Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Ne ne, piše se "Hipyo".

Tacno se vidi da nije bilo mesta da se stavi i num deo, da je jos pola metra duza bila bi idealna.

Iz DE u DE nema dodatnih dazbina (kao niti bilo koje EU clanice), imas naravno uslugu transporta da platis, ako se odlucis za to.
To me je I interesovalo, uslugu transporta do srbije plaćam ali nemam opciju da platim carinu ili neku drugi taksu ako nije online .

Stigla i meni prva pošiljka, naručena direktno od Mountain-a.😁
Porudžbina sa Amazona je odložena i još uvek nemam informaciju kad stiže.🥹
IMG_4557.jpeg

Tastature izgledaju nestvarno, počev od pakovanja pa nadalje.🫢
Izuzetan kvalitet. Osećaj tipkanja fenomenalan, zvuk takođe. Aluminijumski finiš kao i USB kabal premijum. Pošto su stigle i kapice, mogu vam reći da su i one vrhunski urađene i za cenu od 8,99 su bukvalno poklonjene. Do malopre sam ih menjao na jednoj tastaturi i prebacio je sa Nordic ISO na ANSI US bez problema. Probao na kompu i sve funkcioniše besprekorno. Led osvetljenje jasno prodire kroz slova i u poređenju sa mojom Apex Pro, ne znam šta bih rekao… mrtva trka, ako nije i bolja. Teža je svakako. Media dock još nisam probao. Sve u svemu, ovo je bruka. Ko god ima mogućnosti da ovo naruči, neka to učini iz ovih stopa. Ne znam u čemu je kvaka, ali teško da će se ovakva ponuda ikada ponoviti.
Sutra po danu ću se potruditi da sve slikam što bolje, pa kačim fotografije.
E, da, zaboravih da prokomentarišem mišonju. Lep i on, malo lagan, kliktanje se ne čuje, lepo leži u ruci, šta još da dodam… ništa mi nije jasno.🤔

PS (kao što sam ranije spomenuo, sa Amazona sam naručio još dve Everest 60 + Numpad, a malopre još dve Everest Max US layout, jednu crnu i jednu silver kojih je bila po jedna na stanju 🤣😂🤣. Molim Boga da nešto ne pođe po zlu i otkažu mi porudžbinu.)

Hvala @MegaSkot 🙏

Znamo li što su nas častili ovakvom akcijom? 😁

Ko bi ga znao. :unsure: I mene to zanima poslednjih nekoliko sati.

Gledajući sa trgovačke strane postoji nekoliko faktora:
  • Rasprodaja zaliha: Kompanije znaju da snize cene kako bi brzo rasprodale preostale zalihe određenog modela, posebno ako planiraju da uvedu nove proizvode ili verzije.
  • Problemi sa proizvodom: Koliko sam čitao na redditu mnogi se žale na loš software, što mene lično ne dotiče, pošto tastaturu uglavnom koristim u plug&play varijanti. Takođe se žale na lošu postprodajnu podršku.
  • Finansijski problemi kompanije: Iako nisamuspeo da pronađem ni jednu informaciju koja nagoveštava da Mountain ima finansijske poteškoće, značajna sniženja cena ponekad mogu ukazivati na pokušaj povećanja prihoda ili likvidacije zaliha zbog internih problema.

Inače, prodaja proizvoda po ceni znatno nižoj od uobičajene može ukazivati na strategiju minimiziranja gubitaka ili pokrivanja osnovnih troškova. S obzirom o kakvoj se tastaturi radi, a posebno o činjenici da je vođeno računa o svakom detalju, počev od pakovanja, pa do kutijice sa test svičevima i alatom za skidanje istih, ne bih rekao da su troškovi proizvodnje niži od cene po kojoj je prodaju. Još uvek ne mogu da se opasuljim, ali ovo je stvarno premijum proizvod. Nisam stigao da je detaljno testiram, ali sada ozbiljno razmišljam da poručim 50-ak komada i kad prođe ova akcija ili slučajno Mountain propadne, stavim na oglas ovde u Holandiji i u najmanju ruku dupliram uloženi novac. Ne može me niko ubediti da su tastature koje se prodaju za 100, pa i više eura bolje od ove. Posebno "first class" AliExpress varijante. Gledao sam Holandske oglase i iole malo kvalitetnija polovna tastatura (Ducky, Keychron, Wobkey, Akko, Drop, Glorius...) se kreće od 80 eura pa naviše, a najčešće preko 100. Skoro me nešto nije ovoliko zaintrigiralo da saznam u čemu je kvaka.:unsure:

BTW - Amazon mi je poništio porudžbinu za dve Everest 60.😭
Valjda ću dobiti bar ove dve koje sam poslednje naručio, Everest Max sa US layout-om. Trebalo bi da stignu između 20 i 22 januara.😁

IMG_4559.jpeg

Poslednja izmena:
Evo šta se dobija za 49 eura.
Mountain Everest Max Nordic ISO prepakovana u US ANSIIMG_0756.jpgIMG_0757.jpgIMG_0758.jpgIMG_0760.jpgIMG_0761.jpgIMG_0762.jpgIMG_0763.jpgIMG_0764.jpgIMG_0765.jpgIMG_0767.jpg

ovo mu dodje kao gmmk pro ima i drop slicno nesto (ctrl ili alt, ne znam koja je tkl a koja manja)

kakvo je dno?

Ako misliš na materijal, dno je plastično, ali zaista izuzetnog kvaliteta. Odlivak je toliko dobar, da se skoro ne primećuje razlika od brušenog aluminijuma sa gornje strane. Spoj je takođe neprimetan i ivice su bez mane. Nogice i gume na njima, takođe.

IMG_0770.jpeg

Jos samo da ima split spacebar.

Raijintek MGA-68, teska oko 2.5kg, alu.

1737472154323.png

@MegaSkot gde je link?
Jel i ona na nekoj dobroj akciji, da pazarim dok se ne razgrabi?😁
Nekada se skupljale markice, značke… sada tastature.🤣
Ladno sam sa Temua naručio deset display stalaka za tastature.🫢
Tu je i discount code, koji mislim da važi do kraja Januara, pa ako neko reši da naruči,
zna šta mu je činiti.😉

IMG_4563.jpegIMG_4564.jpeg

Poslednja izmena:
veruj mi da ne zelis da ides tim putem :D

@MegaSkot gde je link?
Jel i ona na nekoj dobroj akciji, da pazarim dok se ne razgrabi?😁
Nekada se skupljale markice, značke… sada tastature.🤣
Ladno sam sa Temua naručio deset display stalaka za tastature.🫢
Tu je i discount code, koji mislim da važi do kraja Januara, pa ako neko reši da naruči,
zna šta mu je činiti.😉

Pogledajte prilog 477276Pogledajte prilog 477279
Ta tastatura je HE i još se ne zna valja li čemu.
Prekini da kupuješ svašta i skupljaj pare za nešto ljudski, lol...

(pričam polu-seriozno, tvoja je stvar šta ćeš da kupiš ali bolje uzeti nešto kršteno kad si već u mogućnosti...)

Ma šalim se @jurodivi 😁
Samo kršteno, logično.💪
Merkam, tj. pratim na rasprodajama neku Keychron, Ducky, HyperX Alloy (Origins 65/Elite2), pa čak mi se i izgled Logi Pop Keys sviđa... ali samo ako su bar upola cene,
a ovde u Holandiji je to sasvim realno. Mogao bi nešto i da preporučiš, na šta da obratim pažnju. Inače, uopšte mi ne trebaju tastature, niti se u njih preterano razumem.
Za sad koristim samo jednu i ne planiram da je menjam dok ne crkne, a neće skoro.😂
Ove Mountain sam pokupovao jer su bile baš džabe, a i planiram da ih doradim nekim zanimljivim kvalitetnim kapicama pa u staklenu vitrinu. Više sam ih zamislio kao dekoraciju za radnu sobu, nego za kuckanje. Neko stavi vazu, a ja tastaturu.🤣😂🤣

