Šta je novo?

miniITX kućišta, diskusija

moze, samo je tesko ukombinovati da ne bude skupo i da ne budu mali potrosaci.

Ventilatori moraju pa moraju, ali mogu da budu podjednako tihi kao da ih nema

Tebi za neki idle rad, mali load, ce manje vise samo biti problem, cekanje za dostavu raznoraznih delova iz inostranstva, i cena, posto neki delovi kao napajanje, kuler, kuciste, moraju da budu skuplji u 50-200 eur rangu po komponenti
Tako je ideja je da se NE GASI, i da se NE ČUJE. Drugim rečima, da bude 24/7 spreman za rad.
Kao što rekoh HP Elitebook sam dugo koristio ali ventilatori kada zaverglaju drž'se (nekad i zbog sistemskog procesa).
Nije neophodan render u Mayi.
Ne vidim zašto je toliko komplikovano pogotovo sa njovim procesorima koji su niži potrošači.
Dakle ne vidim zašto ventilatori moraju, već imamo dosta pasivnih modela (u većoj zapremini).

Dakle ne vidim zašto ventilatori moraju, već imamo dosta pasivnih modela (u većoj zapremini).
Zato sto je aktivno uvek bolje od pasivnog, a pasivno sa tihim ventilatorima je necujno, a kad su ti ventilatori kvalitetni, ne moras 5+ godina da brines o njima dok rade 24/7
vidim zašto je toliko komplikovano
Skupo*, i neki delovi mora da se naruce iz Kine, i/ili direktno sa sajtova proizvodjaca

Tako je ideja je da se NE GASI, i da se NE ČUJE. Drugim rečima, da bude 24/7 spreman za rad.
Opet isto, nema razlike od onog sto sam imao na umu, pasivno napajanje od 250W:

HDPlex Gan 250W (145 eur bez carina/poreza)

Metalfish Z39, ID-Cooling IS-30I/A, Thermalright AXP90-x36 sa zamenjenim ventilatorom za Noctua NF-A9x14 ili Deepcool FT9 Slim (~50 eur)

ITX ploca, bilo jeftina kineska, ili malo skuplja od zapadnog brend-a (~80-230 eur)

AMD APU 8500G (~150 eur)

Kuciste koje podrzava to 3-6L velicine, koje najbolje pasuje sa nekim od kulera iznad, da li Velka 3, da li, Densium APU 4L, Geek M21, ZScases ZS A4DC V3
ili neko kinesko jeftinije (~50-300 eur) Takodje ne pasuju sva kucista sa ovim napajanjem, pogotovo sto ces kombinovati APU kucista bez graficke

Poslednja izmena:
Eventualno neki combo Kineski, Zalemljen Intel/AMD laptop procesor na plocu Kineske marke, kao Erying, Colorful, Onda, Maxsun, Jginyue, ...

Imaš minijaturne PC-jeve na Aliju za 100-150$, ima malečkih kućišta kod Mađara (Chieftec ili LC Power), ima i bešumnih FLEX napajanja od 90-120W što je sasvim dovoljno, tu su i one malečke ASRockove barebone mašinice veličine ATX napajanja...
Sve zavisi šta ćeš da radiš sa tim i koji bi procesor koristio. Napajanje može da bude bukvalno nečujno, jedino je hlađenje procesora faktor a tu već sumnjam da možeš pasivno u tako malim pakovanjima, čak i sa štedljivim Ryzenima...
Nije dovoljno samo otkačiti ventilator sa kulera jer su ti hladnjaci napravljeni i optimizovani za rad sa ventilatorima. Istinski pasivnih kulera koji su optimizovani bez ventova ima malo, poveći su i skupi, plus bi ti trebalo mesta za njih...bez vazdušne struje mogu da se oslone samo na masu i površinu.

Poslednja izmena:

Eventualno neki combo Kineski, Zalemljen Intel/AMD laptop procesor na plocu Kineske marke, kao Erying, Colorful, Onda, Maxsun, Jginyue, ...
Ili vidi šta mu odgovara od Streacom varijanti... opet, koliko para, toliko i muzike, tj. tišine. :D

Deepcool CH170

Ako nemaš mesta za hladnjak na SSD-u, zalepi samo termalnu traku odgovarajuće debljine da se spoji direktno sa metalom iza ploče...ako ima nečega iza.
dodao sam distancere za riser cable da pomerim graficku od ploce (moze sa FE kartom jer je 2slot) i privucem je stranici, napravio se sada lep gap izmedju i temp cpu su za 5C manje, graficke za 8C i ssdovi su nekih 10C hladniji

To sam i ja isto uradio, manje zbog temperature a više da bi dobio mesta za kablove, cevi i fitinge. Stim da je gpu single slot zbog vodenog bloka pa se dobilo baš fino prostora.
20240606_093557.jpg

inace nasao sam interesantne stvari na etsy :D samo skupo hehe (***a handmade)

Ne znam čemu hejt, samo 15 dolara više za drveni front panel. Nije nešto sjajno urađen ali šta očekivati za te pare? North je 140 dolara kada nije na akciji, nije to ista klasa proizvoda.
Voleo bi i ja da su uradili drvo bolje, pa makar naplatiti i 30 dolara na tu cenu al dobro je i ovako.

Inače, uz malo truda i vremena da se ovo uraditi dosta bolje, nema potrebe juriti naručivanje sa Etsy, pogotovo što je ono što se nudi CNC sečeno a to realno mogu i bez cimanja, imam u komšiluku radnju koja završi to za ne previše para.

Meni se to više dopada nego all white trend. Mada su bela kućišta vrlo zahvalna za održavanje, osim ako ih ne ogrebeš.
Treba da vrate sve da bude prljavo belo ili bež kao nekad, samo anodized alu izrada. Ili gunmetal, najjača boja.

ima FormD T1, Titanium boja, perverzija :)

Ne mogu da izgovorim ime proizvođača, ali cena je preko 550$ u Kini. 👀

i moras proart karticu :)

skupa su i ona NanoQ…. butique brand curse ***a

U ovako malo kućište stadoše Shaking Tank kuler i Cooleo klasično napajanje. :D :D

P.S. Da ne bude čudno, Deepcool je pod američkim sankcijama, ali na Amazonu ima vrlo poznatih proizvoda...

U ovako malo kućište stadoše Shaking Tank kuler i Cooleo klasično napajanje. :D :D

P.S. Da ne bude čudno, Deepcool je pod američkim sankcijama, ali na Amazonu ima vrlo poznatih proizvoda...

Me gusta...

Više mi je zanimljiva ta Sapphire ploča, doduše. Ne znam ko im pravi ploče, nisam uspeo da provalim...NZXT ploče su ustvari bile "prefarbani" ASRock.
Stranica ploče, ako nekog zanima: https://www.sapphiretech.com/zh-cn/consumer/mb_nitro_b650
Nema interni USB-C konektor, što je velika greška.

T6 stranica: https://www.jonsbo.com/en/products/T6Black.html

Ne znam što su stavili max dužinu napajanja od 140mm kad se u videu lepo vidi da ima još mesta...

Poslednja izmena:
Ovo kućište je dušu dalo za Mat Lee-ja, šrafio bi ceo dan... :LOL:

Teški smarač, kad vidim da počinje klip kako pravi i srče kafu odmah gasim.

evo no coffee stream :D

Teški smarač, kad vidim da počinje klip kako pravi i srče kafu odmah gasim.
Najviše me nerviraju ti smarači što pola sata gledam kao neki behind the scenes ili šta već za koji mi realno puca odavde do Albukerkija, ili odmah gasim ili idem direkt na conclusion koji je uglavnom nedorečen. Najteže je danas doći što pre do nekih konkretnih informacija. Isto što kao sada sve filmove ostavljaju na kraju da ti sam razmišljaš kako se stvarno završio ili šta je istina. Rođače, isteraj ga do kraja, ili je crno ili je belo, nema nedorečenog sivog.

