Šta je novo?

Microlab M-820 ili Blueberry SW-M30?

Viktor94

Cenjen
Učlanjen(a)
04.07.2010
Poena
154
Ljudi pomagajte... hocu da kupim 2.1 sistem do 3500din maximalno 4000din...
I koliko sam gldeda po netu, dvoumim se izmedju Microlab M-820 i Blueberry SW-M30 .. ja sam vise za Blueberry zato sto su jaci ali sam cuo da su Microlab kavalitetniji .. pa sta vi mislite??? Unapred hvala

Ma odustao sam od 2.1 sistema... imam kuci ogroman zvucnik od 25W ja sam ocekivao da ce ono da pravi ludilo a jos je i malo(msm nije glomazno)... odlucio sam posto imam dosta iverice kupim smole,table staklene vune,srafove ,kabal i nadjem na buvljaku zvucnike (bas,srednjotonce i vosokotonce) kojima je dobar magnet i mtal (znam coveka koji namotava kalem i popravlja).. i ja i cale lepo odradimo napravimo sami... za kutije cemo lako.jedino ove zvucnike treba nabaviti a ovo moje pojacalo je dosta solidno... msm da ima oko 10W-15W... i to kad sredimo ima da gruva a ovo sto pisu gluposti 55W lazu i sebe a kamoli kupce...jedino sto treba naci membrane to nzm gde ima da se kupi...
Ali ako je neko iz NS-a jel moze da mi kaze jel to moze da se nedje na najlon pijaci? posto ne bih da dolazim a da nema... i da li zna neko da li ima da se kupe posebno membrane... za bas znam da ima,ali nzm za srednjotonce i visokotonce...???

Ma sta mislis kad kupis da ove sto kupis su nesto bolji... pa ja msm sad kad bih ovaj moj otvorio ne samo moj nego jos neciji to natrpaju sunjdjere i prave od sto tanjeg drveta da bi bilo sto jeftinije...
to napravi se kutija koja ce biti izolovana tablama staklenom vunom koje su slepnjene smolom a spolja se lepo izgituje prefarba... u svakom slucaju za nekih 3000 bice bolje nego ovi mali 2.1...
ja na ovom mom veliku cuje se cist ton a ove su pravili da bi ustedeli u neku kutiju ugurali bass i stavili dva srednjotonca i kao super... to je za stanove ili neke male prostorije... msm nije meni nesto velika soba 20m2 mozda malo veca ali ja volim kad mi dodje drusto da odvrnem i da cujem lepo a ovo sve mumla...
samo sto ja ove moram da pojacam i to dobro da bih dobio taj bas kao sto imaju ovi mali ali je to sve cist zvuk i sve se lepo cuje a ovaj bass na 2.1 kad sam cuo to sve mumla...

@Viktor94

Nije to sve tako jednostavno kao sto zamisljas :) - mada ako imas volje mozes uz pomoc ljudi sa foruma i da napravis nesto sto ce da valja.
Pre nego bilo sta pocnes treba da naucis bar osnovne principe.

Kao "izolacija" se ne stavlja staklena vuna,nego koflin ( vatelin ) ili sundjer ( kako i u kojoj meri - to je vec nauka )

Viktore, batali to sto planiras, grdno ces se razocarati na kraju te majstorske price. Bez imalo znanja o osnovnim principima akustike i pravljenja zvucnih kutija nemoj to ni da pocinjes, jer ces napraviti hiljadu gresaka i samo ces se iznervirati i baciti pare.
Za to sto ti hoces, 50e ne moze da zavrsi pricu. Mozes da nadjes recimo neke polovne starije kutije za te pare, koje bi nakacio na to postojece pojacalo i da ti to pristojno svira. Ali za te iste pare, o pravljenju kutija ne moze da se razmislja. Uzgred, o kom se to pojacalu radi?
Te sadasnje kutije koje slusas (opet ne znam koji je model u pitanju) sa svojih 25W (da napomenem da pasivni zvucnici nemaju snagu, nego trpe isporucenu snagu pojacala) i tom litrazom, normalno da izuvaju 2.1 zvucnike u svakom smislu.

Dakle, zakljucak i potencijalno resenje:

1) Skupi jos malo para i kupi solidne polovne kutije (imas veliki izbor redovno na oglasima);
2) Ako si bas zapeo da sam pravis zvucnike, debelo se potkuj znanjem iz te oblasti (a to ne moze za 2-3 dana, dugotrajan je proces i uci se godinama), i znaj da gotovo niko nije bio zadovoljan svojim prvim napravljenim zvucnicima, a potrosi se poprilicno vremena, para i truda na pravljenje istih. Na buvljak kao mesto za kupovinu zvucnickih jedinica zaboravi.

Dacu ti jedan primer jednog loseg iskustva (ne mog) sa pravljenim zvucnicima...

Naime, resi jedan decko da napravi velike zvucne kutije koje bi slusao kod kuce i povremeno iznajmljivao za zurke. Resi se on da to budu kutije velicine skoro kao ves masina (70l efektivne zapremine) i da imaju po jednu 12-icu mid/bass (30cm precnik) i po jedan visokotonac. Nadje se tu i pripomogne mu jedan momak satro DJ (kazem namerno satro jer je totalni neafirmisani amater u tom poslu i bez trunke znanja o zvuku).
Sta su uradili? Uzeo taj DJ i kupio mu mid/bass jedinice za po 15-20e komad i titanijumske visokotonce za otprilike isto toliko (znaci ukupno za sve to pukao oko 70e. Drvenariju prepustili nekom lokalnom stolaru da im sklepa i odrao ih je (rece mi koliko, ali sam zaboravio). A znas sta je uradio? Uzeo onu ivericu koja se upotrebljava cesto za recimo izradu stolova (gornja povrsina nije klasicno furnirana, vec je zalepljen onaj glatkiji i deblji sloj, kao kod kuhinjskih elemenata, a bocno nije ni kantovana, nego onako se vide hrapavi opiljci iverice). Sastavio mu je stranice na najgori moguci nacin sto se tice uglavljivanja jedne u drugu stranicu, lepljenjem. Oni uzeli veoma tanak proziran sundjer (debljine mozda 1cm) i oblozili sve stranice u kutijama, pritom ne stavljajuci ni jednu jedinu poprecnu precagu unutra kako bi dodatno ucvrstili naspramne stranice i na taj nacin ih ucinili rigidnijim. Usrafili zvucnike, stavili pozadi terminale na stipaljke, sa bocnih strana plasticne rucice i stavili neke rucno sklepane skretnice (najgore moguce lemljenje koje sam skoro video), koje uopste nisu ni bile stelovane za te zvucnike, nego su ko zna po cijoj zamisli nabacani kalemovi i kondenzatori sa totalno levim vrednostima nego sto treba za te zvucnike. Kada su sve to zavrsili, totalni trosak je ispao cini mi se oko ili nesto preko 200e.
Sta su dobili za te pare? Par velikih kutija koje su nosene na par zurki za treskanje i lupanje i tu im je funkcija bila zavrsena. Posle toga mi kaze taj decko da bi ih prodao jer ih uopste ne koristi (nema pojacalo) i da bi hteo da povrati sto vise para koje je u njih spucao. Uzeo ih ja kod sebe cisto da cujem iz radoznalosti kako to zvuci i tek onda sam video sta su oni zapravo radili unutra.
Prvo i osnovno, zbog neadekvatne skretnice, titanijumski visokotonci za 5-6dB strce ispred ostatka i umaraju samo tako. Bass pri nizim frekvencijama u tri segmenta pravi dzumbus sa kutijama. Na oko 75, 105 i 120Hz kutije nenormalno vibriraju, a to je posledica loseg materijala od koga su napravljenje i lose ukrucene kutije. Sto se tice samih zvucnickih jedinica, s obzirom na cenu od 20-tak evra po komadu i nisu toliko lose (za ono za sta su bile namenjene), ali ih je nestrucan rad degradirao veoma mnogo, a mogle su dosta kvalitetnije da se iskoriste i da se izvuce iz njih bolji zvuk. Da se preradjuju, ne isplati se, jer je promasena i zapremina kutija za te jedinice, a i cela konstrukcija bi morala da se menja. Rekao sam mu da nece moci da izvuce ni pola ulozenih para (i to od nekog ko nema veze sa materijom), i evo i dan-danas ih nije prodao, skupljaju mu prasinu kuci.

Pa sad kupi zvucnike na buvljaku i kreni da majstorises, ako ti ovaj primer nije bio dovoljan. :smoke:

Ali moj cale zna ljude koji se u to razumeju...na buvljaku ima onih zvucnika koje prodaju za 100din ,200din... a jedan cokvek napotava kalem...ja vec imam jednu kutiju koja valja,ondnosno zvucnici u njoj... a sto se tice kutije imam ivericu od 2cm...a i za te majstorske radove moj cale sa bas dosta razume(nije da se hvalim)ali stvarno zna... i imamo dosta alta kuci... strug,ubodnu,....sve sto je potrebno za zvucnik... ja bih napravio manju kutiju od vez masine to bi bilo 40l-50l...smole imamo iverice imamo,drvofix iamo, git imamo(da se ne bi videla iveriza kao tvom drugaru) pa to moze da se predje osnovnom bojom pa onda pravom bojom...ovaj moj komsija sto se razume on je rekao da moze da se oblozi tablama staklene vune... od materijala sve imamo... jedino popravka tih zvucnika...bas,srenjotonac i visokotonac izvadim iz moje kutije i treba da nadjem iste kao moje i da se poprave(ako su pokvareni).. znaci samo treba da je dobar magnet i lim... jer sta na zvucniku crkava ?? Pregori taj kalem, i to se opet namota, jedino membrane sto bih moraoo da kupim a taj covek bi mi namotao za 20e zzvucnike i + membrane da kupim samo nzm gde ima...

