Šta je novo?

Microsoft Visual Studio 2017 (Community Edition)

• Začetnik teme Začetnik teme ABET
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ABET

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.03.2007
Poena
720
Srecan vam 8. mart, zemske. Cika Bili salje novi Visual Studio :d

Sta je novo? Iskreno nemam pojma jos uvek. Nisam citao nista o njemu samo sam ga instalirao.

Sta je staro? Jos uvek zauzima pola SSD-a ukoliko instaliras sve moguce dodatke 🙂 Oko 15-20 GB ako radis u par jezika i na vise platformi, recimo Java i C++ ili C#/C++/Net. Za vise od toga od 30 do cini mi se 60 GB. Jezivo, pogotovo sto jos uvek nije moguce promeniti putanju gde se instalira. Mora na C, mora u Program Files, razbacan je svuda ali je uglavnom na sistemskoj particiji. Symlink i slicne fore ne pomazu puno, ako uopste pomazu. Interfejs je nesto kao "moderniji", mada ko da je to bitno. Smara da se ulogujem ali to je bilo i ranije. Program ko program, radi ono sto se od njega trazi i ma koliko mi bilo tesko da priznam to radi najbolje u klasi 🙂

Sve gore napisano vazi za komjuniti ediciju.

Ja jos nisam skinuo enterprise, ali je pozitivno sto se sada dobija godinu dana plurala.

Na Enterprise verziji moze da se bira folder gde ide instalacija. Mada sam opet izabrao samo "par" stvari koje mi trebaju i izbacio je da mu treba 35GB :d

Mozes da biras i na Community, ali dzabe. On svejedno instalira 80% stvari na C tj. sistemski disk, samo nesto instalira na putanju koju si zadao. Pritom ne ide sve u C:\Program Files (X86) nego vecina tu ali nesto ide u podrazumevano skriveni Program Data, nesto u User folder, nesto u Windows folder, system32 itd. Tako da su uzaludni pokusaji da se nekim linkovanjem foldera premesti instalacija van sistemskog foldera (sto je kod vecine pretpostavljam SSD) jer ne mozes da pohvatas sve fajlove koje instalira na jedno mesto. Moze bas svasta da se nadogradi, Unity i Unreal Engine editori, Git podrska, Android emulatori. Sve to na gomili znaci mnogo, mnogo gigabajta na disku. Ja sam podesio C++, C#, Office addons i Android dev, mislim da je pojeo oko 20 giga ili mozda vise. Mrzi me da proveravam, ali da je mrcina to jeste.

Mislim da gore opisano ponasanje instalacione rutine nece promeniti u skorije vreme.

Overbloat je u modi. Stvarno nema smisla gurati sve te stvari kada jedan developer uglavnom ne može da pohvata sve te jezike i platforme.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Osnovna instalacija IDE bez kompajlera i ostalih dodataka je oko 750 MB. Meni treba gore pomenuto treba jer radim Android dev, povremeno se igram sa C++ a trenutno nesto petljam oko citaca licnih karti i eksportovanja u Office.

Ako primetis neku razliku u odnosu na 2015, prvenstveno neki bug zbog kojeg se ne bi trebalo prelaziti na 2017, napisi ovde molim te.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Jel može da koegzistira sa 2015 instalacijom?

Svaka verzija je mogla da koegzistira sa prethodnom. Ja držim VS 2010 i VS 2015. Problem može da se javi u samom radu pojedine verzije VS-a.

Misliš ako projekat (solution) iz recimo 2015 nastavim na 2017? Na šta misliš kad kažeš samom radu pojedine verzije.

Poslednja izmena:
Meni treba VS 2010 zbog Visual C++/Cli za koji nema "podrške" u novijim VS ali se kodom može ubaciti pa radim naizmenično. Pa se desi da mi zvekne ponekad aplikacija u VS 2010 dok kada je samostalno instaliran VS 2010 radi se OK. Inače sami projekti tipa 2015 u 2017 rade bez greške.

Imao sam danas problem sa core web aplikacijom u VS 2015, obzirom da se poziva na stariju core verziju od ove koju je donela instalacija VS 2017.
Targetuje se po defaultu najsvežija što je ovde napravilo problem.
Na sreću problem se rešava relativno lako.

Nazad
Vrh Dno