Šta je novo?

Microsoft Windows 7 (1/2)

Pod Vistom se događa ista stvar, ali to je normalno. Operativni sistem drži u memoriji stvari koje se češće koriste jer smatra da je ima dovoljno na raspolaganju.

Zavisi naravno od toga šta držiš u pozadini, ali meni recimo Win7 koristi manje rama pod sličnim uslovima kao u Visti, a radi već nedelju dana bez restarta.

a druga koja mi najvise i smeta je ispis fonta. Najvise mi odgova font kao u XP-u sa clear type na off, a ovde sta god da sam pokusao nisam uspeo dobijem nesto priblizno. Ovaj u winu 7 mi je nekako previse sitan i mutan.

pa nije valjda da je i Windows dobio muljave™ fontove? 😀 😀

Ja Control Panel držim sa ikonicama, ne znam šta ti je konkretno u njemu problem.

mozda ces ovde naci odgovor 😉

Poslednja izmena:
Zavisi naravno od toga šta držiš u pozadini, ali meni recimo Win7 koristi manje rama pod sličnim uslovima kao u Visti, a radi već nedelju dana bez restarta.
Opera, jdownloader i aimp u tom trenutku. Iste programe koristim na oba sistema, tako da su uslovi identicni...

Meni uopste nije jasno sta vise drvite sa Control Panelom, totalno nebitno kako su rasporedjene ikone tamo.

Nije poenta OS-a da u nekom trenutku ima sto je manje moguce stvari u memoriji. Poenta je da u svakom trenutku bude sto vise stvari u memoriji, ali da se ne izgubi previse vremena na izbacivanje stvari iz memorije i swap kada neki novi proces zatrazi memoriju. Meni se sedmica sasvim fino snalazi na laptop-u sa 1GB rama (od kojih graficka koristi stotinak MB). Obicno je oko 700MB zauzeto (browser sa dosta tabova, neki PDF/office, WMP, eclipse/visual studio/net beans etc), tako da sedmica ima dobar memory managment (mnogo bolji od viste i xp-a). Na PC-u sa 2GB je, pri istoj upotrebi, zauzetost memorije 2X veca.

Ne mislim da je ne znam kako revolucionaran, ali su mi utisci mnogo pozitivniji od onih koje sam imao o Visti kada je ona izasla.

Nije stvar u tome nego su se neki ljudi još u vreme RC verzije žalili na memory leak u x64 verziji jer su posle nekog vremena morali da rade restart pošto je sistem postajao neupotrebljiv.

I ja sam jedan od onih sto su sad u dilemi da li prelaziti sa XP-a na 7icu... Svi smo manje-vise svesni da je to neizbezan korak kad-tad. I sam sam pokusavao svojevremeno da se prebacim na Vistu (i koristio sam je u 2 navrata po nekoliko meseci), ali sam na kraju uvek bio prinudjen da se vratim na XP koji je u to vreme neuporedivo bolje radio. Napominjem da tad nije bilo SP-a za Vistu.

Ono sto mene sad zanima je sledece:
da li moja masina iz potpisa moze bez problema da gura ovo? Da li da jednostavno prelomim, i prebacim se na novi sistem, ili da jos malo cekam do sledeceg upgrade-a?

Poslednja izmena:
Za sada nemam problema sa time, iako je veliko zauzece sve radi normalno, jos uvek nisam imao potrebe za restartom.

@SINTER
Odmah da se razumemo, znam cemu toliko kesiranje i meni to uopste ne smeta dokle god imam upotrebljiv sistem. Samo u mom slucaju se nikako nije pokazalo da 7 trosi manje memorije od Viste, to je i bila poenta mog posta.

@Pioneerko
Ne znam sta cekas 😉

Poslednja izmena:
Ok, memory leak je druga stvar. Naravno da ga ne opravdavam 🙂, nisam znao da x64 ima leak-ove. Na desktopu retko kada koristim sedmicu (x64), a na laptop-u je 32bit. btw, proveri malo koliko ti opera trosi ako ostavljas sistem dugo upaljen sa dosta tabova. Ja sam imao dosta problema sa leak-om u FF ranije.

@Pioneerko
Moze.

Vista je danas ono što je nekad trebalo da bude i takva je poslenjih godinu dana, ko to ne vidi, taj je slep kod očiju. Mene realno zanima koji su argumenti da ja uopšte sa Viste prelazim na W7? Šta je to toliko bolje? Za ljude koji su do sada koristili XP razumem zašto su oduševljeni, pa me njihovo mišljenje i ne zanima 🙂

Zanimaju me testovi sa performansama za Vistu x64 i Win7 x64.

Performanse su približno iste, zauzeće hard diska i memorije je sasvim blago smanjeno, boot je malčice ubrzan, ali je i dalje tragično spor kada se uporedi sa Mac OX X i Ubuntuom. Meni lično su se dopale neke sitnice, kao što je recimo mogućnost da se iz Sedmice napravi image Windows particije i po potrebi vrati bez potrebe za korišćenjem nekog drugog softvera za tu namenu. Pretežno su unapređenja u W7 ustvari samo izbacivanja nekih loših stvari iz Viste.

Moj prijateljski savet ljudima koji razmišljaju o prelasku na Windows 7 bi bio otprilike ovakav:

- ko tera piratski Win XP, neka pređe na piratski Win 7 ako ima hardver za to.
- ko tera piratsku Vistu, može kako hoće, razlike između ova dva OS-a su manje nego između Win 2000 i XP.
- ko tera legalni XP ili Vistu i razmišlja da kupi Win 7 neka sačuva svoje pare i ne prelazi.
- ko hoće OS koji stvarno donosi novosti i unapređenja neka zaboravi na Windows.

Evo jednog pitanja nevezanog za interfejs ili stabilnost. Naime, u drugome delu clanka (Win7 sam protiv sebe), svi igracki testovi su vrseni na 64-bitnim sistemima. Rezultati su uglavnom ujednaceni, mada se, opet, primecuje blaga prednost xp-a u prakticno svim probanim naslovima. Interesuje me da li je slican slucaj i kod 32-bitnih verzija, odnosno da li sedmica u 32-bitnoj varijanti ispunjavana obecani performance boost?

evo malo Steve Ballmera na NBC-u 😉

[YOUTUBE]ucDMzsIIlpk[/YOUTUBE]

ja i dalje mislim da je strasno da kompanija koja ima 90% OS tržišta toliko kasni sa implementacijom novih tehnologija...

Performanse su približno iste, zauzeće hard diska i memorije je sasvim blago smanjeno, boot je malčice ubrzan, ali je i dalje tragično spor kada se uporedi sa Mac OX X i Ubuntuom. Meni lično su se dopale neke sitnice, kao što je recimo mogućnost da se iz Sedmice napravi image Windows particije i po potrebi vrati bez potrebe za korišćenjem nekog drugog softvera za tu namenu. Pretežno su unapređenja u W7 ustvari samo izbacivanja nekih loših stvari iz Viste.

Moj prijateljski savet ljudima koji razmišljaju o prelasku na Windows 7 bi bio otprilike ovakav:

- ko tera piratski Win XP, neka pređe na piratski Win 7 ako ima hardver za to.
- ko tera piratsku Vistu, može kako hoće, razlike između ova dva OS-a su manje nego između Win 2000 i XP.
- ko tera legalni XP ili Vistu i razmišlja da kupi Win 7 neka sačuva svoje pare i ne prelazi.

Ovo me je zanimalo, hvala 😉 Tako sam otprilike i ja razmišljao.

Realno, ovo je komotno mogao da bude i SP za Vistu 😀. To na stranu, dobro je da su konacno napravili pomak koji je dovoljan da ljudi naprave upgrade... mada iskreno ne ocekujem da ce xp skoro u penziju. Pre svega u corporate svetu, niko nije lud da predje na novi OS, to mnogo kosta... nisam siguran ni da su svuda uradili prelaz sa 98, sa 2000 nisu sigurno...

Poslednja izmena:
Dobro radi sedmica :

[YOUTUBE]DbJGzyYV_X8[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Poshto koristim Win7 x64 josh od bete (pochetak 2009), mogu da kazem par stvari o istom:
1. Na Win7 x64 sam preshao sa XP x64 - razlika je nebo i zemlja. XP dok se podigne smori 10 puta, kada se radi sa programima koji troshe vishe memorije stalno izbacuje poruku "Virtual Memory is too low" pri tom glavi komp na 5 minuta, shto vishe programa je instalirano sve je sporiji sistem. Win7 radi isto kao i prvog dana kada sam ga instalirao, mozda chak i brze zato shto je odradio superfetch svih stvari koje chesto koristim, sistem je spreman za rad posle 30 sekundi od podizanja, nema kochenja i glupih poruka.
2. Mreza na Win7 je mnogo bolje uradjena nego na XP - da, kada se koriste zajedno, XP i Win7 se ne vole puno. Ali kada se koristi Win7 sa Win7 ili Win7-Vista kombinacija, mreza je mnogo brza (pogotovo drugih otvaranje kompova na mrezi).
3. Win7 skoro uopshte ne drlja po hardu za razliku od Viste.
4. Igre lepo rade na Win7 (mozda ne tako brzo kao na XP, ali sa druge strane postoji podrshka za DX10 i buduci DX11).
5. Drajveri su (uglavnom) vec stabilni tako da nema neke potrebe odlagati prelazak kao shto je bio sluchaj sa Vistom.
6. Za notebook-ove je Win7 mnogo bolji nego Vista (sa kojom oni u poslednje vreme dolaze) poshto sistem jednostavno radi brze nego Vista i pri tom ne ore po hardu (shto, naravno, skracuje rad na bateriji).

E sad, svi oni koji pljuju Win7 treba da imaju u vidu sledece:
- nece svaki korisnik koristiti linix poshto linux nije lak sistem za podeshavanje.
- MacOS je super, ali njega ce uglavnom koristiti na Mac-ovima koji su realno preskupi.

Meni je Win7 neshto slichno shto je WinXP bio u svoje vreme - Win7 je unapredjena i sredjena Vista, dok je WinXP bio sredjen i unapredjen Win2000. I josh jedna stvar, sa Win7 ce napokon krenuti x64 aplikacije, shto je svakako veliki plus za sve nas.

Evo jos jednog testa sa XP-om i Vistom.

http://www.maximumpc.com/article/reviews/windows_7_review?page=0%2C3

A i evo jedne pozitivne stvari za mene, posto sam taman mislio da bih u slucaju 64-bit verzije trebalo da menjam stampac.

XP Mode also enables you to use peripherals (such as older scanners and multifunction devices) that are not supported by Windows 7; you can run them in XP Mode and save the output to locations accessible to both XP Mode and Windows 7

i prednost nad VPC:

When you install programs into XP Mode, they are automatically published to the Windows 7 Start menu, so you can run them in separate windows on the Windows 7 desktop, or in full-screen, or within the Windows XP VM desktop. Virtual PC 2007 must run Windows XP programs within the Windows XP VM desktop.

You must manually configure Virtual PC 2007 to run Windows XP - this is not necessary with XP Mode.

You can move your mouse freely between XP Mode and the Windows 7 desktop - with Virtual PC 2007, you must click within the window to capture the mouse cursor, then press the right alt key to release your mouse to return to the Windows 7 desktop

VPC 2007 cannot use USB mass storage devices – XP Mode can use USB mass storage devices.

VPC 2007 runs Windows XP as a VM very poorly (slow CD-ROM access, etc.) unless you install VPC 2007 extensions. XP Mode does not require you to install extensions.

XP Mode automatically integrates the Windows clipboard, printers, drives and smartcards at startup, and you can also also selectively disable and select whether to enable at start up (default).

Poslednja izmena:
Ja imam veliki problem sa fontovima na CRT monitoru. Ako je Clear Type ukljucen onda su slova debela i mutna, boli glava. A ako iskljucim Clear Type onda su slova tanka i krzava. Velika razlika u odnosu na XP. I jedno i drugo je skoro ne prihvatljivo koliko je lose.
Na TFT monitoru sa DVI nemam takvih problema. Sa ukljucenim Clear Type-om slova izgledaju sasvim prihvatljivo.
I jos jedna stvar, hoce win7 da se zaglupi ponekad na 2-3 minuta i nista ne reaguje. Samo mis mogu da pomeram i nista vise. Kad dodje sebi onda nastavi najnormalnije. Bas kao kod ovih japanaca samo malo duze traje....

Ja imam veliki problem sa fontovima na CRT monitoru. Ako je Clear Type ukljucen onda su slova debela i mutna, boli glava. A ako iskljucim Clear Type onda su slova tanka i krzava. Velika razlika u odnosu na XP. I jedno i drugo je skoro ne prihvatljivo koliko je lose.
Na TFT monitoru sa DVI nemam takvih problema. Sa ukljucenim Clear Type-om slova izgledaju sasvim prihvatljivo.
I jos jedna stvar, hoce win7 da se zaglupi ponekad na 2-3 minuta i nista ne reaguje. Samo mis mogu da pomeram i nista vise. Kad dodje sebi onda nastavi najnormalnije. Bas kao kod ovih japanaca samo malo duze traje....
samo na po par sec, mada i to ubija 🙁

Slika govori za sebe 🙂:
Linus-Windows-7-rocks.jpg

Nazad
Vrh Dno