Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Zna se da ovde sve ide lako posle pretnji.. Pre neki dan su mi vratili postarinu koju su hteli da utaje jer je "isporuka pokusana i niko nije bio kuci" - laz.

Znači dok ti ne javiš moju i da ne čekam? :D
Bar da naprave šalter na magacinu, sve bi brže išlo.
Nisam dobro video, meni je od 3.12 kod njih :) zvao ih juce, kazu mi kod poste je, kako poste, kazu pa eto tako, ne znam sto ste dobili nas broj za pracenje :D cirkus.

Ček, jesi dobio od njih obavještenje da je tamo? Meni je uredno stiglo na DExpress aplikaciju da imam pošiljku, i apdejt kad je stigla u magacin Novi Sad. (nego da ne dužimo ovdje, nije tema)

1734594886771.png

Da ne otvaram novu temu,
da li mozda neko zna koja je ovo tastatura,

Prilozi

• 97763.JPG
    97763.JPG
    18.4 KB · Pregleda: 121
Google Lens kaže - XTRIKE ME GK987G

Hvala na brzom odgovoru.
Vredi li ta tastatura ako ju je moguce pronaci za non gaming upotrebu?

Stigla i ubačena u rotaciju. Ostavio sam Harvestere, dobro leže, pogotovo uz SA profil. Iznenađujuće solidna izrada, poprilično je teška. E da - south facing LED.

Prilozi

• IMG_20241219_233817970.jpg
    IMG_20241219_233817970.jpg
    176.8 KB · Pregleda: 106
  • IMG_20241219_233751448.jpg
    IMG_20241219_233751448.jpg
    126.6 KB · Pregleda: 109
Jeste. Skroz je vajb na bijeloj, sviđa mi se.

Prirasli su mi za srce ti pseudo-SA setovi, jako su mi udobni za kucanje, lepi su, jeftini i solidno opremljeni za tu cenu.
Imam dva seta, jedan je onaj Rome klon by Romoral i još jedan plavo/belo/crveni. Zanimljivo da nisu isti kao oni koje prodaje KBDIY i druge radnje, ovi su doubleshot celom dužinom, imaju za nijansu drugačiji oblik slova i neke tastere ali mislim da ima samo još jedan set tog takvog tipa, resto je sve isto kao kod KBDIY samo drugih boja. Svejedno. planiram da nabavim još par njih. heh...

Generalno, primetih da mi leže ti visoki profili...sem ovih, imam i jedan Keychron KSA set, dva OSA - jedan by Akko i drugi koji je mu identičan (sem boja) ali "no name", kao i jedan MOA set, i svi mi prijaju. Problem je ponovno navikavanje kad se vratim na Cherry profil...

Ja sam navikao na GMK67, a sad tek na Auli... Uf. Stavio sam Cherry na GMK67 i to nije ista tastatura.

Inače jako, JAKO mi prija Aula - build quality i softver su za korak iznad i iznenadio sam se koliko mi prijaju ovi Harvester switchevi - imaju taman dovoljno veću gramažu od Graywood V4 da su udobniji za kucanje, pošto ja ponekad držim prste na tastaturi dok radim i ne kucam, pa mi se dešavalo da nehotice ispritiskam svašta. 75% mi ipak jednako staje na sto kao 67%, tako da sam istog momenta prešao sa 67mice i mislim da ću je prodati.

Mislim da postoje bar tri varijante tih mutiranih SA/PGA klonova: AFSA, QXSA i ASA. ASA su verovatno ti što su doubleshot celom dužinom i nemaju kontra nagib u donjem redu. AFSA su malo viši od QXSA i ranije su se pojavili, skuplji su, prepoznaju se po drugačijem fontu, imaju zatvorenu četvorku i reči umesto strelica na kursorskim tasterima. Postoje i razlike u bojama, recimo setovi Apes ili God Bless (na foru GMK Godspeed) ne postoje u QXSA izvedbi. Eto, malo da istrućam, AFSA mi je jedan od omiljenih profila :)

Nemam AFSA da uporedim, nažalost.
Ovi koje imam nemaju zatvorenu četvorku i imaju strelice na kursorima pa su jedan od druga dva. KBDIY Monster i drugi setovi su isti a naleteh i na jedan Monster set koji odgovara AFSA opisu ali košta duplo više od KBDIY verzije...

@Roy Fokker

Ja sam kupio 3 GMK67, lol, jer su tada mogle da se nađu za 25-30€ na popustima. Jednu sam dao sestrićima i oduševljeni su, jednu možda dam majci ako se ikad nakanim da joj sastavim komp i ako može da se navikne na 65% layout, a treću ću da zadržim jer je ipak dobra tastatura iako je plastična. 1.6mm PCB bez flex cutova, plate bez cutova, mogućnost za PCB-mounted stabilizatore...sve to na jednom mestu nisam viđao ni na dosta skupljim tastaturama, na jednoj tako jeftinoj je bombona. Nije ni čudo što je mnogima gateway ka boljim stvarima. Čak mi je palo na pamet da nađem deblju metalnu ploču, negde skrojim po meri i zašrafim je za dno da glumi teg, haha...čisto iz zezanja.

Ja sam bio prezadovoljan, da se ne lažemo, i ideja je bila da imam opcije, ali vrlo brzo sam primijetio više bitnih stvari koje mi se dopadaju na Auli. Softver je stabilniji, i nemam situacije kao ponekad na 67 da samo prestane da radi na Wifi, pa moram da vratim na USB i opet nazad; na 67 iz nekog razloga neke prečice jednostavno ne rade, tipa Ctrl + Shift + Esc nikad neće, ili Alt + Shift + C u Photoshopu; RGB ima više stepena podešavanja jačine; Aula ima gomilu hardverskih prečica za podešavanje koječega bez softvera, i navedene su na na kartonu koji dođe u pakovanju... Onda GMK67 je 638g sa Cherry setom double shot keycaps sa Ajazz AK820 Pro, dok je Aula F75 sa ovim SA setom teška tačno kilogram, i to se BAŠ osjeti. Ima puno stvari tu i tamo ali baš, baš je jako dobar osjećaj i ne mogu da vjerujem da sam je platio manje od seta keycaps. Jedina baš mana je default set kapica koje dođu - UŽASNE su. Tekst je grozan i te svijetle nijanse su bez veze, bukvalno momentalno sam ih povadio, ali i razumijem zašto su cheap-outovali na njima za te pare.

EDIT: inače zeznuo sam se sa keys, nisam se odmah sjetio da Ajazz i GMK67 imaju različite dugmiće: GMK67 ima desni Alt i Fn, bez Ctrl-a, a Ajazz AK820 Pro ima sva tri, tako da Ajazz set ima samo uske Fn i Alt, pa imam praznine pored space bara. :p

Prilozi

• IMG_20241221_225807567.jpg
    IMG_20241221_225807567.jpg
    118.8 KB · Pregleda: 68
75% layout je prava papazjanija kad je donji red u pitanju, čista anarhija, lol...
Wireless je lagovit na GMK67, u obe varijante, pa nije baš za igre. No, tastature koristim žično pa mi je nebitno. Čak sam postao paranoičan otkako sam video par prijavljenih zapaljivanja baterija na Nuphy Air tastaturama u zadnjih mesec dana pa ću možda da otvorim tastaturu i otkačim baterije pošto ih ionako ne koristim. Neka stoje unutra, samo ću da otkačim žice...

Nije zbog igara, samo zabaguje dok kucam. Meni je neophodno da dobro rade wireless jer, kao što se vidi na slici gore, Huion ekran za crtanje se naslanja na sredini na sto i jako je teško za kablove, čak i s onim coiled sa konektorom. Možda eventualno neki onaj 90 stepeni USB kabl ali svaki takav koji sam probao je kršina.

Ne znam, ne šetam tastaturu i nemam gužvu sa kablovima pa mi wireless nije neophodan...
Ne treba mi ni RGB jer mi je svetlo od monitora dovoljno da vidim tastere čak i u mračnoj sobi a planiram da dodam i neko pozadinsko svetlo jer taj "mračni setup" nije dobar za oči pa mi RGB treba još manje.
Nije mi potreban ni točkić jer ga nisam koristio ni kad sam rabio GMK67. Odvrnuo sam njime Windows volume na 100% i ostavio tako a jačinu zvuka kontrolisao u programima mišem ili tasterima ili točkićem na pojačalu pa mi je onaj na tastaturi bio suvišan, radije bih još jedan taster...

Vrlo sam ekonomičan što se featuresa tiče, heh. Dodatni plus je što mi to otvara veći izbor tastatura jer ne moram da jurim te stvari...mnogo više cenim VIA podršku, recimo, a i ona mi nije neophodna na TKL i većim tastaturama...

Da li je neko slučajno naleteo na neke kvalitetnije keycaps-ove sa ovom kombinacijom boja,
pa ako jeste neka baci neki link. 😁 Svaka sugestija bila bi mi od koristi.😉

IMG_4526.jpeg

Počeo sam polako da prikupljam komponente za novu konfiguraciju i pošto sam uzeo kućište Asus ProArt PA602 wood edition (jedva ga navatao), hteo bih da uklopim boje sa bojom drvene prednje maske.😁
Mislim, sve komponente će ići u tom fazonu, uglavnom ProArt program.
S obzirom da već imam SteelSeries Apex Pro, osvežio bih je malo sa novim dugmićima.
Znači, standardna ANSI layout tastatura 104, CTRL, WIN, ALT - 1.25u, Space - 6.25u, cherry mx svičevi. E sad na njoj je Double Shot OEM profil dugmića. Profil mi i nije toliko bitan, pošto kucam sa dva prsta🤣, a Double Shot bi bio poželjan, čisto da iskoristim RGB, a i ne mora.

Poslednja izmena:
Vrlo sam ekonomičan što se featuresa tiče, heh. Dodatni plus je što mi to otvara veći izbor tastatura jer ne moram da jurim te stvari...mnogo više cenim VIA podršku, recimo, a i ona mi nije neophodna na TKL i većim tastaturama...
Pa nije ni ekonomičan nego imaš vrlo specifične potrebe. Imam druga koji koristi Logitech G15 V1 iz 2005, sa displejem itd., i apsolutno mu trebaju svi oni ekstra G tasteri sa funkcijama jer se navikao tako da radi i ne pada mu na pamet druga tastatura. Ja recimo stalno koristim točkić tokom dana a ako bih napičio ekran da mi osvijetli tastaturu u mraku džabe bih hardverski kalibrisao monitor za posao. :D Sto ljudi sto ćudi i potreba.

EDIT: Za slučaj da nije jasno gdje mi je monitor...

Prilozi

• IMG_20241222_094928074.jpg
    IMG_20241222_094928074.jpg
    120.5 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Znači, standardna ANSI layout tastatura 104, CTRL, WIN, ALT - 1.25u, Space - 6.25u, cherry mx svičevi. E sad na njoj je Double Shot OEM profil dugmića. Profil mi i nije toliko bitan, pošto kucam sa dva prsta🤣, a Double Shot bi bio poželjan, čisto da iskoristim RGB, a i ne mora.
Double shot ne koristi RGB, misliš na transparenciju? Double shot je kad je tekst na tasterima ubrizgana plastika druge boje a ne print.

Inače, koliko vidim taj ProArt nema braon drvo nego je dosta tamno, ne idu mi uz to baš Noctua ili neki od ovih chocolate brown setova, ja bih s tim prije nešto poput KBDIY Red Samurai:
1734858791211.png
Ova krem boja space i teksta je skroz pandan ProArt zlatnim akcentima, a ove tamne crvenkaste nijanse su više u duhu drveta kućišta.

Da li je neko slučajno naleteo na neke kvalitetnije keycaps-ove sa ovom kombinacijom boja,
pa ako jeste neka baci neki link. 😁 Svaka sugestija bila bi mi od koristi.😉

Pogledajte prilog 472687

Počeo sam polako da prikupljam komponente za novu konfiguraciju i pošto sam uzeo kućište Asus ProArt PA602 wood edition (jedva ga navatao), hteo bih da uklopim boje sa bojom drvene prednje maske.😁
Mislim, sve komponente će ići u tom fazonu, uglavnom ProArt program.
S obzirom da već imam SteelSeries Apex Pro, osvežio bih je malo sa novim dugmićima.
to je ovaj keycaps set

Da to je taj, nego što je u USA i prilično skupo za kesicu plastike.😅
Plus, odrali bi me za poštarinu i carinu u Holandiji.🙂
Izaći će me keycaps skuplje nego tastatura.😅

Napomenuo bih da slika koju sam okačio je čisto informativnog karaktera, tj. nisam striktno vezan za baš te (ne kažem da me nisu zagolicali ako bih ih našao negde u EU po nekoj korektnoj ceni) i pošto mi je po prvi put palo na pamet da bih mogao promeniti i keycaps na postojećoj tastaturi, a već imam kućište i zvučnike (Tannoy Gold 7) u sličnom fazonu, rešio sam da ovoga puta povedem računa o svakom detalju i što lepše skockam svoj radni prostor kad sam već rešio da ga osvežim.😁
S obzirom da vas ima dosta koji eksperimentišete sa keycaps-ovima, logično mi je bilo da se u ovoj temi obratim za pomoć, pa je svaki predlog i ideja dobrodošla.😉

Recimo i ova kombinacija koju je predložio @Roy Fokker je zanimljiva i možda bi se čak bolje uklopila.🤔 Imaš li neki link za te keycapove, druže?
Našao sam ove na Amazonu.
Jedino što nisu double shot, a bilo bi poželjno da se svetlost nazire kroz slova.
Takođe, bojim se da dugmići ne budu previše crveni, nekako mi je braon bolja varijanta.
Ali ako stvarno izgledaju kao na slici, to je OK.🙂

Vidim da ih uglavnom kupujete na Aliju, što bi mi najviše odgovaralo. Em što je dosta jeftinije, em što u Holandiju stiže za manje od 10-ak dana, a pošto mi PDV automatski obračunaju, do sada nikada nisam platio carinu.
Jedino mi je bitno da koliko toliko bude što boljeg kvaliteta, a verujem da je mnogo vas već diplomiralo na tu temu, pa bih da prepišem.😁

BTW, ovo je moja tastatura i trebalo bi da pašu za nju.🙂
IMG_4531.jpeg

Poslednja izmena:
Da to je taj, nego što je u USA. Odraće me za poštarinu i carinu u Holandiji.🙂
Izaći će me keycaps skuplje nego tastatura.😅

Napomenuo bih da slika koju sam okačio je čisto informativnog karaktera, tj. nisam striktno vezan za baš te (ne kažem da me nisu zagolicali ako bih ih našao negde u EU po nekoj korektnoj ceni) i pošto mi je po prvi put palo na pamet da bih mogao promeniti i keycaps na postojećoj tastaturi, a već imam kućište i zvučnike (Tannoy Gold 7) u sličnom fazonu, rešio sam da povedem računa o svakom detalju i što lepše skockam svoj radni prostor kad sam već rešio da ga osvežim.😁
S obzirom da vas ima dosta koji eksperimentišete sa keycaps-ovima, logično mi je bilo da se u ovoj temi obratim za pomoć, pa je svaki predlog i ideja dobrodošla.😉

Recimo i ova kombinacija koju je predložio @Roy Fokker je zanimljiva i možda bi se čak bolje uklopila.🤔 Imaš li neki link za te keycapove, druže?
https://a.aliexpress.com/_EybIQqc Ovo je zvanična radnja ali pogledaj i druge, pretraži "kbdiy red samurai". Što se tiče boja, pogledaj fotke kupaca, pa procijeni, uvijek je tako najbolje.

ovde imas odlicnih keycaps setova, GMK je najkvalitetenije sto ima, sa njima si miran godinama, shop je iz Nemacke, tako da je safe sto se tice shippinga u NL

ako trazis neke kompromise, ima milion GMK klonova na aliexpress, stim sto je shipping problematicniji od DE.
samo ne ocekuj da dobijes ono sto vidis na slikama, u 90% slucajeva drugacije su nijanse boja u odnosu na slike. takodje desava se da alpha budu pomereni neki simboli, ali to je bas retko (inace i na GMK moze da se desi da dobijes recimo dva ista slova u setu, ali je i to bas bas retko)
ja sam na AE uzimao od

mogu da se nadju ok kvaliteta, naravno nisu GMK original, ali nisu ni neki cheap 10-15eur keycaps
Untitled.png

Hvala momci.👍
Nešto razmišljam, možda je bolje da za početak kupim nešto jeftinije, kako bih se uverio da će odgovarati za moju tastaturu. Ne bi mi bilo pametno da ljuljnem 100 eura i da ne daj Bože neko dugme ne legne kako treba. Koliko sam istražio trebalo bi da je standardna.
Kažu na Redditu da HyperX pudding (nažalost ne prave ih u boji koja meni treba), GMK… savršeno odgovaraju, ali ipak treba biti obazriv, pa bih za početak uzeo nešto što mogu da prežalim.😀 Kao što rekoh, ako imate neku ideju za kombinaciju boja koje bi mi se uklopile, slobodno pucajte.😉

Kod tih gejming tastatura ponekad donji red ume da bude nestandardan...koliko sam video, ova ima 6.25u Space i resto donjeg reda je 1.5u ili 1.25u?

@jurodivi 1,25u svih sedam dugmića. Izmerio sam.🙂
Space jeste 6,25u.
Zato mi je bitno da ne pogrešim ni sa jeftinijim, a kamoli sa skupljim, a zaista hoću da kupim neku lepu kombinaciju koja će se uklopiti sa Wood detaljima.😁 Minimalistički i elegantno što bi mi se uklopilo u ProArt priču.

Poslednja izmena:

Pretpostavljam da je ovo razlog što su ljudi kukali ovde na south facing led na Auli F75...
Svakako se vidi ali moglo bi biti bolje 🤷🏻‍♂️
Pitanje, pošto sam video da ovaj shop ima najniži šiping, jesi li baš sa njega naručio? Ja se plašio da nije prevara, pa sam uzimao sa Womier official shopa koji cepaju 9$ shipping.

Vrh Dno