Evo manje recenzije posle odigrane igre i oba DLC-a.
Igru sam igrao na 4K TV, 6800XT, 3600 OC 4.3ghz i 16gb RAM 3200mhz CL 16.
Pošto se dobija i Enchanced verzija, probao sam nju prvo. Nije mi se svidela zbog RT i performansi koje skida a imam non RTX kartu a i inicijalna verzija mi se sviđa.
Dakle, instalirao sam "običnu" verziju i stavio podešavanja na extreme. Naravno, u nekim delovima je padalo ispod 60fps jer ima dosta detalja ali u suštini to je bilo to. Glatkih 60 fps. Sa tehničke strane, ocena je 8.5/10. Imali su propuste gde na primer trava probija kroz automobil, teksture se ne učitaju ili su low res itd a i optimizacija je mogla biti malo bolja.
E sada glavni deo. Odigrao sam i prva dva dela i bio pod utiskom. Igra ima fenomenalnu priču plus kada se pusti Ruski kao govorni jezik. Baš daje taj neki postapokaliptičan osećaj.
Glavna priča se čini kratkom ali zapravo nije. Veoma je dobra, gomila zanimljivih delova. Dosta stvari je autentično poput Pravoslavnih ikona, mušema, stolova, osigurača i tako tih stvari koje su karakteristične za Istočnu Evropu. Priča je zanimljiva jer ima puno obrta, nikada ne možete da pogodite u kom pravcu će ići. Nije ni Američki kliše gde su svi srećni i zadovoljni već je suprotno, veoma je tužno i realno. Dok sam išao kroz mapu, nisam hteo da se igra završi koliko je dobra. Neću pisati konkretno o misijama da ne otkrivam nekome ko bi je počeo. Ima dosta stvari da se skuplja tokom putovanja kroz Rusiju pa je moja sugestija da to učinite jer se uz to sazna nešto novo o misiji ili osobi. Ova igra mi se svidela jer je dala realan scenario u slučaju katastrofe. Vlada kada krije tajnu, to nikada nije za tvoje dobro... Ljudi će uvek biti ljudi što znači da će biti rata ma šta god se desilo ali će istovremeno pokazati empatiju i u najtežim situacijama. Ima dosta scena gde se vide tela koja su stojala po 20 godina netaknuta i to vizuelno izgleda fantastično. Baš dočarava tu atmosferu.
Prvi DLC je The Two Colonels i tu daje malo jasnuju priču kako se kraj desio i zašto su se neke borbe vodile. Priča je puna empatije i moja je preporuka da se cut scene puste i da se cedulje za zapisima čitaju, tj dnevnici.
Drugi DLC je Sam's Story i tu prati lik Amerikanca Samuela koji pokušava da se vrati u SAD ali uvek ima neko ali. Priča je prilično dugačka, malo je više FPS nego glavna priča i prvi DLC. Takođe, dosta novih regija i podataka koje nismo znali iz glavne priče.
Da ne otkrivam previše, ova igra je 9.5/10. Ceo serijal je za malo ozbiljniju publiku. Ovo nije klasičan FPS, već nešto malo dublje i kompleksnije. Mislim da ću čak i pročitati knjige posle odigranih delova.