Šta je novo?

Mesečne pretplate?

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,

da li ste možda računali koliko bi Vam mesečno trebalo novaca za iznajmljivanje... software-a?

Dakle da li ste ikada napravili spisak software-a koji bi želeli da koristite i popisali mesečne pretplate i, na kraju, koliko bi to izašlo novaca mesečno?

cu

yt premium(180din), netflix (650din), onlyfans (70e), hbo (600din), šalim se za onlyfans= 1430din
Ostalo što koristim je free to use, doduše na nelegalnom windowsu

A grejanje u kolima?

BMW is offering heated seats on a monthly subscription

Ovo se perfektno uklapa u:

You will own nothing and be happy.

…Kao Microsoft sa Windowsom XP home i ostalim osakacenim verzijama: napravi se kompletan Windows pa se onda potrosi dodatno vreme i napori da se onemoguce neke stvari i napravi “jeftiniji” Windows.

Hi,

da li ste možda računali koliko bi Vam mesečno trebalo novaca za iznajmljivanje... software-a?

Dakle da li ste ikada napravili spisak software-a koji bi želeli da koristite i popisali mesečne pretplate i, na kraju, koliko bi to izašlo novaca mesečno?

cu

Instaliras linux, za vecinu namena postoje win/macOs ekvivalentni free programi, za specijalne namene ako ti donosi profit platis win/mac softver. Generalno, linux mkze da se koristi za vecinu stvari u dnevnom radu.

0 dinara i ostaće tako dok god mi ima smisla. Jer što se njih tiče ni sopstveno kuvalo za kafu nećemo moći da koristimo osim ako ne platimo pretplatu.

Instaliras linux, za vecinu namena postoje win/macOs ekvivalentni free programi, za specijalne namene ako ti donosi profit platis win/mac softver. Generalno, linux mkze da se koristi za vecinu stvari u dnevnom radu.
Osim cene OS-a, može i Windows da se koristi samo sa besplatnim programima, nema to veze sa operativnim sistemom. Zapravo veći izbor postoji za Windows, nego linux. Isto i za Mac, tu je i OS besplatan.

Napravio sam spisak/bazu programa koje koristim, i servisa koje plaćam. Oko 20€ mesečno (VPN, cloud, mail, wallabag, usenet...). Plus desetak za donacije za FOSS projekte. Komercijalne programe retko koristim, mada imam par kupljenih (CrossOver, FlexiPDF, Softmaker Office...), ukupno plaćenih manje od 100€

Najviše što sam trošio:

ChatGPT 20€,
Claude Max 100€,
Jetbrains tools pack 37€,
YouTube premium 7€

HBO Max mi je “besplatan” uz SBB, ali kontam da deo pretplate zapravo ide na njega iako ne koristim, tako da možda 5€ od SBB ide za isti iako mi ne treba.

Sada sam se sveo na samo ChatGPT i SBB / HBO globu - ostalo od alata plaća firma, a YT premium neće više da mi prihvati visa prepaid karticu kao pre, ja neću da im dam onu koja nije prepaid i onda isti više ni ne gledam

macOS operativni - njega sam dobio uz mac mini
Sav softver koji imam je kupljen (one time buy) ili je free, osim Parallels-a.
Jedine dve pretplate koje plaćam su iCloud 2TB 9,99$ mesečno i Office 365 oko 20 EUR godišnje (OneDrive 1TB, 5 uređaja).

Koincidentalno - ChatGPT je počeo kod mene kao coding alat, a sada bukvalno ponajmanje služi za to.

Većina namene i upotrebe sada mu dolazi od moje žene koja se konsultuje za milion okolokućnih i pokućnih stvari - ishrana, recepti, domaćinstvo, održavanje cveća / biljaka i slični zadaci generalne namene.

Zašto plaćeni ChatGPT pitate se za to?

Zato što nema, tj. mnogo je veći limit na količinu slika koju možeš da pošalješ - a pola stvari je postalo uslikaj i deder reši pomozi oko ovog…

Od eliminacije biljne vaši na cveću do popravke (ne)uspelog fila za tortu.

U inicijalnom postu je pisalo iznajmljivanje softvera a ne placanje servisa tipa Netflix, chatGPT, one drive i slicno.

SaaS = Software as a Service

Znam sta je SaaS, one drive i moze da se podvede po SaaS, ali striming servisi ne mogu nikako, oni su subscription based content servisi i spadaju u XaaS.

a YT premium neće više da mi prihvati visa prepaid karticu kao pre, ja neću da im dam onu koja nije prepaid i onda isti više ni ne gledam
Ја плаћам Tidal family 8e месечно, и од прошлог месеца није хтела да ми прође уплата са припејд интернет картице. Звао банку (Интеза), рекоше ми да су одскора имплементирали сигурне трансакције, а пошто их Tidal не подржава, не пролази уплата. И сада, сваког месеца, у време када очекујем исплату, морам да зовем банку, да ми омогуће несигурно плаћање на неколико дана, док се не изврши трансакција. Смејурија.

Nazad
Vrh Dno