Šta je novo?

Mesečni računi za struju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavisi od kvadrature. Sta je 8000 na 200kvadrata?
Ova zima je bas topla. Decembar-februar, zadnjih 5 godina racuni 6-9000, ove godine decembar 3500, a januar 4500. Grejem se svake godine, manje vise isto, klima na 22.

Od kad sam počeo redovno da vodim evidenciju, tj. od 1.12 računi su sledeći:
Decembar 288kW, sve u skupoj tarifi, prosek 12 sati dnevno uključena klima
Januar 364kW, prosek 14 sati dnevno
Noću nisam držao uključenu jer nisam imao potrebe, temp ujutru bude 21c u najudaljenijoj tački.
Klima je Amber 12, kuća nova gradanja, Ytong 30 + 10cm EPS, potkrovlje i podovi izolovani sa 5cm XPS, krov sa 25cm vune.
U februaru je stigla bebica, ne gasimo više noću, fixno na 23c, prosek sa ova 4 poslednja hladna dana je 14kW, pre toga 10kW.
Update za februar:
Klima je ukupno potrošila 359kW, tj. prosek 12,8kW/22h po danu. Ovih poslednjih par lepih dana je radila uglavnom 21h-9h, preko dana tek ponekad uključi na 10ak min pa opet u stand by.
Ja prezadovoljan.

04.02-04.03 potroseno 841kw struje u domaćinstvu,ugrubo klime su potrosile pola. 80m2 3 klime pravilno dimenzionirane. Prosle godine za isti period 1060kw.

Stigao račun za februar, 6070 RSD. Do sad sam na grejanje potrošio oko 110 Eur (za celu grejnu sezonu). Računam da za ostatak sezone neću preći cca 160 eur.

Meni račun za februar 6600din.Ukupan. Pretpostavljam da su klime potrosile oko 3600din. Posle poskupljenja struje i raznih taksi i dalje sam zadovoljan. Ovaj mesec sam čak i ocistio bojler,koji je imao tonu kamenca. o_O Tako da je on verovatno ždrao dobar deo struje.Videcemo za mart.Nije ni hladan,a ni bas topao.

Racun za februar 6230 dinara, klime pojele pola. Lepo i prijatno bilo :)
Valjalo bi i bojler da se ocisti, oseti se da mu se smanjio kapacitet.

Dok cekam sutrasnji racun za mart, do sada stanje je sledece. Ubacen je i oktobar da mi sluzi kao referenca
Za tri klime, ja prezadovoljan. Od sredine decembra je ubacena i masina za susenje vesa.

Screenshot_6.png

Update za februar:
Klima je ukupno potrošila 359kW, tj. prosek 12,8kW/22h po danu. Ovih poslednjih par lepih dana je radila uglavnom 21h-9h, preko dana tek ponekad uključi na 10ak min pa opet u stand by.
Ja prezadovoljan.
Mart:
354,5kW podešena na 22c 00-24, fan na ll brzini

Ja u stanu imam EON el kotao i Midea inverter. Inverter ove godine nisam ni ukljucivao za grejanje, jer mi ne odgovara. Zapravo, mislim da je najgori moguci nacin grejanja zbog sušenja vazduha. Elem, stan je 55m², sa tri spoljna zida na drugom spratu. Iznad i ispod se greje, a spolja je izolacija stiropor 15cm. Bez grejanja struja mi se krece oko 3.000, a sa grejanjem: Dec ukupno 600kwh/5040 din, jan 790kwh/7250 din, feb 570kwh/5380 din. Znaci, zimi u proseku ide oko 2000-4000 na grejanje, temp je negde oko 23⁰.

Svako grejanje ti susi vazduh, nista klima ne susi vise od radijatora.

Znam, radijatori su nuzno zlo, ali makar ne duvaju. Jedina prava toplota dolazi iz peci na drva, ali zelje su zelje.

A uz toplotu peći na drva dolazi i konstantna prašina od pepela, dim i čađ, te nešto češće krečenje, kao i opšta z.jebancija sa nabavkom, rezanjem i skladištenjem drva.

No ko voli...

Račun za mart 7620, ukupan

Pitanje za @Zeleni da li se grejemo da nam bude toplo ili je smisao da jurimo neki rekord da što manje platimo, a sama toplina i ugođaj su nam sporedne stvari?
Meni lično je komocija da hodam u majici kratkih rukava zimi po stanu, i tih par hiljada dinara mesečno što platim više mi ništa ne znači, jer ne moram da imam na sebi tri potkošulje, dva duksa i vuneni džemper, a u kupatilu i spavaćoj sobi iglo sa pingvinima.

