Šta je novo?

Microsoft kupuje Skype.

Pa pojavice se adekvatna zamena verovatno. Skype za razliku od ostalih IM klijenata koristi P2P za komunikaciju. Cak su i najvise problema imali bas zbog Microsofta. Par puta se desilo da Microsoft pusti neki critical update koji zahteva reset racunara i resetuje se nekoliko Skype cvorista. Zbog toga padne cela Skype mreza na par dana.

Sve u svemu, cilj je od mobilnih operatera napraviti provajdere mobilnog interneta (sto i zasluzuju), a da sav voice saobracaj ide kroz VOIP servise. I MS i Google i Apple su blizu da zatvore krug. Vidiecemo cije ce resenje biti najbolje za korisnike.

Možda sam glup, ali koja su to Google i Apple rešenja i koju bazu korisnika imaju?

Realno, svi su na Skype-u, što privatno, što poslovno. Evo kod nas u firmi i ako imamo interni IM (XMPP), svi se loguju reda radi, a realno koristimo Skype.

Koliko god tehnički nesarvšen Skype bio, on je u kontekstu IM servisa ono što je Facebook na polju socijalnih mreža ili Gmail ili Yahoo na polju email provajdera, te mislim da nije realno tek tako potcenjivati Skype i reći samo jedan IM u nizu, pojaviće se adekvatna zamena, bloatware itd. :)

Prešao bih momentalno na Gtalk da imaju iole upotrebljivu desktop aplikaciju, ali da kucam poruke u text fieldu visine jednog reda sa ograničenom dužinom... nema šanse

Ne razumem, kako ograničena dužina? Inicijalno, text box jeste visine jednog reda, ali ako tekst dođe do kraja tog reda, visina text boxa se povećava na dve linije, itd. Mrzi me da testiram da li postoji maksimum preko koga se text box više ne povećava, ali znam da može dosta da naraste, tipa preko 10 redova. Ne samo da taj text box u Gtalk-u nije loš, nego je vrlo user friendly, makar po meni.

Ja sam mislio da Skype ne može biti glomazniji nego što jeste, iako mu je servis fenomenalno odrađen. Plašim se da ne postane još glomazniji... Za mobilne platforme (sve) je užasno implementiran i prezahtevan u odnosu na svoju svrhu. Mene je uvek impresioniralo kako 'neki tamo momci' sa svojom potpuno besplatnom, open-sors aplikacijom, mogu da naprave mnogo bolji posao sa Skype servisom nego sam Skype (recimo Fring svojevremeno). Doduše, niko na svetu nije veću glupost napravio od ICQ, bolje da su se prodali na vreme ko Skype.

Možda sam glup, ali koja su to Google i Apple rešenja i koju bazu korisnika imaju?

Google ima Google Voice. Mozda je za tebe beznacajan ali ja sam ga probao i koristio jedno vreme. Radi jako dobro i stabilno, ima sasvim dovoljno opcija i mogucnosti. Moze potpuno da se integrise u Android telefone, ne trazi 2 giga rama... sta ces bolje od toga? Takodje je integrisan sa Google Talk-om. Sam Google Talk kao IM resenje je ok. Niko te ne tera da koristis GT klijent, mozes dak oristis sta god pozelis (Miranda, Pidgin, Trillian, Adium...).

I da, ima ljudi koji ga koriste.

Apple? Nema nista koliko ja znam.

Poslednja izmena:
Apple ima facetime koji lako moze da prepravi da radi samo voice.

... a adekvatna alternativa tih razmera je koja?

Pa to upravo i kažem, Skype postao veliki na vreme i od tada prave traljav proizvod koji narod mora da koristi zato što ga i svi drugi koriste. Takva strategija je dobro radila i za Microsoft.

To sto si ti rekao je presipanje iz supljeg u prazno, ja sam te lepo pitao koja je alternativa?

Kada je Amazon pre par godina kupovao Skype zapitao sam se da li su oni normalni kolike pare su dali. Šta reći tek za lovu koju je M$ pljunuo sada? Čisto pomračenje pameti.

Skype živi od stare slave, nahvatao je puno korisnika na početku i sada ih drži zahvaljujući zatvorenom protokolu na koga ne dozvoljavaju da se ijedan tuđi klijent nakači, klasičan vendor lockdown, baš ono po čemu je njihov novi vlasnik Microsoft poznat. Sve im je truba, težak bloatware, klijenti za Mac i Linux loši, audio kodeci zastareli, bandwidth pri razgovoru veći od drugih, cene Voip poziva nekonkurentne...

Ne znam za osx, ali za linux je sasvim dobar klijent. Uopšte nije potreban onaj bloat od gui-ja koji guraju na windows-u.
Najlogičniji potez bi bio da zapravo ne menjanju ništa dosadašnje, samo da naprave do yaya aplikaciju za wp7 i omoguće logovanje sa live nalogom.

Google ima Google Voice. Mozda je za tebe beznacajan ali ja sam ga probao i koristio jedno vreme. Radi jako dobro i stabilno, ima sasvim dovoljno opcija i mogucnosti. Moze potpuno da se integrise u Android telefone, ne trazi 2 giga rama... sta ces bolje od toga? Takodje je integrisan sa Google Talk-om....

Zar ovo radi van USA?

Poslednja izmena:
Najlogičniji potez bi bio da zapravo ne menjanju ništa dosadašnje, samo da naprave do yaya aplikaciju za wp7 i omoguće logovanje sa live nalogom.
Da, sreća pa je Microsoft uvek radio stvari na logičan način :D
Plašim se ovoga, mislim skype kao zamisao je sjajna stvar, softver je malo traljavo napisan al ne verujem da će pod M$om biti išta bolji. Samo da ne bude integrisan u live servis...

Klijent za OSX je pristojan, dosta su ga poboljašali sa poslednjim update-om. Nije ni blizu onom za Windows, ali nije ni škart kao pre. Windows Messenger radi daleko bolje na OSX nego Skype.

660 i kusur miliona korisnika Skype-a u svetu. Barem tako tvrde po razno-raznim sajtovima.
Bilo kako bilo, zbog toga je MS kupio Skype i platio ga 8.5 milijardi $. Činjenica da MS je takođe jedan od većih akcionara Facebook-a, dovodi me do zaključka da će ovo biti kraj, procesa započetog pre više godina, potpune integracije social networking, instant messaging i voip-a, pod kapom najvećeg software-skog proizvođača, Microsoft-a.
Takođe, kupovina ima smisla, jer će sada moći da ponude Skype na svim svojim Win telefonima(Nokia dil, neko?)
A pošto već imaju, postojeći Lync za biznis korisnike... mogu da ih spoje u jedinstvenu aplikaciju. Još jedan Win :d
Xbox Live(koji je već spojen sa Windows Live) i mnoge igre koje zahtevaju Windows Live nalog, zarad online igranja.
I na kraju... integracija sa Facebook-om... Kao što su napisali na jednom sajtu, ako MS iskoristi ovo kako treba, to će biti investicija i posao veka.

Mene lično bole briga... ako ponude nešto bolje, posle ovog dila, super... a ako ne ponude, opet super, koristiću nešto drugo.

EDIT:
Skype integration in the next release of office(2012)
Kako stoje stvari, barem prema ovom članku, neće biti integrisan u Windows Live

Poslednja izmena:
Zanimljivo je to sto su iz Skype-a nedavno rekli da nemaju nameru da prave WP7 klijent sve dok Microsoft ne omoguci izvrsavanje aplikacija pisanih ui C/C++. Mislim da ce sada promeniti misljenje.
Meni se ne svidja ovaj dil i sada razmisljam da maknem Skype i potrazim neku alternativu.

Naravno, plati kredit i zovi koga hoces.

Google Voice is not available in your country.
Thanks for visiting Google Voice. We're not yet open for users outside the US, but are planning to expand our service to additional countries in the future.

Skype samo za video pozive a ni to ne radi baš kako treba, a za voip freecall je keva i po ceni i po kvalitetu...

Thanks for visiting Google Voice. We're not yet open for users outside the US, but are planning to expand our service to additional countries in the future.

