Šta je novo?

Hardver Minimalno ulaganje u prastari laptop

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

miki rudinski

Zapažen
Učlanjen(a)
15.03.2024
Poena
5
Pozdrav svim članovima foruma.
U potrazi sam za dodatnom memorijom i ssd-om za laptop koji nameravam da malo ubrzam.
Model laptopa je ASUS K53SM-SX037 sa 4GB memorije. Planiram da kupim dodatnu memoriju od 4GB, ali ne znam koja bi za navedeni model bila odgovarajuća. Dajte neki predlog.
Takođe, ako može preproruka koji SSD kupiti. Dvoumim se između ova dva modela:
1. Adata SATA III ASU650SS-256GT-R
2. Crucial 240GB 3D NAND BX500 SSD 2.5 SATA CT240BX500SSD1
Hvala unapred na odgovorima.

Ta ozloglašena serija je prodata u najmanje milion primeraka odokativno :)
Mislim da sam sam ugradio bar deset komada.
Kod sestre je jedino crkao neki patriot ako se ne varam.

Probaj da ubaciš RAM od 8GB ako imaš prazan slot. Valjda imaš neki servis u blizini gde možeš da probaš i kupiš ako podržava. Ako ne stavi 4GB, ne možeš ništa po tom pitanju. Ako sam dobro video imaš grafičku nvidia pa i nije onda toliko bitno da imaš preko 8GB.
Nisam obratio pažnju na to, mislio sam da je integrisana pa da ne krade radnu memoriju.
Ne znam, bas su nagrdili tu seriju. Pad brzine , smanjenje performansi nakon nekog vremena... Doduše, pročitao sam i dosta pozitivnih komentara. Ko će ga znati, izgleda da nema pravila, kako ti se zalomi.
Prvobitni plan je bio da kupim SSD sa najmanje mogućim kapacitetom za windows i par programa, a stari HDD da dođe na mesto CD čitača(bar su mi tako objasnili), ali kontam da će SSD sa oko 500GB biti dovoljan i za sistem i za čuvanje nekih podataka.
Da, grafika je nvidia. Za servise ne znam, nije da ih nema ovde u Le, ali da li ću uspeti sa njima da se dogovorim i pronađem ono što mi treba, videćemo...

Poslednja izmena:
Drži se tog prvobitnog plana da zadržiš stari HDD i kupi šta god voliš, dosta ti je i 250GB. HDD ti bude lager. Imaš temu o tome na forumu.
Sve ti je to najniža klasa, pada brzine nema ako je ispravan. Zavisi to od mnogo čega.
Dok se rešiš moći češ samo stočić da napraviš od tog laptopa :)
Idi na neki amazon pa pogledaj utiske za modele koji te zanimaju, oni bar prodaju mnogo komada pa koliko toliko imaš neku predstavu.
Maxthon Snap20240321151140.jpg

Poštovani članovi foruma, kao što je red, da prenesem utiske nakon ugradnje SSD-a i RAM memorije i nakon korišćenja laptopa od oko 2 mes.
Laptop znatno brže podiže sistem, rad u programima ugodniji.
U brojkama: laptopu je ranije trebalo minut i po da podigne sistem, posle ugradnje treba mu 15sec. Gasio se za pola minuta, sada mu je potrebno 10 sec.
Sve u svemu, mislim da je odnos uloženog i dobijenog sasvim zadovoljavajući. Ipak je ovo star laptop , a ulaganja su minimalna, sirotinjska - oko 5000 dinara.
SSD: https://www.eponuda.com/ssd-diskovi...bs-sp512gbss3a55s25-ssd-hard-disk-cena-501663
RAM: https://www.eponuda.com/memorija-za...13332s-dodatna-memorija-za-laptop-cena-213659
CD rezac je ipak ostao, kupio sam eksterno kučište za stari HDD. Iako CD lagano izumire, negde je neophodan. Katastaru se geodetski elaborati šalju na cd, recimo...
SSD je 512 GB i sve je jedna particija, tu sam se zeznuo, al dobro sad, neda mi se opet instalirati windows i programi...
U laptopu je bio jedan modul memorije od 4GB, nemam pojma koji brend je u pitanju, nisam ni gledao, znam samo da je memorija bila plave boje, za razliku od ove dokupljenej koja je zelena.
Eto, to su ukratko moji utisci, hvala svima koji su uzeli učešće u diskusiji, a možda nekom i bude od koristi.
Živeli!

bilo bi sve isto da si samo uzeo SSD, on ti je ubrzao celu masinu... jeftinije bi prosao
Verovatno, mada i više ram-a znači kada se pokrenu više programa i aplikacija istovremeno. Ja sam zadovoljan, nije mi samo bio cilj da što jeftinije prođem (štedelo se naravno, na ssd recimo), koristi se ova starudija od laptopa za još štošta, tako da neće tih +4gb memorije da škode, neka ih.

Pa jednostavno je, svakoj grafici je potrebna memorija. Grafičke kartice imaju svoju memoriju na sebi a integrisane (u sklopu procesora ili matične/chipest-a upotrebljavaju "radnu memoriju", Obično permanentno rezervisano oko 512MB i po potrebi do 2GB.

Vrh Dno