Šta je novo?

Mesečni računi za struju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Срећна Нова година друштво!

У прилозима су таблице и дијаграми потрошње за прошлу годину уз осврт на цене на самом крају јер је тај део никад актуелнији.

Кратак инфо о објекту: Једна од низаних кућа у норвешком фјорду из 70-их година, значи са (испод)просечном изолацијом, уз пуно прозора, на два нивоа и неких 115-ак квадрата који се греју. Основно грејанје су две климе, уз додатак грејних фолија од прошле зиме које нису на одвојеном бројилу као климе већ се рачунају у осталу потрошњу.

1672835377263.png
1672835261718.png
1672835284457.png
1672835408763.png
1672835433732.png

Децембар је био хладнији ове године, а јануар и фебруар топлији уз сличну потрошњу и та разлика је претпостављам због фолија које су постављене у нов-дец 2021.
1672835795227.png

Као што сам написао у уводном делу мени је од потрошње која ће се у перспективи вероватно стабилизовати између 14 и 15 хиљада киловатсати овог пута много интересантнији тренд драстичног поскупљења које је осетно чак и уз оволике субвенције. За оријентацију у ЕУР поделите цене са 10. Са просека цене од неких 13 евроценти 2018 (а 2018 је била са нешто скупљом струјом у односу на претходне године) се дошло до 32 евроцента по киловатсату (без субвенција) тј. до 20 центи (са субвенцијама).
1672837039009.png

Da kod nas udari minus mesec dana, snezne padavine, radilo bi tusiranje klima samo tako. :D

BTW. kako se obracunavaju distributivni troskovi?

Обрачунска снага се рачуна сваког месеца, сат времена са највећом потрошњом у току месеца, без гледања кроз прсте (неке дистрибуције раде просек од 3 дана са овим најоптерећенијим сатима). И то за то се плаћа фиксна накнада нпр. 5-6 kW 55 Еур, 4-5 kW 47 Еур, 3-4 kW 41 Еур. Ја се некако држим испод 6 kW и кад климе раде пуном паром. Они што пуне кола морају да калкулишу додатно јер цена брзо оде до нпр. 86 Еур за 9-10 kW.
Уз то се плаћа по потрошеном киловатсату неких 4,5 евроцента.

18. новембра од 9-10 сати је била највећа потрошња у једном сату у новембру, и на основу тога су правили обрачун. Ово негативно су субвенције, струју (енергију) купујем од друге фирме.
1672846659359.png

Да напоменем само да и положај и осунчаност куће итекако утиче, дебели минуси углавном иду уз ведро време, и ту је децембар најтежи јер Сунце малтене не излази изнад брда са друге стране фјорда. Већ од средине јануара лагано се пење изнад врха, па су тако ледени дани од средине јануара, па до марта-априла са мањом потрошњом јер Сунце у току дана греје горњи спрат без потребе за додатним грејањем.

Da kod nas udari minus mesec dana, snezne padavine, radilo bi tusiranje klima samo tako. :D
Kлиме раде без проблема, него никако да се решим леда на паркингу и око куће, стегнуло само тако...

Poslednja izmena:
Kuća 55 kvadrata ,dve klime 12 -ce,novembar vt- 446 kw nt-145 kw,na vrejanje 250 kw grejanje,decembar vt-611 nt-268 600 kw grejanje.

Meni stan 60 kvadrata, dve TA peći 6KW u novembru 690 KW, sva zajedno. Inače, kada nemam grejanja ne izlazim iz zelene tarife. Jako topao novembar i nikada se manje nismo grejali.

struja.png

Dal su vam stigli racuni za struju ili gledate na netu, meni jos ne pokazuje za decembar racun, inace klima je prema uticnici potrosila 137kwh za decembar videcemo koliko ce racun biti.

Uzmeš sam stanje, uporediš sa stanjem sa poslednjeg računa, ubaciš u EPS kalkulator i dobiješ cifru. Kalkulator ti ne računa popust od 5% ako si redovan platiša, niti sada ovaj popust ako potrošiš manje nego prošle godine u istom mesecu.

Kad da stignu, meni danas tek ocitali stanje.
Bice ovaj racun malo "tezi" nego obicno, mada nije ni bila neka potreba za jacim grejanjem pa ce to da pomogne.

Zimi racun na svaka dva meseca obracun: oko 500e. Drzava pomaze sa 200e, Irska.

Racun za novembar oko 3600 din, BIH RS....grijanje sa 2 klime, kuvanje prilicno i bojleri...spasava nas jeftina nocna tarifa od 10-06 ;as, kao i cijeli vikend

Dal su vam stigli racuni za struju ili gledate na netu, meni jos ne pokazuje za decembar racun, inace klima je prema uticnici potrosila 137kwh za decembar videcemo koliko ce racun biti.
Kod mene 31.12. ocitao i ja odmah uzeo stanje i izracunao na EPS kalkulator.
Racun na email i sajt EPS-a stize 9-10-tog u mesecu.

07.12.2022-05.01.2023 grejanje 316kw ili ugrubo oko 3300 RSD. Ukupni racun za struju 5900 RSD.
--
Daikin Altherma 3 8kW, 80m2, 24C (06-23h) 22C (23-06h)

odlicno si prosao, za 80 kvadrata ako si bas grijao to je smijesna cifra

7700din račun za decembar. Jednotarifno brojilo. 362kw zelena i 310kw plava zona.
Od toga je, po meraču, 153kw otišlo na grejanje (LMCA 12).

Nisu dobre cene za kilovat i rts taksa tj. na računu su više

Sad pogledao racun za struju. Ukupno 6100rsd, po smart uticnici klima je potrosila 140kwh za decembar plus imam jos jednu on/off klimu u spavacoj koja je radila najmanje 3h-4h u toku noci, zadovoljan potrosnjom.

Koju smart utičnicu koristiš.

neko je spavao na casu, koja je fora sa smart uticnicama ?? sta sve radi...? hvala

Za smart utičnice drugih proizvođača su prijavljivali da utičnice daju pogrešne podatke o dnevnoj,nedeljnoj i ukupnoj potrošnji.Ako ta utičnica daje tačne podatke onda je odlična.Zato me interesovalo o kojoj smart utičnici se radi.

Iskreno nemam pojima da li daje pogresne podatke ili ne, znam samo da je bilo toplo u dnevnoj sobi ceo decembar a racun za struju za ceo mesec prihvatljiv.

Meni sada potrosnja manja od prošlog meseca sada 463kW 5635 din, prošlog meseca 20kW manje a račun bio 4700. Opet mi brojilo brojilo nižu tarifu 6kW. Jednotarifno je brojilo, izgleda da je vreme da se zove EPS i prijavi kvar.

Račun mi je 7100 dinara za 928 KW, od toga 276 u višoj, a 652 u nižoj tarifi. Dobacio sam do plave zone. Pošto svakog meseca u godini plaćam po 5000 dinara za struju, uklapam se još uvek. Sa decembarskih 5000 sam u pretplati skoro 9000 dinara. Za 2022 godinu sam ukupno platio struju (u ovo je uračunato i grejanje) 54.000 dinara za utrošenih 6900 KW. 460 evrića za celu godinu struje i grejanja mi je ok. Od toga je od otprilike na struju otišlo malo manje od 40.000 dinara a na grejanje 14.000. Ovo se odnosi na period januar-decembar 2022.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno