Šta je novo?

Mišljenja o Windows(Phone,Mobile) OS-u // Oni koji su prešli sa Androida i iOS-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

mikac151

Cenjen
Učlanjen(a)
12.12.2014
Poena
159
Razmišljam da kupim Lumiu 535 ili Lumiu 630 i da pređem na WP jer je Android postao dosta Bug-ovit... Imam Alcatel Pop C3 i NEXUS 7... ,)

Interesuje me kako se pokazao WP, da li je bolji, da li ima BUG-ova i sl, da li ima nekih aplikacija koje ste koristili a kojih (za sada) nema na Store-u... ,)
Znam da je Windows najstabilniji mobilni OS i najmanje zahteva od telefona što se vidi po tome kako lepo radi na 512mb, što nije slučaj na Androidu...
:D:D:D

Kupuj i uzivaj. Ne ocekuj bog-zna sta od navedenih telefona po pitanju igara (mada dosta njih lepo radi i sa 512mb), ali za te pare bolje ne postoji.

Prelistaj aplikacije koje sada koristis na telefonu ili koje eventualno mislis da ce ti biti potrebne i pravac WP Store da vidis jel imas sve sto je potrebno. To je jedini po meni realni deal breaker koje je moguc. Ako imas sve potrebne aplikacije tj pronadjes sve sta ti treba, predji slobodno, bices zadovoljan.

Ja sam svojevremeno kupio Lumiu 820 da se igram malo, i vidim kakav je WP, ali nikako nisam mogao da se naviknem. Falila mi je gomila nekih osnovnih stvari, a update ide na kašičicu, npr. padajući meni sa alatkama je uveden tek u poslednoj verziji. Aplikacija, naravno, ima dosta manje nego za iPhone i Android. Najbolje da isprobaš malo, pa da vidiš da li ti odgovara.

Ne kupujem telefon za igrice... Treba mi za neke osnovne stvari, ali njih da radi brzo... Facebook, surfovanje, po neka slika i to je to... :'D

Nisam mislio na igranje igrica, nego uopšteno da isprobam telefon, da vidim malo kako radi WP kao platforma...

To ce ti raditi ok. Za korisnike koji nisu preterano zahtevni i koji ne moraju da cackaju sistem do najsitnijih delova, WP je idealan. Facebook radi ok. Internet explorer je default browser i odlican je. Sve popularne app mozes naci na Store-u. Sistem glatko radi. Ja ga koristim maltene od kad je izasao. Treba malo privikavanja. Bitno je samo da ne ocekujes Android na Win telefonu, jer je sistem potpuno drugaciji. I da, battery life je dosta bolji na win-u.

Uskoro će Microsoft da spoji Windows phone store i windows store, koje već sad imaju preko 560 000 aplikacija, što je super! :'D
Tako će za jedno godinu dana da se izgubi taj izgovor za aplikacije.... :whip:

svaki sistem je za sebe svoj, Svaka platforma ima svoje prednosti i mane. Wndows nije ni bolji ni lošiji, drugačiji je i to mu je veliki plus i nije hardverski zahtevan, Microsoft je napravio sistem koji na svakom windows phonu bez obzira na hardver radi isto. Kod Androida kompanije koje prave telefone optimizuju sistem po svom nahođenju. Isto kao što iOS ne koči na Iphonu tako ni Win ne koči na Lumiama... ni na jednoj..

Ne zaleći se. Napravi spisak aplikacija koje ti trebaju, pa proveri koje nedostaju i kakve alternative postoje. Od WP fanova ćeš čuti samo hvalospeve, što ne znači da govore baš sve.

Poslednja izmena:
Ono što su ti mnogi već rekli...prvo probaj kod nekog ko ga ima, ako hoćeš da ideš na siguricu... Mada, zašto ne probati i nešto novo, pa makar te i razočaralo...ne košta to tri careva grada....
Ja nisam zahtevan korisnik, ali sve aplikacije vezane za posao mi rade... Ne čeprkam po sistemu, HD filmove gledam na mom TV-u od 50", a ne na telefonu ;) i volim da imam lep telefon...tako da je moj izbor bio Lumia 830.... Da li je savršen? Nije...ali ja sam zaista zadovoljan.
Mislim da ne bih imao problem ni da sutra pređem na android, promene radi...osim ako nije u pitanju Samsung, ne mogu da kupujem telefon firme koja izbacuje dva modela na dnevnom nivou:D a još ružni, za moj ukus...

@yooyo
Nekorektno, sve što su naveli je istina...

I da dodam, ako te ne mrzi, stavi aplikacije, spisak, koje koristiš i ja ću ti za svaku navesti šta je bolje kod androida ili još bolje, šta je bolje kod wp telefona...
I odmah da ti kažem... Moj opis windows telefona se zasniva na godištu korisnika. Naime, ako si mlad i željan igranja sa telefonom, tako što ćeš ubacivati custom romove, koristiti različite aplikacije za istu stvar ili te prosto drži želja da probaš nešto novo... Onda odustani, windows phone je vrlo dosadan, kao i ios... Ne možeš ibacivati sve i svašta... Ima par gluposti, koje im ja lično zameram, ali opet ne toliko da bi pdustao od njega... Evo jedan primer... Zip. u mailu, rar... To je glupo rešeno, odnosno nije nikako... Uostalom, vodi se glavnom mišlju... Ako pređeš na wp, bičeš ispljuvan pd strane android zajednice... Izopštit će te iz društva, rugaće se sa tobom svaki dan, ali ti imaš keca u rukavu... Vadiš wp telefon iz džepa , pa nisi ti sport bili...
Ne moraš nikom da se pravdaš, budi svoj, budi drugačiji...
Opet... Kad sve ovo maknemo u stranu...
WP.............Radi!
Pišem još posle...

Poslednja izmena:
Ova tema preti da se pretvori u flame war.
Sve se svodi na mogućnost izbora. Sa Androidom imaš mnogo izbora, od toga da sve držiš na fabričkim podešavanjima, pa do toga da menjaš verzije OS-a, instaliraš ogroman broj aplikacija, dodataka koje olakšavaju upotrebu uređaja, itd.
Kod WP, nemaš nikakvog izbora ili je izbor jako sužen. Ako ti se nesto ne dopada kako je urađeno nema mogućnosti da se to promeni. Neke aplikacije su razvijene i za WP, neke nisu i postoje manje ili više uspešne alternative. WP korisnici se gnušaju flašovanja romova i beta aplikacija, ali gomila njih (bar ovde na forumu) je odmah poletela da instalira PfD (beta verziju WP za developere) samo radi nekih dugo očekivanih mogućnosti. Zatim, od izbora regiona zavisi da li ćeš imati neke mogućnosti ili ne. Mnoge WP aplikacije dobijaju kasniji update u odnosu na ios ili Android, ako uopšte dobiju.
Floskule tipa "budi drugačiji" su bezveze obrazloženje. Budi pametan pa razmisli i informiši se.

Btw, da pitam WP korisnike u vezi Skype-a... da li mozete u toku video razgovora da izađete iz aplikacije i otvorite npr. mail ili neku drugu app, a da se pri tome ne gasi video poziv i da vidite sagovornika u ćošku, preko svih aplikacija?

Upravo, pogledaj htc W8 i M8... Kome je veći... period trajanja baterije, mislim da je to najbolji primer, jer se radi o indentičnom telefonu sa različitim os-ovima...

:d

Reci sad, dali je to dobar primer?!

Nastavak...

Realno, ali baš realno... Kako to da se objasni, da neko na samu pomisao prelaska sa andrije na windžu, odmah postaje okoreli izdajnik, andrija necije i odmah dođe "neko" da mu kaže, da mi svi ovde... Ne govorimo o manama, nego o vrlinama...

Pomenuli ste padajući meni... To je čista glupost, koju ne koristim... Koji će mi... Ne gasim wifi, ne menjam 2G u 3G ili 4G... Držim sve upaljeno i kući uveče stavim telefon na punjenje... Koji je smisao, da pored unifi, sbb, 3g, wireless-a u svakoj firmi, tržnjacima, kafićima... gasim isti?!
Uostalom, padajući meni nije imao GB, ICS, pa se ne sećam da je neko to tada pominjao...

I konačno savet... Uzmi WP telefon, nemoj da te plaše da je krš, jer to svakako nije...
Svi koji su u mom okruženju prešli na WP (L620, 630, 720...925), niko nije rekao, vraćam se na android, opet... Oni nisu zahtevni korisnici, traže samo da sa 512MB telefon radi! Da, baš tako, radi!
Aplikacije su druga priča... stavi spisak i ja ću ti navesti sve što je drugačije na wp, bolje ili gore...

@yooyo

Istinita je delom priča... Samo da dodam... Zašto ne pfd, zašto? Pa kad bi ti kupio bmw na kojem sve lepo radi i prodavac t kaže da ima novi software za tvoj auto, koji je bez firmware-a i da će sve raditi isto, samo da ćeš možda imati nove mogućnosti uz bitan uslov... "uvek vas možemo vratiti na stari", ti ne bi ubacio...
:D

Skype... Ne može! Nego jeli tebi to jako bitno, reci mi može li to na androidu, xperia mini (recimo), a da se ne šlogira?!
Ili je i tu potrebno 1GB ili više?!

Poslednja izmena:
Istina je, da MS, nesebično daje sve aplikacije za ios i android, za razliku od google, koji je... Šta reći... Dno su zbok takvih stvari...
Korisnik wp, ios i nexus-a... Da ne bi mislio da sam pristrastan...

Neka covek sam izabere. Najbolji savet je da isproba u nekoj radnji i vidi kako radi i koliko mu se to dopada. Moj burazer je koristio nedelju dana pa ga je smorilo. Ja vec godinama koristim win i ne bih se vratio na Android. Sve je stvar izbora i licnog ukusa. iOS i Win su verovatno najdosadniji sistemi ali rade stabilno. Na kraju sve se svodi na poziv, poruke, viber, whatsapp, web itd. Poenta svega jeste da za male pare uzmes dobar uredjaj, za to je windows odlican ;)

@yooyo

Istinita je delom priča... Samo da dodam... Zašto ne pfd, zašto? Pa kad bi ti kupio bmw na kojem sve lepo radi i prodavac t kaže da ima novi software za tvoj auto, koji je bez firmware-a i da će sve raditi isto, samo da ćeš možda imati nove mogućnosti uz bitan uslov... "uvek vas možemo vratiti na stari", ti ne bi ubacio...
:D

Skype... Ne može! Nego jeli tebi to jako bitno, reci mi može li to na androidu, xperia mini (recimo), a da se ne šlogira?!
Ili je i tu potrebno 1GB ili više?!

Pa u drugim WP temama ste govorili da ne želite da flašujete telefone, pa ipak ih flašujete sa beta verzijama. Da postoje i kuvani romovi i njih bi flašovali. Radujete se updejtu svake aplikacije, ko da je nova godina. Iščekujete novi Windows ili opet neku betu zbog nekih mogućnosti koje ne postoje ili treba da se dorade.
Stvar je prosta, sve zavisi kakav si korisnik. Ako znaš šta hoćeš, na Androidu mozeš da nađeš rešenje, a na WP uglavnom ne možeš.
To oko baterije je opet bezveze. Bitno je da izdrži od ujutro do uveče. Neke druge stvari koje stalno koristiš su bitnije od baterije.
Opet u vezi skajpa... Sta sve možete da uradite za vreme video poziva?

yoyo, koji deo naslova teme te buni? "oni koji su presli sa androida i iosa"

Uostalom, padajući meni nije imao GB, ICS, pa se ne sećam da je neko to tada pominjao...
Ovom rečenicom si pokazao koliko si upućen u android.
Bolje da prestaneš da savetuješ druge dok se malo ne informišeš.

Možda se misli na prečice u padajućem meniju ? To nije imao čisti android .

Smešno je upoređivati rutovanje aparata , flešovanje custom recoveri-a ,flešovanje kernela i roma koji su pravili neki klinci u slobodno vreme sa pfd . Otkucaš mail , prijaviš se i čekiraš u aplikaciji za pfd i skidaš update najnormalnije i to update koji je 99% isti kao i ovaj zvanični , ima manje bagova nego zvanični pojedinih konkurentskih sistema ...

Poslednja izmena:
Moguće da sam pobrkao, arc, arc s, mini, ray... Ne sećam se... Kako na GB, tako na ICS... Mada... Imam ja i godina...
Mislim da ne grešim... Ti reci!? Jesu li gore navedeni imali drop-down menu?!
:d

@yooyo

Uvek sam voleo raditi flash, zašto i ne bi... Moguće je na svima... Naravno, android nudi više opcija u tome... custom... :)

Poslednja izmena:
Oprostite na mojoj grešci, stvarno ima... Mada to nije ono na što sam mislio... No neka bude... Pogrešio sam... :d

Moras definisati sta je padajuci meni, meni to licno nista ne znaci. Notification shade android ima od uvek, toglove je gugl ubacio tek na jb, dok su custom skinovi imali jos od 2.1 androida.

Eto, ali kao što si i sam rekao... Ne znače ni meni ništa...

Izvin'te, ako sam napravio zbrku, to svakako nije razlog da se nazivamo upućenima i neupućenima... Plus da druge pozivamo na edukaciju, stvarno nije u redu...

;)

Imam Nexus 4 i Nokiu 520. Win je ok sistem ali... 512 rama je veoma malo, Nexus je mnogo brži. Sve u skladu sa cenom, verujem da su win telefoni sa 1gb rama značajno brži odn. fluidniji.

Nisam neki ljubitelj androida, ali sada imam lumiu 830, i ceo sistem mi je kao da je dumb telefon, androi je na nokom vecem stepenu. najbolji od svih kojih sam koristio mi je bio IOS. Sa njim sam bio prezadovoljan skoro 2 godine i iphone 4, onda sam uzeo note 2 , pa ga preprodao i uzeo nexus 4, posle njega xioami mi2, i sad wp 830. iphone, i xioami su mi ostavili najbolji utisak od svih telefona koje sam koristio. Pre njih sam imao ona windows telefone kao sto su htc diamond, i mio

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno