Šta je novo?

Microsoft Lumia 640 , 640XL

Ako ko sta ima da kaze neka napise JEDNOM. Ko pokusava da druge ubedi u svoje misljenje dobice nagradne poene. Kazes, obrazlozis i to je ok, a ovo uterivanje "istine" stvarno nema vise smisla. Kome se tema ne svidja neka je obidje, a ne da se troluje i da postane necitljiva. Ubuduce nema ovakvih opmomena, vec direktno poentiranje.

Uf, mislio sam da baterija traje duže, ali kada čitam vaše komentare ispada da je prosek jedan dan. A štos je u tome što je došao na red izbor modela mobilnog telefona koji će sledeći da završi u džepu od pantalona.

Za sada se trka vodi između 640 XL i Lenovo Vibe S1 Lite. Ipak, sve će zavisiti od ponude MTS-a.

Klasičan sam korisnik. Poruke, aplikacije za kuckanje [Viber, Whatsup], internet, vremenska prognoza, el. pošta... Ali ono što mi treba je mob koji ima bateriju koja može da izdrži barem dan i po-dva. Ako takav uopšte i postoji. Buraz ima Lenovo P780, pa mu baterija potraje dva-tri dana.

Meni je ispala Lumia 640XL na beton i uprkos zaštitnoj futroli i foliji slomio se ekran (pojavila se pukotina od 3-4 cm i ne na površini stakla nego "dublje"). Sada ne reaguje touch na 1/4 ekrana i nekada se sam aktivira i brljavi. Jel ima neko iskustva koliko košta popravka i da li vredi popravljati?

Ekran i staklo su ti preko 100e,sto i moras menjati zajedno,odnosno tac i ekran...ja ga razbio pre par meseci...ali meni ekran radio super kao i tac,samo staklo puklo...cak ga imam i kuci jos uvek,vratio mi drug kada mi je stavio nov...evo ja ti prodam ono moje za male pare ako ti je hitno..hehehehe:-devil-:

Izgleda da poceli u USA da skidaju sa rafova 640. Slabo im ide prodaja 650, pa hoce da sklone 640 koji ide kao alva. D E B I L I.

Pa to samo znači da će 650ki pasti cena.
Jako malo sam se poigrao fonom i za moje pojmove je sasvim OK.

Uf, mislio sam da baterija traje duže, ali kada čitam vaše komentare ispada da je prosek jedan dan.

Kada je u pitanju potrošnja baterije, svaka kategorizacija je prilično besmislena. "Klasičan sam korisnik" zaista ne znači ništa, jer i poruke, chat, Internet, prognoza, e-mail, pozivi, itd mogu da se koriste na milion načina i da potroše od 1-99 % baterije. Koliko je poruka u pitanju i koliko dugo ti traje njihovo pisanje i čitanje? Od toga zavisi koliko će dugo ekran biti aktivan i koliko dugo će telefon da prima i šalje podatke. Od toga direktno zavisi potrošnja. Isto i za chat. Ako kucaš ili primiš novu poruku čim se ekran ugasio (svetlo), arčićeš bateriju. Vremenska prognoza može da se pogleda ovlaš par puta dnevno ili da se proučava detaljno po 10-15 minuta. Tek e-mail da ne pominjem. Količina, dužina, dovlačenje dodatnih delova, koliko dugo je upaljen ekran.

Ja obično malo razgovaram i malo poruka šaljem i primam. Najviše koristim gps program(e). Obično je 2 i više sata dnevno. Uz to, često koristim i kameru, odnosno slikam. Kada pričam, obično bude malo duže (više od 15 minuta). Baterija naravno ne traje svaki dan isto, ali često traje i više od tri dana. Pritom mi je wi-fi uključen non-stop (vrlo retko ga gasim, čak i van kuće), a desi se i da gledam malo mape tokom šetnje. Desi se i da traje manje od 2 dana, mada retko. Obično kada zaboravim da je Sports Tracker ostao uključen (tehnički jako loš program, bar na Windows Phone). Telefon sinoć napunjen. Nisam još imao ni pozive, ni SMS, samo bacio malo pogled na par e-mail poruka. Nisam koristio GPS, ali je wi-fi ostao uključen celu noć (i sada). Prognoza mu je da će baterija trajati ukupno skoro 4 dana. Dakle, ja bih rekao da je baterija odlična, ali pojedini programi mogu da naprave problem, jer su loše napisani (ili portovani sa drugih platformi).

S druge strane, juče je malo falilo da razbijem telefon, jer je opet odlučio da ugasi glance ekran i da se uopšte ne budi iz sna posle vađenja iz džepa. Taj automatski sleep mu se dešava redovno i definitivno je najveći problem koji ja imam sa telefonom.

Ja prosto ne mogu da poverujem u to da fabrička baterija na ovom modelu može da traje više od tri uz korišćenje koje si opisao.

Kako rekoh, trajanje je različito, a zavisi i koliko Windows nešto radi sam za sebe. Nekada na šetnji uslikam samo par slika, nekada dvadesetak ili više. Ako ne očekujem da ću slikati puno, ručno gasim kameru posle svakog slikanja (zbog memorije, najviše). Često šetam kroz poznate krajeve, pa ne gledam mapu. A verovatno pomaže i to što mi je telefon tokom šetnje u džepu, pa isključi čak i glance i tako štedi bateriju, a samo povremeno bacim pogled na sat. Nekada samo proverim temperaturu, nekada detaljno pregledam prognozu po satima. Itd. Dakle, ne koristim stalno sve što sam opisao, niti u istoj meri. I ne vodim računa o bateriji (osim ako se potrefi da je već na ispod 30 % kada krećem u šetnju). Prosto koristim sve kako mi odgovara. Kad vozim bajk, bude malo drugačije. Telefon skoro da i ne izvadim iz džepa (uglavnom znam rutu dovoljno dobro), ali s druge strane vožnja obično traje ceo dan (desetak sati). Uglavnom, zbog svega toga je nemoguće nekome predvideti očekivano trajanje baterije. Verovatno ima još ljudi koji koriste telefon slično kao ja, a da im baterija traje osetno kraće. Vrlo često i ne primetimo da smo npr pričali na telefon mnogo duže nego što nam se čini.

@Enemoon Sve fabričko, 8,1.

Ipak sam odustao od kupovine ovog telefona, hardverski je previse blizu ovom androidu sto imam da bih ga kupio. Uradio sam fabricki reset i sada radi za nijansu brze. Trenutno nema pristupacnije Lumije koja bi opravdala kupovinu :(

Ne bih da drobim onako jedno te isto, mada sto se tice RAMa i procesora, ne vredi porediti Windows telefon sa Android telefonom. Ipak ovaj Windows bolje radi, i radice bolje dok za njega ima aplikacija, a posto ovaj dobija w10m, znaci da ce raditi dok se ne raspadne. Kao za iPhone sto su neki navaljivali "ajao, kako tako malo rama", a sigurno mu vise ni ne treba.

No, naravno, nemamo mi ovde para za bacanje, svakako je bolje dovesti i taj stari telefon tako malo u red, pa da trci dokle god moze, a sto kasnije kupis novi telefon, bice bolji i po nizoj ceni. :)

Sta znam, ako neko ne igra neke jake igrice, zadovoljan je kamerom, i ume da dovede telefon u to stanje da solidno radi, onda je kupovina novog telefona i rasipanje po meni. I ja sam pominjao kako bih uzeo neki telefon sa boljom kamerom od ovog mog, ali u ovom trenutku i to bi mi bilo rasipanje.

I bateriju sto smo pominjali - meni baterija traje jedan dan, da ga dam mami, trajala bi joj baterija bar dva i po dana - mozda i puna tri. :p Mislim da kad pricamo o trajanju baterije, da vecina nas koji ovde pisemo dosta koristimo telefone.

Ja bih zaista voleo da se na jedno mesec dana dokopam malo jačeg Win telefona, npr. 930, čisto da vidim da nije ovo što se meni dešava upravo zbog slabijeg hardvera. Znam da Android telefon sa ovakvim specifikacijama ne bi izdržao ni polovinu ovoga što radim 640ki. :d

Ja bih zaista voleo da se na jedno mesec dana dokopam malo jačeg Win telefona, npr. 930, čisto da vidim da nije ovo što se meni dešava upravo zbog slabijeg hardvera. Znam da Android telefon sa ovakvim specifikacijama ne bi izdržao ni polovinu ovoga što radim 640ki. :d

Ne cveta cvece ni kod 930.

Ne cveta cvece ni kod 930.

Misliš? Ma ja stalno čitam kako svima na 640/640DS/640XL sve super radi, pa kontao sam da možda nije problem kod mene. Da možda tražim više nego što ovaj hardver može pod 10kom da pruži.

Jel zna neko zasto 640 pisti kad mu prislonim Busplus karticu blizu slusalice a pritom je NFC ugasen? Primetio sam to kad sam stavljao telefon pored novcanika, i pretpostavio sam da je zbog neke kartice.

Sent from mTalk on Lumia 640

Poslednja izmena:
Jel zna neko zasto 640 pisti kad mu prislonim Busplus karticu blizu slusalice a pritom je NFC ugasen? Primetio sam to kad sam stavljao telefon pored novcanika, i pretpostavio sam da je zbog neke kartice.

Nemoj mu prinositi tu karticu i nece pistati !!!

Ono ako te to zabavlja nastavi ALI ces morati da trpis to pistanje...

Doktore boli me kad se pipam!
Pa ti nemoj se pipas. :D

Necu da mu prinosim, nego se pitam sto pisti

Doktore boli me kad se pipam!
Pa ti nemoj se pipas. :D

Necu da mu prinosim, nego se pitam sto pisti

Isti telefon, nisam uspeo da rekonstruisem pomenuto pistanje sa tri kartice...
Zatim probah sa karticom od ulaznih vrata kancelarije... pa sa dve platne kartice... pa sa kartom za bioskop...

NECE PA NECE !!!

Meni su ringer i media bili pojacani do kraja, proveri tako. Ni meni nije pistao do sad, sinoc mi se desilo prvi put.

Isti telefon, nisam uspeo da rekonstruisem pomenuto pistanje sa tri kartice...
Zatim probah sa karticom od ulaznih vrata kancelarije... pa sa dve platne kartice... pa sa kartom za bioskop...

NECE PA NECE !!!

Kod L640 valjda lte modeli imaju nfc, 3g modeli nemaju. Kod L640XL bi trebalo svaki model da ima.

Poslato preko mTalk

Sta da radim sa Microsoft Edge, dostigao je 1,55Gb pojede mi celu memoriju telefona na win10?

Jel si probao Edge/Settings/Clear browsing data?

Jel si probao Edge/Settings/Clear browsing data?

To stalno radim ali ne vredi. Iz dana u dan se sve vise puni. Sad nemam memorije ni novi build da instaliram, na telefonu imam samo aplikacije od windows10, viber, whatapp, messenger ostalo je sve na SD kartici. A ocu da maksimalno izbegnem reset

Jel su probao soft reset: držiš dugme za gašenje i za utišavanje tona dok se telefon ne restartuje? Možda upali. Ako ne, onda verovatno hard reset, ako možeš i sačekati, možda neko ima i drugačiji predlog. Znam da sam na 8.1 koristio neku aplikaciju za oslobađanje prostora, mada posle ipak nisam hteo to da koristim. One sve rade po principu "snimam gomilu nekih duplikata samo da zatrpam memoriju, pa da sistem sam obriše ono što proceni da nije neophodno, a na kraju ću skloniti to čime sam zatrpavao memoriju". Ali to sam koristio na 8.1...

Na ovaj zadnji 420 mi je nestala precica za Flashlight, kako je kod vas? 640DS je.

.420 build.
Malopre nisam mogao da otvorim kameru.Odradio sam restart i sada radi.

Nazad
Vrh Dno