Šta je novo?

Mišljenja o Windows(Phone,Mobile) OS-u // Oni koji su prešli sa Androida i iOS-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja izmena:
Naravno da nista ne treba se precuti. Problem je kao sto je 1000 puta do sad receno, svako od nas poseban slucaj i ne moze se nista generalizovati. Ono sto je tebi mana, meni nije i obrnuto. Eto recimo neko kuka kako na WP ne moze mnogo toga da se menja a Android ima nevidjene mogucnosti kastomizacije. Tacno. I ja ih koristim 0. Ne zato sto mi se ne svidja vec sto mi je ovako ok, svidja mi se CM lockscreen, font. Isto sa WP, kao da je mene neko pitao kako da izgleda OS, 100% pogodak. I totalno mi je nebitno sta neko drugi kaze u smislu da li mu se svidja. I niti ja gresim, niti taj drugi gresi, stvar ukusa. Zato i treba probati pa kome sta legne. Vizuelni dojam moze da stekne i preko YT klipova, ostalo ipak mora da se proba a mislim da su aplikacije te koje su najbitnije i da na osnovu toga treba da se donese odluka. Da, ima nekih sitnica ovako koje iritiraju, recimo mene je izludjivalo to sto nema force 3G only ali generalno od celog svog okruzenja, ja sam jedini koji se vratio na Android. Svi su prezadovoljni sa WP. Istina niko nije u fazonu custom romova, flesovanja svaki dan i slicno.

Predraže, stojim iza svake napisane, naravo... Treba kopirati ceo tekst, jer tada ovo citirano dobije smisao... Ispada da sam rekao u zbilji gore navedeno, bez ostatka teksta..
Zato ću slično nešto ponoviti... Samo kroz primer žene... Da sam svakoj gledao samo mane, ne bi bio ni sa jednom... Uostalom, život te nauči da iz prošlosti pamtiš lepe stvari... Recimo "vrline"...
Tako je i ovde slučaj, gledajmo malo vrline, a ne samo mane...
Vi kao da ste zaslepljeni ili ne želite da prihvatite... Pa opet da ponovim i glava me više boli od svaga :D
Volim sve, nisam baziran samo na wp, već sam korisnik iosa i androida... Trenutno od wp l1020 i l925, nexus 5, i konačno sam dobio i 5S... Gold... :D
Možda je vreme da se kupi nešto drugo... Lože me drugari za sony, a ja bi najradije 1520... Videću...
L1020 ostaje, a nexus i 5s idu u prodaju... Videću onda... Možda bi bilo najpametnije da i nju prodam... Pa samo 1520... Ne znam... ;)

Ma jok. Kad si cekao, cekaj jos malo kao i ja dok ne dodje nesto normalno u W10 izvedbi. Ovo drugo je bacanje para i opet teze za prodaju kad izadju novi. I za manje ces prodati. Tako da ako ne uleti bas bas nesto povoljno, ne isplati to se sada da juris 1520...

Razmišljam da kupim Lumiu 535 ili Lumiu 630 i da pređem na WP jer je Android postao dosta Bug-ovit... Imam Alcatel Pop C3 i NEXUS 7... ,)

Interesuje me kako se pokazao WP, da li je bolji, da li ima BUG-ova i sl, da li ima nekih aplikacija koje ste koristili a kojih (za sada) nema na Store-u... ,)
Znam da je Windows najstabilniji mobilni OS i najmanje zahteva od telefona što se vidi po tome kako lepo radi na 512mb, što nije slučaj na Androidu...
:D:D:D

Druze da ne bi bacali ovde flejm i raspravljali se koji sistem je bolji, zasto, kako, itd objektivno cu ti izneti moje misljenje.
WP je kao sistem DRUGACIJI od androida, pogledaj na YT tutorijale. Zapravo imas samo dva ekrana: pocetni na koji kacis sve precice koje zelis i ekran sa svim aplikacijama (lista svega sto ti je instalirano, kao meni kod simbijana ali u listi). Ako te ovo odbija ne gledaj dalje, uzimaj android. Jer ljudima ovo prvo "ne legne" kod WP.

Sada zavisi koliko si zahtevan korisnik, koje ti aplikacije trebaju isl. Sve aplikacije koje sam koristio na andriji imam i na WP (ili bar supstitut). Na marketu ima gomila aplikacija, igrica i ko zna cega, ali nije ni priblizna kolicina onoga sto nudi android (kvantitativno). I navigacija na WP je najjaca koju sam ikada koristio, uzgred je i besplatna, a radi i offline. Samo za kameru i slike ima brdo besplatnih aplikacija, sto je po meni i previse. A sto se stabilnosti tice, mogu ti reci da moja L720 od 03.03. (tj kad sam je kupio) ni jednom nije zabola. Desavalo se ponekad da te felerican update aplikacije izbaci, ali nista strasno. Kad god mi je bio potreban TELEFON (pozivi, poruke, net i sve oko njega) uvek je radio kao prvog dana. Baterija mi u proseku drzi dva puna dana, a poslovni sam korisnik.