Ja imam pristup i gomilu poziva na istom.

Možda postoji zaobilazno rešenje, ali dovoljno je da odbije ljude. Skype koristim samo zato što imam mnogo kontakata koji ga imaju instaliranog.

Google ima Google Voice. Mozda je za tebe beznacajan ali ja sam ga probao i koristio jedno vreme. Radi jako dobro i stabilno, ima sasvim dovoljno opcija i mogucnosti. Moze potpuno da se integrise u Android telefone, ne trazi 2 giga rama... sta ces bolje od toga? Takodje je integrisan sa Google Talk-om. Sam Google Talk kao IM resenje je ok. Niko te ne tera da koristis GT klijent, mozes dak oristis sta god pozelis (Miranda, Pidgin, Trillian, Adium...).

I da, ima ljudi koji ga koriste.

Apple? Nema nista koliko ja znam.

Super je Google Voice, samo Google mora da se uozbilji i da sve to što pre zaokruži u finalni proizvod sa kvalitetnim mobilnim i desktop klijentima, a ne da im servis narednih 5 godina bude u beta/eksperimentalnoj fazi... :)

Inače, lično koristim Pidgin, ali ne vidim da Windows klijent ima voice, a kamoli video opciju. Takođe korisnik kada kupi Android telefon, nema mogućnost voice i video poziva svojih Gtalk kontakata. Koliko sam video tek od GB će biti moguć video chat, a šta ćemo sa Android uređajima koju su već prodati i neće (??) dobiti official update...

Prosto Skype je jedina platforma trenutno koja omogućava da instaliraš klijent app na skoro bilo koji OS i zoveš masu ljudi voice & video, šalješ SMS & txt poruke i pozivaš fiksne i mobilne telefone. Postoje i moguća su i mnoga druga rešenja, ali pored korisnika im fali još mnogo što šta. :)

Inače, meni Skype 5.1 na Win7 uzima 66MB RAMa, jeste puno, ali ima i lošijeg softvera. Ono što je bitnije je da relativno dobro i stabilno radi. Češće imam problem sa FF ili Chrome-om, nego li sa Skype-om. Inače, "default view" je odvratan, ali je stari view (odvojena lista) je sasvim OK i ne vidim da mu nešto bitno fali. Svakako ima mesta za pobošljanja, ali je i ovako OK.

Google Voice Chat je sasvim pristojna zamena, a i radi fino :)
Fora je sto je Skype postao nesto slicno Winampu svojevremeno, pa gomila neuke raje koja koristi kompjuter poistovecuje audio i video pozive sa Skype klijentom kao da nista drugo i ne postoji, pa na slican nacin kao sto i danas koriste Winamp jer to eto Winamp tako ce koristiti i Skype ;)

skynet.png

Winamp, Nero, Acdsee su lepi primeri da od neke jednostavne i vrlo korisne aplikacije naprave rogobatno čudo koje postane pojam nečega za izbegavanje. Skype ide njihovim stopama. Ali on se bar na vreme uvalio za dobre pare...

Skype je izuzetno komplikovan program za pocetnike koji se ne snalaze sa racunarom. UI se cesto menja tako da preko telefona ne umem da objasnim sta i gde da kliknu da bi nesto uradili. Konfuzan je.

Problem je što je Skype svoju popularnost osigurao zatvorenim protokolom. Lako je umesto Winampa koristiti Foobar ili umesto Nera instalirati ImgBurn, ali kada je u pitanju komunikacija, potrebno je da i svi ti milioni neupućenih korisnika pređu na tu alternativu. Šta vredi super servis i klijent app, ako na listi imam petoro ljudi od kojih troje imaju status "busy" 24/7. :D

@yoyo
Takvim pacijentima instaliraš npr. TeamViewer i radiš šta hoćeš.

Super je Google Voice, samo Google mora da se uozbilji i da sve to što pre zaokruži u finalni proizvod sa kvalitetnim mobilnim i desktop klijentima, a ne da im servis narednih 5 godina bude u beta/eksperimentalnoj fazi... :)

Inače, lično koristim Pidgin, ali ne vidim da Windows klijent ima voice, a kamoli video opciju. Takođe korisnik kada kupi Android telefon, nema mogućnost voice i video poziva svojih Gtalk kontakata. Koliko sam video tek od GB će biti moguć video chat, a šta ćemo sa Android uređajima koju su već prodati i neće (??) dobiti official update...

Prosto Skype je jedina platforma trenutno koja omogućava da instaliraš klijent app na skoro bilo koji OS i zoveš masu ljudi voice & video, šalješ SMS & txt poruke i pozivaš fiksne i mobilne telefone. Postoje i moguća su i mnoga druga rešenja, ali pored korisnika im fali još mnogo što šta. :)

Inače, meni Skype 5.1 na Win7 uzima 66MB RAMa, jeste puno, ali ima i lošijeg softvera. Ono što je bitnije je da relativno dobro i stabilno radi. Češće imam problem sa FF ili Chrome-om, nego li sa Skype-om. Inače, "default view" je odvratan, ali je stari view (odvojena lista) je sasvim OK i ne vidim da mu nešto bitno fali. Svakako ima mesta za pobošljanja, ali je i ovako OK.

Ne znam sta fali GV-u, radi jako dobro ono zbog cega je napravljen. GTalk video postoji za Ginger uredjaje, kao sto si i sam naveo. Sta ce da rade oni koji nemaju Ginger - isto sto i korisnici iPhone 2G i 3G, da kupe novi uredjaj koji podrzava Video call / Facetime.

Skype jeste trenutno all-in-one resenje, i ja sve vreme pitam koja je adekvatna alternativa ali nje ocito da nema. Svakom nesto fali.

Ne znam sta fali GV-u, radi jako dobro ono zbog cega je napravljen. GTalk video postoji za Ginger uredjaje, kao sto si i sam naveo. Sta ce da rade oni koji nemaju Ginger - isto sto i korisnici iPhone 2G i 3G, da kupe novi uredjaj koji podrzava Video call / Facetime.

Skype jeste trenutno all-in-one resenje, i ja sve vreme pitam koja je adekvatna alternativa ali nje ocito da nema. Svakom nesto fali.

Upravo to, Skype je all-in-one rešenje, Google Voice nudi samo deo onoga što Skype nudi, a pri tom je (još uvek) namenjen za US tržište, to što poneko van US ima mogućnost da ga koristi je skoro nebitno. Svidelo se to nekome ili ne, Skype kao all-in-one servis sa tolikim brojem korisnika, koji nudi kakve takve klijente za skoro svaki OS nema alternativu i otuda verovatno i ta cena koju je MS keširao.

Sa druge strane, teško mi je da zamislim kvalitetnu integraciju Androida i Skype-a u budućnosti, teško da će MS da se otvori prema Google-u jer su direktni konkurenti. Opet, Skype kao takav je potreba danas, dok Google Talk i Google Voice nisu. Zanimljivo će biti videti šta će po tom pitanju Google da uradi, MS sumnjam da će biti inventivan.

Za nas korisnike bi idealan scenario bio da MS, Google i Apple dogovore interkonekciju između svojih rešenja i da to ponude što pre. Ovako kako je trenutno je čisto zezanje korisnika, kao da kupiš VIP broj, pa ne možeš da zoveš ove iz Telenora, ta situacija otprilike. :)

Poslednja izmena:
Koristim skype za voip, im, file transfer, conference call, screen share. Cini mi se sve sem video poziva i sve radi savrseno dobro.
Alternative jednostavno nema i dal trosi 100 ili 200mb rama mi bas nista ne znaci.

@Kutija o gtalk ne vredi pricati kao resenju jer sam klijent im je zapusten i napusten, a file transfer i voice ne rade kad se koristi neki drugi pa je i to malo opcija sto ima osakaceno. Ne bi mi palo na pamet da koristim gtalk da nemam gmail i dosta ljudi na njemu (davno sam presao na pidgin i sve nas muci file transfer).

Ste culi za file hosting ?

Nazad
Vrh Dno