Ali moj cale zna ljude koji se u to razumeju...na buvljaku ima onih zvucnika koje prodaju za 100din ,200din... a jedan cokvek napotava kalem...ja vec imam jednu kutiju koja valja,ondnosno zvucnici u njoj... a sto se tice kutije imam ivericu od 2cm...a i za te majstorske radove moj cale sa bas dosta razume(nije da se hvalim)ali stvarno zna... i imamo dosta alta kuci... strug,ubodnu,....sve sto je potrebno za zvucnik... ja bih napravio manju kutiju od vez masine to bi bilo 40l-50l...smole imamo iverice imamo,drvofix iamo, git imamo(da se ne bi videla iveriza kao tvom drugaru) pa to moze da se predje osnovnom bojom pa onda pravom bojom...ovaj moj komsija sto se razume on je rekao da moze da se oblozi tablama staklene vune... od materijala sve imamo... jedino popravka tih zvucnika...bas,srenjotonac i visokotonac izvadim iz moje kutije i treba da nadjem iste kao moje i da se poprave(ako su pokvareni).. znaci samo treba da je dobar magnet i lim... jer sta na zvucniku crkava ?? Pregori taj kalem, i to se opet namota, jedino membrane sto bih moraoo da kupim a taj covek bi mi namotao za 20e zzvucnike i + membrane da kupim samo nzm gde ima...
1. Ti zvucnici od 100, 200din su najgori moguci shit i to nemoj da stavljas ni u tranzistor, a kamoli u zvucnu kutiju.
2. Taj covek koji premotava zvucnike, ne moze da ti vrati nikad zvucnik u prvobitno stanje. Moze da ga osposobi za rad, a koliko ce se cuti promena u zvuku pre i posle krpljenja, to je neizvesno.
3. Dobro je sto imas stolarski alat, i sto mozes lepo da finisiras kutije po zelji. To je jedno, a sasvim je drugo znanje koje ces morati da primenis da dobijes dobar zvuk iz takvog zvucnika.
4. Smola i staklena vuna se ne koriste u te svrhe, vec se kobitom premazuju unutrasnje povrsine kutije, koje su vec ojacane po coskovima i kriticnim mestima, a zatim se preko toga stavlja damping materijal u vidu raznih filceva, sundjera i sl. materijala.
5. Zvucnik moze da se "pokvari" na vise nacina. To sto ti verovatno trazis za zamenu, zove se vesanje i nalazi se po obodima membrana. Ima ih na vise mesta, ali za svaki zvucnik je najbolje staviti njegovo originalno vesanje, jer opet krpljenje drugim neadekvatnim moze samo da rezultira padom zvucnih performansi.
6. Preispitaj se da li to premotanje za tvoj zvucnik vredi 20e.
7. Kada pravis zvucnu kutiju, driveri (zvucnicke jedinice) treba da budu sto kvalitetniji (a ne 100, 200din) i sto bolje medjusobno ukomponovane, kako bi se skretnicom sto lakse i jednostavnije spojio prelaz i sredili krajevi opsega. Sa neadekvatnim odabirom jedinica imaces ili rupu u pojedinim delovima opsega, ili ces imati preklapanje istog opsega na dve jedinice (recimo bass i mid ili mid i high), a moze i da dodje do preizrazenog odredjenog dela koji mora da se "upegla", tako da je sve to jedna velika nauka.
Ako je nekada budes manje ili vise savladao, shvatices koliko si sada gresio ovakvim samouverenim stavom. Za pocetak ti je najbolje (ako si bas zapeo da pravis zvucnike) da se sto vise informises i citas o toj materiji, a da ti prvi par zvucnika bude neki provereni projekat za koji ces imati sve detaljno objasljeno tokom procesa izrade.