Ukusi su različiti. Meni ni najmanje ne smeta to što posle "glavnice" idu "greške sa snimanja" što je nešto što Džeki Čen obavezno radi u svojim filmovima. Meni odgovara to što Mat ne progovara ni reč u klipu, ne gnjavi sa morem besmislenih stvari kao Stiv sa GN, već slikom i slovima pokazuje sve što treba, ima dobre kadrove i režiju, a i klipovi mu ne traju dugo. Gledajući ovaj klip sa Starforge-om Stiva iz GN već posle 15 minuta umalo nisam zaspao.
Mada, lično, najviše volim kada recenziju nekog kućišta rade Dimitri iz Hardware Canucks ili Nik iz GearSeekers. Dimitri ima oko da uoči sve prednosti i mane koje se ne vide na prvi pogled, dok Nik, jednostavno, uzme kućište, izdeklamuje specifikacije, pokaže kako izgleda sklapanje, uradi jedan test i to je ono što je zaista bitno.
Naravno, mnogima je i to glupo, ali, baš kao i u slučaju Mata, ukusi su različiti.

Mat i Stevica ne idu u istu rečenicu. 😉
Prvi je vizuelno dopadljiv, drugi tehnički detaljan(potkovan).
Bilo je interesantno u početku, sad je meh.
Dimitri je neka sredina, sasvim prihvatljivo.

Mat je fotograf :)

Ma ja obožavam vrhunsku produkciju kao i fotografiju/kadriranje, ali opet je previše okolišanja oko svega, naravno da bi se ljudi što duže zadržali na kanalu tj videu. Možda ja zbog manjka vremena nemam strpljenja da odgledam sve do kraja, ali tipa onog lika Machines and More ili kako se već zove mogu samo da pustim za uspavljivanje da cujem kako nešto mumla. GN bih mogao da odgledam ceo video samo ako bi me vezali ispred kompa, pogotovu što mu je naracija kao Dodikova. Uglavnom, pre par večeri sam pokušao da poručim NCASE M2, ali sam i pored toga što na sajtu postoji cena u dinarima itd, izgleda da ne rade shipping za Srbiju, ili sam ja nesposoban da poručim :)

To beše W360-ov odsek posle razlaska?
Izgleda da je i dalje sve po starom, moraš da mu pišeš mail da mu objasniš da je skroz OK da ti pošalje DHLom/Fedexom (koji ćeš ovde platiti koliko i celo kućište posle svih troškova) pa će MOOOOŽDA pristati, naravno, ako se kućište dotle ne proda i ode u Out of stock dok se vi to sve izdogovarate.
Eventualno da mu pomeneš da su već slali FormdT1 meni u SRB pre godinu dana u ovo vreme negde, ako treba poslaću ti proof isporuke...

I dalje mi je neverovatno da lik tera istu priču, ali to ti je draž sa niche proizvodima, nije dovoljno da okineš Buy, već da budeš STVARNO srećan što si se dokopao jednog... :LOL:

To beše W360-ov odsek posle razlaska?
Izgleda da je i dalje sve po starom, moraš da mu pišeš mail da mu objasniš da je skroz OK da ti pošalje DHLom/Fedexom (koji ćeš ovde platiti koliko i celo kućište posle svih troškova) pa će MOOOOŽDA pristati, naravno, ako se kućište dotle ne proda i ode u Out of stock dok se vi to sve izdogovarate.
Eventualno da mu pomeneš da su već slali FormdT1 meni u SRB pre godinu dana u ovo vreme negde, ako treba poslaću ti proof isporuke...

I dalje mi je neverovatno da lik tera istu priču, ali to ti je draž sa niche proizvodima, nije dovoljno da okineš Buy, već da budeš STVARNO srećan što si se dokopao jednog... :LOL:
Kapiram kada bi mu se pisalo da može. Ili ako se držim mATX da idem na Lian Li A3, ili za ITX na C4 kada bude bio dostupan ili A4H20 kao siguricu.

Nazad
Vrh Dno