Šta je novo?

Microsoft Surface

Mislim da ne radi.

Naravno da radi

Citao sam test na gsm areni i tamo pise da ima punu podrsku za fles. Procitajte.

Tako se to radi, veliki plus u odnosu na ios i android 😉

Pa mislim kad ne bi radio fles to bi bila nevidjena glupost.

Ostaje 23GB, što je mnogo više nego što imamo na raspolaganju na 90% Android tableta.

Meni je veća mana cena i trajanje baterije. Glupost je na tablet stavljati i5 procesor, koji je za tablet ultimativni overkill, a bogami je i kill za bateriju.
Upravo jer mislim da ciljaju na grupu ljudi koja nece lap top, vec tablet koji moze malo ozbiljnije da se koristi, jer ako imas punokrvan OS gomila vlasnika ce instalirati PS,AI ili tako neki zahtevan program, a zamisli kako bi to radilo na ARMu.

Upravo jer mislim da ciljaju na grupu ljudi koja nece lap top, vec tablet koji moze malo ozbiljnije da se koristi, jer ako imas punokrvan OS gomila vlasnika ce instalirati PS,AI ili tako neki zahtevan program, a zamisli kako bi to radilo na ARMu.

Ruku na srce, mislim da tablet za ljude koji koriste PS ili AI nije nikakvo rešenje, jedino kao mobilni računar koji će gde god dođu priključiti na monitor, tastaturu, miša itd. Ali ok, verovatno i za ovo čudo postoji ciljna grupa, samo je pitanje koliko je velika. Verujem da će na tržištu ipak bolje proći tableti sa Atomom, nego ove budževine sa baterijom koja traje do 4 sata.

P.S. Ti modeli sa WinRT su i meni glupost, jedino bi mogli da imaju malo smisla kada bi bili jeftiniji od Atom tableta sličnih karakteristika, umesto što su skuplji od istih.

Poslednja izmena:
Ostaje 23GB, što je mnogo više nego što imamo na raspolaganju na 90% Android tableta.

Meni je veća mana cena i trajanje baterije. Glupost je na tablet stavljati i5 procesor, koji je za tablet ultimativni overkill, a bogami je i kill za bateriju.

Ako nisi dobro video od 64GB raspolozivog prostora vise od 50% ode na preinstalirane stvari. To je preterano. Moj ASUS tf300t koji dolazi sa 32GB memorija ima vise od 25GB slobodno.

Ruku na srce, mislim da tablet za ljude koji koriste PS ili AI nije nikakvo rešenje, jedino kao mobilni računar koji će gde god dođu priključiti na monitor, tastaturu, miša itd. Ali ok, verovatno i za ovo čudo postoji ciljna grupa, samo je pitanje koliko je velika. Verujem da će na tržištu ipak bolje proći tableti sa Atomom, nego ove budževine sa baterijom koja traje do 4 sata.

P.S. Ti modeli sa WinRT su i meni glupost, jedino bi mogli da imaju malo smisla kada bi bili jeftiniji od Atom tableta sličnih karakteristika, umesto što su skuplji od istih.
Ja sam recimo bas zeleo da izadje neki tablet koji ce imati punokrvan OS i na kom cu moci da instaliram PS,AI,ID i jos neke adobe aplikacije. Surface Pro ce mi biti odlican za posao i sastanke, nikako ne planiram da ga koristim kao all day HW, logicno 🙂

Ja sam recimo bas zeleo da izadje neki tablet koji ce imati punokrvan OS i na kom cu moci da instaliram PS,AI,ID i jos neke adobe aplikacije. Surface Pro ce mi biti odlican za posao i sastanke, nikako ne planiram da ga koristim kao all day HW, logicno 🙂

A zar npr neki model i sa i3 proc nije dovoljan za to sto tebi treba.. Samo pitam ne predlazem.. 🙂

Ni PS ni AI nisu prilagodjeni radu sa prsticima. U stvari, prsti su veoma neprecizni, UI kontrole moraju biti velike, velika je mogucnost da promasis dugmence, itd... za AI i PS ti treba mis i tastatura, a ako ti treba mis i tastatura za tablet onda to vise nije tablet vec ultrabook ili notebook. Ako neces da teglis tezak laptop onda uzme neki mocan ultrabook, npr ASUS UX32 ili nesto slicno.. lagano, a mocno.
Intel u tablet uredjajima je promasaj, jer treba da se hladi. Ne treba ti ventilator koji ce da se vrti i pravi buku, jer ce pre ili kasnije da postane bucan. Ne treba da ima ni proreze za hladjenje, jer tu ulazi prasina. Nema kruti zglob i nezgodan je za koriscenje i na stolu i u krilu, jer nemas mogucnost da podesis ugao gledanja na ekran.

