Šta je novo?

Miele uređaji - iskustva

Kako Miele testira za "očekivanu trajnost 20 godina". Konkretno za sudomašine.
Ranije:
We run the 75ºC programme for 7,500 cycles – that’s equivalent to one load every day for more than 20 years.

Sada, za seriju G7000:
MIELE has tested development models and core components during the development phase of the dish washer series G 7000 in tough endurance tests. The aim of these tests conducted by MIELE is to simulate average usage over a period of 20 years. MIELE uses a total of 5,600 dishwashing cycles with different programs as a basis. This corresponds to 5.6 dishwashing cycles per week with use in 50 weeks per year (280 cycles) over a period of 20 years

Btw, jedna godina ima 52 nedelje...
Kakav je trend kod drugih, može samo da se pretpostavi.
 
Zaboravljas (ili ne znas) da je Miele nemacki (mislim to znas) i da je nemcu sasvim normalno da ce minimum 2 nedelje biti odsutan od kuce, jer ti sleduje minimalnih zakonskih 24 radna dana godisnjeg, gde ja ne znam nikog da ne ode negde makar na 2 nedelje negde.
Mada je prosek 30 radnih dana godisnjeg + praznici, tako da prosecan nemac ima oko minimum 40 radnih dana godisnjeg. Naravno da ce otputovati negde.
 
Ne znam kakve veze ima sto je miele nemački
Ne koriste ga samo Nemci niti su oni nešto specificni

Ako mašina za sudove može zaista da izdrži 5x nedeljno 20 godina ili tih 5600 punih ciklusa bez kvara to je vrlo dobra mašina ,
ali i miele piše da to važi za seriju g7000 pretpostavljam najskuplju.
 
Samo sam ukazao na razliku u testiranju. Raniji modeli su testirani na 7500 ciklusa, a novi na 5600 ciklusa. U oba slučaja navode da je to 20 godina korišćenja.
 
Cisto sumnjam da i tih 5600 odrade. Tj ne vidim potrebu, osim ako novi dizajn/materijali nisu korisceni a ni onda neces koristiti celu masinu vec komponentno testiranje.
Takodje navodim zasto je sada kao 5600 ciklusa relevantno jer su nemci manijaci za statistiku, na nesrecu i mi je imamo previse u firmi, i nama su smanjeni neki odredjeni ciklusi na 10 godina.
 
Bosch sudo masina, uska, serije 4, posle 1500-1600 pranja realno (maximum moguci teoretski 2000 ali ne vrujem) ili 4,5 godine, imala kvar, crkao grejac pa se morala menjati pumpa visokog pritiska i grejac (u jednom elementu su zajedno).
Redovno so dodavana (najvise iz Maxija Premija Expert so i sjaj, u pocetku Finish a posle jeftinije)...
Primetio sam da serpe na gornjoj polici ne opere dobro ako je nesto prionulo za dno ili zid, da postoje podrucja u koja ne udara mlaz i to ne bude oprano, ne skine pripeceno (lakse zagorelo i prionulo), moguce i da u donjoj polici posoje mesta u kojima mlaz ne udara ...
Kako god bilo jedva smo docekali da stigne deo u servis i masina proradi.
Popravka kod ovlastenog Bosch servisa na NBG je bila jeftinija nego sto je bilo koji privatni serviser trazio na nevidjeno (vise njih pozivano) i uz tvrdnju da nikako to ne moze jeftinije jer je deo (dostupan odma) skup (po cenama 40% skuplji kod njih nego u servisu zvanicnom).

Da moze uredjaj raditi 10 godina svaki dan po jednom a da nista ne crkne je malo verovatno, da radi 20 godina bez kvara je skoro nemoguce, pogotovo prema danasnjem kvalitetu delova i programiranog otkaza uređaja...
Ako bilo koji uređaj za kuću izdrži 5 godina u radu (svakodnevnom ili redovnom) je relativno dobro.

Mene zanima koliko su svarno procentualno skuplji kvalitetniji delovi koji mogu znacajno produziti radni vek uređaja u odnosu na one "obicne" i manje kvalitetne?
(Kad se prica o ovome setim se price kako je ruska nuklearna podmornica potonula zbog neispravne lampice koja pokazuje da je potopljen silos za rakete (da ima prodor vode u njega), a koja je kostala 4 kopejke umesto da je stavljena bolja od 20 kopejki...)
 
Poslednja izmena:
Pozvali su se i na neki dokument (istraživanje) Fraunhofer instituta
...koji je odmah do moje firme :)

Kad se prica o ovome setim se price kako je ruska nuklearna podmornica potonula zbog neispravne lampice koja pokazuje da je potopljen silos za rakete (da ima prodor vode u njega), a koja je kostala 4 kopejke umesto da je stavljena bolja od 20 kopejki...
To je previd u dizajnu a ne greska lampice.
Kvalitet delova je najvise u materijalu.
 
Bosch i nekako, za ovo teško da ćeš dobiti sve savete. Trebalo bi da su kvalitetni, ali Bosch nam je pristupačniji. Uostalom, ako si ih već uzeo ne vidim svrhu da pitaš kakvi su u praksi. Trebalo je to da uradiš pre kupovine.
Možda ti je taj dizajner mogao dati ocenu ili preneti iskustva drugih, čim je bio toliko pametan da ih preporuči.

Mene bi zanimalo da mi neko da savet koje su kombinovane masine se dobro pokazale posto za vecinu kazu da im uvek nesta "fali".
 
Postoji na oglasima dobra ponuda uvoznih miele veš mašina iz nemacke, novi modeli stari do godinu dana. Cena je ista kao najjeftinija mašina u miele radnji u Srbiji (oko800-850e). Da li je bolje uzeti novu kod nas ili tu polovnu iz nemačke? Da li su ove naše 'made in germany'?
 
Najbolje novu. Još ako imaš sreće da dobiješ garanciju 10 godina, a to uglavnom daju u ovom periodu, januar, februar. Svake godine bude neka promocija koja važi mesec dana i daju ti garanciju u A4 formatu sa hologramom. Ko diploma. Ja sam takođe kupio moju veš mašinu i sušilicu, koliko se sećam bio je početak godine, u Miele radnji na Novom Beogradu i dobio tu plaketu.;)
Svakako, obavezno proveri.
 
Bolje dodati tipa 200eur i uzeti novu sa zvaničnom garancijom. Ne znam koja je fora sa tim polovnim, ali nije ni bitno. Nema razloga da se daje 800eur za polovnu mašinu bez garancije i sa nepoznatim poreklom.

Produženu garanciju obično daju krajem godine.
 

Prilozi

  • Screenshot_20230214_225955_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20230214_225955_Samsung Internet.jpg
    95.5 KB · Pregleda: 20
Da, u pravu si, ja sam moju uzeo u januaru. ;)
 
Od tih ponuda na KP ima i jako "čudnih"; npr. jedna gde za 899eur prodaju "model za 2020/21 godinu" kapaciteta 7kg i gde navode da takav nov model košta 1750eur.
Ako se malo pogleda ponuda Miele, lako se može uočiti da je u pitanju bazni model, koji košta do ~1000eur.

Jedan link sa oznakama modela i kada su počeli sa proizvodnjom: https://en.tab-tv.com/miele-washing-machine-production-date/

Da li su ove naše 'made in germany'?
Jesu. Isti su i modeli kao za ostala tržišta.
Modeli koji mislim da nisu iz Nemačke (već iz Poljske) su modeli sa oznakom WCA, WSA, WWA (slovo A na kraju) i koje su ujedno najjeftija ponuda i deklarisnog kapaciteta su 7 kg. Ti su jedini modeli koji imaju plastični bubanj, ostale imaju inox. Isti ti modeli koji se prodaju i u Nemačkoj su proizvedeni u Poljskoj.
Veš mašine sa punjenjem odozgo se prave u Češkoj, kao i sušilice i ulazni modeli mašina za pranje sudova.
 
Poslednja izmena:
Samo da se uključim i da kažem da sam imao Miele veš mašinu, šporet i frižider dok sam živeo u inostranstvu, a u BGD sam pre 4-5 godina uzeo Miele kombo mašinu pranje-sušenje i od tog trenutka smo prestali da peglamo. Nebitna je njena cena kad ne moraš bukvalno ništa da opeglaš osim košulja ako baš hoćeš. Sve ostalo izlazi spremno za slaganje u orman. Apsolutno vrhunska mašina, jedino što je teška kao sam đavo, bukvalno ima skoro 100 kila.
Moram inače da pohvalim i bolji Bosch Made in Germany mašinu za suđe, stariji je model pošto je imamo bar 10 godina ali radi kao prvog dana. Vreme je polako za neku noviju ali je ova zaista sjajna, kvalitet izrade, točkića, vrata, prskalica... Sve je vrhunsko i nijedan kvar, a pere kao i prvog dana.
 
Znači ovo je posljski model?
Mislim da jeste. To je ta nova najjefti 8ja serija sa plastičnim kazanom. Može lako da se proveri u prodavnici gde ima izloženo.

Inače, to za nepeglanje veša iz sušilice, nema ništa od toga :) Ako treba da bude ravno i ispeglano, mora da se pegla. Sve.
Ako je kriterijum niži i može da prođe "pomalo izgužvano" onda ne mora :)
 
Nazad
Vrh Dno