Nebojsa.. malo vec postaje zamorno. Svi stalno vrtimo iste price i vracamo se na iste teme.
Sto se Minolte A2 tice:
Video sam MNOGO prikaza i komentara. Na raznim jezicima - Engleski, Ruski, Norveski. Imam kod kuce 3 engl. casopisa sa prikazima, slali mi ljudi skenove iz Francuskih casopisa i sl. Jos vise sam video/procitao licnih komentara i utisaka vlasnika aparata na raznim forumima i Webu (pcphotoreview, epinions,..). Mnogo osoba iznosi i mane i nezadovoljstva, ima puno objektivnih i starijih korisnika.
Video sam JOS VISE raznih slika - i uspesnih i neuspesnih. ADSL se usijao..
Sta sam zakljucio? Prvi primerci A2, bas prvi koji su stigli na trziste su imali problema sa fokusom. Ne svi naravno, odredjeni procenat. Neki su zamnjeni, neki popravljani. Radi se o npr nekoliko aparata u 100. I to je doslo ljudima koji isli na preorder, koji su kupovali u Aziji postom i sl.
Dcresource, Lunimous-landscape & dpreview. Svi su prijavili da im je prvi isporuceni test primerak bio falican. Drugi je bio OK. To su cesto bili pre-production modeli.
Svi kasniji testovi -u stampi na Web-u i sl. - bas niko nije primetio nikakav problem sa fokusom.
U zadnjih godinu dana nisam cuo ni za JEDAN-JEDINI slucaj zalbi na novo-kupljeni A2. Ni na Engleskim, ni na Americkim, ni na Norveskim forumima.
Blizi razgovor sa kupcima tih cuvenih "falicno-fokusnih" aparata je otkrio da je problem bio u podesenosti wide-fokusa. Kada se rucno koristila fokus-tacka, cak i na tim aparatima, nije bilo problema. Jedini koji je to *mozda* zabelezio je Dzef Keler. Medjutim, on ima istoriju cudnih desavanja, vracanja na ponovna snimanja jer je nesto zabrljao, zaboravio itd. Mnogo cenim njegove komentare, ali ume da zabrljavi.
Dakle, sada ti sudis po jednom testu aparata za koji se zna da nije bio ispravan da Minolta A2 "ima poznat problem sa fokusom"? Ako je tu nesto i bilo, davno je ispravljeno. A2 fokusira odlicno, sa razlikom sto su najbrzi u fokusu, a posebno si miran ako (kao mi) koristis uvek centralnu tacnu za fokus. Onda je jos brze i pouzdanije.
Pazi sad, Canon je izdao zakrpu za 20D. Priznat bag da se aparat zakljucava ako se menja objektiv pri auto shut-off. I sta sad, neko nije skinuo zakrpu (50% vlasnika 300D ne bi to ni umelo, kupci 20D su srecom bolji) i krene da blati okolo 20D - eto Canon pravi proizvode pune bagova, sram ih bilo, na sta to lici??!
Mani se A2, funkcionisu kao sat. Da li ti znas ikoga ko ima problema sa A2? Ja vise ne znam..
Ali, eto, ja imam problema sa svojim D30. Ima bag da kada su baterije blizu kraja, a fles skoro popunjen hoce ponekad da se zakljuca (Error) pri snimanju na CF. Baterije moraju napolje, a snimak propadne. Ne vazi za sve Fleseve - samo za neke. Na zalost, bas za mojih TwinMOS 256MB.. I nisam sam, nasao sam jos ljudi na dpreview sa slicnim problemom. Nije ispravio firmware, ima veze sa naponskim nivoom pojedinih CF kartica. I sta sad, da kazem nekom da nekupuje slucajno polovni D30?? Ili druge Canone?? To je sitnica, naravno da bih ga preporucio..
Moze neko da mi kaze da sam pristrasan prema Minolti.. Ali ja najvise koristim Canona. Imamo i Kodaka, imali smo i Casia. Svako ima svoje pro & contra. "Branio" sam ovde FUji S7000, SOny V3 (makro), ne zato sto volim te firme, vec sto mislim da su modeli bili "nepravedno optuzeni". Bas kao i A2. Meni je apsolutno svejedno sta pise na aparatu, koje je firme. Pokusavam da budem objektivan i da sagledam prednosti i mane. Naravno, postoje i subjektivne preference, kao prema mehanizkom zumu, ali to onda i naglasim da je subjektivno.
Ali pricanje da su A2 "neispravni", da imaju "los objektiv", da prave "lose slike", izvini, to nikako ne stoji..