Šta je novo?

Messaging i VoIP aplikacije(WhatsApp, Viber, Telegram, Signal, Skype..)

Dal vama padne na pamet da pola tih stvari koje navodite kao argumente nisu bitni vecini korisnika koji te aplikacije koriste pre svega za brzu i jednostavnu komunikaciju.

Treba da bude jednostavno telefoniranje i jednostavno slanje putem desktop i mobilne aplikacije i po koje slanje fajla ili slicice i te osnovne stvari ne obavljaju svi valjano (ne znam da li jos neko osim vibera ima dialer)
a ovo sve drugo je totalno sporedno (teme, slicice, backup slika i sl)

Poslednja izmena:
Dal vama padne na pamet da pola tih stvari koje navodite kao argumente nisu bitni vecini korisnika koji te aplikacije koriste pre svega za brzu i jednostavnu komunikaciju.

Treba da bude jednostavno telefoniranje i jednostavno slanje putem desktop i mobilne aplikacije i po koje slanje fajla ili slicice i te osnovne stvari ne obavljaju svi valjano, a ovo sve drugo je totalno sporedno (teme, slicice, backup slika i sl)
Ima li jednostavnijie sve od Telegram, Backup , pristup na više uređaja itd...?
Ili će to biti revolucija na drugom app, gde ovo vec postoji sve otkada postoji i telegram?
Želiš reči da je telegram komplikovan?

Gesendet von meinem EVR-L29 mit Tapatalk

jel mogu jednostavno da ukucam broj telefona da pozovem nekoga koga ima/nema u imeniku?

Sve zavisi od ljudi. Vecina ne zna da moze da npr. ima konferencijsku vezu ili da salje audio zapise ako ih mrzi da kucaju.

Ali ljudi generalno imaju strah od novih stvari cak iako te stvari poboljsavaju komunikaciju.

Igor i Bogi su već sve rekli što sam hteo i ja, pa se neću ponavljati. E sad što ljudi ne žele da probaju to je već druga priča. Lično telegram koristim od samog izlaska, koristim i na desktop i odlican je u svakom smislu. Viber I WA koristim iz nužde zbog onih koji nemaju Telegram.

Ne Twitteru su propisno ismejali WhatsApp zbog Dark mode jer ispalo kao da su izmislili toplu vodu.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Igor i Bogi su već sve rekli što sam hteo i ja, pa se neću ponavljati. E sad što ljudi ne žele da probaju to je već druga priča. Lično telegram koristim od samog izlaska, koristim i na desktop i odlican je u svakom smislu. Viber I WA koristim iz nužde zbog onih koji nemaju Telegram.

Hvala, oni koji koriste telegram, znaju o čemu je reč.
Da je najbolji nije, ali mnogo više opcija ima od viber i whatsapp, tačka Ende

Ali ne postoji opcija da kreiraš nalog bez broja telefona. Ili ja ne vidim tu opciju na desktop klijentu

Svaki IM / VoIP servis nudi nešto specifično. Problem je što mnogi nemaju ono najbitnije, a to su korisnici. Što se Telegrama tiče, odavno sam ga probao i ne sećam se ni šta ima ni šta nema. Ali sudeći po ovde navedim karakteristima, znam da npr. Skype, Wire, Riot, Keybase... takođe nude nešto što drugi nemaju

U suštini, WhatsApp je danas no. 1 IM/VoIP servis i nema izgleda da se to promeni. Što je loše za sve korisnike :|

Ko koristi telegram, nek proba plus messenger (unofficial client), ja ga koristim vec dugo i odlican je, a da ne pricam sto ima jos gomile dodatnih opcija.

Ko hoce nesto slicno official verziji, nek proba telegram X.

Ko koristi telegram, nek proba plus messenger (unofficial client), ja ga koristim vec dugo i odlican je, a da ne pricam sto ima jos gomile dodatnih opcija.

Ko hoce nesto slicno official verziji, nek proba telegram X.
Telegram X, zamenjuje oficejlno Telegram app?
Nisam probao, pa pitam... Ne znam [emoji23]

i meni je telegram app gde su sve uradili kako treba. light app za pc i telefon, brzo radi, cloud sync, ne kasne notifikacije nikad, skoro neograničena veličina fajla za slanje itd. šteta što je malo ljudi koristi kod nas

Telegram X, zamenjuje oficejlno Telegram app?
Nisam probao, pa pitam... Ne znam [emoji23]

Da, Telegram X mu više dodje kao za testiranje, eksperimentalna app pa možeš probati kakva je i šta nudi. Osim što je nešto brža od oficijelne kako tvrde.

U suštini, WhatsApp je danas no. 1 IM/VoIP servis i nema izgleda da se to promeni.

Itekako ima, posto npr nemci i ameri zesce dropuju wa nakon zadnjih sigurnosnih gluposti i promene politike o licnim podacima. Sve vece firme sa kojima saradjujemo su izdale "preporuku" za izbegavanje wa u poslovnoj komunikaciji.

Takođe u DE firmi zabranjen Whatsapp na službenim telefonima, zbog promene Pravila o Privatnosti. SMS, Mail može, Viber ni ne znaju šta je.

OnePlus 6T via TT

Džabe sve to kad ja u telegramu imam 3 kontakta koja su mi nebitna.. Sve i da hoću da pređem na njega..

Sent from my OnePlus 7T Pro using Tapatalk

Bas tako.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da ubeđujem nekoga, a već imamo odličan wa? Pfff

Sad primetih ovo za viber u nazivu teme[emoji3]
Treba promeniti naziv teme (Whatsapp odlican, Viber smece, Telegram niko nece, Skype..)

Hahahha ja nisam ni video do sada [emoji1787]

Itekako ima, posto npr nemci i ameri zesce dropuju wa nakon zadnjih sigurnosnih gluposti i promene politike o licnim podacima. Sve vece firme sa kojima saradjujemo su izdale "preporuku" za izbegavanje wa u poslovnoj komunikaciji.

Mislim da je u Whatsapp-u u uslovima koiršćenja uvek stajalo da ne sme da se koristi u komercijalne svrhe. Sigurno je tako od kada su izbacili business verziju. Tako da nije ni trebalo da se koristi u firmama uopšte, a ne da sad gledaju šta će umesto njega i da se žale što im FB rovari po poslovnim (meta)podacima

S druge strane, pored svih gluposti koje je Facebook napravio i dalje pravi, obični korisnici i ne razmišljaju da koriste nešto drugo. Tako da će biti no. 1.

Takođe, ne znam zašto se Telegarm pominje kao sigurno(ije) rešenje, kada E2E enkrpipcija nije podrazumevana i kada nije dostupna na više uređaja. I ne znam da li postoji opcija za E2EE audio i video pozive. Cela priča oko "sigurnog" Telegarma se svodi na poverenje da oni neće zloupotrebiti naše podatke ili još gore da ih niko sa strane neće uzeti (legalno ili nelegalno). Ukratko - možda Telegram nudi malo veću privatnost od Skype-a, ali MS je bar platio OWS-u (Signal) da implementiraju secure chat u Skype, pa znamo da to radi kako treba

jel mogu jednostavno da ukucam broj telefona da pozovem nekoga koga ima/nema u imeniku?

U suštini možeš, s tim što će Telegram tog kontakta ubaciti u listu... Odnosno, moraćeš pored ukucavanja broja da ukucaš/dodeliš i neko ime (to ime može biti i samo jedan karakter, a nakon razgovora, kontakta možeš baciti u dva klika, je li).

Ako bi korisnici tražili isključivo brzu i jednostavnu komunikaciju, onda bi svi instalirali Telegram, a Viber i WA, ovakvi kakvi su, verovatno ne bi ni postojali.
Dodatne opcije ne znače nužno sporost i komplikovanost. To što u Telegramu mogu npr. podesti veličinu fonta, za razliku od Vibera, znači brzinu i jednostavnost, a ne obrnuto. To što je Viber izbacio opciju brisanja media fajlova starijih od X meseci je sporost i komplikovanost u odnosu na pre, jer sad to treba da radim ručno ili da instaliram još jednu aplikaciju koja će to da radi. Itd...

Brzina i jednostavnost su, na primer, i kada samo skrolujem po porukama na Telegram kanalima sa popustima, kuponima isl. na Aliju, GB-u, BG-u, JoyBuy-u... Lepo, pregledno, jasno i čitko vidim fotku, cenu i link. Search bar, sa sve "search-as-you-type" i izdvajanjem poruka na svim kanalima, je odmah tu pored. Brzina i jednostavnost su npr. i kada RuTracker bot izbaci u deliću sekunde sve rezultate, tj. magnet linkove za traženi torrent. Itd...

Brzina i jednostavnost, a ne sporost i komplikovanost, je i instalacija Telegrama sa jednim nalogom na više uređaja, i više naloga u jednom Telegramu.

Itd... itd... itd...

Telegram je sa svojim kanalima, botovima i ostalim mogućnostima malo više od običnog mesindžera. A kao mesindžer je svakako brži i jednostavniji od ovog ostalog, i uvek i sve radi, manje je zahtevan u hardverskim resursima, nekomercijalan je, nema reklama, aplikacija je otvorenog koda...

To što više ljudi koristi Viber, WA ili one kineske mesindžere, znači samo to - da više ljudi njih koristi. Ne znači da su bolji.

Brza i jednostavna komunikacija nije pretraga poruka, slika, torenta i podešavanje izgleda...
Ne koriste svi te programe samo za slanje poruka.

Već da u par klikova mogu da pozovem iz auta stranca iz druge države koji mi nije ni prijatelj ni familija pa da bi stavljao u imenik svakoga koga treba da okrenem više puta u toku dana a da me ti pozivi ne koštaju više od cene interneta....

E zato još uvek postoji Skype a viber je jedini koji to radi kako treba na telefonu.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

To nije mrtvo slovo na papiru, malo ubeđivanja i ljudi prelaze, koriste paralelno. Mnogo ste inertni.
Ja prebacio 15 kolega i par drugari i neku rodbinu. A najbolji fazon je sto su onda oni svi povukli neke svoje. Tako telegram mreza se siri![emoji16]

A i ova nova fora sa people nearby je dobra. Nadje ti sve grupe i vidljive kontakte u tvojoj blizini. Moze biti korisno.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Brza i jednostavna komunikacija nije pretraga poruka, slika, torenta i podešavanje izgleda...
Ne koriste svi te programe samo za slanje poruka.

Već da u par klikova mogu da pozovem iz auta stranca iz druge države koji mi nije ni prijatelj ni familija pa da bi stavljao u imenik svakoga koga treba da okrenem više puta u toku dana a da me ti pozivi ne koštaju više od cene interneta....

E zato još uvek postoji Skype a viber je jedini koji to radi kako treba na telefonu.

Ahaaa, ti misliš na Viber Out (Skype Out) pozivanje - uplatiš kredit, pa zoveš?
Nema to u Telegramu, nekomercijalan je, ne prodaje ništa za pare, ni korisnicima ni "reklamerima".

A uzgred... opet ti je za "Out" pozive jeftiniji, bolji i jednostavniji Betamax. Klasičan SIP, ne treba ništa da instaliraš, SIP klijent je već ugrađen u Android. Pozivaš strance iz Dialer-a kojeg inače koristiš.

ne placam ja nista ni viberu, sve je to i onako uglavnom besplatno... narocito kada sam u svojoj drzavi.

kada zovem strance prvo obavezno zovem putem vibera, jer tu je sve lako i glatko...
ako nema viber onda se prvo iznerviram i udahnem duboko jer moram taj glupi broj uneti u imenik da bi ga pozvao putem WA

i tu vec zavrsim posao, jer ako nema viber WA ima gotovo sigurno.

posle samo ostaje da pobrisem te nebitne brojeve iz imenika koje sam morao da unesem zbog WA poziva.

I jako je dobro sto su ljudi vezani telefonom, tako da aako nijedan ne uspe da ostvari poziv platicu taj jedan razgovor.

Poslednja izmena:
Viber: da li My notes ima neku foru za clear checked?
Evo of jutros imam 10+ stavki, ostale još dve, a ne vidim ih od ovih precrtanih. Clear chat mi očisti inte dve.

Vrh Dno