Šta je novo?

Hardver Minimalno ulaganje u prastari laptop

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

miki rudinski

Zapažen
Učlanjen(a)
15.03.2024
Poena
5
Pozdrav svim članovima foruma.
U potrazi sam za dodatnom memorijom i ssd-om za laptop koji nameravam da malo ubrzam.
Model laptopa je ASUS K53SM-SX037 sa 4GB memorije. Planiram da kupim dodatnu memoriju od 4GB, ali ne znam koja bi za navedeni model bila odgovarajuća. Dajte neki predlog.
Takođe, ako može preproruka koji SSD kupiti. Dvoumim se između ova dva modela:
1. Adata SATA III ASU650SS-256GT-R
2. Crucial 240GB 3D NAND BX500 SSD 2.5 SATA CT240BX500SSD1
Hvala unapred na odgovorima.

Prema specifikaciji ovaj model koristi SO-DIMM DDR3 PC3-10600 1333mhz, imas ovih modula na KP za 1000-1500 dinara. Sto se tice SSD-a, ja bih uzeo Silicon Power 256gb A55, kosta oko 2500 na ananasu, besplatna dostava. Imam vec duze vreme ovaj model u kapacitetu od 256gb i 1TB i prilicno sam zadovoljan.

Zašto 4GB memorije?
Uzmi lepo modul od 8GB, imaš ukupno 12, ništa neće da ti uspori a puno znači.
SSD uzmi što veći za što manje para. Kukali su za Kingstaon A serije a meni je to isto bila nadogradnja za laptop i5 4-te genracije, i odavno je izašao iz garancije i ništa mu ne fali.
Mogu samo na ličnom iskustvu da ti kažem da ćeš osetiš jako veliku razliku. Meni je na hdd postalo neizdrživo sporo podizanje sistema npr. Sad je manje od minut. O radu sa aplikacijama da ne pričam.
Ja trenutno i dalje ne planiram da menjam laptop.

Треба проверити да ли је тренутно у лаптопу 2х2 или 1х4 ГБ, ако је 1х4 дода се још један модул, ако је 2х2 мора оба да се мењају. Не видим по ознаци која је генерација процесора, али мислим да су Нехалем и сл. били ограничени на 4 ГБ модуле, свакако не бих покушавао без детаљне провере више од 2х4 ГБ. 8 ГБ и ССД и јесу неки максимум надоградње за те старудије.

Najverovatnije je Sandy Bridge u laptopu i ogranicenje od 4gb po modulu.

Ima u prodavnicama da se kupi nov So-DIMM ram 4-8GB. Bas sam nedavno kupio neki Kingspec 8GB za manje od 1500din modul.
Inace nadograđivao sam isto stari Asus K53SV i bez problema radi modul 8GB LowVoltage na 1.35V. Drugi slot neće, kasnije sam otkrio da su oksidovali kontakti (stari modul koji je izveden je isto sa oksidovanim kontaktima). CPU je Sandy bridge i5 2410m.
Inače na netu ima slučajeva da su ljudi stavljali 2x8GB i da radi, mada zvanično nije podržano.

Poslednja izmena:
Tako je, ima slucajeva da radi, ali u vecini slucajeva ne radi :) Mozda zavisi od modela memorije koja se koristi, ali i sa 8bg rama i SSD-om radice ovaj laptop sasvim korektno.

Pa na K53SV radi u dosta slučajeva, samo se preporučuje da budu double side moduli i to 16x512mb čipovi

Najpre da se svima zahvalim na odgovorima . Hvala na izdvojenom vremenu.
Što se tiče memorije našao sam ovaj model sa brzinom od 1333mhz
https://www.eponuda.com/memorija-za...13332s-dodatna-memorija-za-laptop-cena-213659
Ovde imam dva pitanja:
Da li mora brzina od 1333mhz jer je i u laptopu memorija sa tom brzinom?
Koliko je bitna voltaža same memorije jer sam negde pročitao da na moj laptop po specifikaciji ide memorija DDR3L koja radi na 1.35V?
Tako da ukoliko je odgovarajuća memorija za koju sam postavio link, uzeo bih nju, ne bih da rizikujem (da kupim, pa se cimam oko vraćanja) sa memorijom od 8gb ili 2x8gb, jer i po specifikaciji piše da je 8gb rama maksimim.
U vezi SSD-a
Ovo sa Silicon Power od 512gb za oko 3500 dinara deluje sasvim Ok.
Ima li neko iskustava sa ovim modelom od 512 gb? Kakav je u radu, da li su performanse konstantne, itd.

Brzina nije bitna, radiće na brzini sporije. Voltaza jeste, moraš dd3l na 1.35v. Najbolje da pronađeš isti modul i da staviš takav. Ako si iz Bg javi se na pp da ti preporučim pouzdan servis, pa nek ti tamo sve završe. Može da se desi da moduli istih karakteristikama neće da rade zajedno.

Što se tiče ssd-a, uzmi onaj sa najdužom garancijom, svaki je dovoljno dobar za taj laptop

Brzina nije bitna, radiće na brzini sporije. Voltaza jeste, moraš dd3l na 1.35v. Najbolje da pronađeš isti modul i da staviš takav. Ako si iz Bg javi se na pp da ti preporučim pouzdan servis, pa nek ti tamo sve završe. Može da se desi da moduli istih karakteristikama neće da rade zajedno.

Što se tiče ssd-a, uzmi onaj sa najdužom garancijom, svaki je dovoljno dobar za taj laptop
Dakle voltaža je ipak bitna, mada je niko ne pominje. Mislim da je voltaža od 1.35v tek na memorija sa brzinom od 1600MHz pa na dalje. Nisam iz Beograda, iz provincije sam, iz Leskovac.

Najbolje nadji neki servis koji se bavi time i probajte naličju mesta, ili stavi 1 modul od 8gb a ostavi mu taj od 4
Pa to bi bilo sjajno, 12gb memorije. Znaci ako je laptop prepoznaje i ne pišti, radiće laptop bez problema?
Taj laptop koristi DDR3 1333MHz memoriju na 1.5V. U vreme kada je on izašao, nije ni postojala DDR3L 1.35V memorija.

U svakom slučaju i DDR3 1.5V i DDR3L 1.35V na 1333MHz ili 1600MHz će raditi u 99% slučajeva.
Ako je tako, onda imam veće mogućnosti, još ako može 8GB, ihaj.

Pa to bi bilo sjajno, 12gb memorije. Znaci ako je laptop prepoznaje i ne pišti, radiće laptop bez problema?

Ako je tako, onda imam veće mogućnosti, još ako može 8GB, ihaj.
12 gb? mislim da neces moci za taj tvoj laptop pise ovo

DDR3 1333 MHz SDRAM
2 x SO-DIMM socket for expansion up to 8 GB SDRAM
Najpre da se svima zahvalim na odgovorima . Hvala na izdvojenom vremenu.
Što se tiče memorije našao sam ovaj model sa brzinom od 1333mhz
https://www.eponuda.com/memorija-za...13332s-dodatna-memorija-za-laptop-cena-213659
Ovde imam dva pitanja:
Da li mora brzina od 1333mhz jer je i u laptopu memorija sa tom brzinom?
Koliko je bitna voltaža same memorije jer sam negde pročitao da na moj laptop po specifikaciji ide memorija DDR3L koja radi na 1.35V?
Tako da ukoliko je odgovarajuća memorija za koju sam postavio link, uzeo bih nju, ne bih da rizikujem (da kupim, pa se cimam oko vraćanja) sa memorijom od 8gb ili 2x8gb, jer i po specifikaciji piše da je 8gb rama maksimim.
U vezi SSD-a
Ovo sa Silicon Power od 512gb za oko 3500 dinara deluje sasvim Ok.
Ima li neko iskustava sa ovim modelom od 512 gb? Kakav je u radu, da li su performanse konstantne, itd.
batali Silicon power drzi se Samsunga ili crucial-a ja sam prosle godine kupio na crni petak crkao posle par meseci samo bez nekog preteranog cimanja

@Naci

Znam barem desetak ljudi koji su uzeli SP A55 u razlicitim velicinama, ja konkretno imam dva, jedan od 256gb i jedan od 1TB i nikakav problem u protekle 2-3 godine, a nisam čuo ni da se neko od prijatelja koji je uzeo ovaj SP požalio, tako da je prilično paušalna ocena sa tvoje strane. Teško da za 3500 može od Samsunga da uzme 512gb. Mislim da ovaj SP ima 3 godine garancije s tim što bi trebalo da se registruje na sajtu proizvođača.

Mislio sam da ostaviš 4 u servisu i da staviš 8, kao zamenu, ako moze. A možda će i videti 12 uz neki novi bios, al' to je već cimanje, a nema koristi od toga
A ha. Ok. Bilo je reči da može i više od maksimalno propisane memorije, pa sam se zainteresova...
ja bih ako može bez cimanja, pa ce i 4GB biti sasvim dovoljno.:)

Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim kvalitet SP A55. U zadnjih 5 godina ugradio sam ih tuce, što sebi što drugima. Svi rade i dan danas bez ikakvih problema i bez naznaka otkazivanja . Kolegi se možda zadesio neki feleričan.

@Naci

Znam barem desetak ljudi koji su uzeli SP A55 u razlicitim velicinama, ja konkretno imam dva, jedan od 256gb i jedan od 1TB i nikakav problem u protekle 2-3 godine, a nisam čuo ni da se neko od prijatelja koji je uzeo ovaj SP požalio, tako da je prilično paušalna ocena sa tvoje strane. Teško da za 3500 može od Samsunga da uzme 512gb. Mislim da ovaj SP ima 3 godine garancije s tim što bi trebalo da se registruje na sajtu proizvođača.
Pokušao sam, ali mi sistem izbacuje da "vaučer nije validan"
Verovatno postoji ograničen broj vaučera, trebao sam biti malo brzi...ili je pa samo fora, odes, vidis da ne može, ali zapadne ti nesto drugo za oko, pa naručiš.:)

@Naci

link za reg ? ja sam moj platio 2.999 black friday deal :D

Probaj sa kodom A1000 ako ne radi kod a1000 , a moguce je da vise ne radi ni jedan od ova dva. Ja sam iskoristio oba :D

@Naci

Samo da pogledam po mejlovima posto sam se bas odavno registrovao, inace mene je 1TB izasao oko 4500, akcija plus vaucer na ananasu svojevremeno.
Evo linka

Screenshot from 2024-03-17 18-05-20.png

Poslednja izmena:
SSD uzmi što veći za što manje para. Kukali su za Kingstaon A serije a meni je to isto bila nadogradnja za laptop i5 4-te genracije, i odavno je izašao iz garancije i ništa mu ne fali.
Mogu samo na ličnom iskustvu da ti kažem da ćeš osetiš jako veliku razliku. Meni je na hdd postalo neizdrživo sporo podizanje sistema npr. Sad je manje od minut. O radu sa aplikacijama da ne pričam.
Ja trenutno i dalje ne planiram da menjam laptop.
Trenutno ozoglašena Kingston A serija ima dobru cenu. 480GB za 3.300din

Ta ozloglašena serija je prodata u najmanje milion primeraka odokativno :)
Mislim da sam sam ugradio bar deset komada.
Kod sestre je jedino crkao neki patriot ako se ne varam.

Probaj da ubaciš RAM od 8GB ako imaš prazan slot. Valjda imaš neki servis u blizini gde možeš da probaš i kupiš ako podržava. Ako ne stavi 4GB, ne možeš ništa po tom pitanju. Ako sam dobro video imaš grafičku nvidia pa i nije onda toliko bitno da imaš preko 8GB.
Nisam obratio pažnju na to, mislio sam da je integrisana pa da ne krade radnu memoriju.

Vrh Dno