Šta je novo?

Microlab FC330 + Microlab SOLO 7C ili neki 5.1

shomi1417

Slavan
Učlanjen(a)
14.09.2006
Poena
320
Pozdrav!
Imam Microlab FC330 i moje pitanje je da li da kupim Microlab SOLO 7C i uparim ga sa doticnim ili je bolja kupovina nekog 5.1 sistem (i prodaja 2.1)?
Cena SOLO7C je oko 10.000 kao i recimo 5.1 Microlab X15 ...
Sta je bolje resenje?

Upravo tako, DAC kao DAC, relativno su slicni svugde, a opet dva uredjaja iako imaju isti DAC, ne znaci i da sviraju isto. Koliko je samo cd playera sa istim DAC-om, a zvuk uopste nije isti. Takoreci, dobar DAC nije garancija dobrog zvuka, a isto tako i jeftin DAC moze odlicno da prosvira sa dobrom konstrukcijom ostalih delova.

Nazalost, tako je kad reklamu prave i prodaju razni review-i sa neta i audio casopisi kojima je posao da nesto forsiraju za pare.
Mnogo je vaznije da su napajanje i clock odradjeni sto kvalitetnije, a DAC samo treba da isprati konstrukciju. Kod cd playera je jos bitan i transport (ne, nije isto da li je fioka kao filc papir kao sto je primer kod dvd playera najnovije generacije i tezi sve ukupno 50g ili je masivan i dobro umrtvljen).

Ili drugim recima, ne moze visekanalna kartica od 150e bolje ili isto da svira stereo kao i dvokanalna kartica iste vrednosti.

A zašto ne može? Ne dobih konkretan odgovor, nego samo nagađanja i pretpostavke.

P.S Cekaj, jer stvarno ocekujes da ce 7.1 kartica vrednosti ~60e isto ili bolje da svira stereo od stereo kartice od ~100e?

Naravno da mislim. Da je Creative ili M-Audio izbacio na tržište identičnu karticu kao Xonar DX, koštala bi 100e verovatno jer deru. Asus verovatno ide na veću količinu sa manjom zaradom po komadu jer imaju daleko šire tržište nego npr. M-Audio.

Ljudi su u fazonu, joj, dobar DAC, dobar opamp, dobri kondenzatori, to mora da svira dobro.:d Niko ne pominje napajanje?:)

A šta sa napajanjem? Mislim, daj da pričamo činjenično. Ovo i ovo je bolje kod Audiophile 2496 nego kod Xonar-a DX, pa je zato bolji zvuk, a ne da jedini argument bude cena.

A šta sa napajanjem? Mislim, daj da pričamo činjenično. Ovo i ovo je bolje kod Audiophile 2496 nego kod Xonar-a DX, pa je zato bolji zvuk, a ne da jedini argument bude cena.

Napajanje je vrlo bitna stavka u audiu uopste, to je cinjenica. Interne karte imaju budjavo napajanje, to tesko da se mozda nadomestiti.
Zbog toga su eksterne varijante bolje pogotovu ako imaju zasebno napajanje a ne preko USBa.
Ja nisam pominjao 2496, nisam imao prilike da je cujem.:)
I to sto recimo EMU 0404 PCI izgleda siromasno, tj nema sumu kondenzatora na sebi ne znaci da je Xonar bolje izrade. A i solid capacitors ne moraju po defaultu biti bolje od obicnih, cak se u audio tehnici mnogo cesce koriste obicni.

Poslednja izmena:
A zašto ne može? Ne dobih konkretan odgovor, nego samo nagađanja i pretpostavke.

Zato sto je M-Audio dugogodisnji clan familije polustudijskih i studijskih kartica i uredjaja, a Asus je do juce klepao maticne ploce i monitore, pa sad izbacio kao i zvucne karte za kucnu upotrebu koje ruse sve pred sobom. Oce to preko noci... Uporedi im samo software za pocetak...A logicno je da se vece i cenjenije ime vise i placa. To je oduvek bilo, a danas vise nego ikad.
Po mom misljenju, ovo je bas glupo poredjenje, ne zato sto mislim da je M-Audio bolji, vec zato sto je Asus home sound card, a M-Audio sluzi za nesto sasvim drugo, i jedan sloj potrosaca kupuje jednu, a drugi sloj drugu, zavisno od potreba. Znaci, namena im se dosta razlikuje i zbog toga mislim da je nerealno poredjenje.

Naravno da mislim. Da je Creative ili M-Audio izbacio na tržište identičnu karticu kao Xonar DX, koštala bi 100e verovatno jer deru. Asus verovatno ide na veću količinu sa manjom zaradom po komadu jer imaju daleko šire tržište nego npr. M-Audio.

Asus nikada nije bio niti ce biti shvacen ozbiljno u audio svetu. Kad budes uspeo da zavladas trzistem i cenom proizvodnje svih ovih kartica koje spominjemo, mozda ces i napraviti bolju karticu za manje para. Dotle, trziste diktira kvalitet i cene.

