Šta je novo?

MiniPC? Nesto kao Asus eeeBox ali znatno jaci

Duki

Slavan
Učlanjen(a)
24.03.2006
Poena
301
Da li postoji nesto slicno kod nas? I gde? Razmisljam da kupim mac mini ali ne volim OS X a i premalo mi je 1GB memorije. Ne bih da kupujem laptop ako ne moram

Poslednja izmena:
Teska i skupa misija. Mac mini dimenzije ces jako mnogo platiti. Sledece po dimenzijama je mini-ITX sto bi kod nas morao da sklapas, sa cenama ces biti na pola Mac Mini-ja...

Da pogledas ako ima kod vas Foxconn r10-s* ili MSI nettop , ali mislim da jace od dual-core atoma neces naci u pakovanju slicnom na Mac mini.

pitanje je cemu bi ti sluzio taj komp?
Da bih mogao da radim na jednom compu i na poslu i kuci. Sada prebacujem podatke na externi HD ali to nije neko resenje. Sada mi je palo na pamet da mogu da instaliram OS na externi HD i njega da selim svakoga dana. Jel jos ima onih HD rackova u prodaji, i da li je to uopste moguce uraditi (ne razumem se uopste u hardware)?

A što ne bi kupio Mac mini?
Jako dobra makina, pogotovo što se tiče dimenzija, veruj mi, imam već drugu generaciju i jako sam zadovoljan. OS X je mnooogo napredniji operativni sistem i uz malo navikavanja ubrzo bi i sam to video. Sve što može Win, može i Leopard, samo mnogo bolje i stabilnije, uz trošenje mnogo manje resursa.
Možeš da instaliraš i Win preko BootCamp-a ili da ga voziš preko VMware Fusion-a kao virtuelnu mašinu.
Memorija nije neki problem, jeftina je i vrlo lako može da se upgrade-uje na 4 giga (pa i više kod najnovijeg minija), a velika prednost OS X-a je u tome što se svih 4 giga može i iskoristiti, za razliku od Win-a kod koga to nije moguće, osim ako ne misliš da instaliraš
Što se tiče instalacije na xterni hard, Win nativno ne podržava instalaciju na xterni hard, za razliku od OS X-a koji i to može, bez ikakvih problema. Što se tiče Linux-a znam samo da postoje Live distribucije, a što se tiče instalacije na xterni hard nisam siguran da li može.
Anyway, nemoj tako lako da odustaješ od minija, ako ti treba kompaktnost to je jako dobro rešenje. Ovo ti govori nekad Win, a danas OS X user.
Pozz

Poslednja izmena:
A što ne bi kupio Mac mini?
Jako dobra makina, pogotovo što se tiče dimenzija, veruj mi, imam već drugu generaciju i jako sam zadovoljan. OS X je mnooogo napredniji operativni sistem i uz malo navikavanja ubrzo bi i sam to video. Sve što može Win, može i Leopard, samo mnogo bolje i stabilnije, uz trošenje mnogo manje resursa.
Možeš da instaliraš i Win preko BootCamp-a ili da ga voziš preko VMware Fusion-a kao virtuelnu mašinu.
Memorija nije neki problem, jeftina je i vrlo lako može da se upgrade-uje na 4 giga, a velika prednost OS X-a je u tome što se svih 4 giga može i iskoristiti, za razliku od Win-a.
Što se tiče instalacije na xterni hard, Win nativno ne podržava instalaciju na xterni hard, za razliku od OS X-a koji i to može, bez ikakvih problema. Što se tiče Linux-a znam samo da postoje Live distribucije, a što se tiče instalacije na xterni hard nisam siguran da li može.
Anyway, nemoj tako lako da odustaješ od minija, ako ti treba kompaktnost to je jako dobro rešenje. Ovo ti govori nekad Win, a danas OS X user.
Pozz
Nije OS X za mene, koristio sam ga jedno vreme i jednostavno mi ne lezi. A sto se tice minija, brine me da ne bude spor. XP-a na miniju - tako nesto i zelim, ako moze da se pronadje a da nije skupo kao mini. XP preko BootCamp-a ne znam kako radi ali pretpostavljam da je dosta spor. VMware u startu otpada

XP preko BootCamp-a uopšte nije spor, ja sam terao Vistu preko BootCamp-a sa 2 giga ram-a i radila je bez problema.
Imaš polovne minije prethodne generacije (C2D 2.0 GHz, ali radi sa DDR2 memorijom) koje prodaju ljudi na SMUG forumu za oko 350-400 evra, što je mislim sasvim ok, s obzirom na to šta ovo parče hardvera može.
Još ako mu umesto 5400 harda staviš neki koji se vrti na 7200, milina, malo se više greje, ali zato ide mnogo brže.
Kako hoćeš, tvoj izbor.
Ja sam zadovoljan i sa minijem, a još kako sa OS X-om.
Pozz

Poslednja izmena:
Solomonbg prodaje jednu mini-ITX mašinu sa Celeron 215 na ploči... Potraži u oglasima. 65 jura traži...

Disclaimer: Koliko sam ja gledao na Intel-ovom sajtu prema oznaci ploče koja je navedena, ista je mini-ITX format...

Uh, ovo sto cu ti ja predloziti je upravo ono sto trazis ali ti vidi koliko to tebi odgovara. Imam dva resenja za tebe i oba dolaze iz acera(u zadlje vreme cesto posecujem njihov sajt te sam upoznat sa ovim).

Mozes da biras mini PC: Acer Aspire Revo koji je baziran na intel Ion platformi (intel atom procesor, GeForce 9400, do 4GB RAM-a, 160GB HDD ili 8GB SSD) a dobijas i tastaturu i mis. Cena zavisi od konfiguracije a za to moras da se raspitas na netu.

Druga opcija ti je neki Lap-top a mislim da bi ti odgovarao: Acer Aspire Timeline ovaj model konkretno je sa 13" dijagonalom, ultra prenosan, lagan, tanak, sa ugradjenom power saving tehnologijom koja omogcava do 8 sati rada na bateriji, mislim da u startu ima 4GB memorije sa mogucnoscu nadogradnje na 8GB. Podrzani hard diskovi su od 120GB do 500GB ili SSD do 80GB.

Da ne duzim, mislim da nijedan od navedena dva proizvoda nije trenutno dostupan u zemlji, a posto sam primetio da su bukvalno prekjuce poceli prodaju u inostranstvu trebace oko dva meseca da to stigne i u nasu zemlju.

Ako si zainteresovan imas vremena za istrazivanje.

Nazad
Vrh Dno