Šta je novo?

Microsoft Seadragon

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Impresivno,).
1. Speed of navigation is independent of the size or number of objects.
2. Performance depends only on the ratio of bandwidth to pixels on the screen.
3. Transitions are smooth as butter.
4. Scaling is near perfect and rapid for screens of any resolution.
Nije mi jasno kako su ovo izveli sa tehnicke strane, ali svaka cast! :type::smoke:😉

Video sam ovo letos. Kada imaš vrhunske programere sve se može. 😉

Poslednja izmena:
stvarno impresivno!!

koliko vidim ovo je staro pola godine ... ?!?

btw koje su tehnicke karakteristike??? koja je brzina potrebna za koje rezolucije? koliko citam, osnova je JPEG XR format...
impresivno je odredjivanje perspektive i kreiranje 3D modela iz fotografija.

Poslednja izmena:
Nije pravilo 🙂 Pogledaj Vistu 🙂

elem, ova tehnologija pretpostavljam zahteva jake servere koji ce da renderuju sadrzaj "on the fly" i salju samo podatke o pikselima krajnjem korisniku ? Deluje VEOMA interesantno ali jedan klasican hosting koji zakupis za 200$ godisnje ce verovatno omoguciti jednu konekciju na web stranu sa ovakvim servisom 🙂

jesi li siguran gx-x da to tako radi (da server odradjuje sav posao i klijent dobije obicnu bitmapu)?!? sumnjam da tako radi...

koliko vidim google maps je slica stvar ali kakvu to konekciju treba da imas da sve ide tako glatko?

mislim tolike slike i toliko slika - pa to je pravi izazov i za danasnje racunare sa svim podacima u lokalu (lokalnom harddisku)!!

nisam josh procitao sta tacno donosi JPEG XR ali sam procitao da je on deo ove tehnologije.

Most impressive, što bi rekao Vejder... Ludnica.

gresis gx-x...
server strimuje slike klijentu koji se vrti u opengl ili d3d-u. slike koje stizu su u pocetku lowres a potom dobijaju sve vise detalja u zavisnosti od brzine konekcije. ono sto nisu objasnili je kako se prave kolekcije... da li to user radi sam ili postoji neki automatizovan proces bez interakcije korisnika.

Inace skinuo sam demo za firefox.. i na moje iznenadjenje .. uradjen je u opengl-u!!!
Koliko sam cuo, prepisuju ceo code u D3d.

pazi, nisam siguran, ali u demou koji je okacen ima nekoliko 30megapiksel slika, to su jpeg slike od oko 30MB komad, na ekranu ima preko 100 slika, tekstova itd. Koliko ja znam ovakav vid skaliranja i generisanja sadrzaja (content creation) ne moze da radi ni jedan browser, eventualni plugin bi opet bio dost vezan za sam browser engine. Ako uzmes u obzir da se radi realtime zoom svih tih slika i stranica, mapiranje itd slozices se da je to prilicno velika kolicina posla.
Mada, sad sam nesto racunao, da salju samo vec renderovane piksele na ekran, kao bmp to bi bilo oko 1.25MB za 1280x1024 (racunica nije tacna vec odokativna), sto je i dalje puno sobzirom da je ova demonstracija (link je ispod ovog pasusa) u 500kb/s

ALi necu da pretpostavljam vise nista, evo jos malo

http://www.youtube.com/watch?v=PKwTurQgiak

pominje se da je konekcija od servera do klijenta koji vrti demonstraciju oko 500kb/s (kilobita, dakle ~58kB/s, klasicni Srpski ADSL 🙂 )

@yooyo:

pogledaj ovaj drugi demo sa youtube-a sto sam okacio, 500kb/s, kako imati smooth stream od 30mpx slika u 500kb/s ? Sa tom brzinom ne mozes ni jedan 0.5mpx jpeg da imas ucitan u sekundi, kamoli real-time zoom. kolko sam ja skapirao ovo uopste ne radi kao google earth koji se btw vugli i na 2mbit, zavisi u kom si regionu...Google earth ucitava celu teksturu iz segmenta, bez obzira da li ti je u vidnom polju ili ne, bez obzira da li je zaklonjena necim ili ne itd. Dobro, logicno da prvo ucitava lowres verzije pa onda hi-res, ali kontam da on selektivno moze da vadi particije iz jedne slike i da ne mora da ucita celu sliku da bi ti prikazao samo gornji levi cosak recimo u visokoj rezoluciji.

U ovom drugom filmicu covek kaze da je ova tehnologija dostupna (bice dostupna) i za mobilne uredjaje. Meni ovo ukazuje na to da ipak server dosta toga sazvace pre nego sto posalje podatke klijent programu. Teksturiranje i mapiranje velikih tekstura na 3D objekte ili pravljenje 3D objekata od slika koje strimuje je ipak previse za bilo koji mobilni telefon ili PDA, a lik kaze da "will run as smoothly as shown in this presentation"...

Tebe verovatno impresionira onaj 3D aspekt svega toga, mene sa druge strane to uopste ne interesuje, to vidis jednom i vec dosadi, meni je streaming i menadzemnt resursa impresivan. Surf na ovaj nacin je nesto sasvim novo, listanje stranica, skrol i zoom...font rendering (ne znam da li si primetio da i to ima, dakle stranice sa fontovima nisu oikselovane vec su fontovi ostali vektorski, ne znam da li to moze u OGL da se uradi)

Inace, reko je covek da sve prebacuju u DX...sto je nazalost i logicno sobzirom da ih je M$ kupio. Nebi me zacudilo ni da tehnologiju postane dostupna samo za IE browsere... 🙁

btw. Nikad nisam ni rekao da sam u pravu, vec samo da pretpostavljam 🙂

evo jos malo: http://www.youtube.com/watch?v=p16frKJLVi0&feature=related

Poslednja izmena:
Inace skinuo sam demo za firefox.. i na moje iznenadjenje .. uradjen je u opengl-u!!!
Koliko sam cuo, prepisuju ceo code u D3d.

pa sta je tu cudno :| M$ ih kupio, i normalno da ce sad sve da prepisu u svom standardu (lepo sto su momci koji su napravili to izabrali OpenGL a ne Direct3D...).

btw bash me interesuje kad ce M$ prestati da koristi Flash na svojim sajtovima i kada ce ga zameniti sa Silverlight-om (...i prezentacija Silverlighta je uradjena u Flashu 😀)

ha ha:

JPEG XR ex M$ HD-Image - u pregovorima su da Joint Photographic Experts Group prihvati njihov format kao standard.

JPEG XR = JPEG 2000 ali navodno isti kvalitet slike za duplo manji fajl, navodno.

Ono sto JPEG XR omogucava je da se samo deo slike dekodira u potpunosti (deo slike koji si zumirao), najverovatnije da je moguce samo taj deo fajla, streama, i preneti preko neta (to objasnjava kako radi Sea Dragon, dakle nije bitno kolika je full velicina slike, kao sto si naveo primer gx-x od 30MB po slici, jer se prenose samo delovi koji su vidljivi na ekranu).

btw google eart koristi klasicne prograsiv JPEG slike (nema hi i low verziju slike)...

"The format allows decoding part of an image, without decoding the entire image. Full decoding is also unnecessary for certain operations such as cropping, downsampling, horizontal or vertical flips, or cardinal rotations."

ali kako su napravili ono odredjivanje tacnog mesta sa kojeg je fotografija napravljena - to je vec naucna fantastika!!! 🙂 i interesatno da za pola godine jedina prezetacija Photosynth je onaj trg sa katedralom... gotovo da covek pomisli da su rucno sve uklapali... 😀 :d

dalje: Deepfish "Deepfish is an experimental browsing software system for mobile devices that uses a zooming user interface" - [off] moram priznati da Microsoft polako stize Apple - vec imaju experimentalno browsing software koji lici na Safari na iPhone-u [/off]
"Deepfish consists of a light-weight browser client powered by a server back end which does most of the processing. The server streams only the data that is visible at any moment, which improves load times and responsiveness."

u ovom slucaju jasno pise da server sve odradjuje i samo streamuje sliku (kao sto je i gx-x rekao!).

Surf na ovaj nacin je nesto sasvim novo, listanje stranica, skrol i zoom...font rendering (ne znam da li si primetio da i to ima, dakle stranice sa fontovima nisu oikselovane vec su fontovi ostali vektorski, ne znam da li to moze u OGL da se uradi)

zasto kazes "surf"? mislis da je to u web browseru? jedina tehnologija danas, koliko, znam koja bi mogla eventualno da prikaze ono sto se vidi u Photosynth prezentaciji je Shockwave! ono je neki poseban, namesnki, program sigurno ili mozda nesto sasvim novo sto M$ ima... 🙂

i da! naravno:

http://labs.live.com/photosynth/ (klik na "preview")

"Windows XP SP2 and Vista Only
The Photosynth technology preview runs only on Windows XP SP2 and Windows Vista."

nema nikakve mudrosti - ko kontrolise standarde kontrolise sve! kako volim microsoft ... 😡

btw pogledajte licencu za JPEG 2000 i za JPEG XR...

malo im je sto je Office .DOC format standard pa na njemu zaradjuju milijarde godinama, srecom pa im WMA i WMV nisu prosli kao globalni standard za video i audio format pa sad satro tuze Apple sto nece da podrzi njihove formate sad treba da i JPEG format bude u njihovom vlasnistuvu... ******.

konstantno izmisljaju rupu na saksiji samo da bi nametnuli svoje standarde.

Poslednja izmena:
@kovac:

zasto kazes "surf"? mislis da je to u web browseru? jedina tehnologija danas, koliko, znam koja bi mogla eventualno da prikaze ono sto se vidi u Photosynth prezentaciji je Shockwave! ono je neki poseban, namesnki, program sigurno ili mozda nesto sasvim novo sto M$ ima...

Pa kazem surf posto je tehnologija definitivno web orijentisana, pri tom ne mislim ce morati da koristi web ili web browser, dakle nisam mislio na klasican surf, zapravo sam mislio na sve osim na klasican surf 🙂

ali kako su napravili ono odredjivanje tacnog mesta sa kojeg je fotografija napravljena - to je vec naucna fantastika!!!

Cesto se pominje "metadata", dakle na osnovu podataka kao sto su otvor blende, ekspozicija, zoom, tip kamere itd mogu da se odrede neki parametri (na primer doba dana, vreme i jednim manjim delom razdaljina (!) ) ali svakako mislim da je potreban neki master image ili tako nesto na osnovu koga ce korisnik sam sloziti jos bar dve-tri slicice kako bi se oforimio neki algoritam za tu odredjenu scenu. Generalno gledano - jeste naucna fantastika ali kad budemo znali vise o tome mozda se budemo i smejali, mozda to i ne radi tako sjajno i bajno kao sto je prikazano. (oni su 100% koristili svoje fotke za one prezentacije). U svakom slucaju deluje extra, videcemo sta ce kasnije biti.

busted!!!

http://www.youtube.com/watch?v=IgBQCoEfiMs

tehnologija razvijena na washinton univerzitetu - izgleda da je MS ovo kupio i da je to njegov Photosynth - stim sto je u ovom video klipu objasnjeno kako sve to radi za razliku od M$ klipova Photosyntha... :/

@gx-x da, za surf si u pravu ali to povlaci pitanje kako je sve to implementirano - koju tehnologiju su koristili ??!? Maximum koji danas imamo je Shockwave. Da li to znaci da cemo videti neke nove pluginove... ? ili je to Silverlight?

ono sto se meni cini logicno (nazalost) posto je m$ vlasnik "tehnologije", a to je:

1. Bice implementirano u browser(e) putem ActiveX (namerno posto recimo Opera ne podrzava ActiveX)

2. Bice verovatno integrisano u IE<broj>, a licenca za ostale ce se debelo palcati, ako uopste bude izdavana

...

🙁

cool ali totalno beskorisno sem ako nemas ogromnu pr0n kolekciju na HDD :d

hahaha...!

da...

josh samo da kupim MacPro ... sa 4x1TB diskovima ...

Ne treba ti MacPro, samo kupiš SATA rack za 4 harda i priključiš na eSATA express card. 🙂

cenis da bi npr. Core2Duo @ 2GHz mogao da raspakuje toliko video fajlova odjednom?? pa neka su i u 320x200px; tamo ih ima jedno 40x20 = 800 !!!! ja stvarno ne znam kakva to zverina treba da bude da raspakuje toliko video fajlova odjednom!!!

btw MacPro ima "rack" za 4 harddiska i RAID SAS kontroler... 😉 link

Pa pazi, ne verujem da za ovako nešto treba MacPro, jer sumnjam da bi se profesionalci zezali sa ovim "šaltanjem" izmešu filmova 🙂, a i Steva bi verovatno spomenuo da je MacPro-only. 🙂

A ovo za rack... ne verujem da bi ti kupio MacPro samo zbog mogučnosti ugradnje 4 harda ? 😀
Zato sam i spomenuo rack. 🙂

Poslednja izmena:
hahaha...!

da...

josh samo da kupim MacPro ... sa 4x1TB diskovima ...

e-e-e-e-e-e 🙂 a u pravu sam priznaj 😀 nema veze platforma ali search : black a$$ , big tit$ itd aA ? !! :d znam, nisam normalan, ali kao sto rekoh, to je i jedna od uzih primena za nas koji snimamo pr0nice, ups ovaj za one koji imaju kolekcije 😛 (ma zezam , ne snimam nista, pogotovo nr sex )

Poslednja izmena:
Ma ponavljaju se... bar 4x svaki... lepo se to vidi... zagledajte bolje.

sigurno!... kako bi drugacije mogli da raspakuju 800 video klipova istovremeno!?!

Cell hvale da moze da raspakuje 48 streamova (nisam siguran da li je HD u pitanju ili DVD... mislim da je DVD),,,

evo dokle je Microsoft stigao sa SeaDragonom (napravili su sjajne stvari) 🙂

video iz 2007. kada ih je M$ kupio

[YOUTUBE]PKwTurQgiak[/YOUTUBE]

i video iz 2010. dokle su stigli 😉

[YOUTUBE]NCPzji_-2Oo[/YOUTUBE]

Meni je taj drugi video isto cool, pogotovo deo sa live streamom sa kamere, doduše to nema mnogo veze sa Seadragon tehnologijom.

Ono što je mene oduševilo, a koristi Seadragon je World Wide Telescope (predstavljen pre oko godinu dana). Fenomenalno je do kojih "dubina" (daljina) možete zumirati pogled u svemir i posle se vratiti. Takođe pojedine audio ture u formi predavanja koje se mogu prevući prikazuju neke fascinantne slike koje su snimili razni teleskopi i daju zanimljive i poučne podatke vezane za njih.

evo najnovijeg proizvoda koji se (ocigledno) oslanja na PhotoSynth:

First-person Hyperlapse Videos (Technical)

Nazad
Vrh Dno