Šta je novo?

Mini-ITX kućište (Elite 130, Stacker 915F) za non-stop rad?

canejr

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poena
320
Da li neko koristi mini-ITX kućište, pa još Cooler Master Elite 130 ili Stacker 915F za "jaču" konfiuraciju koja radi non-stop? Kako se kućište pokazalo u radu? Ima li problema sa pregrevanjem, kablovima, rasporedom komponenti, nečim nepredviđenim? Da li su neophodni dodatni ventilatori? Elite 130 mi naročito deluje skučeno, ali je i daleko jednostavnije za nošenje od 915F. Opet, podržava hladnjake za procesor do samo 65 mm (915F do 170). Napominjem da bi kompjuter bio u običnoj sobi, bez klime (gde je i sada). Po ukupnim karakteristikama mini-ITX mi odgovara, ali me brine potencijalno pregrevanje svih komponenti, uključujući diskove. Unutra bi verovatno bila dva standardna 3,5" diska (7200 obrtaja). Za grafičku se još nisam odlučio, ali ništa preterano, u klasi ~150 evra. Bila bi popunjena dva/oba memorijska slota i verovatno i5 procesor (4670). Napajanje je modularno (Seasonic M12II-650Bronze, dimenzije 160x150x86 mm), pa bi bilo valjda manje problema sa kablovima?

Potrebno je da kućište postoji kod nas u ponudi i da ima usb 3 (bar 2x) i audio priključke spreda. No, zanima me da li ti teraš svoju konfiguraciju non-stop i kako se pokazala? Naročito pre nego što si uzeo dodatne ventilatore. Da li je to bila neophodnost ili samo tvoja predostrožnost?

Ovo je bilo kod nas, ako nema kod nas probaj preko kupujemprodajem - tj dobavljaca iz madjarske. Sto se tice USB portova, ima 2 USB3 porta.
Sto se tice hladjenja ovo moje je super, mozes da stavis 2 x 120 top, 2x120 front i jedan 120/140 back. Posto je kuciste malo moj savet ti je graficka sa blower tipom hladnjaka - znaci stock varijanta sa izduvom. Jer za ovakav tip kucista jako dobija sa tim, bolje je strujanje vazduha. Meni su svi dodadni ventovibili "must buy" ali sam posle par meseci sklonio 2 top i zadnji izduv zbog boljeg protoka vazduha. (imam D15 pa mi svaki prostor vise znaci) Ja sam takodje izvadio i cage za hard disk, pa mi obican hard i ssd stoje na dnu i ne smetaju protoku vazduha od ventilatora koju uvlace spreda. Sto se tice kompa nije da mi je radio 24/7 mesecima ali je preziveo nedelje ne gasenja bez problema i dizanja temperatura. To bi bilo to. :)

Izvinjavam se svima. Sad shvatih da je naslov teme nesrećno napisan. Ja sam imao na umu "(Može li) mini-ITX kućište za non-stop rad?", a ovako ispade da tražim preporuku koje da kupim. Ah... Dakle, ne bih da pravim "šta da kupim" temu, nego da čujem lična iskustva sa takvim kućištima (u non-stop radu), pa da ja dobijem neku generalnu sliku. Znam da "sve zavisi", ali baš zato i kažem "generalnu". Ako su sva loša, a samo jedan model je ok, koji još mora i da se naruči online, a košta duplo (u odnosu na ova CM), uzeću HAF XB (ionako su i mini-ITX ploče skupe, a duplo manje materijala). Inače, već sam čitao po netu, pa me zanimaju lična iskustva ovde i to iz stvarnog korišćenja, ne samo malo probe (kako se obično pišu testovi).

@noodi Dobra napomena za "blower" karticu, a da li dobro kapiram da je ipak bilo pretoplo bez dodatne ventilacije? Ako će oprema biti pod stalnim temperaturnim stresom, to mi ne zvuči kao dobro za 24/7.
Btw, koliko vidim sa slika, konektori na tom Bitfenix nisu napred, nego sa desne strane. Tačno tamo gde je meni zid. Onaj statični. :)

Meni se dešava da moja miniITX konfiguracija radi danima, pa i nedeljama bez gašenja, ali ceo moj sistem ne vuče u full load-u više od 130W, pritom ventilatori ne idu preko 1200 rpm za sistemske i CPU, tj. 2000 rpm za grafiku, ali je sistem praktično bešuman na ~1m koliko ima od mojih ušiju do njega kad sedim za radnim stolom.

Ništa se ne pregreva, a temperatura u sobi zna da bude i po 28-29C preko leta kad ne uključujem klimu/nisam kući.

Takođe prijatelji u CM Elite 120 imaju i5-3350p sa box coolerom, 560TI, SSD + 1TB 7200rpm disk, 2x4GB sa CM B600 i sve radi već treću godinu, bez problema, samo se s vremena na vreme izduva prašina. I oni retko kad gase računar, tek ako idu negde na duže i sl.

Za grafiku idu bolje na nVidia seriju 9xx, ili 750/750Ti ako planiraš grafičku, jako se malo greju i troše manje nego ekvivalentni Radeoni. Jedino što bih izbegavao u MiniITX sistemu su 3.5" 7200rpm diskovi, solidan SSD + neki 5400rpm storage disk (WD RED i sl.) su po meni bolja opcija.

Poslednja izmena:
Mighty, ja ostao na onom WD zelenku (3,5) i nemam ama bas nikakvih problema ni sto se tice performansi a posebno buke ili pregrevanja... (secas se verovatno sta sam i kako sklapao) Zainteresovan sam za SSD, cisto da probam konacno, ali sve nekako gledam ima li to smisla uopste u mom slucaju i da nema potrebe "bacati" pare... Meni WD Green pruza sve sto mi treba apsolutno.

EDIT: za kuciste inace svi misle da je neki woofer ili nesto slicno :D pitam kako im se svidja novi komp i svi odmah spustaju pogled dole ispod stola, traze kuciste :D moja lepotica :D

Poslednja izmena:
Hehe, pa to i jeste poenta miniITX-a, ne vidi se, a radi :)

SSD možeš da uzmeš bilo koji pristojan a ne previše skup (Samsung 850 EVO, Crucial BX100, MX100, Transcend SSD370 mi prvi padaju napamet). Zavisno od toga što radiš razlika u performansama može da bude velika, mada je sve to od slučaja do slučaja.

Lično sam prvi SSD dobio negde krajem 2009. i nema šanse da bih se ikad više vratio da radim na računaru kome su sistem i aplikacije na mehaničkom disku.

Ja prvu polovinu dana radim na računaru sa SSD-om, a drugu na HDD-u, i ne vidim veliku razliku, jer jednostavno nemam mnogo velikih piši/čitaj operacija. A memorije imam dovoljno da danima ne gasim programe u kojima radim :)

Ali to nije tema. Ja sam pre par meseci razmišljao da metnem moj Kaveri u neko malo kućište. Svašta mi je bilo na umu, video sam mnogo zanimljivih ITX rešenja, bio blizu pravljenja custom varijante (http://www.protocase.com/design/), ali sam na kraju odustao :D PC mi se nalazi iza monitora, tj. u prostoru koji bi svejedno ostao neiskorišćen kakvo god kućište da imam. Sad bih radije uzeo neko ATX, pa čak i big tower, samo da ne mislim o kablovima, hlađenju i sl :)

Glavni razlog je bio prenosivost, tj. PC konzola :), ali jednostavno, ako hoću da imam svoj računar uz sebe, uzeću laptop

Poslednja izmena:
Nisam se još odlučio oko grafičke, a imam upravo 3.5" 7200 diskove (WD Black), mada će u dogledno vreme ostati samo jedan unutra, nisu mi ni potrebni. Više me brine što bi pod opterećenjem (render filmova u Premijeru, možda nekad neka igrica) sigurno vukao mnogo više od 130 W. Ako su neophodni dodatni ventilatori, Elite 130 verovatno otpada, jer predviđena dodatna ležišta možda ne bi bila dovoljna. Inače mi je Elite 120 bio prvi izbor, ali ima samo jedan USB3 port napred. A ideja mi je slična kao Space Beer, da imam prenosivi "pravi" PC. Samo što meni notebook ne odgovara.

Šta planiraš u njega i5 ili i7? Malo klokovan ili ne?
U suštini, ne bi trebalo da bude problema sa hlađenjem. Ako uzimaš GTX 750(Ti), ona se smešno malo zagreva. Imaš ih čak i sa pasivnim hlađenjem :) Meni se TT Core V1 mnogo svideo. On prima CPU kulere do 140mm. Gore navedeni SG09 takođe ima dobro rešeno hlađenje, prima kulere do 165mm.
Evo još nekih predloga, obrati pažnju na stranu 9 :)
http://www.eteknix.com/best-chassis-steamboxhtpc-style-gaming-systems/

Poslednja izmena:
Odlični linkovi, a i ta strana 9 :), hvala. Konfiguracija će biti zasnovana (skoro sigurno) na i5 4670. Bez overkloka (mada možda uzmem "K"), verovatno Z97 čipset zbog više USB3 portova. To TT kućište je veoma zanimljivo (V21 je još zanimljivije, ali ga nema). Vidim da puno informacija govori da ovakva kućišta ne dovode do (pre)velikih problema sa hlađenjem i sada sam skoro ubeđen da ću napraviti baš takvu neku konfiguraciju. Hvala svima, a ako se nađe još neko sa ličnim iskustvom, samo napred. Nikada nisam sklapao tako nešto, pa mi možda promiče nešto važno. Za sada vidim da i dizajn grafičke može biti bitan (kao i potrošnja, odnosno grejanje), a ne samo dužina. No, nemam nekih posebnih zahteva (osim DVI konektora, jer mi takav monitor), pa to sigurno neće biti problem.

Ako ti ne treba jaka grafička, zašto je uopšte kupuješ :) Pogledaj prve testove Broadwell procesora. Jesu malo skuplji, ali njihova integrisana grafika je skoro u rangu GTX 750. Uskoro bi trebalo da se pojave u prodaji, kao i detaljniji testovi.

Ne znam koliko žuriš, pošto će Skylake, koji treba da dođe na jesen, takođe imati modele sa Iris Pro grafikom, ali bi trebalo da bude i primetno brži CPU od Haswell-a

Problem je što ne žurim, a to znači da ću da čekam (video sam već neke najave), onda ću verovatno da se razočaram novitetima, pa dok me to prođe već će biti "još dva meseca do nove tik-tok arhitekture" i tako u krug. Ali nisam znao da je ta integrisana u rangu 750! I kako si samo znao da merkam baš tu klasu i sve se pitam da li mi se isplati 960. Samo sumnjam da Broadwell ima CUDA. No, pogledaću. A video sam da ima i grafičkih koje kao da su dizajnirane za mini kućišta (skoro četvrtaste), pa moram da otvorim temu i za to, jer mi malo čudno zašto ih ne prave sve tako kratke ako je već moguće. Mora da su sporije (ili samo ne podržavaju overklok). No, kako rekoh, druga tema.

Pa ti si rekao da planiraš 150€ za grafu, nema mnogo izbora u tom rangu :D Uzmi onda 750Ti i uživaj. Kad se odlučiš za kućište i model karte, samo proveri dimenzije još jednom. Mada mnoga ovde navedena kućišta primaju standardno velike karte bez problema.

Pozdrav svima! Imam slicnu dilemu, pa ne bih otvarao novu temu. Imam Acer Mini-ATX kuciste sa napajanjem od navodno 220W. U kompu su mehanicki disk, i5 4460 i Nvidia GT705. Zamenio bih disk za SSD a grafiku za Nvidia Gt740. Hoce li biti problema sa napajanjem?

Probaj sa GT 740, pa ako pravi problem ili je izbaci ili menjaj napajanje

Pogledaj kog je tipa napajanje (ATX, SFX, FlexAFX…) Može da se nađe i jače od toga, bar 400W, a tu možeš da staviš ozbiljnu grafu (750Ti, 950, možda i 960), pod uslovom da može fizički da stane

Rekoh ti u drugoj temi, neće.

Konfiguracija iz moj potpisa ne vuče više od 130W iz utičnice u full load-a (CPU+GPU na 100%), napajanje ima 90% efikasnost, dakle sistem od napajana ne vuče više od nekih 115W.

GT740 i GTX750 Ti imaju sličnu potrošnju, tako da je jedina razlika u CPU, i5 jeste veći potrošač, ali razlika nije ni blizu 100W (možda nekih 30-35W max) tako da bi trebalo da radi.

Sad malo gledah, slabo me služi sećanje :)

Moj sistem iz utičnice vuče 145W, dakle ~130W od napajanja. Ako dodaš joj nekih 35W za i5, tvoja Acer mašina bi sa GT740 od napajanja trebalo da vuče negde do 170W, dakle imaš lufta do 220W, mada ne previše.

@Space Beer Hvala na odgovorima
@mighty78 Hvala na odgovorima na ovoj i drugoj temi. Ovi sistemi su i zamisljeni da se koriste tako kako su prvobitno konfigurirani. Ono sto bih mogao uraditi je zameniti za Radeon R7 240, ona vuce isto struje kao i trenutna Nvidia 705. Sada da li je to nuzno, posto meni ocigledno i ne treba igracki sistem, samo sam probao da nadogradim sistem na neki optimalni nivo, bez da prenapregnem napajanje.

Nazad
Vrh Dno