A zar npr neki model i sa i3 proc nije dovoljan za to sto tebi treba.. Samo pitam ne predlazem.. 🙂

Naravno da jeste, dovoljni su i ovi novi dual-core pentiumi, mislim da on u stvari govori o winRT uređajima koji su ograničeni po pitanju softvera, što ne znači da win8 uređaji moraju da imaju i5 procesor. Drugi proizvođači izbacuju na tržište tablete koji imaju full win8 ali nemaju bolesno zahtevan i5 procesor, nego nove atome koji su za 99% potreba savršeni.

Ako nisi dobro video od 64GB raspolozivog prostora vise od 50% ode na preinstalirane stvari. To je preterano. Moj ASUS tf300t koji dolazi sa 32GB memorija ima vise od 25GB slobodno.

Ali te preinstalirane stvari obuhvataju i full MS Office, i gomilu programa koji dolaze sa windowsom, a koje uzimamo zdravo za gotovo, npr. media player, itd. Andorid je tu u prednosti zato što aplikacije za njega zauzimaju po par MB, ali im je i upotrebna vrednost otprilike u skladu sa veličinom na disku.

Ne znam za tebe, ali ja Office (Libre) koristim 2x mesecno, tako da mi uopste ne treba. Office na tabet uredjaju uopste ne vidim kao prednost, vec kao bloatware.

Ne znam za tebe, ali ja Office (Libre) koristim 2x mesecno, tako da mi uopste ne treba. Office na tabet uredjaju uopste ne vidim kao prednost, vec kao bloatware.

Na čisto tablet uređaju je neupotrebljiv, ali na kombinaciji tablet + dock tipa Asus Transformer je super stvar, zato su meni win8 tableti potencijalno jako dobre sprave, samo su još uvek skupi, ali srediće se tržište za jedno godinu dana pa će biti konkurentni. Zamisli odličan tablet, koji postaje solidan lap-top/netbuk po potrebi? Po ceni jednog (ili jednog ipo) dobiješ dva, baterija ti traje 18 sati, tanko je, lako, zauzima malo mesta...

Ovo sve pod uslovom da ti Office i tastatura trebaju u životu, a ja od kucanja živim. 😉 Otkucam dnevno 10-ak strana A4, pa ti vidi. 😀

Jedino sto u ovom trenutku valja iz cele Win 8 tablet price je onaj Acer transformer. Ali ni on nije savrsen a i skup je. Plus je Acer (marka koju izbegavam da budem iskren).

Jedino sto u ovom trenutku valja iz cele Win 8 tablet price je onaj Acer transformer. Ali ni on nije savrsen a i skup je. Plus je Acer (marka koju izbegavam da budem iskren).

Pa nije nešto skuplji od aktuelnog Android Transformera, a dobija se stvarno 2 u 1, tablet + pravi netbuk, dok se kod Transformera dobija tablet + tastatura, koja na Androidu i ne znači baš nešto.

Ali, u svakom slučaju pašće cene, biće više uređaja, biće to skroz druga priča. Setite se koliko je samo koštao prvi Android tablet kada se pojavio, beše 1000 evra kod nas za onaj mali Galaxy tab 7.0? A za godinu dana smo počeli da se gađamo jeftinim a dobrim tabletima. Očekujem isto ovde.

Naravno da jeste, dovoljni su i ovi novi dual-core pentiumi, mislim da on u stvari govori o winRT uređajima koji su ograničeni po pitanju softvera, što ne znači da win8 uređaji moraju da imaju i5 procesor. Drugi proizvođači izbacuju na tržište tablete koji imaju full win8 ali nemaju bolesno zahtevan i5 procesor, nego nove atome koji su za 99% potreba savršeni.

Ok, ali je svakako pozeljnije imati i3, npr po meni je acer W700 cool spravica za 650e.. Za razliku od surface-a ima dobru bateriju i manju cenu, ipak 250e nije zanemarljiva brojka, bez ozbira na i5.. Jer kad malo bolje razmislis ni surface ne mozes koristiti kao netbook, nema cvrst zglob izmedju tab-a i tast, tako da je i tu osakacen malo..

Слажем се, има екран од 10", што је по мени неки максимум да би уређај био употребљив као таблет.
Али мислим да је цена (60 000) претерана јер са исте паре може купити јако добар netbook са сличним hardware-ом и јако добар таблет.

Nije toliko do samog HWa koliko do iskoristljivosti tableta. Meni se kod Surface prvenstveno svidja to sto ima punokrvan OS i sto moze sve sto i neki laptop, desktop. Da Surface ima i3 procesor nista mi se manje ne bi svideo.

Ni PS ni AI nisu prilagodjeni radu sa prsticima. U stvari, prsti su veoma neprecizni, UI kontrole moraju biti velike, velika je mogucnost da promasis dugmence, itd... za AI i PS ti treba mis i tastatura, a ako ti treba mis i tastatura za tablet onda to vise nije tablet vec ultrabook ili notebook. Ako neces da teglis tezak laptop onda uzme neki mocan ultrabook, npr ASUS UX32 ili nesto slicno.. lagano, a mocno.
Intel u tablet uredjajima je promasaj, jer treba da se hladi. Ne treba ti ventilator koji ce da se vrti i pravi buku, jer ce pre ili kasnije da postane bucan. Ne treba da ima ni proreze za hladjenje, jer tu ulazi prasina. Nema kruti zglob i nezgodan je za koriscenje i na stolu i u krilu, jer nemas mogucnost da podesis ugao gledanja na ekran.
Manje vise se slazem sa tobom. Razmisljao sam se ranije da kupim neki laptop, ali smatram da mi je laptop, kakav god bio, nepotreban. Ne znam, tesko mi je da opisem, mozda se samo tripujem, ali nekako mi je Surface tacno izmedju, nije desktop, nije laptop, dovoljno veliki da nesmetano mogu, cesto da ga nosim sa sobom, naravno uze bih ga uz onu cover tastaturu. Dok sam u pokretu laptop bi mi smetao, jer, koliko god da je mali, opet bih morao da ga nosim ili u nekom rancu ili torbi/tasni, ranac je neozbiljan za sastanke, dok bih tasnu izbegao, ako mogu, zbog zauzetosti ruku. Ovako Surface mogu da ubacim u torbicu oko struka, i da uvek pored sebe imam mocni tablet koji po potrebi mogu da upalim i da obavim nesto vezano za posao. Sto se PS i Ai tice, slazem se da UI tih aplikacija nikako nije prilagodjen prstima, ali to mi previse i nije bitno koliko cinjenica da Surface Pro moze da cita te formate. Meni je potrebno da mogu da otvorim te formate i eventualno napravim neke izmene na licu mesta, dok sam na sastanku sa klijentom, sitnije izmene u vidu boje/fonta/itd.
Apsolutno ni jedan tablet osim Surface Pro nije u mogucnosti da uradi to sto meni treba. Za sad nemam kancelariju, i ne planiram da je "pravim" uskoro, tako da radim od kuce i nemam potrebu za tim da mi treba lap top koji cu koristiti i u kancelariji ili tako nesto slicno.

Nije toliko do samog HWa koliko do iskoristljivosti tableta. Meni se kod Surface prvenstveno svidja to sto ima punokrvan OS i sto moze sve sto i neki laptop, desktop. Da Surface ima i3 procesor nista mi se manje ne bi svideo.

Pa ja sam mislio na uredjaje sa Win8 koji imaju i3, ne na RT .. Zato sto polako sve vise i vise uredjaja se pojavljaje sa Win8, a naravno oni sa i3 su jako pristupadniji, a ne verujem da je sad neka drasticna razlika..

Pa ja sam mislio na uredjaje sa Win8 koji imaju i3, ne na RT .. Zato sto polako sve vise i vise uredjaja se pojavljaje sa Win8, a naravno oni sa i3 su jako pristupadniji, a ne verujem da je sad neka drasticna razlika..

Svugde gde sam greskom napisao samo Surface, mislio sam samo na Surface Pro

Svugde gde sam greskom napisao samo Surface, mislio sam samo na Surface Pro

hehe, nebitno ukapirao sam da mislis na to, jer Surface RT ne znam da li iko pri cistoj svesti moze da kupi za 600e.. 🙂

Nego se vise pitanje ticalo kupovine nekog drugog modela, npr Samsung, Acer, Asus.. Zbog toga sam pitao da li ti je iskljucivo potreban model sa i5( tj Surface pro) ili ti posao zavrsava i neki model sa i3?

Brate mili, kolika je ta "torbica"? 😀
😀
Imam jednu torbicu koja bi po duzini odgovarala, ali ne i po visini, u svakom slucaju bih je modifikovao da moze da sluzi i za nosenje tableta a i za druge potrebe, da ima duplu dubinu 🙂
Za sad je to i dalje teorija, videcu kako ce se pokazati u praksi 😀

Nazad
Vrh Dno