Šta je novo?

MicroSD i transfer

Da li ti možda ova slika nešto govori?

12992_1213802315.jpg

ili možda ova?

Class-10-microSDHC-card-by-Kingston-e1266418661567.jpg

Bože kakvog lupetanja ovde ima...

Dobronameran predlog: CAR nemoj više da se brukaš i da pričaš o nečemu o čemu očito nemaš pojma. Ipak si VIP member pa samim tim brukaš i sam forum.

Poslednja izmena:
Meni zaista nije jasno sta predstavljaju ove dve slike... microSDHC kartice, obe Kingstonove, s tim sto je jedna klase 4, a druga klase 10. To je sve sto ja vidim.
Koje je poenta tih slika?

I objasni mi kako se ja to "brukam" (a, eto, i forum pride), i o cemu ja to nemam pojma, zivo me zanima...

Poenta je što si ti izjavio kao "SHDC ne može u telefon jer je mnogo veća kartica", koju niko nije ni spominjao već MicroSDHC. Čitaj malo bolje šta si pisao.

Znaci, ja lupetam.... i "brukam" forum... i sta vec ne?

Pa to si ti izjavio!!!
Evo, da te direktno citiram: "Može SDHC"
A covek je pitao da li moze da gurne SDHC karticu u Wave.

I ti mu odgovaras "moze SDHC".

I ko sad tu lupeta?

P.S. I posle ja treba da citam bolje sta sam napisao, a ovamo ti lupetas k'o Maksim po diviziji... ne ja, vec ti... na kraju krajeva - zbunio si coveka, jer si mu TI rekao da moze da ubaci SDHC karticu u Wave.
Ne microSDHC... vec obicnu SDHC. Ti rekao.

Ne nego si ga ti zbunio, ako primećuješ bio je zbunjen nakon tvog posta.

podrazumeva se da mislimo na Micro kartice, jer se radi o mobilnom telefonu, i da dečko nije lud da kupi veliku SD karticu za telefon. Tu si ti uskočio sa svojim primedbom kako je SD "prevelika", što je očigledno, i što se podrazumeva, ali si u to ubacio i HC, pa je dečko pomislio da ne može nikakva SHDC kartica (ni micro). Elem, nema veze.

Nadam se da će mu na kraju biti jasno šta je šta.

... Takođe, iako SanDisk Extreme GARANTUJE protok od 30MB/s, nije deklarisana kao Class 30, već kao Class 10. Kako to objašnjavaš?
Bio si editovao post dok sam ja već kucao odgovor, pa tek sad' ovo primetih...

Objašnjavam tako što "klasa" kartice predstavlja najmanju GARANTOVANU brzinu PISANjA u najgorem mogućem scenariju, tj pod bilo kojim okolnostima! Tih njihovih 30MB/s (što je nerealno) je pik pri čitanju, a čak i da se odnosi na pisanje opet nema šanse da kartica postigne tu brzinu, a pogotovo ne u "svim okolnostima" (fragmetacija, weare-leveling, bad block reallocation...). Na kraju krajeva, SD specifikacijom su definisane samo klase 0, 2, 4, 6 i 10. Ni 3, ni 13, ni 30...

Drugo... Prema SD 2.0 specifikaciji, maksimalni propusni opseg SD interfejsa (kada koristi 4 data linije i kada je klokovan na 50MHz) iznosi 25MB/s, odnosno 25.000.000 Bajtova/sekundi! Znači ~23,84 MiB/s. Da bi prešao tu granicu moraš ići na UHS-I interfejs (SDR50) koji radi na 100MHz i koristi 1,8V te nije unazad kompatibilan sa SD čitačima (3,3V).

Daklem... čista marketinška budalaština.

Onoliko koliko je meni dovoljno za zaključak. A to što ste se vi *****ali pa kupili TakeMS, pa sad na svaki način pokušavate da OSPORITE rezultate, ne bi li sebe ubedili kako niste bacili pare, to je vaš problem :)
Bacili pare?!?!? Taj TakeMS je 200 din skuplji od pomenutog Kingstona. I kažeš da tvoja kartica radi 1MB/s brže od moje? :trust: Da... idem odmah sada da je bacim. :S: Al' vidiš... Carova radi 4MB/s brže od tvoje. :p

Bože kakvog lupetanja ovde ima...

