Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Neka iskustva sa Keychron K5 Max u smislu zamene fabričkih kapica, da li ima kompatibilnih da se iskopa? Gledam low profile, full size, širok taster 0, K5 je jedina tastatura koju vidim da sve pokriva, ali nisam baš oduševljen tamnom bojom, pre bih nešto krem, retro.

Garantovano ima na Aliexpressu.
Traži low profile capove za Gateron LP switcheve, Keychron koristi te koliko se sećam...

Koristi li neko Cherry KC 200 MX ?

Ovo ne izgleda loše, šta više - odlično za ove pare, probao neko ?

Ovo ne izgleda loše, šta više - odlično za ove pare, probao neko ?

Uzeh, nisam mogao da odolim, imao dobar deal. Nabavio za "komplet" i Redragon K1NG PRO M916 miš + plavu Trust XXL podlogu. Super je za kuckanje, možda i bolja od Asus koje trenutno imam, na Asus mi se kapice čine nekako zbijenije, ne znam ali na ovoj baš manje griješim. :)

Prilozi

• 20250905_142310.jpg
    20250905_142310.jpg
    257.4 KB · Pregleda: 61
  • 20250905_142318.jpg
    20250905_142318.jpg
    205.8 KB · Pregleda: 42
  • 20250905_142301.jpg
    20250905_142301.jpg
    232 KB · Pregleda: 59
koliko vidim nije sva u metalu, kuciste je plasticno? sve neki renderi umesto slika
ne moze biti full size od metala samo 1kg teska

Da, nema šanse da je metalna full size tastatura samo kilogram...plastično kućište sa 1.2-1.5mm čeličnom pločom odozgo, standardni setup na gomili starijih gejming tastatura.

Da, da u pravu ste, gore je metal a dole je plastika. Meni je naspram ovog mog plastikanera ta njegova kao tenk :D

Poslednja izmena:
Kad si pomenuo tenk, sprema se Neo80 Cu:
https://qwertykeys.notion.site/neo80-cu

TKL od 4.5 kg, i to sa stainless steel tegom, sa bakarnim će biti još više...

Cena ide od 220$ do 305$...u Evropi skuplje, naravno, pa kad naručiš popiješ još 32% carine i PDV-a plus šta god naleti...
Izaći će me bar 400€, lol.

Kakva je razlika u upotrebi izmedju te sto si je okacio (odnosno te klase tastatura) i one sto sam ja okacio @jurodivi ? Da li postoji neka "opipljiva", razlika izmedju tih premijum mehanickih tastatura i ovih jeftinih. Cuo sam da su oni MX switchevi najboljeg kvaliteta, ne znam kakvi su ovi name ili noname kinezi, i jel izmedju svih tih swicheva ima razlike u koriscenju (naravno isti sa istima)? Vidim da mnogo pricaju o zvuku tastature dok se kuca sto je meni malo cudno, (ne racunam ako se gleda da bude sto tisa iz bilo kog razloga) posto je za mene tastatura sredstvo za input ne vidim kakvu ulogu ima zvuk pritiskanja tastera. Sta ta tastatura od 400e ima bolje u odnosu na ovu od 60e?

kao da pitas sta ima bolje Porsche 911 u odnosu na Daciu Sandero, kada sa Daciom mogu da odem od tacke A do tacke B

kao da neko pita sta to tvoje kuciste ima bolje u odnosu na kuciste od 1500din oba mogu da drze komponente kompjutera unutra

:)

Kad si pomenuo tenk, sprema se Neo80 Cu:
https://qwertykeys.notion.site/neo80-cu

TKL od 4.5 kg, i to sa stainless steel tegom, sa bakarnim će biti još više...

Cena ide od 220$ do 305$...u Evropi skuplje, naravno, pa kad naručiš popiješ još 32% carine i PDV-a plus šta god naleti...
Izaći će me bar 400€, lol.
Isprati kad izlazi pa da vidimo da li ima dostava za EU bez carine.

Pa neke YT klipove koje ste ostavljali ovde (bas ti, mislim @illidan) like je menjao donji deo tastature i sve vreme pricao o tome kako se tasteri cuju kada kuca. Znaci dal mu vetar zvizduce ovako ili onako kada je karoserija te 911 od karbona ili aluminijuma sto bi meni bilo potpuno nebitno. Zato i pitam ta kucista od metala, karbona, plastike uticu jedino na zvuk i savitljivost tastature (i mrdanje zbog tezine al to nekada moze biti i plus i minus) ili ima jos nesto?

Sto se kucista tice:
1. Ventovi na prednjoj i gornjoj strani se montiraju na sine. Sine se srafe u rupe na okviru kucista tako da ih je moguce prilagoditi ventilatorima 12cm, 14cm, 20cm. Ovo omogucava nesmetani protok vazduha za razliku od ostalih resenja koje sam video.
2. Dovoljno je siroko da moze da se stavi hladnjak CPU visine od 195cm sto nije bitno za CPU koliko je bitno za graficku kartu, tako da ima dovoljno mesta da se kabl od napajanja graficke savije dovoljno daleko od prikljucka.
3. Ima filtere napred gore i na dnu koji prekrivaju citavu povrsinu stranica. Donji filter je moguce namestiti da se izvlaci ili sa prednje ili sa zadnje strane.
4. Kavezi za hdd koji se nalaze na podu kucista moguce je pomeriti dalje od napajanja time je omoguceno da se ni kablovi na izlazu od napajanja ne savijaju.
5. Desna strana kucista ima otvore na blizu prednje strane gde je moguce postaviti 420cm hladnjak od vodenog hladjenja.
6. Shroud iznad napajanja moguce je kompletno ukloniti ukoliko je potrebno ali postoji i dovoljan broj otvora da prodju svi kablovi. On je takodje kompletno rupicas i moguce je usrafiti ventilatore na njega, ukolik ose ukaze potreba.
7. Pozadi je moguce namontirati 12cm/14cm ventilator.

Svaka od ovih stavki u nekoj meri moze uticati na rad racunara nijedna nije, da kazemo, cisto "kozmeticke" (zvuk koji tasteri prave pri kucanju bi po meni spadao u ovu kategoriju) prirode.

izgleda nisam jasno napisao, pa onda da napisem mozda jednostavnije

onaj kome tastaura sluzi za kucanje ne vidi razliku, onaj kome kola sluza da se preveze od tacka A do B ne vidi razliku i onaj kome kuciste sluzi da drzi komponente u njemu ispod stola ne vidi razliku i zasto da baca novac na skuplje (bolje)

a ima i "nas" koji vidimo razliku

edit: ostavio sam dovoljno videa ovde da se moze lepo videti sta i kako i zasto kosta koliko kosta... i niko nikoga ne tera da kupi to. ako je tvoj sin zadovoljan sa tom tastaturom, great! to je najbitnije

edit 2:

Poslednja izmena:
@arcibalde
Tastature su postale novi HiFi, ljudi ih skupljaju, gledaju nijanse, i kao u HiFi-u posle određene granice svaki promil kvaliteta se plaća papreno više. Razliku između tastature od 20e i one od 100e će svako osetiti. Međutim tasatura od 500e nije 5x bolja od one od 100e, mali pomak se debelo plaća, ali to je proizvod namenjen ljubiteljima, kolekcionarima ili onima kojima je to alat za rad.

Ma ok, ok, samo sam informativno pitao. Znaci moze da se ima dobra mehanicka tastatura koja zadovoljava funkciju ako se ustedi na formi :D

moze, jedino sto je malo problem jer ne mozes da probas pre nego sto kupis, pa nekada ta potraga za tebi dobroj tastaturi kosta puno i novca i vremena (pogotovo u Srbiji). mada kao i u HiFi ne znas kako to sve tebi zvuci dok ne postavis sve u svojoj sobi :)

@arcibalde
Tastature su postale novi HiFi, ljudi ih skupljaju, gledaju nijanse, i kao u HiFi-u posle određene granice svaki promil kvaliteta se plaća papreno više. Razliku između tastature od 20e i one od 100e će svako osetiti. Međutim tasatura od 500e nije 5x bolja od one od 100e, mali pomak se debelo plaća, ali to je proizvod namenjen ljubiteljima, kolekcionarima ili onima kojima je to alat za rad.
samo sto u poslednjih godinu-dve sve postaje jeftinije, pa se za 150$ recimo dobije ova tastatura iz videa iznad. a nije uopste losiji kvalitet od one od 500-600$

te 5x skuplje su cesto limitirane serije, sa posebnim dizajnerskim resenjima (koja kostaju) da se svidi odredjenoj grupi ljudi koji su spremni da to i plate

Opet imam u glavi ono poređenje ultra entuzijasta za kafu i mehaničke tastature - kad pričaju s "normalnim" ljudima djeluju kao Marsovci.

Nije dao Adamu reč da izusti, a isti taj Adam Sevidž mnogo voli da sluša boju svog glasa u emisijama koje vodi :D

Adam jako dobro sluša kada se ne razumije u temu, što se ovdje vidi. :D

ako sam dobro shvatiio samo se ubace jos PBT kaykps po zelji i to je to?

ako sam dobro shvatiio samo se ubace jos PBT kaykps po zelji i to je to?
Prekidači i capovi.
I jedne i druge možeš da nađeš na Aliju za po 20 i nešto evra...

Mada, na Iponu je Keychron V6 Max barebone 87e, znači nešto manje preko KP i bolja je alternativa, mislim...

Poslednja izmena:
GMK barebones kits su platikaneri... YUNZII AL75 Pro je napredak, ako ne želiš potrošiti previše para, pod uslovom da je ima za malo pare preko Temu kao ranije. Ja sam se baš navikao na moju sa silent svičevima (još uvek nisam zamenio za bolje svičeve od ovih lemon ali rade i oni posao) i fejk KAIJU kepovima.

Stigao mi ovih dana 8bitdo numpad, M model. Super je, ima i kalkulator ali je plastičan.

Vrh Dno