Ali moj cale zna ljude koji se u to razumeju...na buvljaku ima onih zvucnika koje prodaju za 100din ,200din... a jedan cokvek napotava kalem...ja vec imam jednu kutiju koja valja,ondnosno zvucnici u njoj... a sto se tice kutije imam ivericu od 2cm...a i za te majstorske radove moj cale sa bas dosta razume(nije da se hvalim)ali stvarno zna... i imamo dosta alta kuci... strug,ubodnu,....sve sto je potrebno za zvucnik... ja bih napravio manju kutiju od vez masine to bi bilo 40l-50l...smole imamo iverice imamo,drvofix iamo, git imamo(da se ne bi videla iveriza kao tvom drugaru) pa to moze da se predje osnovnom bojom pa onda pravom bojom...ovaj moj komsija sto se razume on je rekao da moze da se oblozi tablama staklene vune... od materijala sve imamo... jedino popravka tih zvucnika...bas,srenjotonac i visokotonac izvadim iz moje kutije i treba da nadjem iste kao moje i da se poprave(ako su pokvareni).. znaci samo treba da je dobar magnet i lim... jer sta na zvucniku crkava ?? Pregori taj kalem, i to se opet namota, jedino membrane sto bih moraoo da kupim a taj covek bi mi namotao za 20e zzvucnike i + membrane da kupim samo nzm gde ima...

1. Ti zvucnici od 100, 200din su najgori moguci shit i to nemoj da stavljas ni u tranzistor, a kamoli u zvucnu kutiju.
2. Taj covek koji premotava zvucnike, ne moze da ti vrati nikad zvucnik u prvobitno stanje. Moze da ga osposobi za rad, a koliko ce se cuti promena u zvuku pre i posle krpljenja, to je neizvesno.
3. Dobro je sto imas stolarski alat, i sto mozes lepo da finisiras kutije po zelji. To je jedno, a sasvim je drugo znanje koje ces morati da primenis da dobijes dobar zvuk iz takvog zvucnika.
4. Smola i staklena vuna se ne koriste u te svrhe, vec se kobitom premazuju unutrasnje povrsine kutije, koje su vec ojacane po coskovima i kriticnim mestima, a zatim se preko toga stavlja damping materijal u vidu raznih filceva, sundjera i sl. materijala.
5. Zvucnik moze da se "pokvari" na vise nacina. To sto ti verovatno trazis za zamenu, zove se vesanje i nalazi se po obodima membrana. Ima ih na vise mesta, ali za svaki zvucnik je najbolje staviti njegovo originalno vesanje, jer opet krpljenje drugim neadekvatnim moze samo da rezultira padom zvucnih performansi.
6. Preispitaj se da li to premotanje za tvoj zvucnik vredi 20e.

7. Kada pravis zvucnu kutiju, driveri (zvucnicke jedinice) treba da budu sto kvalitetniji (a ne 100, 200din) i sto bolje medjusobno ukomponovane, kako bi se skretnicom sto lakse i jednostavnije spojio prelaz i sredili krajevi opsega. Sa neadekvatnim odabirom jedinica imaces ili rupu u pojedinim delovima opsega, ili ces imati preklapanje istog opsega na dve jedinice (recimo bass i mid ili mid i high), a moze i da dodje do preizrazenog odredjenog dela koji mora da se "upegla", tako da je sve to jedna velika nauka.
Ako je nekada budes manje ili vise savladao, shvatices koliko si sada gresio ovakvim samouverenim stavom. Za pocetak ti je najbolje (ako si bas zapeo da pravis zvucnike) da se sto vise informises i citas o toj materiji, a da ti prvi par zvucnika bude neki provereni projekat za koji ces imati sve detaljno objasljeno tokom procesa izrade.

Slazem se. Za recimo 100e tesko da bi napravio bolje zvucnike nego neke starije polovne da kupis. Ali to ne znaci da batalis da se interesujes za tu temu...Uci polako, citaj, informisi se, pa ces nekada i napraviti svoje pocetnicke zvucnike. Onda ces tek ukapirati kako to nije bilo uopste jednostavno kao sto si u pocetku mislio. :wave:

Zar nije receno da se Microlab vise ne uvozi u srbiju???? Za koliko dana stizu? odakle ti ta informacija... meni su po prodavnicama rekli da Microlab vise ne uvoze...

Postovani , mene interesuje blueberry M30 tj kada ga otkacim do daske i radi jedno 2 , 3 sata mnogo se ugreje da li je to normalno ? I da li ako mi u tom slucaju izgori trafo to ulazi u garanciju?

Na M30 zvuk na vise od 2/3 ne lici ni na sta :( - "odvrtanjem do kraja" ces ih samo ranije "sahraniti".Na maksimumu se mnogo vise greju nego kad ih umereno jako "odvrnes".
Na spaljene komponente ne vazi garancija.

Vrh Dno