Malo sam se igrao sa Titanium HD kartom i Asus DG na Microlab Solo 6C. Integrale daje stvarno OK zvuk po svim standardima i licno sam bio ubedjen da nema cujne razlike u detaljima izmedju recimo STX-a (koji takodje posedujem by the way) i integrale. Izgleda da mnogo zavisi od zvucnika na prvom mestu. Ranije sam se zanosio sa Monitor Audio RX2(kostali 550e i satro best buy(nebitno totalno za celu pricu ne radi se o njima ovde uopste)) i NAD C355 pojacalu i menjao izvor STX/integrale naravno FLAC se slusao, sve ispostovano(kablovi, itd da ne smaram sa audiofilskom sektom sad) ali cujne razlike u detaljima(ne jacini signala ili "zvucnoj boji") nije bilo. Dovodio sam dosta prijatelja da uporedjuju slusajuci detalje i svi smo se slozili oko ovoga sto sam rekao. Cak nam je Altec bolje zvucao zbog kompletnije zucne slike - detalji su nevertheless bili jednaki kao i separacija levog i desnog kanala.
Da ne duzim dalje jer sve to nije bitno u vezi onoga sto sledi dalje. Microlab Solo 6C reaguje na promenu izvora sa Asus DG kartom(znaci najjeftinija moguca audio karta iz Xonar linije). Prvo sam ja primetio ali posto sam skeptican jako po tom pitanju dosao je drugar koji je maksimalno negativan u pogledu cele stvari i sve negira. Malo sam se igrao menjajuci izvore, ne govoreci nista spec i naravno promena je bila primetna u korist Asus DG karte. Govorimo o istoj jacini, dakle o detaljima, zvuk kao da je vise "vibrantan" bukvalno = vise detalja a to ako je lako primetna stvar onda se ne radi o maloj stvari slozicete se. U medjuvremenu mi je stgla Creative Titanium HD karta i trenutno je ona default audio device. Solo 6C opet odlicno reaguje na promenu izvora, prosto ne mogu da verujem . Vlasnik sam i fenomenalnog Altec MX 5021 sistema kojeg prosto obozavam i uvek sam davao njemu prednost nad Solo 6C, sve do sada. Jednostavno fenomenalni Altec ne reaguje na promenu zvuka ako i reaguje to je jedva cujno ili neprimetno u prakticnom smislu tj verovatno cete samo vi to primecivati ako se bas udubite itd ali vas prijatelji i okolina verovatno nece, iskreno mi zao zbog toga ali tako je. Ako hocu recimo drugaciji ton sa ALtec-om onda cu morati da radim heavy koriscenje kristalajzera, ekvilajzera + da ne pominjem stelovanje bass-a i treble-a na njemu samom i opet to nije to dok je SOLO 6C na nuli. Dalje, sa dobrim izvorom(a i bez njega kada malo bolje razmislim i prisetim se) Solo 6C zvuci primetno detaljnije iako nema sub ali ovde je rec o detaljima a ne zvucnom spektru. Sad mozda Altec ima malo siri zvucni spekar jer pokriva i jako niske freq koje Solo 6C ne pokriva jer nema sub i ima fantasticne visoke koje kristalno cisto prste na sve strane prosto nerealno ali je to kako da kazem "njegova boja" i deluje popaljivo dosta na prvo slusanje i za filmove i igre je fenomenalno nema sta. Solo 6C ima fenomenalan srednji opseg i stvarno lepe visoke(realne) ali fali mu taj sub za igre i filmove eto mozda jedina mana. Ja sam kombinovao na jedan izvor oba sistema(oni su se fenomenalno dopunjavali na integrusi - znaci jedan izvor 2 sistema stereo u isto vreme i to svima svuci fantasticno na slepo slusanje koji su slusali kod mene) sve do sada. Misljenja sam da ako vezem bilo sta pored Solo 6C sem nekog ultra preciznog i kvalitetnog suba da samo "mutim" detaljnu zvucnu sliku koju Solo 6C pruza.
Sa Titanium HD kartom prosto ne mogu da verujem sta izlazi iz ovih kutija, igram trenutno Sleeping Dogs-e i zvuk iz menija recimo i selektovanje na mapi me dira pravo u srce dok recimo sa Altex MX 5021 sistemom ja nemam slican osecaj. Imam jos STX da slusam kao i Asus Xonar DX kartu sa Solo 6C i Altec MX 5021 i naravno zvacu drustvo koje nema pojma o cemu se radi da mi kaze sta misli
Sad meni je sve ovo jako cudno jer sa RX2 i NAD-om nisam primecivao promenu izvora i detaljniju zvucnu sliku, meni je sve izgledalo kao klasicna prevara i zaludjivanje do besvesti, kako je onda moguce da su Solo 6C onda toliko drasticno precizniji(cim recimo svako moze da primeti razliku u audio svetu danas to znaci drasticnu razliku) od MX 5021(koji su by the way fenomenalni i bolji od svega drugog sto se moze kupiti manje vise za PC) i da tako dobro reaguje na promenu izvora. Sad malo sam guglao i evo sta sam nasao:
Larsen's role at Microlab--Chief Consultant--allowed him the opportunity to design for us a speaker driver considered by many to be the very best in the industry.
Read more at [url]http://www.tweaktown.com/reviews/4112/microlab_solo6c_powered_stereo_speakers_review/index3.html#9zfMMfEuFxUfhuUb.99 [/URL]
http://www.loudsoft.com/index.php/en/about-loudsoft/about-loudsoft-4
http://www.loudsoft.com/index.php/en/products/consulting-2
apparently Solo 6 speaker dynamics have been designed Peter Larsen
and membrane of the high-frequency speaker was designed by Dr. Kurt Mueller.
Oko ovih stvari nema nadmudrivanja, postujem samo slepe testove i realne stvari oko detalja u zvucnoj slici. Moracu jos dosta da slusam da pa da svedem utiske definitivno ali eto mali preview ,)
PS Vrednost Altec Lansing MX 5021 sistema zbog gore navedenog ni najmanje nije umanjena jer taj sistem zvuci "out of the box" punim sjajem, tj samo treba da ga prikacite na integrale i vozi dok Solo 6C trazi malo vise experimentisanja(audio karta koja vama odgovara i eventualno extra precizan sub jer bi sve drugo sto nije u tom kvalitetu samo upropastilo vrlo detaljnu sliku) da bi pokazao svoj pun potencijal ali se trud ulozen i novac u to definitivno visetruko isplati(moje skromno misljenje). Utisci opisani su umanjeni u odnosu na stvarno stanje ali dok ne budem 100% siguran necu da dajem "falsh" informacije :wave: