardove. Ne znam kakva je prenja 12-ica i njena dugotrajnost ali to ću otkriti s vremenom.

Poslednja izmena:
Fan na procesoru ne izduvava vazduh, vec ga uduvava, tako da je uloga pomenute cevke da dovede hladan vazduh do procesora...

na maxtora obavezno, ali obavezno, staviti cooler, pa sad ko ima kuciste sa mestom za 12-ticu ispred, neka stavi, mada cesto imaju i mesta za 8-ice na manje kvalitetnim kucistima, a ko nema 8-ica sa nekog crknutog napajanja resava stvar, montira se dijagonalno ispod hdd-a na ona mesta za srafove odozdo, i radi ko zmaj. Moja 2 kom maxtor, prvi radi na 19 idle :banana: (hladjen odozdo), a drugi na 27 idle :) hladjen spreda 8-icom. Naravno, ti ventilatori su malo bucniji, ali kome ne smeta... :,,: Inace, ako hocete da rade sporije i da se manje cuju, umesto na +12v, ventilatore prevezite na +5v, ali samim tim i hdd-ovi ce da se vise greju...:cigar:

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
Fan na procesoru ne izduvava vazduh, vec ga uduvava, tako da je uloga pomenute cevke da dovede hladan vazduh do procesora...

Sorry, my misatake. Dodao sam na zadnjoj strani jednu 12-icu da izvlači vazduh i spustio sam temp. procesora za 2 stepena.

Maxtor HD nove generacije su skoro besumni i toliko se malo greju da je to smesno - narocito diskovi od 160 GB. Veci se naravno vise i greju ali to zaista nije uopste mnogo s obzirom na kapacitet tj broj ploca. WD ima deklarisano vecu emisiju u toplote i buke od Maxtora - pogledajte malo sajtove. Neko je pricao o slim HD - divni su to diskovi: pravljeni od poluispravnih ploca veceg kapaciteta (ispravna samo jedna strana)... A WD...WD je u sustini "kesa od firme" kako je prozvao Kuzmanovic :)

WD-u i njihovim Raptorima niko da prismrdi... da, stvarno "kesa od firme"...

Ti se usudjujes da protivrecis Kuzmi (mošusnom bizonu među persijskim mačkama, tarantuli među biljnim vašima...) ??? :d :D :p :wall:

Ne, ja protivurecim Minji!!! :d:d:d

Nemam muda da krenem na Kuzmu :D

Delija je napisao(la):
Ti se usudjujes da protivrecis Kuzmi (mošusnom bizonu među persijskim mačkama, tarantuli među biljnim vašima...) ??? :d :D :p :wall:
ahahahahhaha ROFL ROFL ahahahaha pao sam sa stolice ali "tarantuli među biljnim vašima":D :d

CAR je napisao(la):
Ne, ja protivurecim Minji!!! :d:d:d

Nemam muda da krenem na Kuzmu :D

Mudonja ;). Bez sale sada: u mojoj ex firmi bilo je WD diskova ogroman broj jer je firma koja nam je prodavala racunare skoro iskljucivo njih ugradjivala u konfiguracije. Bio je tek poneki Maxtor. Modernih racunara oko 150... Imali smo dosta problema sa strujom (varijacije napona i sl) - WD su crkavali nenormalno - procenat otkaza u prvoj godini je bio oko 30%. Maxtori koliko god da ih je malo bilo nisu crkavali - ni jedan jedini otkaz. Mislim da je WD osetljiviji na promenu napona mada ce sada neko reci da je uzork bio los tj da dominira WD u njemu pa je logicno da iskljucivo oni crkavaju. Imam Maxtor diskove vec sest godina i nikada ama bas ni jedan problem nisam imao - doduse uvek imam kvalitetno napajanje. Hladjenje: osmica koja duva na elektroniku direktno odozdo. Mada ovim novim Maxtorima skoro da i nije potrebno hladjenje. Disk je skoro hladan i pri punom opterecenju.

NE bih se slozio za grejanje Maxtor-a... Greju se k'o blesavi...

Vrh Dno