Meni je racun za mart 6300dinara ukupan(oko 3000 je bez grejanja). Ako se neko pita cemu ova tema. MIslim da su ovde izneti podaci najbolji pokazatelj potrosnje energije i cene grejanja u odnosu na neke druge vidove grejanja. Svako moze ovde da pogleda nasa iskustva i racune pa eventualno da se resi i predje na sistem grejanja klimama. O ukusima ne vredi raspravljati, neko voli saunu u kuci neko hladnije, stvar navike, cirkulacije...

5325 din za 870KWh

1618256705667.png

Ne znam na koju foru potrosim skoro 82% u nizoj tarifi ....al sta je tu je

U prethodnom stanu 45m² zimi je cena struje išla do 10k i 11k, grejanje je bilo na 2 TA 3kw i 4.5kw, a van sezone oko 3k za struju, ono što je bio problem je stan u prizemlju, na ćošku, hladno sa svih strana i od dole, sada u drugom stanu (52m²) toplovod, struja 3k, grejanje 4k (od toga 2k za održavanje kalorimetra i 2k potrošnje), da napomenem rade mi 2 radijatora, klimu ne palim, treći sprat, bočna zgrada toplo sa svih strana.

Srećna Nova godina društvo!

Evo malo svežih statistika za grejanje i potrošnju od prošle godine. Potrošnja osetno veća u odnosu na 2020, manjim delom zbog povećanog komfora, tj. povećane temperature u kući gde smo polako sa 21-22 stepena podigli na 22-23. Ostalo zbog objektivnih razloga, 2021 je bila daleko hladnija od 2020 (januar, februar, novembar-decembar). Početkom novembra smo imali i neku poplavu u kući, pa smo imali kalorifer uključen nekoliko dana, zbog toga prilično velika potrošnja u novembru.
Grejne folije očekivano nisu napravile drastično povećanje (potpuno završene od decembra, one se računaju u ostalu potrošnju) iako je kao što se vidi na dnu pokriven veliki deo sprata. Decembar inače ima veliku potrošnju zbog slobodnih dana, a sad radimo od kuće, imamo goste itd. I dalje sam mišljenja da za dopunsko grejanje pojedinačnih manjih soba nema nikakve potrebe za ugradnjom klime. Klime su i dalje osnovno grejanje, folije su dodale dodatni komfor i stabilnost temperature.
1641032950424.png

1641032880651.png
1641032913596.png
1641032984322.png
1641033008138.png
1641033096288.png
1641033176764.png

Eh drugari, mene zima izadje oko 120000 dinara. Grejem se na drva i ugalj, da se grejem na struju ili pelet, to bi išlo mnogo više od 120000 dinara. Nemam mogućnost da ugradim sistem vazduh-voda sa podnim grejanjem jer je velika neto površina, potrebne su veliki izdaci da se dignu svi podovi, parketi, laminati, pločice i da se sve to ugradi, plus pumpa koja mora biti jaka jer grejem dve kuće ukupne neto površine oko 380 kvadrata sa kotlom od 50 kw. Sva sreća pa mi dobro izolovana kuća pa mi troškovi 120000 dinara.

Podno grejanje sa toplotnom pumpom je najbolje moguće ulaganje ali to je kad pravite kuću od temelja, gde ćete izlovati kuću sa graditi kuću sa ytong blokođ 37.5 i još 10 cm stiropora preko. Prozori sa trostrukom zaštitom. Podovi i plafoni izolovani, prosto da se ne dozvoli da se gubi toplotna efikasnost
.

Kad se sve to ugradi, poveže, dobićete ekstra grejanje a nećete mnogo trošiti struje.

Aliii, treba novci moji sinovci 😁

Zato ja prodajem ove dve kuće i pravim duplo manju površinu od 180 do 220 neto, sa podnim grejanjem i nekom od pumpi voda-voda, vazduh voda, ili zemlja voda.

Otom potom.

Stan 53.kv.greje se oko 40kv..druga spavaca se nekoristi i ne greje se..(vrata stakno zatvorena..Kvalitetni pvc..zgrada iz 69.bez izoacije...Prosle.god najveci racun zimi je bii 8.500..Jeftina se pratila.maksimalno. Jedn Ta od 6kw.i jedna od 3.5kw.Ove god.umesto umesto TA.od 6kw.je Gree Amber komfort..Videcemo razliku u racunu za dec.jan.febr.i mart..

Novembar oko 9000din, oko 5000 za grejanje.
Kuca 90m2, 5 klima.

Dajte i kWh, a ne samo cenu

VT 331kWh
NT 281kWh

Oko 6k dingera u totalu. Sigurno bar 4k je naša potrošnja, ostatak 3 klime. 75m²

Oktobar, grejanjne na GREE klimu, prizemna kuca oko 60m2, tugla, zidovi 45cm, plus 5cm izolacija, nova PVC stolarija. potrosnja 534 kW, jednotarifno brojilo pa je rasporedjneo 33% u nizu tarifu, racun 5480. Septembra potrosnja 430 kW.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno