Šta je novo?

Misljenje o Maxtor 250GB HDD-u sa 16MB cache-a

dulenator

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
665
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7700 + AC Liquid Freezer III 420
Matična ploča
ASRock B650M Pro RS
RAM
2x16GB Silicon Power SP032GXLWU60AFDE
GPU
AMD Radeon RX 6800 XT
Storage
Crucial CT500P5SSD8, WD Blue WDS500G2B0A, SanDisk SSD Plus 1000GB, Samsung HD204UI + razni 2, 3, i 4TB HDD-ovi
Zvuk
ASUS Xonar DX + Microlab H-500D
PSU
Antec HCG Gold 850W
Kućište
Neko MS Industrial
Monitor
Acer S273HL + TCL 75C735
Miš & tastatura
Chicony WUG-0570
Ostale periferije
Logitech F710
Laptop
ASUS VivoBook S14 (M433UA-EB521)
Mobilni telefon
Realme 5 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Kupih taj HDD, pa me zanima valja li ista. Inace u pitanju je PATA hard. Zahvaljujem se za odgovor, ako ga bude.

Minja je napisao(la):
Mada ovim novim Maxtorima skoro da i nije potrebno hladjenje. Disk je skoro hladan i pri punom opterecenju.
ahaha pa ja na ovom mom od 250 przim jaja :)

Poslednja izmena:
Minja je napisao(la):
Mudonja ;). Bez sale sada: u mojoj ex firmi bilo je WD diskova ogroman broj jer je firma koja nam je prodavala racunare skoro iskljucivo njih ugradjivala u konfiguracije. Bio je tek poneki Maxtor. Modernih racunara oko 150... Imali smo dosta problema sa strujom (varijacije napona i sl) - WD su crkavali nenormalno - procenat otkaza u prvoj godini je bio oko 30%. Maxtori koliko god da ih je malo bilo nisu crkavali - ni jedan jedini otkaz. Mislim da je WD osetljiviji na promenu napona mada ce sada neko reci da je uzork bio los tj da dominira WD u njemu pa je logicno da iskljucivo oni crkavaju. Imam Maxtor diskove vec sest godina i nikada ama bas ni jedan problem nisam imao - doduse uvek imam kvalitetno napajanje. Hladjenje: osmica koja duva na elektroniku direktno odozdo. Mada ovim novim Maxtorima skoro da i nije potrebno hladjenje. Disk je skoro hladan i pri punom opterecenju.
To za grejanje bi eventualno moglo da prodje za starije modele, ali za nove serije tesko ;)
S druge strane, kome su bitni podaci svakako ce razmisljati i o hladjenju diskova, pa ce svakako staviti bar jednu osmicu, tako da temperatura pada u drugi plan :smoke:

Crni je napisao(la):
S druge strane, kome su bitni podaci svakako ce razmisljati i o hladjenju diskova, pa ce svakako staviti bar jednu osmicu, tako da temperatura pada u drugi plan :smoke:
potpuno se slazem sa tim

>

Zaboravljate jednu vaznu stvar a to je koliki je stvarni napon koji daje napajanje. Ako je to recimo 12.5V, normalno je da ce (bilo koji) disk da se greje ko lud; a ako je ispod 12V (takvi slucajevi su redji kod kung fu napajanja koji su u vecini) disk ce biti ladan ko led. Otuda uglavnom i poticu razlike u misljenjima koji se diskovi vise greju...

Minja je napisao(la):
Mislim da je WD osetljiviji na promenu napona...
Moguce; mozda...
Minja je napisao(la):
mada ce sada neko reci da je uzork bio los tj da dominira WD u njemu pa je logicno da iskljucivo oni crkavaju.
Moguce...

Mada, mora se uzeti u obzir i ovo: "Imali smo dosta problema sa strujom (varijacije napona i sl)"... sto sigurno ne spada u *normalne uslove eksploatacije*.
(OK, znam, i sasvim mi je jasno da su i Maxtor-i bili u identicnoj situaciji, ali... mozda je WD predvideo svoje diskove da rade na 12V, a ne da mu napon sara gore-dole :))

VGagi je napisao(la):
>

Zaboravljate jednu vaznu stvar a to je koliki je stvarni napon koji daje napajanje. Ako je to recimo 12.5V, normalno je da ce (bilo koji) disk da se greje ko lud; a ako je ispod 12V (takvi slucajevi su redji kod kung fu napajanja koji su u vecini) disk ce biti ladan ko led. Otuda uglavnom i poticu razlike u misljenjima koji se diskovi vise greju...

E pa ako su moji Macase 300W (pre) i Chieftec 360 W(prve serije) (sada) losa napajanja onda ne znam sta su pristojna.. Ne koristim ih za osvetljenje i za rad televizora...:) Ponavljam - disk je skoro hladan. Ventilator je tu da umirim savest jos od Quantuma lct10 serije :) eh da, mislim da sam bas od tebe VGagi kupio jednu elektroniku za bas taj lct10 - koristim priliku da te obavestim da je disk ziv zdrav i savrseno radi i dan danas :) - doduse u fioci je skoro stalno ;)

Poslednja izmena:
Vrh Dno