pazi, nisam siguran, ali u demou koji je okacen ima nekoliko 30megapiksel slika, to su jpeg slike od oko 30MB komad, na ekranu ima preko 100 slika, tekstova itd. Koliko ja znam ovakav vid skaliranja i generisanja sadrzaja (content creation) ne moze da radi ni jedan browser, eventualni plugin bi opet bio dost vezan za sam browser engine. Ako uzmes u obzir da se radi realtime zoom svih tih slika i stranica, mapiranje itd slozices se da je to prilicno velika kolicina posla.
Mada, sad sam nesto racunao, da salju samo vec renderovane piksele na ekran, kao bmp to bi bilo oko 1.25MB za 1280x1024 (racunica nije tacna vec odokativna), sto je i dalje puno sobzirom da je ova demonstracija (link je ispod ovog pasusa) u 500kb/s
ALi necu da pretpostavljam vise nista, evo jos malo
http://www.youtube.com/watch?v=PKwTurQgiak
pominje se da je konekcija od servera do klijenta koji vrti demonstraciju oko 500kb/s (kilobita, dakle ~58kB/s, klasicni Srpski ADSL
🙂 )
@yooyo:
pogledaj ovaj drugi demo sa youtube-a sto sam okacio, 500kb/s, kako imati smooth stream od 30mpx slika u 500kb/s ? Sa tom brzinom ne mozes ni jedan 0.5mpx jpeg da imas ucitan u sekundi, kamoli real-time zoom. kolko sam ja skapirao ovo uopste ne radi kao google earth koji se btw vugli i na 2mbit, zavisi u kom si regionu...Google earth ucitava celu teksturu iz segmenta, bez obzira da li ti je u vidnom polju ili ne, bez obzira da li je zaklonjena necim ili ne itd. Dobro, logicno da prvo ucitava lowres verzije pa onda hi-res, ali kontam da on selektivno moze da vadi particije iz jedne slike i da ne mora da ucita celu sliku da bi ti prikazao samo gornji levi cosak recimo u visokoj rezoluciji.
U ovom drugom filmicu covek kaze da je ova tehnologija dostupna (bice dostupna) i za mobilne uredjaje. Meni ovo ukazuje na to da ipak server dosta toga sazvace pre nego sto posalje podatke klijent programu. Teksturiranje i mapiranje velikih tekstura na 3D objekte ili pravljenje 3D objekata od slika koje strimuje je ipak previse za bilo koji mobilni telefon ili PDA, a lik kaze da "will run as smoothly as shown in this presentation"...
Tebe verovatno impresionira onaj 3D aspekt svega toga, mene sa druge strane to uopste ne interesuje, to vidis jednom i vec dosadi, meni je streaming i menadzemnt resursa impresivan. Surf na ovaj nacin je nesto sasvim novo, listanje stranica, skrol i zoom...font rendering (ne znam da li si primetio da i to ima, dakle stranice sa fontovima nisu oikselovane vec su fontovi ostali vektorski, ne znam da li to moze u OGL da se uradi)
Inace, reko je covek da sve prebacuju u DX...sto je nazalost i logicno sobzirom da ih je M$ kupio. Nebi me zacudilo ni da tehnologiju postane dostupna samo za IE browsere...
🙁
btw. Nikad nisam ni rekao da sam u pravu, vec samo da pretpostavljam
🙂
evo jos malo:
http://www.youtube.com/watch?v=p16frKJLVi0&feature=related