Dobronameran predlog: CAR nemoj više da se brukaš i da pričaš o nečemu o čemu očito nemaš pojma. Ipak si VIP member pa samim tim brukaš i sam forum.
Ako neko ovde priča o stvarima o kojima nema pojma onda si to ti. "Zašto nije deklarisana kao Class 30"!?!?!? :S:

Ti nisi svestan da je storedž nauka za sebe... i to vrlo ozbiljna. Garantovati konstantan protok uopšte nije jednostavno, čak i ako imaš medijum nekoliko puta brži...

Poslednja izmena:
Primecujem... samo ja to ne vidim tako. Cak naprotiv - rekao bih da samo ti (i ti jedini) to vidis tako.

Naime, ti si coveku rekao da moze da ubaci SD(HC) karticu u telefon... na sta sam mu ja rekao da ne moze, vec mu treba samo i iskljucivo microSD(HC). Nista drugo nece moci da udje. Ni SD, ni miniSD... iskljucivo microSD.
I onda ga ja zbunio... a u stvari sam pomogao coveku da se ne zaje8e.

Osim toga, mi smo sve vreme ovde pricali samo o microSD karticama. Odjednom ti kreces sa pricom o nekim SD karticama, te pominjes neki SanDisk-ov model...
Uostalom, zasto lepo ne bismo pitali Teach-a ko ga je zbunio, te doveo u zabludu? To me zivo zanima...

podrazumeva se da mislimo na Micro kartice, jer se radi o mobilnom telefonu, i da dečko nije lud da kupi veliku SD karticu za telefon. Tu si ti uskočio sa svojim primedbom kako je SD "prevelika", što je očigledno, i što se podrazumeva, ali si u to ubacio i HC, pa je dečko pomislio da ne može nikakva SHDC kartica (ni micro). Elem, nema veze.
Ja znam da mislim na microSD, jer tu karticu koristim, i to bas u tom telefonu za koji je on i pitao. Prema tome - ja vrlo dobro znam o cemu pricam.

A na osnovu njegovih postova, ja sam pak stekao utisak da bi on na kraju i otisao i kupio obicnu SDHC karticu (jer je procitao na forumu da to moze u Wave), pa bi se tek onda ceskao po glavu pokusavajuci da je ubaci u telefon...
I za ovo bih voleo da se Teach izjasni.

P.S. Apropo one price o Kingstonu, TakeMSu i klasama/brzinama... vidim odgovorio si. I to si odgovorio bezveze, naravno.
Ocito je da si probao po jednu jedinu karticu i izvodis zakljucke i solis pamet. To nije u redu.

Magick pokusava da ti objasni sta ti znaci klasa, te kako se kartica klasifikuje... znaci, nikakav pik (tih tvojih 30MB/s), nikakvo citanje... vec minimalni transfer pri upisu. U svakakvim uslovima.

I na onovu svega ovoga - ti nama pricas da smo se "*****ali" sto smo "bacili pare" na TakeMS, a tvoj cenjeni Kingston je pa neka azdaja od kartice... ispadas urnebesno smesan. I to za 200-tinjak dinara razlike, sto rece magick.
Samo mi jedna stvar nije jasna, i to mi nikako ne ide u glavu - kako ti bre nije palo na pamet da je taj Kingston neki extra primerak, neki mislabeled komad ili tako nesto... nesto sto je, eto, trebalo da ode u klasu 6, ali nije... te da, samo zbog te cinjenice, sigurno ne moze da se generalizuje i izvede zakljucak da je svaki Kingston klase 4 bolji od svakog TakeMS-a klase 6?
Vala, ne bi bio ni prvi ni poslednji put da se tako nesto dogodi...

Ali ne, bitno je da se prica da je kartica klase 4 proizvodjaca X brza od kartice klase 6 proizvodjaca Y... i to sve na osnovu "opseznih testova" sprovedenih na uzorcima od po jednog komada.

Al si se primio, svaka ti čast :)

For the record, ja uopšte ne koristim "moj cenjeni Kingston" već SanDisk. Ali bih ga u svakom slučaju pre kupio od tvog cenjenog TakeMS jer je BOLJI a JEFTINIJI.

Poenta je u tome da *nije bolji*.

Ili bar ne mozes o tome da sudis na osnovu jednog jedinog primerka.

Nije jedan jedini. Evo čovek je rekao da mu je Samsung Class 2 radio bolje od TakeMS Class 4 itd. Ovom tvom kolegi kartica je radila isto kao i kod mene, to je već treći primerak. A Kingston je svakako ime od poverenja u odnosu na TakeMS.

Tako da samo vi izvolite, zavaravajte se :) Svaka roba ima svog kupca.

Al si se primio, svaka ti čast :)

For the record, ja uopšte ne koristim "moj cenjeni Kingston" već SanDisk. Ali bih ga u svakom slučaju pre kupio od tvog cenjenog TakeMS jer je BOLJI a JEFTINIJI.
Jeftiniji?!? Ja kol'ko vidim, najjeftiniji SanDisk od 8GB (bez adaptera) je barem 750-800 dinara skuplji od tog TakeMS-a, a pri tome je verovatno čak klase 4.

P.S. Nije ovo takmičenje u nadmudrivanju. SanDisk i Kingston su jake firme, a njihovi proizvodi (uglavnom) sa razlogom koštaju kol'ko koštaju, al' doneti zaključak kako je svaka Kingston kartica klase 4 bolja, u svakoj primeni, od bilo koje TakeMS kartice klase 6 i to na osnovu jednog primerka, to je u najmanju ruku neozbiljno...

Nije jedan jedini. Evo čovek je rekao da mu je Samsung Class 2 radio bolje od TakeMS Class 4 itd. Ovom tvom kolegi kartica je radila isto kao i kod mene, to je već treći primerak. A Kingston je svakako ime od poverenja u odnosu na TakeMS.

Sve to može da stoji (donekle), ali sertifikat klase je sertifikat klase... Ako ne želiš iznenađenja (u posebnim/zahtevnim primenama), onda nemaš izbora nego da kupiš karticu klase koja ti je potrebna, pa sad' ti biraj 'oćeš li TakeMS, Kingston, SanDisk...

Poslednja izmena:
Vau, statisticki uzorak ti je sjajan. "Vec" treci primerak. Good for you.

Nista, uzivaj ti u imenu od poverenja.
Ja cu, jednostavno, u brzoj kartici. Na imena ne polazem mnogo.

A ona moja i dalje osuri sve tvoje vajne Kingstone... "ime od poverenja".
Zavaravamo se, vazi. Ti znas najbolje.

Vidim... dokazao si to vec u nekoliko navrata ;)

Za razliku od tebe koji je samo prdeo o svom ljubljenom TakeMS. Da li si ikada imao neku drugu karticu? Da li si ikada testirao različite kartice? Čini mi se da nisi.

Tako da bi ti bolje bilo da ćutiš. Tvoje iskustvo sa TakeMS nam je svima bilo neprocenjivo :)

Upravo sam ponovio test i primetio da dobijam nešto malo bolje rezultate ako mi u pozadini nije otvorena ni jedna veb stranica sa flešom, što je i za očekivati kada je USB host interfejs u pitanju. :S:

Elem... sa telefona na komp ~11,5 MB/s (Read), a sa kompa na telefon između 7,4 i 8,6 MB/s (Write) - mereno štopericom na fajlu od 700MB.

Ovde moram da napomenem dve stvari. Prvo da se kod ovih kartica i kapacitet i protok računaju u dekadnim megabajtima, odnosno megabajtima u sekundi (1 MB = 1.000.000 Byte). Drugo... postoji jedan jako čudan fenomen... Kada kopiram na telefon, transfer se prema KDE-ovom "Copy..." dijalogu odvija brzinom između 6,9 MiB/s i 8,6 MiB/s, odnosno 7,2 - 9 MB/s, ali kada transfer dođe do 100% onda kao da nešto zastane ili žestoko uspori i to tako traje jedno 6-10 sekundi, dok se dijalog ne zatvori (ažurira FAT tabelu!?!?). :trust:

Ja sam naravno štopovao vreme do nestanka dijaloga, što dosta kvari prosek, tako da izađe 7,4 MB/s. Ako bi pak zanemarili tih poslednjih 6-7 sekundi finalizacije i merili vreme dok zaista traje transfer (dok ne dođe do 100%), onda je prosečna brzina upisa negde oko 8,7 MB/s.

Ovo je sve prilično konzistentno sa Kriketovom tvrdnjom da mu je TakeMS štucao pri kontinualnom škljocanju serije fotki (posle svake sledi apdejt FAT tabele). Ovo može biti korisna informacija jer ispada da je možda stvarno Kingston klase 4 brži u određenim aplikacijama, dok je ovaj TakeMS više optimizovan za HD video (samo snimaš kontinualan strim). :trust: To može biti do firmvera kartice, ali i gomile drugih faktora tako da stvarno ne bih više špekulisao.

Ne mogu da tvrdim da ta Kingston kartica klase 4 nije brža (nisam imao prilike da radim sa njom), ali kada se svi faktori uzmu u obzir razlika sigurno nije velika (u bilo čiju korist), pri čemu taj Kingston ne garantuje više od 4 MB/s u svakom scenariju i za 100-200 dinara ja stvarno ne bih tražio leba preko pogače.

Magick lepo je od tebe što si pokušao da dođeš do nekog zaključka empirijskim putem, umesto praznim pričama kao CAR.

TakeMS je u stvari No-name kartica, i dobro je da uopšte radi i na donjoj granici klase (ako se ja pitam). Za Kingston Class 4garantujem da je brža, a šteta što je nemaš pri ruci da se sam uveriš.

Zapitaj se samo šta bi tek bilo da uzmeš Kingston Class 6 i porediš ih u klasi.

Prvom prilikom ću to i uraditi i obavestiti vas o rezultatima.

P.S. što se tiče štopovanja, probaj da kopiraš komandom i shell-a pa to štopuj. Tu nema prozora za zatvaranje.

Poslednja izmena:
Za razliku od tebe koji je samo prdeo o svom ljubljenom TakeMS. Da li si ikada imao neku drugu karticu? Da li si ikada testirao različite kartice? Čini mi se da nisi.

Tako da bi ti bolje bilo da ćutiš. Tvoje iskustvo sa TakeMS nam je svima bilo neprocenjivo :)
Dobro, ne moraš sada baš da budeš bezobrazan... I zašto je taj TakeMS "njegov ljubljen"? Niti on tvrdi da je to najbolja kartica na svetu, niti je pre ove imao i jednu drugu TakeMS karticu, ako se ne varam.

Čovek samo kaže da se u njegovom telefonu (Samsung Wave) kartica dobro pokazala, a pri tom' je toliko jeftina da za njega prestaje svaka dalja diskusija. Ti si ovde na tankom ledu sa svojim tvrdnjama da UVEK treba uzeti Kingston Class 4 pre nego li TakeMS Class 6. :trust:

Šta on zna kako se pokazala ako nijednu drugu nije probao?

TakeMS je u stvari No-name kartica, i dobro je da uopšte radi i na donjoj granici klase (ako se ja pitam).
Pa sad'... TakeMS uopšte nije No-name. To je mlada nemačka firma koja se probija i dosta su narasli poslednjih godina.

Za Kingston Class 4garantujem da je brža, a šteta što je nemaš pri ruci da se sam uveriš.
Vidiš... problem je u tome što može ona da bude brža, ali i pored toga da "prodaje" u određenim situacijama/aplikacijama. Stvari nisu baš tako jednostavne kao što izgledaju. Wear-leveling, fragmentacija i drugi brojni faktori utiču na garantovani protok pri upisu, pogotovo kada se kartica malo pohaba pa krenu da joj prskaju pojedini blokovi.

Drugo... deo o ispunjenosti kriterijuma za sertifikovanje kartice na određenu klasu nije otvoren, tj ne nalazi se u javnosti dostupnoj "simplified" verziji SD 2.0 specifikacije, ali ti mogu reći da tu ima jako mnogo detalja... od vremena (ms) za koje kartica mora da odgovori na ovu ili onu komandu, pa do toga kako će da radi sa FAT tabelom u toku snimanja. Da ne spominjem alokacione jedinice (AU) i jedinice za snimanje (RU) te stepen fragmentacije (0<r<1)...

Part 1 Physical Layer Simplified Specification je napisao(la):
...any multiple block write operation may indicate a busy period of up to a maximum of 250ms. The sum of the busy periods over an AU is limited by Speed Class.
Daklem, to što je taj Kingston brži u jednom scenariju, sa jednom veličinom klastera, ne znači da bi bio na visini (Class 6) zadatka i u svakom drugom scenariju.

Naravno, rekao sam već, za korišćenje u telefonu, amaterskom fotoaparatu ili za prost prenos podataka to ne bi trebalo da predstavlja ikakvu (realno osetnu) razliku. Video kamere i aplikacije koje imaju malo veće zahteve su već nešto drugo.

Zapitaj se samo šta bi tek bilo da uzmeš Kingston Class 6 i porediš ih u klasi.

Prvom prilikom ću to i uraditi i obavestiti vas o rezultatima.
Ja kol'ko znam Kingston ni ne pravi microSDHC kartice klase 6. Samo 4 i od skora 10...

Poslednja izmena:
TakeMS je u stvari No-name kartica, i dobro je da uopšte radi i na donjoj granici klase (ako se ja pitam).
Sreca pa se ne pitas uopste... na srecu svih nas.

Evo, sad cu ja da ti pokazem kako imas inteligenciju jednog obicnog balvana... a znanje ti je na nivou predskolskog ili vrtica - sta ti vise odgovara.

1. Kazes coveku da moze da stavi SD karticu u Wave :zgran:

2. Rekao si (nakon tog istog obracanja) "tebi verovatno treba MicroSDHC" (opet te direktno citiram, posto je tako sa tobom najbolje).
Nisi bas najsigurniji, pa da se ogradis... malo. Super je to... samo sto, za razliku od tebe, ja tacno znam da u taj telefon ide *samo i iskljucivo* microSDHC kartica. Cak to nema veze sa tim sto imam bas taj telefon - to se jednostavno zna. I sigurno necu da savetujem coveku da prakticno ode i kupi SD karticu...

3. SanDisk Extreme... 30MB/s *garantovanog* protoka... Class 30 :zgran:
Jel' na ovo uopste treba da se osvrcemo? Ili bolje da to gurnemo pod tepih, te zaboravimo i nikada vise ne pomenemo...
Tu si tako napusen po nekim osnovama od strane magicka da si, vidim, ostao bez texta. To nikako da prokomentarises.

4. Tvrdis, na osnovu jedne probane kartice, da je Kingston Class 4 brza kartica od TakeMS Class 6.
Opet - na osnovu jedne probane kartice.

Drugim recima - lupetas iz sve snage. Imas statisticki uzorak za takvu tvrdnju... pa, za medalju!

5. Moj TakeMS Class 6 je brza kartica od te tvoje Kingston "provereno ime" Class 4. Jednostavno je brza kartica.
Na to, vidim, nemas sta da dodas. Opet.
A kako to?

I nakon svega ovoga - taj koji bude poslusao bilo kakav savet, vezan za ovu temu ili uopsteno, od tebe - je vala mnogo veca neznalica od tebe.
Ti, jednostavno, pojma nemas o cemu pricas.

P.S. For the record - ne, ja nisam probao drugu karticu osim ovog TakeMS-a... sto me automatski diskvalifikuje za ovu diskusiju, jer si ti probao JEDNU karticu vise od mene :laugh:
Ali sa druge strane - ja bar ne tvrdim da je Kingston klase 4 brza kartica od TakeMS-a klase 6. Ja pak ne tvrdim nista, TakeMS uopste nije moj "ljubljeni".
A ti pak tvrdis - i to je teska glupost i budalastina. Dokazana.

Dobro, ne moraš sada baš da budeš bezobrazan... I zašto je taj TakeMS "njegov ljubljen"? Niti on tvrdi da je to najbolja kartica na svetu, niti je pre ove imao i jednu drugu TakeMS karticu, ako se ne varam.
Imao sam, BTW, u prethodnom fonu... i isto bila TakeMS, isto klase 6 :)
Iako nije bitno za ovu diskusiju...

***, sta da radim kada kod nas nista drugo klase 6 ne moze da se nadje :)
A sporije kartice (da, taj famozni Kingston klase 4 je sporija kartica) jednostavno necu da kupujem.
Čovek samo kaže da se u njegovom telefonu (Samsung Wave) kartica dobro pokazala, a pri tom' je toliko jeftina da za njega prestaje svaka dalja diskusija. Ti si ovde na tankom ledu sa svojim tvrdnjama da UVEK treba uzeti Kingston Class 4 pre nego li TakeMS Class 6. :trust:
Upravo tako.
A ta izjava je, jednostavno, notorna budalastina. Narocito sa takvim "statistickim uzorkom".
(ovo jednostavno mora pod navodnike, jer je rec o DVE kartice :d:d:d)
Ja kol'ko znam Kingston ni ne pravi microSDHC kartice klase 6. Samo 4 i od skora 10...
Excelent point ;)
Ni to nije znao... ovaj "veliki znalac kartica" :laugh:

Ja jedva cekam rezultate Kingstona klase 6 :D

Poslednja izmena:
Možda je ne proizvode jer im je i class 4 brža ili isto brza kao većina class 6. No, ima obićnih SDHC Kingston Class 6. Siguran sam da bi oduvala TakeMS u klasi.

Poslednja izmena od urednika:
Možda je ne proizvode jer im je i class 4 brža ili isto brza kao većina class 6.
Ti kao da nećeš (ili ne možeš) da shvatiš šta predstavlja "klasa" i kako se fleš kartice po njima razvrstravaju. Može, primera radi, neka kartica da piše i čita i 100 MB/s (UHS-I), ali ako u BILO KOM TRENUTKU ne odgovori na određenu komandu u zadatom roku, odnosno ne ispuni neki kriterijum, ne može poneti oznaku Class 6, Class 4 ili koju već.

Kao što sam već više puta do sada pokušao da ti objasnim, stvari nisu baš tako jednostavne kao što se čine. Šta ćemo sa wear-levelingom i realokacijom bed sektora (zapravo blokova)? Ti kreneš da pišeš po kartici i kao sve OK, kad' odjednom "bad block"! Onda ona lepo remapira taj blok, pa zahteva ponovni transfer ili šta već... a sat kuca... prolaze milisekunde... Nije fer? Koga je briga šta je fer? Kartica određene klase MORA da ispuni određene standarde u zadatim kriterijumima pa ma šta god! Naravno da joj je lakše da ispuni te kriterijume što je brža, ali to ne mora uvek da bude tako jer postoji dosta tehničkih začkoljica i uslova koji moraju biti zadovoljeni.

Inače, ja verujem da ih ne proizvode jer im se ne isplati da uvode posebnu liniju proizvoda (ili barem sertifikacije) za taj i onako niche-market. Lista uređaja koji koriste microSD(HC) kartice se uglavnom svodi na telefone, PDA i druge mobilne gadžete koji rade sa raznom vrstom podataka, ali im je preko 4 MB/s misaona imenica.

Čak i taj Wave, koji snima video u 720p@30fps jedva da strimuje više od 1,5 MB/s na karticu. Garantovati 6 MB/s na medijumu koji ide u takve uređaje je zaista malo ekstremno (barem bilo do juče)... ali industrija ide dalje, pa vidimo da sada već i Kingston nudi Class 10 microSDHC kartice.

Daklem... brzina kartice u ležernom radu (kopiranje, kreiranje fajlova i direktorijuma, po koja slika...) je jedno, a garantovana brzina pri strimovanju je nešto sasvim drugo.

No, ima obićnih SDHC Kingston Class 6. Siguran sam da bi oduvala TakeMS u klasi.
Sasvim moguće, ali im je i cena adekvatna, tako da...

CAR (koji glup nick)
Pa i kriket je glup sport. :d Realno!

Poslednja izmena:
Možda je ne proizvode jer im je i class 4 brža ili isto brza kao većina class 6.
Mozda je tako... jos samo kad bi to bila istina, a ne kako to mali Perica zamislja :laugh:
Na svom "statistickom uzorku" od DVA komada :laugh:
No, ima obićnih SDHC Kingston Class 6. Siguran sam da bi oduvala TakeMS u klasi.
I ja sam siguran :D
CAR (koji glup nick) tebi se ne obraćam, pa se potrudi da svoj elokventni odgovor zadržiš za sebe.
Potrudio sam se... stvarno jesam :)

Ali kada sam video jos jednu budalastinu u nizu, nisam mogao da se suzdrzim :p
Dzaba ti i taj "pametan" nick :)

2 magick:
Ne moze taj da shvati, druze moj... ;)

Magikc umesto da toliko tupiš o teoriji i pokušavaš da me ubediš da iako je kartica klase 4 brža od druge klase 6, postoji dobar razlog zašto je ona tako označena, predložio bih ti da testiraš dotične kartice i u skladu sa svojim ekstenzivnim znanjem o standardima klasa, nadjes situaciju gde je Kingston microsdhc class 4 sporija od Takems c6. Odnosno ne gde je sporija, već gde nije brža.

Znači sve te prazne priče o nekim hipotetičkim situacijama padaju u vodu rađenjem jednog real-world testa. Ja sam jedan uradio. Eto uradi ga i ti i dokaži da nisam u pravu. Samo prekinite s praznim pričama.

I da kriket nije zbog sporta, ali to nije ni važno (promašio si). No i da je sport glup ne znači da je nick glup.

Nadam se da će mu na kraju biti jasno šta je šta.
Upravo je ovo bio sluchaj :)

A sho se tiche kingstona class4 i takems class6 e tu niste normalni xD
elem ja nishta nisam testirao ali moja teorija je sledeca :)P) :

recimo kod kingstona protok podataka ide od 4mb (zato je class 4) do 26mb pa je prosek 15mb (ovo sa megabajtima samo dajem primer)
a kod takems-a ide od 6mb (zato je class 6) do 14mb pa je prosek 10mb/s
tako da kingstone ispada brzi samo shto mu po neki put min transfer bude 4mb/s+
poshto class4 oznachava da MINimum bude 4mb/s

:)

edit: ne znam da li sam pojasnio lepo.. uglavnom class6 NE MORA da bude brza od class4 ;)

Poslednja izmena:
Magikc umesto da toliko tupiš o teoriji i pokušavaš da me ubediš da iako je kartica klase 4 brža od druge klase 6, postoji dobar razlog zašto je ona tako označena,
Tvoj obrazovni i intelektualni nivo te očigledno sprečava da učestvuješ u ovoj diskusiji na primeren način, a ja nemam nameru da te u bilo šta ubeđujem.

predložio bih ti da testiraš dotične kartice i u skladu sa svojim ekstenzivnim znanjem o standardima klasa, nadjes situaciju gde je Kingston microsdhc class 4 sporija od Takems c6. Odnosno ne gde je sporija, već gde nije brža.
Vrlo rado, ali ne posedujem Kingston microSDHC karticu kapaciteta 8GB.

Znači sve te prazne priče o nekim hipotetičkim situacijama padaju u vodu rađenjem jednog real-world testa. Ja sam jedan uradio. Eto uradi ga i ti i dokaži da nisam u pravu. Samo prekinite s praznim pričama.
Upravo je poenta u tome da te "hipptetičke priče" ne padaju u vodu sa JEDNIM testom, a ti očigledno to ne možeš da shvatiš/prihvatiš.

I da kriket nije zbog sporta, ali to nije ni važno (promašio si). No i da je sport glup ne znači da je nick glup.
Ma do jaja...

Vrh Dno