I jedna i druga su nikakve sto se tice napajanja, jer su interne i dok god ih tandrkalo od PC-a napaja i remeti rad svojim internim smetnjama, nemamo o cemu bitnom da pricamo...I odakle si to utuvio u glavu da ako neki uredjaj ima neku bolju delku ili podatak na papiru, pa to stvarno tako i zvuci uzivo?? A realno, delovi su made in china na bilo kojoj kartici, pa opet ne zvuci ni jedna isto. Znaci, ima nesto dubokoumnije od kvaliteta ugradjenih elemenata.

Napajanje je vrlo bitna stavka u audiu uopste, to je cinjenica. Interne karte imaju budjavo napajanje, to tesko da se mozda nadomestiti.
Zbog toga su eksterne varijante bolje pogotovu ako imaju zasebno napajanje a ne preko USBa.
Ja nisam pominjao 2496, nisam imao prilike da je cujem.:)
I to sto recimo EMU 0404 PCI izgleda siromasno, tj nema sumu kondenzatora na sebi ne znaci da je Xonar bolje izrade. A i solid capacitors ne moraju po defaultu biti bolje od obicnih, cak se u audio tehnici mnogo cesce koriste obicni.

Čist nesporazum :p, mislio sam da hoćeš da kažeš da neke druge (interne) kartice imaju bolje napajanje nego Xonar. Ovo što si rekao je tačno, slažem se sa tim.

Zato sto je M-Audio dugogodisnji clan familije polustudijskih i studijskih kartica i uredjaja, a Asus je do juce klepao maticne ploce i monitore, pa sad izbacio kao i zvucne karte za kucnu upotrebu koje ruse sve pred sobom. Oce to preko noci...

Zašto da ne? Asus je velika i poznata firma koja može da zaposli grupu vrsnih iženjera na polju audio tehnike i da preko noći naprave dobar proizvod, kad imaš para to nije problem da uradiš. Zvučna kartica nije neka svemirska tehnologija, čak je relativno prosta, čitao sam po stanim forumima topike u kojima su ljudi pravili eksterne DAC-ove i slične uređaje, dakle one man show, zašto onda jedan Asus ne bi mogao da uradi isto?

A logicno je da se vece i cenjenije ime vise i placa. To je oduvek bilo, a danas vise nego ikad.

Mene ime ne interesuje, interesuje me samo šta ja dobijam za svoj novac, neka se proizvođač zove kako god hoće.

Po mom misljenju, ovo je bas glupo poredjenje, ne zato sto mislim da je M-Audio bolji, vec zato sto je Asus home sound card, a M-Audio sluzi za nesto sasvim drugo,

Da, ali ih mi ovde koristimo za isto - za slušanje (stereo) muzike, kao izvor. Možda je u cenu Audiophile kartice uračunato još po nešto što se koristi za studijske svrhe, a nama za slušanje muzike je "višak".

Asus nikada nije bio niti ce biti shvacen ozbiljno u audio svetu. Kad budes uspeo da zavladas trzistem i cenom proizvodnje svih ovih kartica koje spominjemo, mozda ces i napraviti bolju karticu za manje para. Dotle, trziste diktira kvalitet i cene.

Cena je niža jer verovatno Asus ide na velike serije, sa manjom zaradom po komadu i (još) ne naplaćuje ime jer je nov na tom polju. Razmisli koliko Asus plaća npr. kondenzatore (i sve ostale komponente), a koliko ih plaća M-Audio, kad Asus naruči (lupam) 100 puta veću količinu jer iste koristi i za matične ploče, grafičke, monitore i sve ostale proizvode koji se prodaju sigurno u daleko većim količinama nego M-Audio kartice.

I jedna i druga su nikakve sto se tice napajanja, jer su interne i dok god ih tandrkalo od PC-a napaja i remeti rad svojim internim smetnjama, nemamo o cemu bitnom da pricamo...I odakle si to utuvio u glavu da ako neki uredjaj ima neku bolju delku ili podatak na papiru, pa to stvarno tako i zvuci uzivo?? A realno, delovi su made in china na bilo kojoj kartici, pa opet ne zvuci ni jedna isto. Znaci, ima nesto dubokoumnije od kvaliteta ugradjenih elemenata.

Pa to je i suština. Napajanje internih kartica je "usko grlo" i džabe im sva "magija" kad kao što rekoste jedan osrednji CD plyer zvuči bolje. Nema veze što su svi delovi made in china, imaju i oni klase kvaliteta i itekako znaju da naprave kvalitetan proizvod. Šta tu ima dubokoumno, pa to je tehnologija stara par decenija maltene. A kao što je rekao garson, sada sve te komponente koje se ugrađuju imaju dosta slične karakteristike i baš zato sve i zvuče jako slično. A tajni danas nema, svaki bolji inženjer će očas posla odraditi reverzni inženjering i iskoristiti trikove konkurentskog proizvoda u svom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno