Šta je novo?

memorijske kartice

mtomas

Cenjen
Učlanjen(a)
09.12.2011
Poena
170
Kupih danas nikon d3200,dosao je bez kartice.
Dobro bih mi dosla pomoc oko izbora,da li uzeti SD ili microSD?
Moze neka preporuka ali za proverene kartice sa dokazanom brzinom pisanja/citanja? Gde kupiti?

microSD ne uzimaj jer su mnogo spore u pisanju sto ti jedino i treba, iako to nije shampion brzine videce se razlika u nekoj brzoj SDXC kartici, gledaj da pisanje bude brze od 20MB/s i to ti je dovoljno.

Ako se dobro secam ja sam moju Samsung 16GB EVO SDHC UHS-I platio max 1000 dinara, ali mislim da je bila na akciji i ispod 1000, mozda cak 800. Brzine koje postize su 20MB/s upis, 40MB/s citanje. To ti je neko budzet resenje. Ako hoces nesto malo bolje - Marti ti je naveo listu sjajnih kartica i neces zazaliti koju god uzeo od navedenih :)

Samsun Pro serija koristi MLC memorijske cipove i samim time postize sjajne brzine.
Samsung Evo koristi TLC i to je nesto sporija, ali dovoljno dobra i pouzdana varijanta.

Ono na šta treba obratiti pažnju, a što se češće (obično) viđa kod aparata koji koriste SD kartice, jeste to što je sam SD slot ograničen na neku brzinu. Tako je na primer SD slot u 5D3 ograničen na 20ak MB/s, ma koju karticu stavio. D750 takođe ne iskorišćava maksimalno super brze SD kartice, jer je i on očigledno ograničen (naravno brži je od spomenutog primera SD slota trojke). Ovo što pričam ne odnosi se mnogo na D3200 i u slučaju njega ne treba uzredi osrednje skupe/brze kartice, već generalno da se ne treba zaletati, jer su se od pojave pojedinih 4k/raw/proress kamerica pojavile izuzetno brze SD kartice, koje u pojedinim aparatima ne mogu da rade ni sa desetim delom svoje brzine.

Za nešto naprednije aparate, ovde ima korisnih podataka:

http://www.robgalbraith.com/multi_pagee519.html?cid=6007

Hvala na odgovorima. Meni je ustvari najbitnije da ne kupim neku fals karticu,necu se zaletati,za sad sam stavio microSD memostar 32gb UHC class 10. Mada mi to nije trajno resenje,ona mi je iz telefona.
A sto se tice samom koriscenja aparata,namenjen je za amatersku upotrebu,porodicna varijanta ali sa zeljom da se ipak i nauci dosta toga oko fotografisanja da bi se ipak koliko-toliko iskoristio uredjaj ove vrste.
Brzina ove kartice testirana u telefonu je R56-W12.

Poslednja izmena:
Poenta je da imas pouzdanu karticu, manje bitan ja kapacitet. Bolje dve od 8/16gb vrhunskog kvaliteta nego jedna jeftina od 32gb. Jasno ti je zasto.

Poenta je da imas pouzdanu karticu, manje bitan ja kapacitet.
+1
Vise puta sam imao slucaj kod microSD da podaci budu corrupted, cak i kod nekih "poznatih" proizvodjaca.
Takodje ti predlazem da kupis u radnji nekoj poznatijoj, a ne preko kupujem prodajem jer ima kopija kartica koje su kupljene preko neta, tako da mozes dobiti neki ocajan kvalitet.

Kao sto sam negde napisao imas toliko kopija na ebay i aliexpress da ces gotovo sigurno dobiti fake karticu. Recimo ja sam video 128 GB Samsung-ove PRO SD po $9 sto je nemoguce, a seller ima rating od 99.8%. Onda sam pogledao pakovanje i karticu i video da ima razlike u odnosu na original... :)

Pa očigledno je nekako, pogotovo ona cena. Gledam ovu cenu za 32GB Pro, 43e u Gigatronu, toliko je i da se poruči od ovih "proverenih" prodavaca.

edit:

http://www.benchmark.rs/sdhc_pro_32gb_class_10_-_mb-sgbgb-6969 80/40 za 3800 vs ova pro 90/50 za 5290, ima li smisla dodati 1500rsd za ovu razliku u brzini, ili je ova druga skuplja pro i pouzdanija?

Poslednja izmena:
Samsung sdxc u1 pro itekako vredi jer je MLC memorija unutra za razliku od drugih da TLC memorijom i generalno je na netu ocenjena kao best bang for buck!

Gizmo, kontroler na 6D ti je ogranicen na 45mbps da znas samo :) Ja sam uzeo dve ove i kul rade...

I cestitam kupovinu aparata! :)

Poslednja izmena:
Znam micko :) Vise sam mislio pri prebacivanju na hard, imam usb 3.0 citac. Deluju super i te Sandisk, videcu jos. Hvala na cestitki :)

Na amazonu je najbolje oko praznika, uvek ima dzabe kartica, ja uzeo najbrzi Samsung 64gb microSD za 15$ i radi kako treba, mada se provaljuje po pakovanju odmah da je original.

Kad ste vec kod kartica. Da li neko zna da li je brzi upis na SD kartice ili na CF? Postoji li tu neki delay prilikom upisa?

Zar je toliko tesko naci i uporediti brzine upisa na kartice ili jednostavno upotrebiti google za to?
Kako mislis delay prilikom upisa?

Kad ste vec kod kartica. Da li neko zna da li je brzi upis na SD kartice ili na CF? Postoji li tu neki delay prilikom upisa?

To zavisi od kartice, jer puno njih laze za specifikacije. Oni koji ne lazu, brzine su iste, razlika je samo u tome sto su CF kartice generalno brze, odnosno nemas vise da kupis tako sporu CF karticu kakvih je SD na kilo svuda, a takodje i ne postoji SD kartica koja je brza kao najbrza CF, valjda si me razumeo :d

U principu, CF kartice su za jaca tela i podrazumeva se da ce se koristiti u pro svrhe i zato su i brze i robusnije, ali i skuplje. SD se koriste u milion konzumer uredjaja, van aparata i zato je tesko naci dobru i brzu. Na sve to je problem fejkova koji nije lako resiti, osim da usetas kod generalnog distributera.

Ja nikad nisam nasao nesto sa amazon da salju u Srbiju.

Uh. Pa to onda mora na veliko da se isplati, pa onda kad roknu carinu i PDV...

Nije shipping sa Amazona skup nego jednostavno vecinu stvari ne shalju. Ranije nisu slali nista osim knjiga i DVDova, sada se moze naci, ali je smor sto moras da prodjes kroz checkout da bi saznao da li shalju ili ne.

Nazad
Vrh Dno