Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Džabe, upravo uzeh QK65 v2 Classic (solidan budget premium model), takođe novu.
Ne znam šta mi je.🤔
Loše vreme u Holandiji, pa sam non stop na kompu. 😢
Što zbog posla, što zbog tastatura. Završio jedan deo aplikacije, pa legle pare.
Ne mogu da prestanem da se češam. 🤣🤣🤣
Teško je obuzdati se, pogotovo kad naletiš na dobru ponudu.😍

Edit:
Stigla pomada i alat.🙂
IMG_0875.jpeg

Poslednja izmena:
Jedno laičko pitanje, ako piše da je "prelubed", da li to znači da će ta mast da se istroši vremenom i da će morati posle nekog vremena na "mali servis" i posle koliko je to vremena???

Hvala.

ne, to znaci da su u fabrici podmazali. naravno to nije isto kao kada ti uzmes i rucno podmazes svaki. jer da jeste onda bi kostali switchevi mnogo vise

Nisam se lepo izrazio, znam šta je prelubed, da je fabricki podmazano, ali me je samo bunilo koliko je to dugotrajno.
Nisam te dobro skontao, bolje je kad sam podmaže čovek? verovatno jer više masti ili čega već stavi u taj switch?

da, bolje covek podmaze, fabricki se macne samo da bas ne bude suvo.
mislim ne treba preterivati, pogotovo na dnu switcha inace postaje mushy

trajace i jedno i drugo, ne doveka naravno, i naravno da je vise masti bolje pomdazano, ali treba znati pravu meru :)

Nisam se lepo izrazio, znam šta je prelubed, da je fabricki podmazano, ali me je samo bunilo koliko je to dugotrajno.
Nisam te dobro skontao, bolje je kad sam podmaže čovek? verovatno jer više masti ili čega već stavi u taj switch?
Bolje je kad sam podmazuješ, ako znaš šta radiš, je li. Fabričko podmazivanje može da bude neravnomerno ( i neki proizvođači su poznati po tome, poput Gaterona i Akko), da imaš jedan model prekidača previše podmazan a drugi model jedva namazan, i slično.
Kad podmazuješ sam možeš da ih podmažeš ravnomernije (ako imaš strpljenja) ili da "tweakuješ" osećaj tako što ćeš da podmažeš gde hoćeš, sa mazivom po tvom izboru...
Koliko će da traje, niko ne može da kaže. Rekao bih da je gore ako je previše podmazano jer svo to mazivo može da završi na dnu prekidača kad ga stem "pogura" dole dok se koristi, može da ubije taktilnost prekidača ako je taktilan, itd. Ako ima malo maziva, verovatno će biti ok, samo možda neće biti glatko koliko bi neko želeo a to je isto nekad stvar preference...ima ljudi koji vole "scratch" Cherry MX prekidača, heh.

Konačno stigao i set Glorious gmmk 60% barbones sa KAILH black svičevima i Razer Green PBT kapicama koji sam kupio na BackMarket-u, sajt koji prodaje vraćenu ili refurbished robu, uglavno nisu jeftini, ali s vremena na vreme naleti nešto i za sitne pare (neko je negde vratio ceo set koji je došao u ruke BackMarket-a i platio sam ga 29.99 eura, što je stvarno džabe).
Dok čekam svičeve za Neo80, danas sam malo vežbao sklapanje. :)
S obzirom da se radi o prvoj barbones verziji ove tastature koja je izašla krajem 2020 (otuda i ta cena), pa umesto USB-C ulaza ima Micro USB koji je dosta osetljiviji, osvežio sam je sa magnetic kablom koji je stigao sa Alija. Iskreno, prijatno sam iznenađen jačinom magneta, kako drži, radi i izgleda. Ovo je zaista super zezalica, pa ko se dvoumio da ga kupi, neka slobodno izdvoji par eura i poruči sa Alija (bitno je da ima DATA transfer). Takođe, tu sam kupio i Glorious coiled aviator kabal za 9.99 eura.
Sve u svemu, za 40-ak eura dobio sam još jednog člana u mojoj kolekciji, pa evo kako to sad izgleda.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg8.jpg9.jpg10.jpg

sklopis neo80 i sve to ostalo prodas :)

Ne sporim, ima logike, da stavim u Holandiji na oglase, sigurno bih duplirao novac, ali nije mi u tome čar, bar za sada.:) Nemam još vitrinu, ali poređao sam ih na one display stalke što sam kupio na Temu-u i to izgleda 😍. Što više gledam, to mi je teže da povučem ručnu.
Pošto sam u IT-u, puna mi je kuća računara. Dva MacBook Pro-a, tri Windows laptopa, dva desktop-a i treći čeka CPU i GPU pa da se sklapa… za sad tastature mogu da imaju svoju ulogu. Najgore je što kad se na nešto primim, onda nema prestanka dok žena ne povuče crtu.🤣🤣🤣 Tako sam se primio na Divoom gadgete, pa sam stao samo zahvaljujući tome što nemaju više šta da mi ponude.😂
Lepo si rekao, ovo je opasan hobi, ali kasno…🥹
Bolje da sam te poslušao, ali brate moj, moram da imam neki izduvni ventil inače bih prso, veruj mi. Kad posao pritegne, neretko gasim računar u 3 ujutru, što se može videti po vremenu objavljivanja mojih postova, pa se opuštam prevodeći serije i filmove za široke narodne mase, a sada skupljajući i sklapajući mehaničke tastature za moju dušu.😎

Poslednja izmena:
sve znam

dobro nisi krenuo na biciklizam :D

jos si u EU pa je izbor mnogo veci nego ovde nama u SRB. mene bi Mode SixtyFive od 300$ kostao 600eur....

bolje na tastature nego na drogu :D

sve znam

dobro nisi krenuo na biciklizam :D

jos si u EU pa je izbor mnogo veci nego ovde nama u SRB. mene bi Mode SixtyFive od 300$ kostao 600eur....

bolje na tastature nego na drogu :D
Neo Ergo koji bi na QK sajtu koštao 190$ (sa wrist restom) me je koštao 325 evra (i to jeftini shipping iz Francuske od 13e, bez špedicije)...kurafte Evropa...

Uf to je ultra mnogo. Nije bila moguća neka post forwarding usluga iz US? Ne mogu da zamislim da bi bilo skuplje od ovoga.

Nisam pitao ljude iz QK...
Problem su carina i PDV. Plus, da su eventualno slali iz US verovatno bi bio DHL ili Fedex/USPS i platio bi veći shipping + špedicija i izašlo bi slično ili možda više kao ova varijanta iz Delte.

Hm, vjerovatno, krupna i teška stvar, ne idu ove varijante kao za knjige i sitnije uređaje. Ja sam jedared davno koristio Shipito, refurb e-reader of 50 evra je koštao 100 sa njihovim procentom i svim ostalim troškovima, ali to je bio paketić veličine sveske preko USPS.

i do tebe ce da kosta :)

i nista vise? nema carine iz USA?

e pa to je catch :)

Stigla i Qwertykeys QK65 v2 Classic.
Delimično sam je sklopio i čekam Durock V2 Screw-in stabilizatore i GATERON Milky Yellow Pro svičeve koje sam joj namenio, pa da je dovršim. Što se kaže, da prošaram malo. :)
Takođe ipak sam naručio Krytox GPL 205G0, iako mi je stigla RUNJRX Lube JRX 205 G0 koju sam prvobitno kupio, jer tada nisam hteo da rizikujem sa kopijom Krytox-a koja se uglavnom nudila na Aliju, a u tom momentu niko je nije imao na lageru na nekom proverenom sajtu ovde u Holandiji, ali se u međuvremenu pojavila na Clickeys, gde je uzeh uz stabilizatore.
Evo kao to za sada izgleda

IMG_0896.jpgIMG_0897.jpgIMG_0898.jpgIMG_0899.jpgIMG_0900.jpgStablaiyers & Switches.jpg

evo za tebe :)

Loše je snimio, ima bolji.

ono je ceo stream, uncut :) inace strima u 4k :)

Videću sutra da počnem da je sklapam, čim promenim pumpu na mašini za sušenje,
stigli mi svičevi za nju iz Amerike.

IMG_0904.jpegIMG_0903.jpeg

Jutros mi je poštar doneo i Yunzii "MisteryBox" koji sam kupio, ili bolje rečeno, sa kojim sam se kockao, sa njihovog oficijelnog sajta za $39,99. Paket sam čekao nekih 7 dana da stigne iz Kine. Mislio sam da će Holanđani da mi naplate PDV od 21% pošto na fakturi stoji da je 0, ali prošlo je bez toga. Carinu nisam ni razmatrao, jer se ovde naplaćuje samo na isporuke vrednije od 150 eura.
Dakle, dobio sam YUNZII B98 Wireless tastaturu čija je retail cena oko 80-90 eura, što i nije tako loše.
Koga zanima ovo su njene specifikacije:

Type: Tri-Mode Mechanical Keyboard
Layout: 96%-1800 Layout, 98-Key
RGB: South-facing RGB and Side-light
Color Choices: Grey, Beige
Switch Choices: YUNZII Milk V2 Linear Switch / YUNZII Cocoa Cream V2 Switch (ovi su meni zapali)
Structure: Gasket Mounted
Battery: 4000mAh
Connection: Wired Type-C/Bluetooth/2.4G Wireless
Size of Product: 394.16*144.97*42.38mm/12.38*5.42*1.50 inch
Weight of Product: 1010g/2.23lb
Keycaps: Double-shot PBT Cherry Profile Keycaps
Hot Swappable: YES
NKRO: YES

Sve u svemu, plastikaner, ali ne uopšte loš. Posle tastatura koje već imam, meni je ovo sad kao nebo i zemlja, ali ruku na srce nije nekvalitetna.
Svičevi su solidni, zvuk pri tipkanju i osećaj začuđujuće dobar, Hot Swappable PCB, Žica/Blututić/Wireless, 98% layout ... pa šta ćeš više za "low budget" tastaturu.
Za cenu od $39,99, "Bang for the buck", bez sumnje. Nisam siguran da ću je zadržati u kolekciji, mada me malo retro izgled privlači pa... :unsure:,
ali možda ipak povučem nogu i poslušam @illidan pa je bacim na oglas i zabodem za realnih 60-70 eura.
Za taj novac, neko će zaista imati multifunkcionalnu tastaturu koja će mu završavati posao i dobro služiti.
Vidim da ovde ljudi dosta hvale i kupuju Ajazz 820 pro i slične, pa ako naletite na neku akciju i nađete je po približnoj ceni koliko je mene izašla, ne treba propuštati priliku.
Ubeđen sam da se nećete pokajati i da ćete uživati u ovoj tastaturi.:)
A možete se kockati kao i ja, pa možda ubodete i AL71, ko zna. Svakako dobićete više nego za uloženi novac.

MisteryBox.jpgIMG_0905.jpg

IMG_0913.jpgIMG_0906.jpgIMG_0907.jpgIMG_0908.jpgIMG_0909.jpgIMG_0910.jpgIMG_0911.jpg

Evo i zvuka, mada sam ga snimao sa iPhone-om u desnoj ruci i mnogo više odzvanja, nego što je u realnosti.
Doduše, stoji i na ovom stočiću koji je ispod šupalj, pa definitivno imam rezonance.
Svakako, mnogo lepše zvuči nego na snimku.

Pogledajte prilog Video.mp4

Poslednja izmena:
Sklopljena Qwertykeys Neo80. :)
Bogami, trebalo mi je dobrih 2 sata, bez obzira što deluje jednostavno. Ima dosta pipavih stvari, koje je jako teško uraditi. Recimo da se sigurnosne kajlice ubace u držače stabilizatora (govorim o stabilizatorima koji su stigli u setu), To je bila gotovo nemoguća misija s obzirom da je procep u koji ulaze duplo uži od debljine kajlica, pa sam se dobro namučio, dok se na kraju nisam setio da uzmem mali šrafcigerčić u levu ruku i sa njim ga raširim, a sa pincetom u desnoj ruci ubacim kajlicu. Pošto nisam hteo da ostavim stabilizatore bez njih (iako može), već sam želeo da sve bude po PS-u, a samim tim da dobiju na čvrstini. Za ovaj set sam odabrao Haimu Sea Salt Linear Switch-eve (verovatno najbolji koje sam do sada koristio) i T3RMINAL GMK kapice. Čini mi se, da nijedne druge ne bi legle kao ove. Inspirisane retro terminalima i klasičnim računarskim interfejsima. Dizajnerski se oslanjaju na estetiku starih terminala sa zelenim fosfornim ekranima, ali sa modernim GMK (Cherry profile) oblikom za udobnost i prepoznatljiv osećaj pri kucanju. Meni ovako izgleda brutalno.:)
Kabal na slikama je DROP + NOCTUA Coiled Aviator.

IMG_0914.jpgIMG_0920.jpgIMG_0921.jpgIMG_0924.jpgIMG_0925.jpgIMG_0928.jpgIMG_0929.jpgIMG_0943.jpgIMG_0944.jpgIMG_0945.jpg

Bitno je napomenuti da se uz tastaturu ne koriste svi delovi koje dobijate uz nju, već je pakovanje univerzalno za različite vrste Plate-ova, tako da ako ostane višaka, bez brige.;)
Ukoliko slučajno neko negde zapne i bude mu trebala pomoć oko sklapanja, znate kome da se obratite. Ja sam pratio nekoliko YouTube snimaka, ali nisu 100% merodavni, jer svako od njih koristi različite Plate-ove.

BTW - osvrnuću se malo i na svičeve, jer su me zaista neočekivanio i prijatno iznenadili, s obzirom na veoma pristupačnu cenu.

Haimu Sea Salt su linearni switch-evi koji su stekli popularnost zbog svog glatkog hoda, solidne fabričke lubrikacije i pristupačne cene.
Evo detaljnog pregleda njihovih karakteristika:
  • Tip: Linearni
  • Aktuaciona sila: ~50 g
  • Ukupna sila pritiska: ~60 g
  • Ukupna putanja: 3,8 mm
  • Pre-travel: ~2 mm
  • Materijal stem-a: POM (Polyoxymethylene)
  • Materijal kućišta:
    • Gornji deo: Polikarbonat (PC)
    • Donji deo: Nylon
  • Feder: Duži, laganiji feder za glatkiji osećaj
  • Lubrikacija: Dolaze fabrički podmazani (ali može se doraditi za bolji osećaj)
  • Zvuk: Blago "thocky" ton, malo dublji u odnosu na neke druge linearce
  • Osećaj pri kucanju: Glađi od standardnih budžetskih linearaca, ali ne previše "plivajući"
U poređenju sa nekim popularnim switch-evima, poput Gateron Milky Yellow ili Akko Cream Yellow, Haimu Sea Salt imaju dublji zvuk i dolaze sa boljom fabričkom lubrikacijom,
što ih čini dobrim izborom.

Poslednja izmena:
prelepo :)

Nazad
Vrh Dno