Šta je novo?

Mikrotik, najobičniji client mode (iliti duduk mode)

djunta

Cenjen
Učlanjen(a)
15.06.2012
Poena
154
Da ne davim mnogo...
U kući imam HG 520C od Telekoma, sa bežičnim prcoljkom, koji mi ne dobacuje do garaže. To je nekih 30m dalje i par zidova izmedju. Kada sam ispred garaže, radi solidno, mislim, teče internet (nije nešto da leti, al' meni dovoljno). Čim udjem u garažu, kažem mu do vidjenja.
Pre ihihiii godina sam kupio (2007) Mikrotik, karticu, kablove, kutiju, antenu, onaj mali kablić, ispravljač, po specifikaciji nekog kobojagi provajdera, koji nikada nije proradio, a ja nikada upalio debelo plaćenu skalameriju... Pa reših da uzmem stvar u svoje ruke (makar crkoo).
Sve sklopim po slikama koje sam video na netu, antenu, karticu, metaalnu kutiju, kabliće, ispravljač... One male sijalice zasijaše. Jupi!
Brkljao sam po netu, kuckao po nekim uputstvima (slikovnim), instalirao winboks, onaj terminal... učio umrežavanje na nekom užičkom sajtu (hvala za podeljeno znanje) i ništa. Nema !
Engleski poznajem na nivou zabavišta, kompjutere, tako-tako , ali mišem klikćem ka soko sivi :)
Zato cu pokušati slikama da vam pojasnim, dokle sam stigao i šta sam uradio. Pa , ako neko ima strpljenja...
Po uputstvima za konfigurisanje sa tog užičkog sajta, stigao sam do ovoga, na podešavanju u termilu, ali 'ne sluša' te komande koje on navodi tamo, a piše ovo
.......................................................................................................................
Choose options by pressing one of the letters in the left column, before
dash. Pressing 'x' will exit current menu, pressing Enter key will select the
entry that is marked by an '*'. You can abort setup at any time by pressing
Ctrl-C.
Entries marked by '+' are already configured.
Entries marked by '-' cannot be used yet.
Entries marked by 'X' cannot be used without installing additional packages.
r - reset all router configuration
+ l - load interface driver
* a - configure ip address and gateway
X d - setup dhcp client
X s - setup dhcp server
X p - setup pppoe client
X t - setup pptp client
x - exit menu
your choice [press Enter to configure ip address and gateway]:
............................................................................................

Prilozi

• rb1.jpg
    rb1.jpg
    158.1 KB · Pregleda: 153
  • rb2.jpg
    rb2.jpg
    110.1 KB · Pregleda: 147
  • rb4.jpg
    rb4.jpg
    94.5 KB · Pregleda: 134
  • rb5.jpg
    rb5.jpg
    63.8 KB · Pregleda: 118
Najbolje da prodas to (mozes vrv da dobijes 2000-2500, mozda i vise, nisam bas u toku sa cenama) i kupis ruter koji ima repeater mod (ili neki koji je kompatibilan sa dd-wrt-om). Taj rb ima slab cpu, neces imati neki protok, moras da se cimas da ispodesavas. Mozes da skines i winbox pa da preko programa namestis. Ako bas zelis da namestis taj mikrotik onda prati uputsvta sa tog sajta, uspeces da podesis iz nekog puta...

Znam za taj sajt, dobra su to uputstva.
Konkretno, na ovom ekranu treba da izabereš [a] .
Ponudiće Ti mrežni port, izaberi prvi.
Zatim kad te upita za IP adresu, unesi 192.168.1.254/24 (predpostavljam da je tvoj modem na 192.168.1.1).
Za gateway unesi 192.168.1.1
Sad možeš da mu pristupiš preko Winboksa. Unesi adresu 192.168.1.254, user: admin , password: -ostavi prazno.
Novije verzije RuterOS-a imaju i administraciju preko brovsera. Samo uneseš IP adesu u brovser koju si zadao u prvom koraku.

Ako ne uspeš da namestiš po uputstvima sa užičkog sajta,nemoj dalje ni da tražiš :).Tu su ti najbolja uputstva,koja sam ja našao ne kažem da nema boljih,za podešavanje mikrotika(na našem jeziku).Pošto kažeš da signala nema u garaži,sa hg 520c,sumnjam da bi ti i mikrotik nahvatao signal da bi mogao od njega da napraviš klijenta.Druga stvar,u ranijim verzijama routeros-a,pre 3.x,taj klijent mod nije baš lako namestiti,a pošto kažeš da ti engleski nije jača strana,eto još jednog problema.Da sam na tvom mestu,ja bih taj mikrotik izbacio negde napolje,kažeš da imaš i metalnu kutiju za njega,bliže garaži,lan kablom ga spojio sa hg520c,i od njega napravio ap,za šta ti treba bukvalno 5 min.I onda probao kakav je signal u garaži.Ako si baš zapeo da radi kao klijent,potraži na youtubetu ima dosta tutorijala.
Edit:kod klijent moda gubiš mogućnost da se na njega kačiš bežično,ostaje ti jedino lan kablom,mislim u garaži.Po meni jedino da ti radi kao ap ili što je leddzeppelin rekao neki ruter da ti radi u ripiter modu.

Poslednja izmena:
Ne znam Cepeline, ni za protok, a ni za trange-frange. Verovatno je to nešto drugo brže i lakše, al' imam to što imam ( a sve će biti bolje od cupkanja ispred garaže).
Kabal i ide od antene, pa do male kutijice, u koju je uključen ispravljač.Antena je velika. Mislim da ima pola kvadratna metra i izgleda kao roštilj, samo je nakako zaobljena. Ona je na aluminijumskoj cevi od tri metra, a ispod nje kutija u kojoj je elektronika. Treba li to da slikam, ako je bitno?
Pdetlic, ja ponovo krenuh u podešavanje i stigoh gde stigoh... gde da upišem adresu za gateway? U terminalu?
Elem...
Prvo logovanje na winbox (preko MAC address), pa reset svega, pa odredih IP adresu ether1, pa sad preko IP adrese u winbox ukljucih bežičnu kartu i konektovah se na HG520c. Baš ovako kao na slikama. Gde da upišem
E, sad... šta dalje?

Prilozi

• winbox.JPG
    winbox.JPG
    48.5 KB · Pregleda: 137
  • reset.JPG
    reset.JPG
    219 KB · Pregleda: 127
  • ether1_konfiguracija.jpg
    ether1_konfiguracija.jpg
    177.6 KB · Pregleda: 144
  • winbox preko IP.JPG
    winbox preko IP.JPG
    45.7 KB · Pregleda: 99
  • Konfigurisanje_wlan1.jpg
    Konfigurisanje_wlan1.jpg
    253.3 KB · Pregleda: 146
to sto ti imas je grid antena i ona je usmerena. Ima uzak snop zracenja i trea ti omni antena da bi imao pokrivenost.....

Offline71, taj klijent mod mi i treba. Za tu namenu je i kupljen. Nemam nameru da komplikujem (već mi je džigericu pojeo), a onaj HG mi dovoljno dobro radi po dvorištu. Uputstvo na tom sajtu je odlično, ali tamo čovek ima dva ista priključka, a ja imam samo jedan bežični i jedan LAN. To sam prokljuvio, tako da će moj bežični 'glumiti' njegov WAN (na crtežu).
Cepeline, antena i jeste usmerena. Bar sam je kao takvu kupio, ali izgleda da sam je okrenuo naopačke. No, nema veze, okrenem je ako uspem ovo da podesim. Pretpostavljam da ima dovoljno signala, čim se konektovao na HG520c. Nego, znaš li i imaš li kakav konstruktivan predlog za podešavanje ovog?
Miljane, odgovoriću ti ovde, da i drugi pročitaju.
Ne znam koja je licenca. Uredjaj je kupljen legalno u Netiksu i sada je prvi put uključen. Misliš X pored slova (komandi), u podešavanju iz terminala? Znači li to da ne mogu da ga podesim? Evo šta piše.

Choose options by pressing one of the letters in the left column, before
dash. Pressing 'x' will exit current menu, pressing Enter key will select the
entry that is marked by an '*'. You can abort setup at any time by pressing
Ctrl-C.
Entries marked by '+' are already configured.
Entries marked by '-' cannot be used yet.
Entries marked by 'X' cannot be used without installing additional packages.
r - reset all router configuration
+ l - load interface driver
* a - configure ip address and gateway
X d - setup dhcp client
X s - setup dhcp server
X p - setup pppoe client
X t - setup pptp client
x - exit menu
your choice

Nemam nikakve lozinke na HG520C. Onako kako je prvi put uključen, tako i radi. Deca i ko ima takav mobilni telefon, odmah se 'zakači', bez traženja lozinke, ja lapom, takodje. To nemam nameru da diram i komplikujem dodatno (i onako su samo dva kompjutera u selu) :)

Ja sam ti odma u staru dao najkonstruktivniji i najlogicniji predlog, ali ti si ga zanemario. Ja sam ti napisao kako bih ja uradio i tako sam ti i preporucio. Zameni opremu jednostavno, Sa tom grid antenom kozes i vise para da uzmes i da kupis nesto solidno, jer je puno posla oko toga....ako bas zelis na taj nacin na koji radis, onda isprati uputstva sa uzice.net, mora da proradi, samo malo ukljuci logike i prati kako si sta nazvao ti u svom tiki (kom portu si dao koje ime) i uspeces da namestis.....detaljnija uputstva od tog sa uzice.net neces dobiti ni na jednom forumu, posto je sve detaljno opisano.
Ps. tek sad sam skapirao sta ti zelis.......opet, prodaj skalamerijju, kupi usb wifi i nakaci jacu antenu.....
A ako bas zelis da uradis to sto si naumio, namesti client mod na wifi kartici (ona ce ti biti kao wan port), a taj lan namesti da ti bude lan port i prati uputstva sa neta

Druze evo ja cu ti pomoci koliko toliko.

Uradi sledece:
Povei Mikrotik kablom na neki PC

Pokrenes winbox idi na New Terminal sa leve strane. Onda kucaj sledece: system reset-configuration pa izaberi Y i onda ce ti se ruter restartovati i prekinuce se veza.
Ponovo pokreni winbox i nadji mikrotik (posto mu nije zadata adresa naces ga preko MAC adrese ili ako jeste onda je sigurno 192.168.88.1 posto mu je to default) pa idi na IP>Addresess klikni na dugmence + i kao adresu stavi (192.168.2.1/24) nikako nemoj da dodajes adresu iz opsega adresa od HG520-ice (verovatno 192.168.1.1), kao network kucaj (192.168.2.0) a kao broadcast stavi (192.168.2.255) i interfejs stavi da bude ether1 (lan interfejs). Potvrdi to i restartuj ruter. Zatim pokreni winbox i nadji ga na 192.168.2.1 (posto nisi podesio DHCP za lan interfejs najverovatnije ces morati rucno dodeliti adresu PC-ju npr 192.168.2.2).

Kada pokrenes winbox ponovo i nakacis se na ruter idi na IP>Pool pa stisni opet na + i upisi ime npr opseg1 i u adresses upises 192.168.2.100-192.168.2.150 potvrdis i onda ides na IP>Dhcp server i opet na + nazoves ga npr dhcp_server stavis da je na interfejsu ether1, pa gde pise addresses pool izaberes opseg1 ili kako si vec nazvao onaj pool, klikni OK pa idi gore na karticu Network pod opcijom DHCP Server i ako nemas dodatu mrezu ti je dodaj na + i unesi za adress 192.168.2.0/24, gateway stavi da bude 192.168.2.1 i kao DNS mozes staviti npr 8.8.8.8 i 8.8.4.4.

Tu si vec zavrsio podesavanja za LAN e sad samo treba da se nakacis na svoj HG520.

Idi na IP>DHCP Client pa idi na + i stavi da bude za interfejs wlan1 i klini na OK (ovo znaci da ce za adresu wlan interfejsa da se pobrine dhcp na HG520). Potvrdi to i onda ides u interfaces pa na wlan1 i onda na scan i samo se konektuj na svoj HG520 i to bi trebalo da ti radi bez problema. Imaces net preko LAN kabla.

Znam da nije bas lepo objasnjeno niti sredjen tekst ali to je sve sto treba da uradis korak po korak. Pozdrav pa javi sta si ucinio.

Poslednja izmena:
Pošto mi client(statio)mod nije ni trebao,ono što sam rekao da ga nije lako namestiti je bilo samo ono što sam pročitao na netu,u praksi ga nisam probao.Juče nedelja,vrućina,namam ništa pametno da radim,pa reko da probam.Na užicu nisam našao uputstvo za client mod,ali sam našao na netu neko uputstvo po kome sam probao,ali ništa nisam uradio.Pošto mi je mikrotik na računaru,u njemu je neka liksys kartica,koja kao ap radi ok,ali nikako neće da se konektuje ni na hg520c ni na linksys wrt54gl sa dd-wrt firmwerom.Nemam predstavu zašto.Nalazio sam razna uputstva gde se pominje rutiranje,da se ne mogu bridgeovati wlan i lan u client modu,da se mora koristiti client pseudobridge...Dalje me mrzelo.Jako me interesuje šta si i na koji način uradio.Ako uspeš molim te napiši ovde,da znam kako se podešava.

Prilozi

• Routing%20Client%20Configuration.pdf
    263.2 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Koliko sam mogao da vidim ovo što je bandzo87 napisao je podešavanje sa dve lan kartice,ja bih u tom slučaju dodao i ovo
/ip firewall nat add chain=srcnat action=masquerade out-interface=WAN
da bi imao internet na lan interfejsu.

Koliko sam mogao da vidim ovo što je bandzo87 napisao je podešavanje sa dve lan kartice,ja bih u tom slučaju dodao i ovo da bi imao internet na lan interfejsu.

E da to sam zaboravio :D. Ne to nije podesavanje sa dve lan kartice nego sa jednom lan jednom Wifi, a ako RB ima vise od jedne LAN kartice najbolje je podesiti jedan interfejs i drugima reci da je to njegov master port ili jednostavno napraviti bridge i ubaciti zeljene interfejse u njega pa sva podesavanja uraditi za bridge.

Nisam pažljivo pročitao do kraja :) ali je,da kažem,vrlo slično.Naravno osim dela za wifi i skeniranja dostupnih ap-ova.Jel imaš predstavu zašto moja linksys neće da se nakači ni na jedan ap?Ne treba mi,ali me baš nervira što neće.Znam za lan,bridge,ograničavanje protoka i konekcija...
djunta,miljan te je verovatno pitao za verziju mikrotika,tvoja je 2.9.32,verovatno dal je krekovana,ali iz verzije se vidi da nije,pošto su krekovane 2.9.27 i 3.3.To x pored neke stavke ti znači da to ne možeš koristit bez instaliranja dodatnih paketa(bukvalan prevod).Zakači se preko winbox-a na mikrotik pa system-license pa vidi šta piše pod level.Koji je to level kada ne može ni dhcp client ni server da se podesi?

Poslednja izmena:
Nisam pažljivo pročitao do kraja :) ali je,da kažem,vrlo slično.Naravno osim dela za wifi i skeniranja dostupnih ap-ova.Jel imaš predstavu zašto moja linksys neće da se nakači ni na jedan ap?Ne treba mi,ali me baš nervira što neće.

Koji linksys?

djunta,miljan te je verovatno pitao za verziju mikrotika,tvoja je 2.9.32,verovatno dal je krekovana,ali iz verzije se vidi da nije,pošto su krekovane 2.9.27 i 3.3.To x pored neke stavke ti znači da to ne možeš koristit bez instaliranja dodatnih paketa(bukvalan prevod).Zakači se preko winbox-a na mikrotik pa system-license pa vidi šta piše pod level.Koji je to level kada ne može ni dhcp client ni server da se podesi?
Da, na to mi je i on skrenuo pažnju. Ti silni X-ovi su baš baš bitni, kao i slike 'koraka' koje sam postavljao.
Elem, usledio je poziv Netiksu i njihovom servisu, od koga je sve to i kupljeno 2006. Potvrdili su da je licenca 4, Mikrotik 2.9.32 ključ validan i bez roka trajanja, ali da paketi u kartici SYSTEM nisu ENABLE (razlog za one X-ove). U par koraka je i to rešeno, ovako, kao na slikama.
Jedina čudna stvar je bila što ne piše RB-111, već RB-500... al' to mi je najmanje bitno. Bitna stvar je, da se posle svakog od ovih koraka uradi REBOOT (ne znam zašto).

Prilozi

• pre_enable.jpg
    pre_enable.jpg
    111.9 KB · Pregleda: 54
  • posle_enable_terminal.jpg
    posle_enable_terminal.jpg
    118.4 KB · Pregleda: 48
  • posle_reboot_package_list_winbox.jpg
    posle_reboot_package_list_winbox.jpg
    200.5 KB · Pregleda: 54
bandzo87, ne stižem sada i ta podešavanja da unesem. Kasnije ću. Moram med da vrcam. Prodje mi ceo dan u telefoniranju kuckanju :type:, ali se nadam da će ova 'prtina' što je tabamo, nekome još pomoći.

Proveri preko winboxa u system-->license, da li je Mikrotik OS moguće unaprediti na noviji.

Evo i video uputstva od nule

Poslednja izmena:
offline71 , bandzo87 i ostali, HVALA iz sve snage. RADI! Protok je 36.0Mbps, ali cu za vikend okrenuti antenu (kao u uputstvu), pa se nadam i većem protoku.

Nazad
Vrh Dno