Šta je novo?

Mesečni računi za struju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Oswajac kada ti izbace brojilo na banderi tamo ti montiraju novi strujomer u koji je i ugradjen uklopni sat, kada ćeš tad imati nižu tarifu piše na displeju.
@CountMike takva grejna tela su gutači struje al kod tebe baš, nemaš tu drugog rešenja ili da predješ na klime mada i tu se ja nisam baš ogrejao ili da uvedeš etažno grejanje, a vrlo bitna je i izolacija za grejanje.

Jedna soba je odlično izolirana ali mojia i nije baš, to ću da sredim na proleće. Prošla godina me je baš upropastila sa zdravljem pa misam stigao da to uradim, Nesrećne okolnosti u januaru pa mi nešto nije ni bilo da mislim i pazim na struju. Ima i peći u sobama ali su tu samo za nedaj bože sa par metara drva.
Ono što me naj više nervira je što se hvale sa naj jeftinijom strujom i malom poskupljenju a onda udare namete trećine od računa. Od kako su počeli da izdaju upoređenje sa potrošnjom od prošle godine samo u janauru nisam imao manju od prošle a računi za trećinu viši iako sam dobijao i bonuse za to. Prevara na naj višem nivou.

Za dve sobe od 18 kvadrata i tolika potrosnja da bude je prosto neverovatno, ja sa tim novcem kucu od 80 kvadrata grejem pola zime a nisam bas nesto idealno izolovan... Ti staromodni kaloliferi , kvarcne grejalice , uljani radijatori i slicna grejna tela su smrt za racune.. Totalno neisplativo grejanje. Racun za struju i cenu struje da nesto detaljno racunas i nema bas nekog smisla.. Dzaba sto se ove nase glavonje politicari hvale kao najeftinija struja 4-5 din/kwh kad ti na sve to nakarikaju jos PDV ,gomilu taksi i kojecega pa na kraju struja izadje duplo vise .. Uzmi lepo ukupnu cenu racuna za struju i podeli sa potrosenim kilowatima i dobices neku okvirnu cifru od 12 din za jedan kwh el. energije.
Ako gledamo strikno cenu kako se najjeftinije ogrejati moje neko misljenje je da jedino gas , klime - toplotne pumpe i TA pec (ako akumulira u jeftinoj tarifi) jedino imaju nekog finansijskog smisla.. Sve ostalo je ubistvo za novcanik.

TA peći imam u obe sobe 3KV i palim ih samo od ponoći do 8h što je ovde jeftina tarifa, Kaloriferi obično rade na 1000 iili još češće na 500w kada samo dogrevaju. Oni su mi omiljeni jer brzo zagreju i nemoraju da rade svo vreme, namešten sobni termostat na 22c. Moraću da stavim tajmere na TA peći jer ponekad zaboravin da ugasim baš u 8h. Problem je što su trofazni i ti tajmeri koštaju puno više.

Zao mi je sto cujem da ti je umro brat Mike, saucesce...
Sto se tice teme, evo moj slucaj sad, na sajtu EPS-a mi stigao racun od 467 dinara. Dakle nije ocitano a ja sam licno video i pricao sa covekom koji ocitava, bio 31.01. oko 11h, i ja zapisao stanje kad i on i dobro da jesam jer bi mi sad napravili haos sa racunom. A najsmesnije je koliko su oni smotani tamo da fiksni deo bez potrosnje ne moze nikako da bude ispod 800 dinara, nisam u pretplati sigurno.
Tako da, papir ili telefon u ruke i od prvog do petog zapisite vase stanje, slikajte kao dokaz i mirni ste. Supruga bila jutros i posle ponedeljka da se ode po ispravljeni racun i da se plati.
Zato sto tamo neko ne radi svoj posao a prima platu mi sad moramo da trosimo nase slobodno vreme i da resavamo njegove brljotine. Ali kada bi ga rebnuli sad 20% od plate ne bi mu palo vise na pamet ali od toga ovde nema nista.

Da li kod tebe slikaju ili zapisuju stanje.Kod mene već nekoliko godina slikaju brojače na strujomeru.

Zao mi je sto cujem da ti je umro brat Mike, saucesce...
Sto se tice teme, evo moj slucaj sad, na sajtu EPS-a mi stigao racun od 467 dinara. Dakle nije ocitano a ja sam licno video i pricao sa covekom koji ocitava, bio 31.01. oko 11h, i ja zapisao stanje kad i on i dobro da jesam jer bi mi sad napravili haos sa racunom. A najsmesnije je koliko su oni smotani tamo da fiksni deo bez potrosnje ne moze nikako da bude ispod 800 dinara, nisam u pretplati sigurno.
Tako da, papir ili telefon u ruke i od prvog do petog zapisite vase stanje, slikajte kao dokaz i mirni ste. Supruga bila jutros i posle ponedeljka da se ode po ispravljeni racun i da se plati.
Zato sto tamo neko ne radi svoj posao a prima platu mi sad moramo da trosimo nase slobodno vreme i da resavamo njegove brljotine. Ali kada bi ga rebnuli sad 20% od plate ne bi mu palo vise na pamet ali od toga ovde nema nista.
To se dešava ako su naišli na neku nelogičnost. Tipa negativna potrošnja, ili ogromna potrošnja, znači greška u očitavanju. Onda se izdaje takav račun, a možeš da očekuješ da ti stigne korekcija nakon što ponovo očitaju brojilo. Možeš i da pošalješ reklamaciju, verovatno će ti isto reći. Ako ti nije teško, uporedi stanje na računu sa prethodnim stanjem (ako novog stanja uopšte ima), kao i sa onim što si ti očitao.

Potrosnja je u skladu sa visegodisnjim prosekom, prosle godine bilo 1500kW a sada 1100kW, dakle nema nikakvih nelogicnosti, grejem sa 5 klima i potrosnja je godinama ovakva za januar.
Svaki mesec vodim svoju evidenciju u grejnoj sezoni i imam racune u pdfu za zadnjih dve tri godine.
Nikako ne moze da stoji 467 dinara, veze sa mozgom nema.
Inace je strujomer nov zamenjen avgusta 2022.
@proleter
Zapisuju, nemaju ovde aplikaciju, srednji vek.

Ali koja potrošnja piše na tom računu od 467din?

Kako 467 kad sa svim dazbinama i nametima racun je oko 800 dinara sa 0kW?
Inace, jos uvek nema racuna na sajtu Jugoistoka, imam tri brojila tri razlicita dela grada i nema racuna.
Danas mi drug kaze u njegovom i u jos 2 sela batalili da citaju, zatvarace saltere i da ljudi donose stanje i ubace u sanduce ili salju mail

Kad nema poslednjeg računa na sajtu onda otvori zadnji račun koji imaš i u pretraživaču gore promeni datum kada obično očitavaju kod mene je to trećeg u mesecu i onda enter.Ja tako vidim račun 6-7 dana pre nego što ga zvanično postave.

Ne menjati datum "treci u mesecu" nego promeni mesec i godinu. Otvori racun za decembar i promeni mesec 12 u 01 i godinu u 23, izlazi racun za januar.

Kako 467 kad sa svim dazbinama i nametima racun je oko 800 dinara sa 0kW?
Inace, jos uvek nema racuna na sajtu Jugoistoka, imam tri brojila tri razlicita dela grada i nema racuna.
Danas mi drug kaze u njegovom i u jos 2 sela batalili da citaju, zatvarace saltere i da ljudi donose stanje i ubace u sanduce ili salju mail
otvori racun za januar 2022 recimo i onda u address bar-u izmeni da izgleda ovako .....&period=2023-01-31.... i dobices racun

Račun je tu samo ga nema u redosledu po mesecima.

To se dešava ako su naišli na neku nelogičnost. Tipa negativna potrošnja, ili ogromna potrošnja, znači greška u očitavanju. Onda se izdaje takav račun, a možeš da očekuješ da ti stigne korekcija nakon što ponovo očitaju brojilo. Možeš i da pošalješ reklamaciju, verovatno će ti isto reći. Ako ti nije teško, uporedi stanje na računu sa prethodnim stanjem (ako novog stanja uopšte ima), kao i sa onim što si ti očitao.
Slično mi se dogodilo pra 3 godine. nisu očitavali za januar i februar, udarili neke cifretine ofrlje pa raćun za mart u minusu. toliko su preterali.

Potrosnja:
decembar - 594kwh - 6300rsd
januaru - 553kwh - 7400rsd
Vidi se poskupljenje od januara, inace zadovoljan potrosnjom.

decembar 463 kWh 5640 , 6kWh jeftine mi napravilo veci racun
januar 434 kWh 4500

u odnosu na proslu godinu malo je veca potrosnja za dec i januar posto se tada nismo grejali na klimu i nismo imali masinu za susenjne vesa. Bojler januara i decembra nije ukljucivan.

Ali imaš popust za redovno izmirenje obaveza;)

Pa to je to, verovatno su bili, očitali, i kada su uneli i bazu videli da je neka sumanuta cifra jer su pogrešno očitali. U međuvremenu će neko doći da ponovo očita stanje, pa ti proceni da li ti se isplati da im daš to stanje koje si ti očitao ako ti je već potrošnja značajno manja nego prošle godine, ili da oni očitaju recimo 10-15. Februara (moguće je da je već bio neko), pa ćeš onda svakako dobiti novi račun. Mislim da je ovo svakako bolja solucija nego da si dobio račun da si potrošio 5100kWh nego 1100kWh. U svakom slučaju ćeš platiti samo ono što si potrošio.

Meni su u više navrata slali račune sa više hiljada obračunatih kWh. Problem rešim tako što im na mejl pošaljem prigovor i stanje na satu na dan očitavanja. Kako nikada ne znam realno koliko je to stanje bilo na dan čitanja, prilikom slanja mejla proporcionalno umanjim stanje koji sam na dan slanja mejla očitao. Uvek strorniraju račun i pošalju novi.

E vidis moj badza kada mu doso racunjednom za potrosnju 3000 kWh u sred leta pre desetak godina, on po obicaju ma ko ga ****, otiso pozalio se i mislio to je to.
To se tako vuklo godinama, on po obicaju necu platim kada nisam potrosio to vasa greska i pre dve godine doslo na naplatu, izvrsitelj, ni na tu odluku se nisu zalili i na krau morali da plate.
Znaci svaka nepravilnost odmah mail, da se ima pisani trag.

@daxyco
Odneo u distribuciju, rekose u ponedeljak da se ode po ispravljen racun. Kao sto sam napisao, ima punu kutiju ispravke, izgleda da to kod njih normalno.
Ne moze pogresno da se ocita jer je strujomer nov, digitalni, jedino da je corav ovaj sto uzima stanje.

Da li je poskupljenje od januara stvarno koliko su rekli ili, cini mi se da i tu muljaju.

Same struje jeste ali i nameti su porasli pa je bar duplo viši porast. Znači država zaradi isto što i proizvođać.

Ne koristim klime, imam jednotarifno brojilo itd...

Prosecno trosimo oko 650kw mesecno i do ovih poskupljenja placali oko 7k sada ja sve lepo skocilo i porezi i ostale *******cije nevezane za potrosnju 😒

Trosimo ko da se grejemo na klimu 😄

Photo-0006.jpg

Pa jedino da se žali na očitavanje ako može da se dokaže. ostalo ide automatski kompjuterom po nekoj formuli ili algoritmu tako da bi svima bila ista greška.

Za Djalfa a i sve ostale, registrujte se na ovom sajtu https://www.eps.rs/lat/snabdevanje/Stranice/uviduracun_domacinstva.aspx , registracija je vrlo prosta i nece vise moci nikada da dodje do greske prilikom ispostavljanja racuna.Uslikate prvog u mesecu stanje vaseg brojila, za internu evidenciju, posaljete stanje oba brojila a potom i sliku ako zelite pa neka oni posle tamo rade sta god hoce.
Djalfe, tvoja distribucija pripada podrucju Kraljeva i mislim da ti je ovo najbolji sistem za kontrolu.Ti si vrlo pismen decko u svakom pogledu pa ti to nije neki problem.Do desetog u mesecu obracunaju potrosnju za prethodni mesec, izbace odmah sve na tvoj nalog i miran si a mozes i da odmah platis struju pre nego sto postom dobijes racun.Ja sliku uz stanje vise ne saljem jer sam , probao jedan mesec ali oni svakako sacekaju izvestaj onog koji cita brojila, a obzirom da i njemu posaljem SMS sa stanjem brojila svakog prvog u mesecu da ne bi tabanao,, onda vise nikako ne moze doci do greske pa samo sacekam obracun sa racunom na mom nalogu.
Ranije su stalno nesto brljali iako ja vrlo uredno vodim tu evidenciju i kada su pre dve godine proverili podatke i videli da imam registrovan nalog, sami su ispravili gresku, izvinili se i vise nikada problem.

Znam, tu sam registrovan odavno. Dzabe se salje stanje bar za Kraljevo jer im taj servis ne radi. Odatle sam i skinuo racun 10-tog, meni papirni ne stigne pre 20-tog.
Ovo je neka interna greska jer covek koji ocitava stanje je vec dugo ovde mada nemam njegov broj. Nije bilo problema do sad.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno