Šta je novo?

Memorija DDR550 ili nesto jace

vezmar

Slavan
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
319
Ovako drugari potrebna mi je memorija( dva komada) koja ce da sljaka na 290-300,sa 1T parametrom u cenovnom rangu do 200 evrica.Za masinu u potpisu.Vase preporuke

Ako nemas mogucnost da doteras nesto iz inostranstva, "osudjen" si na Corsair XMS 4400C25 Twinx (Samsung TCCD). Jedini problem je sto po iskustvima ljudi sa foruma, zna da se ponasa cudljivo sa tvojom plocom, tako da ces verovatno morati i da se pozabavis sa trazenjem adekvatnog BIOS-a. Neko ce ti vec ovde ili na PM preporuciti BIOS i gde da potrazis Corse, a ni search nije na odmet.

vezmar imas kod CYK-a Corsair XMS module i on ih prodaje,obrati se njemu ;)
POz...

meni je ova Corsair mem odlicna
radi na 300MHz stabilno na 2.7
a najvise sam je potjereao na 325Mhz ali samo za slikanje

Da Miki slazem se....
Samo drugar smanji font za ovaj potpis ;)
Poz...

mali problemi
sad ce biti rijeseno

Asta kazete o onim memorijama o kojima je peicao monti sto rade na malim latencama zar nisu bolje po performansama od corsaira ,a opet jeftinije ?

Paaaaa, jesu.
Ja da sam na tvom mestu, uvezao bih iz inostranstva OCZ Gold 3200VX ili nasao ovde ako neko prodaje TwinMOS SpeedPremium sa UTT BH-5 cipovima. Oba modela bi trebala da rade na preko 250Mhz 2-2-2-5 ali tak na preko 3,3V.

Presao sam sa istom plocom put koji ti ne savetujem.Znaci imao sam Corsair XMS 4400C25 Twinx (Samsung TCCD) koji je pravio probleme zbog biosa (SADA IMA ODGOVARAJUCI BIOS). Dalje sam imao KINGMAX HARDCORE,pa sam zavrsio sa G.SKILL 4400 LE.Posto volim da se igram ,merkam G.SKILL F1-4000USU2-2GB
(3-4-4-8) 2x1GB.

Nasao sam OCZ EL DDR PC-3500 Gold GX (BH-5) i sad me intersuje da li je sto se tice performansi isplativije uzeti ovu memoriju ili Corsair XMS 4400C25 Twinx koje su po ceni tu negde

Ok je i taj OCZ, sa voltazama od preko 3,3V (Ah, DFI :)), bi trebalo 99% da radi na 2-2-2-5 preko 250Mhz. Jel si ih kod nas nasao?

topuz je napisao(la):
Paaaaa, jesu.
Ja da sam na tvom mestu, uvezao bih iz inostranstva OCZ Gold 3200VX...
To ili Mushkin Redline XP4000.

Poslednja izmena:
vezmar je napisao(la):
Nasao sam OCZ EL DDR PC-3500 Gold GX (BH-5) i sad me intersuje da li je sto se tice performansi isplativije uzeti ovu memoriju ili Corsair XMS 4400C25 Twinx koje su po ceni tu negde

ja imam i OCZ Gold 3200 BH5 i G.Skill 4400le, nisam nesto bencovao 3dmark i igrice posto nemam neku graficku trenutno ali u Super PI otprilike je isti rezultat sa
cpu 2700 9x300 tccd 1:1 2.5-4-3-6 i cpu 2700 9x300 /166 BH5 na 245mhz 2-2-2-5

u principu ako ti nije problem da dajes memoriji voltazu mozda je bolji izbor BH5 / UTT memorija jer je u principu nahranis voltazom i teras a TCCD ume da bude nenormalna moji primerci stabilno rade samo na 305-310 mhz jednostavno nemoze da se koristi izmedju 250 i 305 a znam za jos par ljudi sa ovog foruma kojima takodje slicno radi g.skill tccd

topuz je napisao(la):
Mada, oduvek sam imao neku neobjasnjivu odbojnost prema tom brendu.
Takodje :)

Ne zbog imena firme, vec... onako. Isti slucaj i sa OCZ-om.
Corsair mi je oduvek bio prvi izbor, a potom mi se dopao i G.Skill ;)

Ali, nema zbora da i OCZ (VX serija) i Mushkin (Redline) imaju sta da ponude...

Moja preporuka za GEIL ONE TCCD. Radi na 313 MHz na DFI Lan party NF4 pri naponu od 2.9v i tajminzima 3-4-4-8.Topla preporuka.Isto vazi i za GEIL ONE BH5.(mislim preporuka) :d

A i moze da se nabavi u Beogrdu za negde oko 215 eura(tccd).

Ali ovi moduli Geil One BH5 su po meni najbolji moduli za tu cijenu...nevjerovatno kako dobro rade..vrh ;)
Poz...

ja sam jedini izgleda lud ovde, sto bi neko kupovao tccd za 3xx mhz i imao setovanja: smesno-lose-smesno mnogo- nikad u zivotu, kad na 3.5-4V kad potera winbonde moze na ~270-280 da ima setovanja koja su 1.5-2-2-.....

Misko je napisao(la):
ja sam jedini izgleda lud ovde, sto bi neko kupovao tccd za 3xx mhz i imao setovanja: smesno-lose-smesno mnogo- nikad u zivotu, kad na 3.5-4V kad potera winbonde moze na ~270-280 da ima setovanja koja su 1.5-2-2-.....
Nisi lud, i ja odavno zastupam istu tezu... medjutim, jedna stvar: nece bas svaki Winbond tako lako ici na 270-280MHz. Ok, isti je slucaj i sa TCCD cipovima, ne ide svaki na 320MHz (ma, ne ide svaki ni na 300!), ali ovo sam ti naveo samo da se ne bi tako olako zaletao sa ciframa.

Druga stvar koju navodis (i opet preterujes i zaleces se): 3.5-4V?!? :zgran:
Pa jel' ti 'oces na jedan da ubijes module i -bitnije- memorijski kontroler?!?
3.5V je neki limit sa svakodnevni rad, mozda bih pustio 3.6V...

I na kraju poslednja stvar, koja je neki mali plus za TCCD cipove - grejanje. Nemas pojma koliko moduli mogu da se usijaju na 3.5V... isto kao i Vdimm mosfet. Ma, pakao!!!
Jedan do dva ventilatora samo za njih... sad, to radi posao, niko ne spori, ali izgleda lose u vec sklopljenoj masini, onako skarabudzeno. Tu je TCCD u blagoj prednosti, jer mu ne treba dodatno hladjenje.

Misko je napisao(la):
Nisi lud ali si jedini :D
U pravu si 100%, ali jedino dfi nf4 daje napone vece od 3.2v za memoriju.
To je i najveci problem. Nemogu da zamislim BH5 module ni na jednoj drugoj ploci osim na DFI-u(na zalost).
Za sve ostale varijante vodu pije TCCD za koga je 2.9v plafon.
Ziveli. :bottle:

CAR je napisao(la):
Druga stvar koju navodis (i opet preterujes i zaleces se): 3.5-4V?!? :zgran:
Pa jel' ti 'oces na jedan da ubijes module i -bitnije- memorijski kontroler?!?
3.5V je neki limit sa svakodnevni rad, mozda bih pustio 3.6V...

Ma jok Care bas ovako kako sam napisao da se vrti oko 3.5V za svaki dan, a na 4V kad se malo trkamo u SuperPi i ostalim drangulijama. Evo sad przim ubogog kingston valueram na 3.3 ni da stucne, na OCZ sajtu "preporucuju" (bolesnici) da memoriju przis do 4V, time ne narusavas garanciju.

Sto se tice da ne postoji ni jedna druga ploca kojoj se fabricki ne moze dici vdimm do 4V, Epox npr. vdimm vuce sa +5V rail-a i vdimm mod je nikad laksi, e da zaboravismo da winbondi kostaju manje a daju vise.

Misko je napisao(la):

Krajnje interesantna tema, mozda ne bi bilo lose da se napravi uporedni test, ali u celu pricu treba ubaciti cenu modula, sposobnost procesora da potera >300HTT memoriju(bez insinuacije na prethodne polemike :d ), mogucnost ploca za >3.2V, zagrevanje modula, mosfetova itd.
Mada, obzirom da tema nije nimalo komercijalna na ovim prostorima verovatno nista od testa, ali ne bi bilo lose da neko ko se igrao sa obe varijante iznese ovde utiske.
:wave:

valek je napisao(la):
Khmmm... Novije serije Abit ploca daju Vdimm do 3.55v.
Tu spadaju AN8 SLi, AN8 Ultra i Fatal1ty AN8 SLi. Doduse ide price da pri 3.55v dimm-ovi undervoltuju tako da je pravi maximum izmedju 3.45v i 3.5v. Upotrebljivo u svakom slucaju.

http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=856896&postcount=1

Izgleda da si u pravu, priznajem moja greska. :d

Ali od kada je Oscar Wu napustio ABIT uopste me ne interesuju. ;)

U stvari ne interesuju me otkad mi je otpao kuler sa AI7 ploce. :smash:

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Ma jok Care bas ovako kako sam napisao da se vrti oko 3.5V za svaki dan, a na 4V kad se malo trkamo u SuperPi i ostalim drangulijama.
E, tako vec moze... 3.5V za svaki dan je vec u redu. Naravno, sa hladjenjem memorije (i mosfeta).

Inace, sto se tice ovog testiranja koje je Dekara pomenuo... radjeno je to, ko zna koliko puta. Imas koliko hoces testova na netu, a sto se nasih tice, ima ljudi koji su to probali (pa i ja), a imas i test u nekom starijem Digital!-u, koji je Nedjo radio.
Uglavnom, 2400MHz CPU, to je konstanta i ne menja se... sa jedne strane TCCD (Cors... a i jos poneki je bio na testu) na 300x8 na "labavijim" setovanjima (ne secam se sad tacno koje su latencije, nije ni bitno), sa druge Twinmos BH-5 na 240x10 sa 2-2-2-5. Jaaaako slicni skorovi. Iako je prilicna razlika u HTT-u.

To je i moje iskustvo, igre, 3DMark i tako to (da kazem real-life primena) prilicno slicni skorovi (s tim sto UTT moduli, odnosno stari BH-5/6 mogu da se napanje i do 260-270-280MHz, pa da naprave i razliku)... u Sandri TCCD uvek dobija, zbog znatno viseg HTT-a... SuperPi i tamo i ovamo.

CAR je napisao(la):
E, tako vec moze... 3.5V za svaki dan je vec u redu. Naravno, sa hladjenjem memorije (i mosfeta).

Inace, sto se tice ovog testiranja koje je Dekara pomenuo... radjeno je to, ko zna koliko puta. Imas koliko hoces testova na netu, a sto se nasih tice, ima ljudi koji su to probali (pa i ja), a imas i test u nekom starijem Digital!-u, koji je Nedjo radio.
Uglavnom, 2400MHz CPU, to je konstanta i ne menja se... sa jedne strane TCCD (Cors... a i jos poneki je bio na testu) na 300x8 na "labavijim" setovanjima (ne secam se sad tacno koje su latencije, nije ni bitno), sa druge Twinmos BH-5 na 240x10 sa 2-2-2-5. Jaaaako slicni skorovi. Iako je prilicna razlika u HTT-u.

To je i moje iskustvo, igre, 3DMark i tako to (da kazem real-life primena) prilicno slicni skorovi (s tim sto UTT moduli, odnosno stari BH-5/6 mogu da se napanje i do 260-270-280MHz, pa da naprave i razliku)... u Sandri TCCD uvek dobija, zbog znatno viseg HTT-a... SuperPi i tamo i ovamo.

Ma znam da je radjeno napolju, naravno, nego sam mislio da je mozda interesantno izneti iskustva ljudi koji su probali i jednu i drugu varijantu i sve to strpati u jedan thread, ovde na benchu, ovako su korisne informacije rasute u ko zna koliko thread-ova, ko ce to sve pohvatati :d, i taj thread bi mogao da bude neka vrsta vodica za kupovinu top memorija, mada je pitanje koliko je ljudi sa ovog foruma probalo obe varijante i sa kojim memorijama, kada se uzme u obzir dostupnost kvalitetnijih/brzih/skupljih modula.

Ma cim je ovi nasi extremisti koriste znaci da je bolje, da ne govorim i da je cena bolja, jedino malo da se pomucis oko ladjenja al to nije neki veci problem, naravno plocu bi morao da modujes, al to nikako ne vidim kao minus, kad znam da mi je nesto modovano u masini onako sta znam lepse spavam :d .

Dekara je napisao(la):
Krajnje interesantna tema, mozda ne bi bilo lose da se napravi uporedni test, ali u celu pricu treba ubaciti cenu modula, sposobnost procesora da potera >300HTT memoriju(bez insinuacije na prethodne polemike :d ), mogucnost ploca za >3.2V, zagrevanje modula, mosfetova itd.
Mada, obzirom da tema nije nimalo komercijalna na ovim prostorima verovatno nista od testa, ali ne bi bilo lose da neko ko se igrao sa obe varijante iznese ovde utiske.

Pa evo ja sam se igrao sa obadvije varijante i to najbolje sto se za pare moze uzeti -> G-Skill FF (TCCD) i Mushkin Redline 4000 (UTT)

Mushkin Redline mi radi za svaki dan na [email protected] 2 2 5 , G-Skill FF moze da radi uz odgovarajuci Bios i podesavanja istog na nekih [email protected] 3 3 6 MHz to smo i potvrdili prije nekoliko dana na primjeru CYK'ovog sistema.

Sto smo takodje uspjeli nakon malo mucenja je i da Lukijin bulja primerak
Winija radi na stabilnih [email protected] 4 4 8 , nazalost ostali smo gladni odnosno bez krempite jer Genialac nije ucestvovao a i Sladja je bila izgleda zauzeta :D

Gore navedene cifre zavise od vise faktora , ploce , biosa , memoriskog kontrolera i naravno i kvaliteta samih modula.

Konkretno u mom slucaju Mushkin ima prednost mada se ista ne moze generalizovati na sve UTT module jer malo koji 2x512 MB UTT radi stabilno na ovako visokim frikvencijama.

Prednost TCCD modula je svakako, manja potrebna voltaza a i sa time kompatibilnost sa plocama (VDIMM 3.2V barijera)

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
...
Winija radi na stabilnih [email protected] 4 4 8 , nazalost ostali smo gladni odnosno bez krempite jer Genialac nije ucestvovao a i Sladja je bila izgleda zauzeta :D
...
A taman sam hteo da pitam za krempite :D :d :D

monteboy je napisao(la):

Meni rece Lukija da to nije bilo 100% stabilno...Kao vrteli ste neke testove, i Winnie ih je prolazio, ali da i dalje nije bilo 100% stabilno. Sa druge strane, ne kapiram kako mozete da procenite da li je sistem stabilan, samo nakon nekoliko sati testiranja (ako ste uopste toliko testirali).

Vrh Dno