Šta je novo?

Memorija kartice + memorija ploce

neca

Čuven
Učlanjen(a)
31.07.2002
Poena
619
Kupio bih graficku od 512MB/128bit DDR2 (npr. MSI nVidia N9500GT) ali mi je prodavac preporucio kupovinu kartice sa 256MB/256bit DDR3 (MSI ATI RX3850). Na opasku da nema dovoljno memorije, dobio sam odgovor da ce kartica sama da uzme od rama ploce ono sto joj "nedostaje". Drzi li to vodu?

koliko ja znam ne moze da uzme memoriju sa ploce, posto nema shared memory ali ce svakako ta 3850 da obrise patos sa 9500GT. ako hoces pogledaj i ati4670 isto odlicna kartica za male pare, moze se naci za 6000din a malo trosi. Mada kad vidis da recimo MSI 3850 256 oc kosta oko 5000, a model sa 512Mb rama oko 5600 vise nista drugo nema smisla. e sad ako imas neko kinez napajanje bolje da kupis ATI4670.

Danas memorija na kartici neznaci skoro nista.

Kada biras izmedju dve kartice, biraj onu sa manje memorije ;) .

Konstatacija da ce 3850 da prasi 9500GT je tacna. Kao sto moj 3870 iako ima 512MB je za nijansu bolji od 9600GT sa 1GB koju imam moj drugar.

Kupio bih graficku od 512MB/128bit DDR2 (npr. MSI nVidia N9500GT) ali mi je prodavac preporucio kupovinu kartice sa 256MB/256bit DDR3 (MSI ATI RX3850). Na opasku da nema dovoljno memorije, dobio sam odgovor da ce kartica sama da uzme od rama ploce ono sto joj "nedostaje". Drzi li to vodu?

Zavisi koliko para zelis da das. Ali u principu uvek je bolje uzeti brzu kartu (256bita naspram 128) nego neku sa mnogo rama. Ram ce ti trebati za igre koje drze veliku kolicinu tekstura u kesu, poput gotik3 ili GTA4, ali takve igre su obicno zahtevnije i sto se brzine tice, tako da veca kolicina rama nije prednost.

I nece ti graficka koristiti sistemski ram, nego OS.

moja preporuka - 4770, 4850 ili 4830. a moze i 4670 ako se neces igrati na 22ojci ili nekom vecem monitoru.

Nikako 9500GT 512/128bit, bolje se ubija!:d Znaci obavezno MSI HD3850 ili HD4670, ne gledaj memoriju, vec ove nase postove!:p

Ma citam ja ove postove, ali mnogo ih je. Ali sva sreca da postoje osobe koje zele i mogu da pomognu. Predpostavljam da razume da je veoma tesko kupiti nesto za zahtevnu osobu (sin) a da o tome nemate dovoljno znanja. U principu ja sam hteo da kupim neku atijevu karticu npr. 4650. Ali mi je prodavac preporucio jos nesto i eto problema. U princiu sam shvatio, ali jos jednom ako moze jasnije: da li uopste postoje kartice koje pored sopstvene memorije koriste i memoriju sa ploce i kako se ove zovu. I ima li veze ako su jedne ddr2 a druge ddr3?

Ma citam ja ove postove, ali mnogo ih je. Ali sva sreca da postoje osobe koje zele i mogu da pomognu. Predpostavljam da razume da je veoma tesko kupiti nesto za zahtevnu osobu (sin) a da o tome nemate dovoljno znanja. U principu ja sam hteo da kupim neku atijevu karticu npr. 4650. Ali mi je prodavac preporucio jos nesto i eto problema. U princiu sam shvatio, ali jos jednom ako moze jasnije: da li uopste postoje kartice koje pored sopstvene memorije koriste i memoriju sa ploce i kako se ove zovu. I ima li veze ako su jedne ddr2 a druge ddr3?

Da, postoje i diskretne (iliti neitnegrisane ;)) kartice koje sem sopstvene memorije mogu uzeti i deo sistemske. Kod ATI-ja se ta tehnologija zove Hypermemory, kod NVidie Turbocache.

Ovo je vecinom rezervisano za proizvode najnize klase (obicno 64-bita i slicno). Ipak, poslusaj prodavca, izgleda da je jedan od retkih koji ista znaju o robi koju prodaju... da li ce ta 3850 da uzme memoriju "koja joj treba" ne znam (da ne trazim sada da li ima podrsku za HM), ali je i bez toga svakako dosta brza od 9500GT.

Alternativa (mozda i bolja) je 4670 sa 512MB memorije, koja je tu negde do performansama sa 3850, ali manje trosi.

Ja da dodam,nikako ne uzimaj karticu sa ddr2 memorijom,to je sporo do bola...
Znaci samo ddr3,256bit,a kartica koja ispunjava te uslove je ati 3850 pa ti biraj da li ces sa 256 ili 512mb,nije neka razlika u ceni...
Napravices veliku gresku ako uzmes tu 9500GT...

Poslednja izmena:
Ta MSI 3850 je u maloprodaji ~50e sto je vise nego dobra cena za tu karticu. Bolja je i od 9500gt i od 4650 bez obzira sto ima manje memorije od njih. 4670 je nesto brza ali i nesto skuplja. Potrosnja 3850 nije nesto preterano velika bez obzira sto ima dodatni konektor, recimo, na kinezu od 450W radi posao. A mogu da pohvalim i hladjenje koje odlicno radi posao na MSI 3850.

U principu, kartice od 128 bit su prošlost, tako da uzmi neku sa 256 bit (moze i vise, samo su dosta skuplje). DDR2 je takođe prošlost, jer je dosta sporija. Šerovanje memorije je moguće.

I svakako ne ova 9500GT, 3850 je makar za klasu bolje a u istom su cenovnom rangu.

U principu, kartice od 128 bit su prošlost, tako da uzmi neku sa 256 bit...

Ovo ipak nije tacno, ni sada, a verujem ni za buducnost. 4670 i 4770 su, i pored 128-bitne magistrale, u svojim cenovnim kategorijama vrlo konkurentni proizvodi.

Mislim i da cemo najmanje u jos jednoj generaciji vidjati ovakve kartice u srednjoj klasi, jer su daleko jeftinije u proizvodnji, pa je na njima veca zarada (jednostavniji PCB, manje memorijskih cipova i slicno).

Nazad
Vrh Dno