Šta je novo?

Microsoft Surface 2 - Win RT za 450$

Skroz se slazem... Meni je npr za "dev u slobodno vreme" (sto je u poslednje vreme web, a na poslu je dedicated masina) jedno jedino razumno resenje MacOSX based masina (MBA ili MBP).

Medjutim, za "vecernje" potrebe koje si naveo, i Android i iOS i WinRT tableti ti apsolutno zavrsavaju posao. Casual igrica imas na svim platformama (ipak, naravno, u najmanjem obimu na WinRT platformi), sve platforme pustaju filmove, serije, otvaraju dokumente (sa dokumentima je WinRT u prednosti zbog Office-a)... ali na kraju, za te "osnovne potrebe" (da ih tako nazovem, ali su to u sustini potrebe vecine) svaka platforma zavrsava posao, cak bih rekao poprilicno podjednako, bez krucijalnih. Da sam u situaciji da za te potrebe kupujem tablet, mozda bih uzeo Surface iz ciste radoznalosti (jer sam ostale platforme izgustirao :) ).... a mozda i ne bih :)

Da li postoje alternativni video playeri osim onog sto ide uz sistem i koji moze da povuce video sa titlom iz windows shared foldera, sve to preko wifi?
Office me ne zanima. Nisam u zivotu otvorio office dokument na tabletu ili telefonu. Cak se i trudim da sto redje koristim office i u normalnom radu za racunarom. Nemam MS Office, ali imam Libre Office koji koristim 1-2x mesecno. Na kraju, UI je toliko ruzan da ...

Da li postoje alternativni video playeri osim onog sto ide uz sistem i koji moze da povuce video sa titlom iz windows shared foldera, sve to preko wifi? ...

Nemam pojma, ali bih se prilicno negativno iznenadio da ne postoji aplikacija koja ima tu bazicnu funkcionalnost...

Ne znam kako funkcionise WinRT market, ali do nedavno je bilo nemoguce objaviti alternativni video player za Windows Phone. Mozda se nesto promenilo u medjuvremenu.

Ne postoji high i low end na nivou hardvera, samo na nivou cena :)

Njihov Tegra4/Win RT Surface 2 je u cenovnom rangu, pa čak i dosta skuplji od BayTrail tableta sa punim Win8. Koliko vidim ovde i tastature/coveri za Surface 2 su papreni.

Dakle cena u USA će biti 450$ za 32GB WiFi model + 120$ za Touch/Type cover tj. 670$ ukupno. U Evropi će to 670€ za entry model - naspam 390€ za QC Baytrail Asus T100TA sa 64GB i tastaturom koja dolazi uz tablet + na transformeru imaš puni Win 8.1, ne RT, a i dobiješ besplatno Office Home & Student 2013.

Ako gledaš 32GB verziju, T100 je skoro duplo jeftiniji i mnogo upotrebljiviji uređaj.

Dell takođe izbaca Dell Venue - takođe Baytrail/Win 8.1 tablet, ali 8 inča i 1280x800 IPS ekran, što bih voleo da vidim kako će da ispadne - full x86 Windows na 8" ekranu. Koliko vidim i Toshiba i Lenovo izbacaju Baytrail/Win 8.1 u 8" varijatni i svima se cene kreću 300-350$.

Dakle biće sasvim dosta Baytrail tableta sa punim Win 8.1 da ne vidim kakav bi tu rezultat Surface 2 mogao da napravi - jednostavno Win RT je mrtva platforma.

Ti ili nisi Citao sta sam napisao ili nisi Razumeo, nema trece. Ako si vec citao moj post vrati se na deo "Svaki u svojoj klasi ". RT Tableti i Win 8 Tableti NISU ista klasa proizvoda bez obzira na cenu. Toliko svako ovde zna, ne treba da detaljisem. RT su uredjaji sa Arm procesorima, win 8 sa Intelom. I ARM i Intel imaju razne procesore tacnije ovde su SOC-ovi u pitanju, od najjeftinijih do skupih.

Pa tako medju Arm Soc-ovima Tegra 4 spada u najskuplje , plus sve ostalo daje High end proizvod, neki tamo Kinez od 50 $ je Low end Arm tablet Proizvod.

Od Intelove ponude za Tablete Win 8 Baytrail ce biti Low end , bez obzira sto ce sa cenom biti slican Tegri 4. Za tablete Win 8 High end za sada su i5 Procesori, uskoro verovatno i nesto jace.

Znaci mesas dve potpuno razlicite stvari i na osnovu toga izvlacis pogresne zakljucke. Osnovna Premisa da cena odredjuje Klasu je Pogresna. Jel neko moze da kupi kamion No name Kineza od 50 $ , udari im prodajnu cenu od 500 $ i sta onda oni automatski postaju High end proizvodi ?? Hoce to , al za malo.

Poslednja izmena:
Razumeo sam ja šta ti hoćeš da kažeš, samo što grešiš u jednoj stvari. Ne pričamo ovde o dve klase proizvoda, nego o jednoj - tabletima. I to sa Windowsom. Dakle nije čak ni poređenje tipa iPad/Nexus, tj. iOS vs Android.

RT Tableti i Win 8 Tableti NISU ista klasa proizvoda bez obzira na cenu

Ti veštački razdvajaš Win RT i Win 8.1 tablete. Jel imaš nešto od aplikacija na RT da ne rade na Win 8.1 - teško pošto su sve to Metro, tj. modern UI aplikacije. Možda neka igra, ali sumljam da bi iko pravio neke AAA igre vredne pomena za Win RT.

Dakle, Win RT je sa korisničke tačke gledišta samo poprilično ograničen podskup od Win 8.1 kome samo rade aplikacija za Metro, a ne rade x86 aplikacije.

Imaš 1,5 do 2x skuplji Surface 2 od Baytrail tableta, ograničen si da možeš da pokreneš samo deo aplikacija koje možeš na Baytrail tabletima, nikakvu prednost kod Surface-a ja ne vidim. Sem Nokie (mada je diskutabilno da li će taj tablet izaći od kad ih je kupio MS) i par drugih, ne vidim da postoji ikakvo interesovanje među proizvođačima za Win RT.

Možda si i u pravu što razdvajaš RT od Win8, pošto je krajnje ograničen i uštrojen Win, ali Win RT tablet nikako ne bi smeo cenovno da pređe x86 tablet sa punim Windowsom, a kamoli da bude 2x skuplji! Jedino budala plaća više da dobije manje.

Kakva je situacija sto se tice performansi? Tegra4 vs BayTrail Atom? Grafika/3d?
Kvalitet izrade low-budget ASUS T100 vs Surface2?
Kvalitet ekrana?
Nije sve bas jednodimenzionalno...

A nije problem WinRTa sto x86 aplikacije ne rade na njemu, kao sto nije ni problem sto MacOSX aplikacije ne rade na iPad-u. Problem je sto je kolicina 1st class WinRT aplikacija mala (makar to svi pricaju, ja i dalje ovde nisam cuo sta to od aplikacija nedostaje, sem yoyoo-ovog primera za video player, koji, ako je tacan, bi meni bio ozbiljan blocker za kupovinu Surface-a).

Ja nisam čuo za dobru intel integrisani grafiku. U mom asus ux32vd integrisani intel hd je 2-3x sporiji od dodatne nv620m.
Intel driveri su baš loši. Mislim da je linux open source driver bolji od intelovog.
Nisam nigde našao poredjenje desktop i mobilnih (integrisanih u SoC) grafičkih chipova.

Koliko sam skontao, ciljano trziste BayTrail Atom SoCa su mobilni uredjaji a ne desktop? Tj. Intel njime planira ozbiljno da konkurise ARMovima po pitanju performansi i potrosnje u tabletima/telefonima...

Mislim da je linux open source driver bolji od intelovog.

Intel razvija open source driver.

Kakva je situacija sto se tice performansi? Tegra4 vs BayTrail Atom? Grafika/3d?

Koliko sam video po testovima Apple A7, Bay Trail je nešto brži van igara. Tegra 4 je u nivou S800 i oba su daleko iza A7 u tim testovima. Za 3d ne znam, ali unutra je valjda nešto uporedivo sa HD2000.

Koliko sam skontao, ciljano trziste BayTrail Atom SoCa su mobilni uredjaji a ne desktop? Tj. Intel njime planira ozbiljno da konkurise ARMovima po pitanju performansi i potrosnje u tabletima/telefonima...

Na intelovom sajtu sam nasao pdf fajl u kome je detaljno objasnjeno sve okl baytrail procesora. Prvo radjeni su u 22nm a s800 i tegra 4 u 28nm, tako da ce pravi konkurenti biti tek arm-ovi koji su radjeni u 20nm. Mogli su u ovom najjacem modelu da stave veci clock, ali su stavili "samo" 2.4GHz da bi uredjaji imali sto bolji battery life i da se ne bi ni malo zagrevali. Jos ih je glupo porediti sa t4/s800 jer imaju x86 64-bitnu arhitekturu i podrzavaju do 4GB RAM-a (mislim da je 4giga sasvim dovoljno za tablet). Takodje imaju 2MB L2 Cache-a. A sto se tice grafike, podrzavace direct x 11 i rezoluciju do 2560x1600. Za nijansu ce biti bolja od tegre 4 ili adreno 330 sto ce ukoliko se stavi na android biti dovoljno da pokrene sve igrice koje postoje na androidu i koje ce postojati za godinu / dve. Taman dok ne izadje novi atom.
Bice sa tabletom sa ekranom od 7" do 11.6" i moci da pokrene win8 i android. Kao glavnu prednost navode potrosnju sto ce omoguciti da naprave ultra lagane tablete koje ce opet imati odlican battery life zato sto kao mnogo malo trosi.

Poslednja izmena:
Koliko sam video po testovima Apple A7, Bay Trail je nešto brži van igara. Tegra 4 je u nivou S800 i oba su daleko iza A7 u tim testovima. Za 3d ne znam, ali unutra je valjda nešto uporedivo sa HD2000.
Jel moze link ka test-u?
Odrednice "nesto brzi", "daleko iza", "van igara", "valjda nesto uporedivo" slabo sta znace... narocito bez preciznih brojki, a pogotovo bez izvora podataka.
Ne kazem da nije takva situacija, nego se ranije na bench-u podrazumevalo da uz takve postove ostavljas testove koje referenciras...

... sto ce ukoliko se stavi na android biti dovoljno da pokrene sve igrice koje postoje na androidu i koje ce postojati za godinu / dve.

U ovome i lezi problem: vecina top/3d aplikacija nije pure java/dalvikVM, i trenutne verzije za ARM ne mogu po defaultu da rade na x86 arhitekturi (slicna situacija je bila kod tableta sa MIPS Allwiner procesorima svojevremeno). Sve aplikacije ce morati da budu posebno kompajlirane za x86 cpu (slicno kao sto na WindowsStore-u imas listu arhitektura koje svaka app podrzava x86/x64/arm).

Sam PlayStore naravno podrzava x86 platformu, ali ne znam koji % aplikacija sa PlayStore-a je buildovan za x86?

Poslednja izmena:
Jel moze link ka test-u?
Odrednice "nesto brzi", "daleko iza", "van igara", "valjda nesto uporedivo" slabo sta znace... narocito bez preciznih brojki, a pogotovo bez izvora podataka.
Ne kazem da nije takva situacija, nego se ranije na bench-u podrazumevalo da uz takve postove ostavljas testove koje referenciras...

BayTrail Atom 3770:

Windows 8 performanse:

http://www.anandtech.com/show/7314/intel-baytrail-preview-intel-atom-z3770-tested/2

Za jedan tablet SoC sasvim lepe performanse, u rangu sa procesorima sa mnogo većom potrošnjom TDP-om. Integrisana grafika na nivou AMD E-350 APU, tj. HD 6310. U pitanju je skresani Ivy Bridge GT2 koji umesto 16EU ima samo 4EU.

Android performanse (pre-beta verzija Android 4.2.2 za BayTrail):

http://www.anandtech.com/show/7314/intel-baytrail-preview-intel-atom-z3770-tested/3

Čisto CPU testovi bolji od ARM-ova, GPU ispod Tegra 4/ Adreno 330 (Snapdragon S800).

Whether we’re talking about Cortex A15 in NVIDIA’s Shield or Qualcomm’s Krait 400, Silvermont is quicker. It seems safe to say that Intel will have the fastest CPU performance out of any Android tablet platform once Bay Trail ships later this year.

The power consumption, at least on the CPU side, also looks very good. From our SoC measurements it looks like Bay Trail’s power consumption under heavy CPU load ranges from 1W - 2.5W, putting it on par with other mobile SoCs that we’ve done power measurements on.

Intel’s HD graphics in Bay Trail appear to be similar in performance to the PowerVR SGX 554MP4 in the iPad 4.

Poslednja izmena:
BayTrail Atom 3770:

Windows 8 performanse:

http://www.anandtech.com/show/7314/intel-baytrail-preview-intel-atom-z3770-tested/2

Za jedan tablet SoC sasvim lepe performanse, u rangu sa procesorima sa mnogo većom potrošnjom TDP-om. Integrisana grafika na nivou AMD E-350 APU, tj. HD 6310. U pitanju je skresani Ivy Bridge GT2 koji umesto 16EU ima samo 4EU.

Android performanse (pre-beta verzija Android 4.2.2 za BayTrail):

http://www.anandtech.com/show/7314/intel-baytrail-preview-intel-atom-z3770-tested/3

Čisto CPU testovi bolji od ARM-ova, GPU ispod Tegra 4/ Adreno 330 (Snapdragon S800).

Kako bre oni ovo testiraju ? Prvo za win8 su imali tablet sa 32-bitnim os-om i imali su model klokovan na 1.4GHz. Najjaci model ce biti klokovan na 2.4GHz sto znaci performanse nesto izmedju i3 i i5. Jos rezolucija 2560x1440, pa normalno je da ce gpu testovi da budu slabiji. Sve u svemu, gpu nije gori od t4/s800 i cpu je u rangu sa i5.

Poslednja izmena:
Ma mogu oni da ga klokuju i preko 2.4GHz, ali nece ovi iz Intela da ugroze prodaju Core i7 Extreme CPUa :D

Ni jedan BayTrail za tablete nije na 2.4GHz.
Svi imaju base clock na 1,33 do 1,5GHz. Razlikuje se samo max turbo clock kao i da li je mem kontroler dual ili single channel.

Najjači BayTrail je upravo onaj za koji su dali testove 3770 - base clock 1,46GHz, turbo do 2,4Ghz i dual channel memorijski kontroler.

Drugo - da si pročitao tekst video bi da Intel za BayTrail izbacio drajvere samo za 32-bit Win 8. x64 još nije podržan i svi BayTrail/Win8.1 tableti koji uskoro dolaze imaju 32bit Win i uglavnom 2GB ram.

Takođe iz specifikacije na Intel sajtu:
http://ark.intel.com/products/76760/Intel-Atom-Processor-Z3770-2M-Cache-up-to-2_39-GHz
možeš videti da je Max memory size: 4GB - trenutna generacija BayTrail SoC-ova ne podržava više od 4GB ram.

BayTrail CPU nije u rangu sa i5, nije ni blizu čak dual core mobile varijante. Čak ni u 7zip multi-thread testu nije uspeo da stigne dual core i5 i to u low voltage varijatni istog.

S druge strane, ovo su fantastični rezultati za SoC koji troši 1-2,5W - nosi se sa i5 procesorima kojima je TDP 17W.

Mada smo mnogo otišli u offtopic - poenta je da je MS opet promašio sa izborom platforme/SoC-a i umesto da igraju na svoju jaku stranu - x86 aplikacije, puno Win okruženje što im je Intel omogućio sa BayTrail platformom, opet prave neko ARM/WIN RT sokoćalo.

Inače, interesantna je cena Baytrail SoC-ova: najskuplje varijante 3770 i 3770D su 37$. Na netu sam na par mesta našao da je cena Tegra 4 SoC-a oko 20-25$.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
nokija ce uskoro napraviti windows rt tablet :p

nokija ce uskoro napraviti windows rt tablet :p

Pojavile su se glasine o Windows RT tabletu na kome radi Nokia i koji bi mogao biti lansiran 22. oktobra, ali budući da će Microsoft uskoro postati vlasnik Nokia Devices and Services odeljenja, praktično se radi o Microsoftovoj firmi i proizvodu.

Takođe, iz mnogih izvora kruže glasine da MS nije zainteresovan za Nokia Sirius tablet, jer smatraju da im ne treba još jedan 10" Win RT pored Surface 2, tako da je moguće da taj tablet nikada neće ni biti predstavljen.

Da li postoje alternativni video playeri osim onog sto ide uz sistem i koji moze da povuce video sa titlom iz windows shared foldera, sve to preko wifi?

Izasao novi VLC 2.1.0, i u ReleaseNotes slucajno vidim da imaju port za WinRT. Izgleda nije kompletan niti releasovan za sada, ali ako to bude.... nista dalje od player-a ne treba :)

Sad je vreme ko hoce da kupuje RT al ne ovu dvojku vec Asusa i MS jedinicu. NA zapadu su rasprodaje pa je Asus ispod 300 Eura sa 64 GB flesha, a MS surface 1 je oko 300 Eura, on ima 32 gb.

To sto nas Asus drzi svoj model na 60.000 din. je naravno van Pameti.

Nisam mogao da se ne nasmejem:

http://www.tomshardware.com/news/microsoft-windows-rt-surface-2-surface-pro-2-tegra-4,24640.html

Microsoft reportedly blamed "customer confusion" for the lack of sales of its first-generation Surface RT model, which ended up costing the company $900 million in fiscal Q4 2013. Removing the "RT" will supposedly help alleviate that confusion even though Surface 2 and Surface Pro 2 use two different architectures.

Ljudi nisu hteli da kupuju prvi Surface zato što je imao Win RT, pa su iz imena naslednika uklonili RT oznaku da ne bi "zbunjivali" korisnike. Kakvo objašnjenje, sasvim u skladu sa poslovnim ugledom i imenom M$ :)

Bice oni ubrzo "micro" kada im ostane samo office. Sve volim sto ce da propadnu.

Aha.. Sad su u opticaju sledeca imena:
Surface, Surface RT, surface Pro, surface 2 pro.
Sad su napravili još veću, zabunu.

Bice oni ubrzo "micro" kada im ostane samo office. Sve volim sto ce da propadnu.

Na stranu ova glupost sa surface proizvodima, gde su jasno pokazali da nisu sposobni da uspesno prave i prodaju svoj hardver.

Ali zato mislim da win8 jeste pun pogodak, i da ce u godinama koje slede potvrditi i znacajno uvecati svoju poziciju na trzistu, posto upravo dolaze uredjaji drugih proizvodjaca sa win8 koji ce po pristojnoj ceni oduvati konkurenciju koja ima telefonski OS namenjen iskljucivo zabavi.

Problem nije toliko ime koliko napucana cena, za pro model još malo pa 1000$, zapravo sa dodacima minimum toliko. Slažem se s prethodnim postom , Win8 uopšte nije loš, ako nešto kao Dell Venue bude za koliko-toliko normalne pare biće odlična stvar :)

Ja bih kupio surface pro 2 ili 3 za neku normalnu cenu odmah ali ne mogu nigde da nadjem.

Nazad
Vrh Dno