PS (kad spomenu HE, pre desetak dana sam propustio Keychron K2 HE-F1 Special Edition u Alternate za 69,99 e - vraćena roba, a baš mi se 😍. Mislim na izgled zbog drvenih stranica)
IMG_4565.jpeg

Poslednja izmena:
ja da sam u Holandiji (EU) pre bih gledao Mode, Singa, QK i sl :)

Misliš na nešto ovako.😍
I tata bi sine.😄

ja sam vise za Mode SixtyFive V2, mada bio bih zadovoljan i sa Envoy :)

Iz'em ti kinesku novu godinu, neki prodavci na Aliju već praznuju i nisam mogao da uzmem XMI keycapove...
Takođe, ako je neko na YugoMK Discord serveru: imam problema sa Discordom i ne mogu da se ulogujem već danima, lol...čisto da obavestim.

Zdravo svima,
Mozda pitanje nije za ovu temu, ali nisam mogao da nadjem nista slicno.
Imam Aula F2088 mehaničku tastaturu vec vise od dve godine. Pre nekog vremena mi se desilo to da arrow right dugme na njoj ne radi. Testirana je na više lap topa i desktop racunara i svugde je isti problem. Kad prikljucim drugu sve uredno radi.

Sve sam probao od restarta tastature fizicki kako je na njihovom sajtu navedeno, ciscenja, programa za konfiguraciju dugmadi, ali nista nije pomoglo.

Kada sam ukljucio on-screen keyboard i kliknuo strelicu fizicki na tastaturi, na on-screen tastaturi je pokazivalo kao da klikcem oba ALT dugmeta.

Kada sam pokusao preko nekog programa, zaboravih mu ime da konfigurisem dugme, program uopste ne detektuje to dugme kad se klikne.

Nadam se da sam uspeo da objasnim problem 😂 da li mozda neko kojim slucajem zna sta bi problem bio i kako da ga resim?

Tastatura se koristi iskljucivo za posao i nista vise od toga. Znaci word, mejlovi, excell.

Jedino sto sam primetio da u 90% programa to dugme ne radi, dok npr na YT prematova klip 😵‍💫

Pozdrav,

Јеси пробао да замениш прекидач?

Da li su izmenjivi switch-evi ili su zalemljeni? Trebalo bi da je rešivo u oba slučaja sem ako nije nešto do pcb-a. Svakako treba je prvo rasklopiti i videti stanje.

Pošto izgleda da nije hotswap tastatura, ne možeš da izvadiš prekidač i ubaciš neki drugi da isprobaš. Deluje mi da zeza ili socket za prekidač na PCB-ju (možda je i samo lem na nožicama prekidača) ili sam PCB...ako imaš nekog sa lemilicom, možeš da odlemiš prekidač na tom tasteru i ponovo zalemiš, da vidiš da li radi dobro posle, ili da zalemiš drugi prekidač umesto njega...

Odlemi neki swich koji ne koristis cesto i zameni im mesta, ako nemas rezervni.

Je l neko koristio switcheve sa kugličnim ležajevima?
Taman sam se malo oladio od kupovine i ovo mi opet probudi želju :)

Kuglageri u railu, sa strane, ili na dnu stema kao na Haimu MP?

Nisam probao ni jednu od tih varijanti ali imam sumnje u vezi pouzdanosti i dugovečnosti takvih rešenja.
Tu imaš metal koji se trlja o plastiku ili udara u plastiku i pre ili kasnije će ta plastika da se pojede ili kompresuje i zezne tolerancije u switchu i njegovo funkcionisanje. Tako da mi je to više gimmick nego nešto trajno i funkcionalno na duže staze...

Poslednja izmena:
Realno, ceo hobi je gimmick ako tako gledaš.
Na ovakve sam mislio LINK. Ovaj ih je testirao na 50 000 klikova bez nekih većih promena.

Nazad
Vrh Dno