A sada mane koje ja vidim na WP. Prvo, komplikovano se ubacuje rington, tj moras pomocu aplikacije da iseces 30s pesme koju zelis da stavis; tj ogranicenje je na 30s i 1mb kapaciteta ringtona. Ja sam resio ovo preko kompa, ali inace ne menjam rington nikada. Drugo, ne moze da se puni ugasen, tj punjac ga drzi ukljucenim. Trece, u slikama (ali i drugim fajlovima) ne pokazuje svojstva (kapacitet, rezoluciju, bitrate itd), vec se to moze videti iskljucivo pomocu aplikacije files koja ti daje uvid u sve informacije o fajlu koji gledas. Cetvrto, email klijent kao dodatke mejlu moze da dodaje samo slike, a ne i druge fajlove. Ima zaobilazno resenje, da serujes bilo koji fajl u opciji mejl. Peto, muzicki plejer je malo komplikovan, i ne moze da se preko kompa uradi plejlista sto je moglo kod starije verzije WP8.0. Sesto, nema cirilicu kad kucas poruke, vec moras to da radis preko domace aplikacije.
Sve ove mane su po meni periferna stvar, ali ako te jako odbijaju naravno da ne treba vise da gledas WP.

Ali za taj novac koji ulazes, msm da bolje od telefona neces dobiti nego sa modelima koje si naveo. WP sa svojih 512mb rama radi sasvim korektno posao, bez bagova, bez ikakvih problema. Jedini recimo nedostatak tih 512mb je sto neke aplikacije (citaj igrice) neces moci da instaliras. Evo, kolega rotkod ti se ponudio da ti proveri sve aplikacije koje te interesuju, sto nije zanemarljiva stvar. A znacice ti pri donosenju odluke.

I na kraju, mene je prvi yooyo savetovao da batalim WP jer je nedovrsen, los ubi Boze itd. Ali iz radoznalosti kupim WP i to onaj najgori WP7.5 i realno mi je bio OK, a zbog problema sa USSD kodovima sam presao na L720. Batali fanbojeve po forumima i sam donesi odluku, sve je stvar ukusa i naravno potreba.
Nadam se da sam ti bar malo resio dileme, slobodno pitaj oko WP sta ti nije jasno :)

Hvala vam na odgovorima... Pomogli ste mi.. Sigurno uzimam neki WP... Gledam bas neke klipove na yt.. Svidja mi se ta njegova jednostavnost, brzina i stabilnost. Verovatno ce sve lumije sa wp 8.1 da dobiju windows 10 pa eto jos jednog razloga da se proba... Inace koristim android vec 2 godine i vise.. Aplikacije ne koristim toliko... Npr nemam ni jednu aplikaciju da uredjujem slike i da dodajem efekte.. Sve to radim u preinstaliranoj galeriji a vidim da na wp ima lepo aplikacija LUMIA CINEMATOGRAPH koja je za mene super... Pored toga za igrice ne kupujem telefon vec koristim stari NEXUS 7 koji i dalje se 1gb rama i tegra 3 super pokrece i novije igrice.. Znaci sto se tice telefona pada neka lumija, koja ne znam ni ja...

Imam jos jedno pitanje a to je da li postoje neka funkcija na wp da moze da se prebaci ekran na smart televizor npr. Za prezentaciju iz powerpointa..? :'D

Npr nemam ni jednu aplikaciju da uredjujem slike i da dodajem efekte.. Sve to radim u preinstaliranoj galeriji a vidim da na wp ima lepo aplikacija LUMIA CINEMATOGRAPH koja je za mene super...

Imam jos jedno pitanje a to je da li postoje neka funkcija na wp da moze da se prebaci ekran na smart televizor npr. Za prezentaciju iz powerpointa..? :'D

Što se prvog tiče, mislim da ta aplikacija nije za to. Ali imaš ih mali milion, lumia creative studio ili fotor kog koristim. A za drugo, to je valjda cast opcija, nisam siguran.

Prvo, komplikovano se ubacuje rington, tj moras pomocu aplikacije da iseces 30s pesme koju zelis da stavis; tj ogranicenje je na 30s i 1mb kapaciteta ringtona. Ja sam resio ovo preko kompa, ali inace ne menjam rington nikada.

Ja mogu da imam duži ringtone, i preko kompa kad ubacim i preko ringotone maker-a.

Uglavnom, ako si zagrajan za wp, kupuj. Ništa nije nezamenljivo. Taman imaš i neksus tablet pa ćeš videti najbolje gde je wp dobar a gde tanak u odnosu na droid i obrnuto.

Sto se tice DLNA, radi. Ima par aplikacija i rade ok. Cak ima i Lumia Play to, Tubecast takodje moze. Vidim da sada ima i par novih tako da je situacija sigurno jos bolja po tom pitanju, no ne mogu sada vise to da probam. Sto se screen cast opcije tice, to koliko znam bi trebalo da imaju samo novije Lumie i to ove jace, 930, 1520 ali nemam iskustva sa time, hajde neko ko ima konkretan telefon i neki smart TV nek potvrdi. Tako da iako postoji zvanicna MS app Office remote za kontrolu Office-a na PC, nisam siguran da li je na svakom telefonu moguce "prebaciti" ekran na smart TV.

@Mikac, obavezno napiši šta si uzeo i tvoje utiske nakon korišćenja, da bi sve ovo gore imalo smisla...

Nagledaće se "verzija OS-a" i custom ROM-ova na Androidima u cenovnoj klasi Lumija 535 i 630 za koje se OP raspituje, pogotovo ako imaju Mediatek SoC. Tu sve puca od mogućnosti i izbora. :D

Kineski MTK androidi su spejs šatl u odnosu na jeftine Lumije, u svakom pogledu. Kad se setim samo srpske tastature na L820. Horor...

Nemam smart TV, ali u opcijama ima project my screen. Moze putem wifi ili usb kabla, bar tako pise na L720

Kineski telefoni proverenih proizvodjaca, sa 3gb RAM se mogu nabaviti vec od 200 usd + troskovi pdv i carine. ;)

Kojih 512 MB? Za cenu tih modela što si naveo možeš kupiti telefon sa Octa core procesorom, 2 GB rama, HD ekran se podrazumeva. Plus sve prednosti Androida u odnosu na WP.

Ukoliko se poredi brzina izmedju wp i androida(u istom cenovnom rangu) tu definitivno pobedjuje wp!
A ukoliko se porede mogucnost skidam kapu za android...

-----

Imam alcatel pop c3, kao sto sam vec reko, ima 512mb rama i radio je lepo prvih mesec dana od kupovine, posle toga katastrofa... Treba mu 10 sekundi da udje na fb i ucita obavestenja... Vidim da wp sa isto toliko rama lepo radi i po nekoliko godina (primer: lumia 520)

Elem da preskocimo ovih par komicnih postova, project my screen postoji i da, ima opcije preko usb i preko wifi. Preko usb na pc radi, tv ne detektuje nista. Kada je wifi u pitanju, znam za 1520 i 930 da mogu, ne znam kako je sa ostalima tipa 830 itd ali nijedna iz prethodne generacije od 1020 na dole sasvim sigurno nema cast mogucnosti.

Elem da preskocimo ovih par komicnih postova, project my screen postoji i da, ima opcije preko usb i preko wifi. Preko usb na pc radi, tv ne detektuje nista. Kada je wifi u pitanju, znam za 1520 i 930 da mogu, ne znam kako je sa ostalima tipa 830 itd ali nijedna iz prethodne generacije od 1020 na dole sasvim sigurno nema cast mogucnosti.

http://www.microsoft.com/en-us/mobile/support/faq/?action=singleTopic&topic=FA143456 Ovde je navedeno koji tel. podrzavaju

Ukoliko se poredi brzina izmedju wp i androida(u istom cenovnom rangu) tu definitivno pobedjuje wp!
A ukoliko se porede mogucnost skidam kapu za android...
I hardverske i softverske mogućnosti su na strani jeftinih MTK androida kad se porede sa jeftinim Lumijama koje si ti naveo kao želju. Ali pošto mi deluje da si se ti već odlučio, srećno sa kupovinom.

Pa ne znam kako je na Snapdragon 800 modelima (verovatno bolje) ali lumia 520 uopšte nije toliko brza. Nema lagova ali pravi iluziju brzine, dosta čekaš da otvori neki program npr.

Lumia 520 je do zla boga spor telefon, pošto sam se naslušao bajki o brzini tih jeftinijih lumia.

Poslednja izmena:
To je low-end tel. i ne moze se ocekivati ne znam kakva brzina u radu. Pa sta ocekujete za te pare?
Sto se tice jeftinih Android-a (posto je tema skroz otisla u off), to nikada nije bila dobra kupovina.

Jiayu s3 sa 3GB RAM je kod proverenog prodavca na aliexpress-u u presale-u tacno 200usd. Asus ZenPhone 2 ce biti priblizne cene takodje.

Kupujem samo telefone sa garancijom koji imaju meni dostupan ovlašćeni servis. Kungfu robu na koju se lepi logo firme po izboru ne uzimam u obzir, a o pomenutom Asusu čemo da pričamo kada bude bio dostupan za kupovinu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno