Šta je novo?

Microsoft certified

Pazi ovako, cinjenica je da se u inostranstvu konkretno u Francuskoj IT market menja, i da je uzasno vazno da li umes da radis posao ili ne, naravno da je diploma bitna ali ne i presudna (da li zaista mislis da je neko ovde cuo i da zna sta je BU ?).
Ja sam posao dobio na konto MCSE diplome presudno, sve ostalo sa BU-a je nesto sto mi je dalo bolje pozicije kad smo se dogovarali oko plate.
Realnost je da konvencionalni nacin obrazovanja na duzi rok ne drzi vodu jer se tehnologije jako brzo menjaju.
Sto se tice braindumpova to je nesto sto je totalno smesno. Zaista, lepo bi bilo kad bi mogli zaista da radimo posao posle 500 pitanja i odgovora naucenih napamet.
Papper MCSEs postoje ali tesko dobijaju posao, jer postoje ozbiljni eliminacioni intervjuji, test periodi i sl pre nego sto se dobije mreza u ruke.
Ni jedna ozbiljna kompanije ne zaposljava nekog samo zbog diplome ili setifikata, naravno sve to jako puno pomaze da se dodje do intervjua, ali nazalost tu braindump prestaje da funkcionise.

Sto se plate tice ona jako varira, zavisi od profesionlnog iskustva, godina staza i sl, ja sam trenutno na 45K evra godisnje posle tri godine.
Prva plata mi je bila 32K
Eto toliko o platama u Francuskoj, u Americi se zaradjuje vise to je cinjenica, ali se i zivi losije, nije sve u lovi.

@NTMcse: Svoj post sam pisao prvenstveno kao odgovor na post decepticion-a. Generalno se slažem sa tobom. U Beogradu sam sa MCSA i MCSE obavljao posao Sales Manager-a u privatnoj IT kompaniji. Dok sam baš sa sertifikatom tj na konto ovih sertifikata dobio posao u US. Nevezano za to da li su čuli ili ne za B.U., cene papir, zvanje, nazovi to kako hoćeš. Ovo je naravno moje lično iskustvo i ne tvrdim da važi za pravilo, ali je moje mišljenje da je ovo i generalan slučaj.

Apsolutno se slažem za braindumpove. Oni mogu da "završe posao" samo u slučaju ako će "diploma" da stoji okačena na zidu.

@Marvin: Slazem se sa tobom potpuno,dobro je imati diplomu nekog univerziteta, makar niko nikad nije cuo za njega iz prostog razloga sto ti to daje tezinu koju cinjenica nikako ne bi imao sa zavrsenom frizerskom skolom i MCSE sertifikatom.
Ono sto sam hteo da kazem je da diploma nekog fakulteta za koji niko nije cuo nikako nema tezinu kao diploma nekog lokalnog visoko cenjenog univerziteta, te je za nas koji imamo diplome BU u inostranstvu sreca sto se pitaju sta znamo u stvari da radimo a ne sa kog univerziteta dolazimo.
Mislim da tu sertifikati rade posao za nas jer je to jedina stvar koju imamo koja je internacionalno priznata i daje nam tezinu koju na zalost nase diplome nemaju.
To je moje iskustvo.

Poslednja izmena:
pazi
da imam zavrsenu frizersku skolu
apsolutno bi me bolelo za mcsa i mcse
jer bi imao istu toliku platu ;)

Pazi kad si upravu, nisam o tome razmisljao.
Prebacicu se u frizere. :)

cisco

Ja trenutno (ucim samostalno) za Cisco CCNA:)
Razmisljao sam prvo za MCSA ali sam ipak odustao a koliko sam pogresio ne znam.
U svakom slucaju planiram ovo da zavrsim pa cemo dalje videti.
Sta Vi kazete ? Imate li neki saveti i sl ?
Unapred hvala.

konkretna pomoc

Hocu da sednem, naucim i polozim jedan ispit za pocetak kako bih dobio MCP. Zanima me sta mi preporucujete kao dobru osnovu "za dalje", i ono sto je najbitnije: odakle da ucim i gde to da nabavim?
Hvala unapred!

Recimo najlaksi MCP ispit bi sigurno bio Windows XP Pro.
Probaj njega prvo da bi video kako to otprilike izgleda.
Odakle?
Emule je bunar bez dna probaj odatle,Sybex-ove knjige su odlicne,MS press takodje, pogledaj microsoftov Tech Net super je.
A sta dalje to zavisi od posla kojim se bavis, sta tvojoj firmi treba, kako ce se dalje razvijati.
Poprilcna je budalastina polagati ispita iz tehnologija koje se na trzistu ne koriste, recimo sumnjam da ima puno firmi u srbiji kojima bi trebao SMS server.
Takodje mislim da je jako los potez poceti sa sertifikacijom bez dobrog predznanja i bez adekvatnog okruzenja gde ces sve to o cemu budes citao moci u praksi i da radis

Filo je napisao(la):
ono sto zovu serviser je kod nas uglavnom sklapac racunara, sto rade klinci za 150€ tako da tu nema leba
ne kazem da ces i sa mcdst imati vecu platu al sa mcsa/mcse/mcdba i sl. mozda

Znam da ce izjava koju cu dati zvucati smesno u ovom threadu sa ljudima koji imaju plate nekoliko K Evra, ali ovih 150 evrica mi uopste ne zvuci bedno :)

Gladan sam leba, pa moze li mi neko reci kakvo je radno vreme, i kako da se zaposlim kao "Self Certified Sklapach Rachunara :-devil-: "

Salu na stranu, dobro bi mi doslo malo love, kako da se zaposlim kao sklapac racunara (gde da odem???, sta da kazem???)?

Je li neko spremao MCSA/MCSE ispite iz Microsoft-ovih knjiga na srpskom? Koliko su (ne)razumljivije i (ne)zgodnije za učenje od knjiga na engleskom?

Ja bih ucio na engleskom da sam na tvom mestu.

Poslednja izmena:
decepticon je napisao(la):
Evo i ja da se javim, iako nisam na vreme "ugledao ovaj topic"....

Ilija, jel si ovo ti, ili ti neko "usho" u nick ? :)

@NTMcse

nasao sam par sybex knjiga, i jednu microsoft press MSCE winxp pro learning guide, hvala puno :)

poz

Da kazem i ja nesto ... pogodila me tema :) I ja od 2002 imam MCSA i E a od skora i MCDBA. Slazem se da sa dampovima nemas znanje ali T1 i T3 linije i njihovo funksionisanje retko ko u srbiji i moze da vidi a u 216 ima takvih pitanja. Za posao ... ne znam sta da kazem ... slazem se da predavaci imaju dobre pare /drzao sam i predavanja za MCSA/ ali za ostalo ... ili ja ne umem da nadjem posao za xxxx ili je neki drugi problem. Iskreno mislim da i sa sertifikatom treba se dobro pomuciti za posao. za CCNA bih se slozio sa Filo-m jos bi dodao da je glupo tako nesto polagati ako nemas pristupa cisco opremi a retke su firme koje to imaju ... ne racunam provaidere. I za kraj ... moj savet ti je da koristis Syngress knjige koje su odlicne. Ako ti treba neki savet ili knjige slobodno na pm

@ Mazzi
Mislim da si potpuno u pravu 216, 219, exchange i slicni ispiti su potpuno neupotrebljivi u srbiji jer firme kojima to treba mogu da se izbroje na prste Mislim rasturati se sa forestima trustovima kompleksnim mrezama ako to nikom ne treba.............
Bez prakse se sve te kompleksne sitnice uzasno brzo zaboravljaju.

Neznam stvarno ali mislim da je greska misliti da je dovoljno imati MCSE ii Cisco ili bilo koji drugi sertifikat i da to resava sve probleme.
Profesionalno iskustvo pa sertifikat ok
Fax pa sertifikat ok, ali poceti sa sertifikatom je po meni greska.
Kad se IT trziste u srbiji bude dovoljno razvilo stvari ce doci na svoje mesto

Da syngress i o'reilly su totalno ok sto se tice literature ispustio sam ih.

Poslednja izmena:
Wulfgar je napisao(la):
Znam da ce izjava koju cu dati zvucati smesno u ovom threadu sa ljudima koji imaju plate nekoliko K Evra, ali ovih 150 evrica mi uopste ne zvuci bedno :)

Gladan sam leba, pa moze li mi neko reci kakvo je radno vreme, i kako da se zaposlim kao "Self Certified Sklapach Rachunara :-devil-: "

Salu na stranu, dobro bi mi doslo malo love, kako da se zaposlim kao sklapac racunara (gde da odem???, sta da kazem???)?
ako ti 150€ ne predstavlja malu sumu i ako si gladan leba
odvoj fino 100din za halooglase i tamo ces naci posao koji se placa i vise od 150€
zasto da sklapas racunare za male pare kad mozes da radis neki drugi posao za malo vece?
e sad, ako ti bas hoces to , tj. oces da biras onda i nisi toliko gladan koliko tvrdsi

Filo je napisao(la):
ako ti 150€ ne predstavlja malu sumu i ako si gladan leba
odvoj fino 100din za halooglase i tamo ces naci posao koji se placa i vise od 150€
zasto da sklapas racunare za male pare kad mozes da radis neki drugi posao za malo vece?
e sad, ako ti bas hoces to , tj. oces da biras onda i nisi toliko gladan koliko tvrdsi

Nisi me dobro razumeo, fali mi leba uz kavijar :d

Izvinjavam se, doslo je do malog nesporazuma.

Naime prva dva pasusa su bila napisana u sali, a u treci je bio ozbiljan(zbog toga na pocetku njega ono "salu na stranu")

Nazalost, moj mozak radi drugacije od mozgova drugih ljudi a to sam zaboravio.

Meni je "salu na stranu" u trecem pasosu znacilo da su prva dva sala i da sada ide ozbiljno, ali ostali su shvatili da je sve veoma ozbiljno.

Izvinjavam se jos jednom, i nazalost ovakvis situacija bi moglo biti jos...

Sta da radim kada sam neprilagodjen ,)

A sada, da malo bolje objasnim:

Trenutno studiram na FON-u, i ne bi mi lose dosao dopunski posao, pa rekoh ako sklapanje racunara tu moze da se uklopi fino bi bilo.

150E mesecno da radim nesto sto je smorno do bola, ali lakse nego kopanje kanala.

Ako neko meze da mi da neke informacije bio bih mu zahvalan :wave:

e to je vec druga prica
a standardno mesto za ragzledanje poslova bi bilo
http://poslovi.infostud.com/
pa s vremena na vreme naleti nesto sto bi i tebi odgovaralo

Хвала на помоћи, чим добијем прву плату частим те пивом :bottle:

Ne znam da li je vec receno (mrzi me da citam) ali ja smatram da se isplati polagati za M$ sertifikate samo ako vam to pomogne (u neposrednoj buducnosti dakle za manje od godinu dana) da se zaposlite.

http://ec.etf.bg.ac.yu/

011-3218-435
065-3218-435

Devojka trenutno nije tu pa zovi sledece nedelje. Ako te nesto vise zanima, pitaj.

poz :)

Naravno da se isplati uloziti, ako se ima personalna vizija za svoju buducnost, u Microsoft sertifikate. Nikad se nezna sta donosi sledeci dan, znanje ce se i u ovoj zemlji jednom ceniti, valjda.
Sada se uvode i novii sertifikati "ECDL" >European Computer Driving Licence. Ispiti nisu skupi , oko 70€ i dobijas sertifikat da si kompjuterski pismen. Za sada je to u pocetnom stadiijumu, ali ce vrlo brzo doci do omasovljenja firmi koje se bave izdavanjem takvih licenci.

a gde je najbolje pohadjati microsoft kurseve? Mislim da bi bila najbolja preporuka od ljudi koji su zavrsili neki..

glas za CPU, momci su veoma profesionalni, sve najbolje o toj skoli :wave:

takodje me mrzi da citam

Za sertifikate MCSE-A
http://www.vincaskola.co.yu/win_2003_1/mcse_2003.htm
Skola je odlicna, super uslovi i predavaci...steta sto je njihov najbolji skoro otisao...
Cena je bila 2500yura za MCSE|8 ispita| i mislim 1600 za A|5 ispita|svaki ispit je +60yura na prvobitnu cenu.
Sto se tice zaposljenja, za neku ozbiljunu firmu |tipa. banka intesa| potreban je i fakultet samo sertifikati nisu dovoljni.|mozda sa jakom vezom...| :wave:

Ja sam posle duze pauze polozio XP i sada trenutno radim|ucim| na ISA serveru....najverovatnije cu sledece nedelje da izadjem .... :)

he.pise i cena nisam video....:d

Poslednja izmena:
najbolja skola je bila
http://www.scakademija.edu.yu/
jedan podatak(mozda nista ne znaci) preko 30% prometric ispita u scg se polagalo preko testing centra sc akademije a sve ostale skole zajedno su imale 70% kandidata.
a ko kaze da u Banci Intesa ne moze bez fakulteta?
evo relativno skoro je bio konkurs za programera a kvalifikacije "srednja, visa skola ili fakultet i radno iskustco".

Filo je napisao(la):
najbolja skola je bila
http://www.scakademija.edu.yu/
jedan podatak(mozda nista ne znaci) preko 30% prometric ispita u scg se polagalo preko testing centra sc akademije a sve ostale skole zajedno su imale 70% kandidata.
a ko kaze da u Banci Intesa ne moze bez fakulteta?
evo relativno skoro je bio konkurs za programera a kvalifikacije "srednja, visa skola ili fakultet i radno iskustco".

Ja mislim na MCSE sertifikate i umrezevanje, a za programiranje nisam trazio nista nisam u toj prici....
i u vinci je preko 96% uspeh prolaznosti na ispitima...

Poslednja izmena:
pazi. imala je i jake predavace za mcsa/e. a ne pricam o prolaznosti vec(slikovitije)
u scg ima 7-8 prometric testing cetara - jedan od njih je i vinca.
od 100 ljudi, zena i dece, koji su htela da polazu ispit preko prometrica(ms,cisco,adobe,oracle,comptia.....) 30 njih je dolazilo u scakademiju
a ostalih 70 je islo u ostalih 6-7 skolica
a za posao - paaaa znam neke sa visom i sa srednjom(znaci BEZ fakulteta) koji rade kao sys admini u firmici koju si spomenuo.

Kako god :) verujem ti na rec.
sertifikati su ok, i nije lose ici na predavanja, ima puno forica...

Nazad
Vrh Dno