Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Dobio gratis ove razerove kapice (dođu i stabilizatori ali nešto ne znam da li bi dobio uopšte nešto sa njima, u odnosu na trenutno stanje?) u suštini nije loše, pod prstima je definitivno bolji feel u odnosu na glossy fabričke. :)

20240816_175533.jpg

Stigla pre nekog vremena Ajazz AK820 Pro. Crna verzija sa sivo/zutim kapicama.
Ok je, ali ima mane.
Prekidaci. Da li se zovu flying fish su kao crveni gateron lagani, samo sto su glatkiji i glasniji. Ono sto tjuberi zovu clacky. Stavio sam ih na drugu tastaturu koju sam duze koristio cisto da ih uporedim. Meni su uzas. Posle gateron pro zutih prve generacije ovi su mnogo lagani i glasni.
Shara kapica je onako, nit smrdi nit mirise (sivo zuta).
Drajver sa Epomaker-a radi samo preko zice, za podesavanje bezicnih mogucnosti ovaj sa zvanicnog sajta je sveziji. Svakako je softver uzas koji god da skinete.
Ono sto mi ide na zivce jedino je sto svetiljke ne mogu u potpunosti da se ugase.
Cak i kada su kao skroz ugasene u mraku se vidi da jako slabo i dalje sijaju.
Odziv je odlican i moze da se podesava u softveru.

Softver kod svih tih Kineza je očaj...treba da potrošiš 100+ dolara da dobiješ QMK/VIA a onda si već zašao u teritoriju jeftinijih pristojnih tastatura i što onda da kupiš Kineza?
Neko će da pomene GMK87 i slične ali to nema propisnu QMK podršku već je nešto "hakovano", skarabudženo...

Softver kod svih tih Kineza je očaj...treba da potrošiš 100+ dolara da dobiješ QMK/VIA a onda si već zašao u teritoriju jeftinijih pristojnih tastatura i što onda da kupiš Kineza?
Neko će da pomene GMK87 i slične ali to nema propisnu QMK podršku već je nešto "hakovano", skarabudženo...
Slazem se u potpunosti. Mada iskreno meni je i VIA nista specijalno. Super je sto moze da radi u browseru, osim toga nista spec. Npr. u ViA ne mozes da promenis odziv. Po difoltu, pogotovo Kinezi koji mogu da koriste VIA dolaze sa 125Hz odzivom, a mogu da rade bez problema na 1000Hz.

QMK je i dalje tata mata. Za taj gore problem, bukvalno jedna linija koda.

Ovu sam uzeo kao drugu/trecu tastaturu koja je samo za igranje, posto su mi sve ostale tastature hipsteraj koji nije adekvatan za to (Libra Mini, Lilly58). Trebao mi je jeftini plastikaner koji je adekvatan za krilo, da ima dobar odziv, pouzdanu bezicnu konekciju i da ima relativno normalan raspored tastera.
Za to je AK820 Pro skroz ok. Samo bih preporucio bilo kome da eskivira flying fish tastere. Mozda su gift switch bolji. Ne bih znao.

I jeste tacno i nije.
Kada imaju source kod onda jeste samo ograniceni frontend za bajndove.
Kada ih ne vidi qmk konfigurator i nemas source kod onda nije.
Maltene bude kao zaseban softver nevezan za qmk.
To je ono sto gosn. @jurodivi kaze "nesto hakovano".

Jel postoji neki "kršteni" model mehanike koja ima yu font i multimedijalne tastere? do 10k RSD

znači teško?
jedino što nalazim su rampage, MS, WS, Genesis modeli.--- :(

Mrka kapa.
Redragon ima par modela koji imaju multimedijalne tastere (Vishnu i Noctis). Ali slabo vidim da imaju nasa slova.
Isto je upitno koliko su "krshtene".
Ne znam kakva je situacija da se naruce neke kapice sa nasim slovima i koliko to veselje moze da kosta.

Može da uzme neku od Keychron ISO tastatura, na Iponu je plava metalna barebone Q5 oko 90e (ima i jeftinjih, manjih)...

https://ipon.hu/shop/termek/keychron-q5-swappable-rgb-knob-barebone-billentyuzet-iso-kek/2099050

A na Aliju ima kvalitetne dye sub PBT keycapove s našim slovima za oko 50e:
https://a.aliexpress.com/_EGsVEuh

Ne sećam se tačno koji set ima srpski ISO raspored po ps-u, da li Slovenački...

Mislim da mu je to najbolja kombinacija.
Mada, dosta preko 10k.
Jedino da uzme bilo kakav ISO krš i te keycapove...

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: pmb
znači teško?
jedino što nalazim su rampage, MS, WS, Genesis modeli.--- :(
Teško. I ja sam bio u sličnoj potrazi, batalio font kao uslov i na kraju uzeo ASUS ROG Strix Scope RX za 9999 na sniženju. Za te pare, odlična tastatura, posebno ako su prioritet media tasteri, a Asus je ovo sjajno rešio (plus stealth key na F12).

Preporuka, ali pod uslovom da nekome ne smetaju crveni prekidači, koji su vrhunski fiksirani i stabilni, ali preosetljivi na dodir, pa ovo nije tastatura za poslove koji zahtevaju mnogo kucanja teksta. Za sve ostalo se odlično pokazala (posao i mešovita upotreba) a za FPS gaming je sjajna, upravo ti tasteri prave razliku. Asus Armoury Crate softver je đubre puno bloat-a, ali kada se jednom sve podesi, više nema potrebe paliti taj glupi program.

• Like
Reagovanja: pmb

Da li je neko uzimao sa Temu-a neku tastaturu i da li moze preporuka koju uzeti tamo ?

nema na Temu nista skuplje od 50eur

ako nadjes video pusti link, interesuje me.
Uh, teško...gledao sam seriju njegovih GB/IC reviewa i u jednom od tih videa je pominjao probleme sa drvenim tastaturama, od kojih se jedan baš i video kod Alexa. Ne sećam se koji video, doduše.
U suštini, drvo hoće da upija vlagu, nabubri malo, izvitoperi se, ili se osuši i skupi...pogotovo ako putuje dugo, onda se izobliči malkice pre no što uopšte dođe do tebe. I onda ima problema sa zazorima i slično...
Preporučio je da se drveno kućište stavi u prostoriju gde će se koristiti da stoji par nedelja, da se aklimatizuje, pa tek onda da se sklapa. Ali ni to nije garancija da će sve biti u redu, a i ako bude vremenom može da se promeni...takav je materijal, jednostavno.

Sve što bi pomoglo da se ne desi problem vezan za drvo kao materijal diže cijenu do astronomskih visina, nažalost.

Uh, teško...gledao sam seriju njegovih GB/IC reviewa i u jednom od tih videa je pominjao probleme sa drvenim tastaturama, od kojih se jedan baš i video kod Alexa. Ne sećam se koji video, doduše.
U suštini, drvo hoće da upija vlagu, nabubri malo, izvitoperi se, ili se osuši i skupi...pogotovo ako putuje dugo, onda se izobliči malkice pre no što uopšte dođe do tebe. I onda ima problema sa zazorima i slično...
Preporučio je da se drveno kućište stavi u prostoriju gde će se koristiti da stoji par nedelja, da se aklimatizuje, pa tek onda da se sklapa. Ali ni to nije garancija da će sve biti u redu, a i ako bude vremenom može da se promeni...takav je materijal, jednostavno.
Sve je ovo tačno, ako je drvo bilo loše pre obrade, tj nedovoljno suvo.
Ako je bilo suvo pre obrade, uz zaštitu, može večno da traje.

Problem je što ti kao kupac ne možeš da znaš šta dobijaš, a cena odavno nije garant.

Mislim da je lepo ilustrovao zašto su drvene tastature za izbegavanje, ma koliko cool izgledale...
I BlackSimon je pričao o tome u jednom videu.
Drndanje je da se radi sa drvetom, ali nije neizvodljivo.
E-cig butik firme rade to uspesno vec sigurno 10 i vise godina.
Mora da se stabilizuje drvo.
Za ovaj slucaj jedino ima smisla, ako se radi "in house". Kapiram da bi mogli i da naruce blokove, ali uglavnom kada se prodaju blokovi mesavine stabilizovanog drveta i akrila budu malecki. Npr. 20x10x10.
Ovo je lepo, ali bilo bi jos lepse da su mu odradili par polumatiranih providnih slojeva odozgo.
Pcelinji vosak isto bi radio posao.
Tek onda dodju boje do izrazaja.
Kao npr. kod televizora/monitora kada je "glossy" vs mat ekran.

Sve je ovo tačno, ako je drvo bilo loše pre obrade, tj nedovoljno suvo.
Ako je bilo suvo pre obrade, uz zaštitu, može večno da traje.

Problem je što ti kao kupac ne možeš da znaš šta dobijaš, a cena odavno nije garant.
Sušenje drveta je skupo, zahteva adekvatno skladištenje. Čak i mnoge firme preskaču taj korak, ja sam doduše sam kriv, poterao majstora da mi završi radni sto što pre, nisam dao vremena drvetu da se izuši dovoljno. Posle nekoliko dan luk je delovao jezivo ali posle par godina dosta bolje izgleda iako je lamelirano drvo, godine eksploatacije u prostoriji sa malim procentom vlažnosti su ispravili sto u značajnoj meri.

Eto tastatura Nuphy Air 96v2, stigla poprilično kriva pre par meseci iako je dole polikarbonat a gore metal, bukvalno prilikom kucanja bez nogica se klatila... evo sada toga već nema, još uvek malo "zanosi" u stranu ali samo ako baš pristiskaš. U početku je to baš bilo izraženo, smetalo prilikom kucanja. Inače Kinezi iskopirali Nuphy u potpunosti, prodaju za 50-60 evra bez branda, doduše zalemljeni blue i red switches. Pitam se jesi li Nuphy što prodaju zaista original ili samo prva kopija originala.

Ona resin što je Alex sklopio, iako je resin mnogo stabilniji materijal u odnosu na drvo, vrlo jasno da je otvor za plate nakrivljen pa samim tim je skopljena tastatura nakrivljena. Ona walnut mnogo manje, zavisi šta te zapadne. Neki modeli sigurno bolje podnose vlagu i preciznije izrade budu na kraju, neki drugi ispadnu manje idealni.

Moja iskustva sa drvetom su nažalos bila dosta komplikovanija. Prva stvar kada vam neko kaže "to je suvo, stajalo je na tavanu 20 godina" znajte da je i dalje drvo vlažno.
Improvizovane sušare i ostalo takodje vam ništa ne garantuju.
Najbolje je koristiti drvo koje je termički obradjeno, sušeno na pari, tako drvo ima minimalno vlage u sebi ali je nažalost i malo tamnije.
Nakon svake obrade drveta jako je bitno da se prelakira ili naulji kako bi se zapušile površinske pore koje propuštaju vlagu do unutrašnjosti drveta, a i svako grejanje drveta od glodala može dovesti do mikro deformacija, znači polako i srrpljivo :) .
Dosta je bitno i da li je drvo "cvetno", tako drvo ima godove, lepu teksturu ali i nažalost se i više deformiše, bolje je birati neko drvo koje se koristi za deking. Moje iskustov sa Iroko i Merbau drvetom da nije mrdnulo ni milimetar posle 2 godine.

Plus je ako koristiš dva materijala kao kombinaciju, tu nema mrdanja, ova priča sa epoxy-em i drvetom mislim da je dobitna kombinacija. Ja npr. koristim mesing po celoj površini dna kućišta zbog akustike a i da bi držalo drvo po celoj površini da se ne deformiše.

Tako da cela ta priča "krivi se, uvija, nema promene sredine i sl." jeste tačna ali to se rešava ako nadješ pravo drvo i posvetiš dovoljno vremena da to uradiš kako treba.

Nazad
Vrh Dno