Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Pre par godina sam zeleo kvalitetnu tastaturu "custom" tastaturu, ali nisam mogao da nadjem nista kod nas, odustao sam i kupio HyperX Alloy Origin Core sa crvenim switchevima. Tastatura je okej, i bio sam zadovoljan u to vreme, ali je vreme da je menjam i ovaj put bi stvarno trazio nesto custom i kvalitetnije.

Sta trazim:
  • Sto vise moguce "Creamy" zvuk. Moji trenutni switchevi su okej, ali zelim nesto tise sa lepsim zvukom i da ne odzvanja
  • 75% (mora da ima strelice i F key-eve, nije mi bitno tacno koliko procenata je)
  • Da bude prosta, mala, lepa tastatura. Ne zanimaju me boje, gimike ili cak rgb (mozda mi ne bi smetale, ali ne trazim to)
  • Potencijalno wireless (ako dobro radi)

Najvise bi cenio kao informaciju sajt na kome moze da se nadje ovako nesto i poruci u Srbiji. Jedino za sta sam ikada cuo je keychron gde su cene tastatura okej, ali je shipping onda duplo, to bas ne bi radio ako moze da se izbegne. Cuo sam i za tvrd rad kod nas, ali mi se nazalost uopste ne svidja jedina tastatura koju nude. Osim toga se stvarno ne razumem, i pokusao sam da citam malo ovde, ali vi pisete o mnogo naprednijim temama koje ne mogu da pohvatam.

Hvala!

Koliki ti je budžet? Mora li da bude u fullu ili može barebone kit pa da ti dodaš prekidače i keycapove?

Ovde možeš naći kod nas Keychron tastature: https://premiumgaming.rs/collection...&filter.v.price.lte=&filter.p.vendor=Keychron
Cene su takve kakve su, verovatno možeš naći neku za tebe...sem toga, alternative su ti KP odnosno Ipon ali tastature kod Mađara su mahom sa ISO layoutom (nekima to odgovara, ko zna), Aliexpress ili druge radnje po inostranstvu...

Koliki ti je budžet? Mora li da bude u fullu ili može barebone kit pa da ti dodaš prekidače i keycapove?

Ovde možeš naći kod nas Keychron tastature: https://premiumgaming.rs/collection...&filter.v.price.lte=&filter.p.vendor=Keychron
Cene su takve kakve su, verovatno možeš naći neku za tebe...sem toga, alternative su ti KP odnosno Ipon ali tastature kod Mađara su mahom sa ISO layoutom (nekima to odgovara, ko zna), Aliexpress ili druge radnje po inostranstvu...
Hvala na super informacijama, vec sam naucio nesto.

Sajt sto si mi poslao je super. Nisam toliko fokusiran na keychron, to je samo jedino za sta sam cuo, ali ako se odlucim za njih ovo je sjajna opcija. KP i Aliexpress opcije bi izbegao bez konkretne preporuke.

Budzet o kom razmisljam je oko 200e, ali bi otisao i vise za zaista dobru i proverenu tastaturu koja ce da me sluzi. (Ali bi voleo,toliko, ili blizu, da dam na tastaturu, ne da je 120e shopping, to mi je mnogo wasteful).

Tastatura ne mora da bude u fullu, bio bi sasvim okej sa time da dodajem sam prekidace i keycapove, cak bi bilo i jako zanimljivo, ako imam odakle da porucim sve to odvojeno i kvalitetno. Ultimativno je cilj da zavrsim sa sto boiljom tastaturom koja mi ispunjava ono gore sto sam naveo. Da li imas mozda neku konkretnu preporuku, ili putanju?

Tvrd rad ti se ne svidja zbog Alice layouta? Da bi dobio creamy zvuk moraces dosta da modujes kuciste i da podmazujes prekidace.

Tvrd rad ti se ne svidja zbog Alice layouta? Da bi dobio creamy zvuk moraces dosta da modujes kuciste i da podmazujes prekidace.

Tvrd rad mi se ne svidja ni zbog layouta, ali takodje mislim da jedini keycaps koji nude se uopste ne slaze sa ostatkom tastature. Ideja sa samim drvetom je zapravo super, ali ostalo mi se ne slaze nikako. Naravno keycaps mogu da se zamene, ali layout ostaje, a cena nije mala. Kapiram da ljudi verovatno prave iskljucivo ono sto se njima svidja, ali nije za sve, a izbora nema.

Sto se tice podmazivanja i modovanja, to mi nije problem, dokle god znam odakle mogu da nabavim i porucim sve sto mi treba, a da ne placam 100%+ cena u shippingu. Zato sam i ovde. Voleo bi da je tastatatura sto vise creamy po defaultu naravno, pa ako treba da se dodatno upustam u modovanje, nije problem.

Cuo sam i za tvrd rad kod nas, ali mi se nazalost uopste ne svidja jedina tastatura koju nude.
🥲
Kapiram da ljudi verovatno prave iskljucivo ono sto se njima svidja, ali nije za sve, a izbora nema.
Imali smo pauzu od skoro 2 godine pa smo zvanično ostali na jednom modelu. Uskoro izlazi novi arisu leyout, igramo se čak sa jednim 30% formatom, uzimamo novi CNC od septembra tako da verovatno od sl. godine možemo da završimo 65% koji smo davno započeli.

Budzet o kom razmisljam je oko 200e, ali bi otisao i vise za zaista dobru i proverenu tastaturu koja ce da me sluzi. (Ali bi voleo,toliko, ili blizu, da dam na tastaturu, ne da je 120e shopping, to mi je mnogo wasteful).
Ja bih ti savetovao da budeš "malo" strpljiv i da juriš neki group buy ili pre-orde (nažalost tako sada sve funkcioniše). Ima dosta proizvodjača koji imaju solidne tastature do 150e (Neo80, Zoom TKL, Cycle8...) ali to moraš da pratiš, juriš, čekaš... Ako želiš instant rešenje u tom budžetu ne preostaje ti ništa drugo nego Keychron, tipa Q1 barebone varijanta

ako zelis custom keyboard, nema potrebe da gledas keychron.
custom keyboard je journey i to krece od same kupovine :) nema brzo i kvalitetno i jeftino nazalost

Poslednja izmena:
🥲

Imali smo pauzu od skoro 2 godine pa smo zvanično ostali na jednom modelu. Uskoro izlazi novi arisu leyout, igramo se čak sa jednim 30% formatom, uzimamo novi CNC od septembra tako da verovatno od sl. godine možemo da završimo 65% koji smo davno započeli.

Ja bih ti savetovao da budeš "malo" strpljiv i da juriš neki group buy ili pre-orde (nažalost tako sada sve funkcioniše). Ima dosta proizvodjača koji imaju solidne tastature do 150e (Neo80, Zoom TKL, Cycle8...) ali to moraš da pratiš, juriš, čekaš... Ako želiš instant rešenje u tom budžetu ne preostaje ti ništa drugo nego Keychron, tipa Q1 barebone varijanta
Nista licno, fenomenalan posao radite, samo je subjektivan izbor, a imate samo jedan model. Da imate klasican layout (75% npr) uzeo bi vasu bez razmisljanja, obozavam ideju drveta, ceo stan mi je u tamnom drvetu, Pogotovo jer bi sve pare isle na tastaturu, a ne pola na shipping.

ako zelis custom keyboard, nema potrebe da gledas keychron.
custom keyboard je journey i to krece od same kupovine :) nema brzo i kvalitetno i jeftino nazalost
Ne trazim brzo i ne trazim jeftino, 200e sam dao kao neku pocetnu cenu za prosecnu tastaturu, za nesto sto moze da bude iznad proseka bi dao mnogo vise. Jedino sto mene zanima je GDE, odakle porucujete sve oko custom tastatura? Ostalo mogu sam da researchujem po internetu i vidim sta mi se svidja.

Neo80 je odlična tastatura za start. Vrlo je laka za "rukovanje' jer ne moraš da se mlatiš sa šrafovima i kablićima pa možeš vrlo brzo i lako da je otvaraš i zatvaraš, da experimentišeš sa prekidačima i setupima, cinculiraš zvuk i slično...

Problem je ono što si pomenuo - nabavka tih tastatura. Vrlo često je u pitanju tzv. "group buy" ili GB. Kod određenih retailera se otvori preorder za taj-i-taj broj primeraka, traje neko vreme ili dok se ne ispuca taj broj i onda čekaš da proizvođač/inicijator GB-a ispuni narudžbine i pošalje.
To obično ide glatko ali se desi nekad da nešto u tom lancu kiksne pa se čeka više no što je bilo predviđeno ili ne bude napravljeno kako treba...retko se desi ali eto.

Takođe, čeka se. Nekad mesec-dva, nekad 6+ meseci, pa i više. Varira od GB do GB. Recimo, za par tastatura kod kojih je trenutno aktivan GB (Cycle8, Spyder) je rok isporuke januar naredne godine.
Ne mora da znači da je za svaku toliko dugo, Quertykeys koji prodaju Neo tastature ih češće ima u opticaju i na zalihama, na primer...

Sledeća zvrčka je što ne šalje svaki prodavac ovamo pa moraš da juriš nekog ko šalje. Pošto su dosta veće sume od 50e u pitanju ne gine ti još 32% preko cene za PDV + carinu. Daleko od +100% kako si se plašio ali eto. Takođe, često se šalje preko DHL, UPS i sličnih službi pa i shipping može da bude nekoliko desetina evra (ne uvek i ne kod svih).

Na primer, kod jednog od evropskih prodavaca, francuskog Delta Key Co., sam pre par meseci gledao Neo80. Konfiguracija koju sam ja želeo je koštala 175-180 evra i shipping je bio 13-15e, zavisno od službe. Dakle, koštalo bi me blizu 200e plus 32% za carinu i PDV plus mooožda za špediciju jer ne znam tačno kako to već ide kod carine...i oni su jedni od jeftinijih.
Kod drugog većeg evropskog prodavca, KeyGem koji je nemački valjda, bi me izašlo više jer oni u startu zacepe veću cenu plus šalju DHL-om što je nekih 40e.
Ta ista tastatura u US kreće od nekih 150$ naviše i mislim da ne šalju ovde...ali pošto smo u Evropi, stvari su takve kakve su. Spremiš pare i vrebaš group buyeve.

Deluje crno, heh, ali ***. Imaš i druge opcije poput raznih (mahom kineskih) prodavaca sa jeftinijim tastaturama ili Keychron koji je popularna opcija za ljude koji tek ulaze u ovo jer se lako nabavlja i ima gomilu opcija...

Setih se 2 dostupne i relativno jeftine aluminijumske 75% opcije:

1. Bridge75: https://deltakeyco.com/products/bridge75-keyboard-kit
Nekih 125e sa shippingom (bez troškova carine) za osnovnu verziju koja je najbolji buy po meni (ali nema RGB), kompletan paket sa solidnim prekidačima i keycapovima, wireless, VIA kompatibilnost...za te pare solidno ali nemaš neke opcije i u suštini je vrlo slična drugim kineskim tastaturama slične cene.

2. Monsgeek M1 V3: https://www.monsgeek.com/product/m1-v3/
Barebone kit, nije wireless ali ima VIA kompatibilnost, sa shippingom bi trebalo da izađe na 110-120e, mogu da se dokupe druge ploče...ima je i u Monsgeek i Akko radnjama kao i na Aliju.

Mogao bih da dodam i treću opciju koja je skuplja i bolja, Zoom75, ali mislim da svejedno mora da se preorderuje...

Poslednja izmena:
svi salju u SRB

E fala, baš sam tražio keycaps od $180.

stavio sam zbog tastatura

ima i skupljih keycaps, na ebay, neotpakovani setovi koji se vise nikada nece proizvoditi

Neo80 je odlična tastatura za start. Vrlo je laka za "rukovanje' jer ne moraš da se mlatiš sa šrafovima i kablićima pa možeš vrlo brzo i lako da je otvaraš i zatvaraš, da experimentišeš sa prekidačima i setupima, cinculiraš zvuk i slično...

Problem je ono što si pomenuo - nabavka tih tastatura. Vrlo često je u pitanju tzv. "group buy" ili GB. Kod određenih retailera se otvori preorder za taj-i-taj broj primeraka, traje neko vreme ili dok se ne ispuca taj broj i onda čekaš da proizvođač/inicijator GB-a ispuni narudžbine i pošalje.
To obično ide glatko ali se desi nekad da nešto u tom lancu kiksne pa se čeka više no što je bilo predviđeno ili ne bude napravljeno kako treba...retko se desi ali eto.

Takođe, čeka se. Nekad mesec-dva, nekad 6+ meseci, pa i više. Varira od GB do GB. Recimo, za par tastatura kod kojih je trenutno aktivan GB (Cycle8, Spyder) je rok isporuke januar naredne godine.
Ne mora da znači da je za svaku toliko dugo, Quertykeys koji prodaju Neo tastature ih češće ima u opticaju i na zalihama, na primer...

Sledeća zvrčka je što ne šalje svaki prodavac ovamo pa moraš da juriš nekog ko šalje. Pošto su dosta veće sume od 50e u pitanju ne gine ti još 32% preko cene za PDV + carinu. Daleko od +100% kako si se plašio ali eto. Takođe, često se šalje preko DHL, UPS i sličnih službi pa i shipping može da bude nekoliko desetina evra (ne uvek i ne kod svih).

Na primer, kod jednog od evropskih prodavaca, francuskog Delta Key Co., sam pre par meseci gledao Neo80. Konfiguracija koju sam ja želeo je koštala 175-180 evra i shipping je bio 13-15e, zavisno od službe. Dakle, koštalo bi me blizu 200e plus 32% za carinu i PDV plus mooožda za špediciju jer ne znam tačno kako to već ide kod carine...i oni su jedni od jeftinijih.
Kod drugog većeg evropskog prodavca, KeyGem koji je nemački valjda, bi me izašlo više jer oni u startu zacepe veću cenu plus šalju DHL-om što je nekih 40e.
Ta ista tastatura u US kreće od nekih 150$ naviše i mislim da ne šalju ovde...ali pošto smo u Evropi, stvari su takve kakve su. Spremiš pare i vrebaš group buyeve.

Deluje crno, heh, ali *********. Imaš i druge opcije poput raznih (mahom kineskih) prodavaca sa jeftinijim tastaturama ili Keychron koji je popularna opcija za ljude koji tek ulaze u ovo jer se lako nabavlja i ima gomilu opcija...

Setih se 2 dostupne i relativno jeftine aluminijumske 75% opcije:

1. Bridge75: https://deltakeyco.com/products/bridge75-keyboard-kit
Nekih 125e sa shippingom (bez troškova carine) za osnovnu verziju koja je najbolji buy po meni (ali nema RGB), kompletan paket sa solidnim prekidačima i keycapovima, wireless, VIA kompatibilnost...za te pare solidno ali nemaš neke opcije i u suštini je vrlo slična drugim kineskim tastaturama slične cene.

2. Monsgeek M1 V3: https://www.monsgeek.com/product/m1-v3/
Barebone kit, nije wireless ali ima VIA kompatibilnost, sa shippingom bi trebalo da izađe na 110-120e, mogu da se dokupe druge ploče...ima je i u Monsgeek i Akko radnjama kao i na Aliju.

Mogao bih da dodam i treću opciju koja je skuplja i bolja, Zoom75, ali mislim da svejedno mora da se preorderuje...

Neverovatne informacije, hvala jos jednom!

Ova druga opcija (Monsqeek M1 V3) me je odusevila, bas takav layout sam zamisljao. Ali nema wireless i nema je na stanju, pa sam nasao ovu (koja ima wireless i na stanju je): https://www.monsgeek.com/product/m1w-v3-barebone-fully-assembled/

Da li je ovo nesto sto bi preporucio, jer meni naizgled ispunjava sve sto me zanima?

ono sto se tebi svidja ne mora da znaci da se svakome svidja. nije 500$ pa da ne mozes da probas :)

Ova druga opcija (Monsqeek M1 V3) me je odusevila, bas takav layout sam zamisljao. Ali nema wireless i nema je na stanju, pa sam nasao ovu (koja ima wireless i na stanju je): https://www.monsgeek.com/product/m1w-v3-barebone-fully-assembled/

Da li je ovo nesto sto bi preporucio, jer meni naizgled ispunjava sve sto me zanima?
Wireless verzija nema VIA kompatibilnost ali s obzirom da imaš najbitnije tastere baš i nema potrebe za remapiranjem.
Mislim da bi ti završilo posao ali koliko para toliko i muzike. Ne može da se poredi po opcijama i kvalitetu sa pomenutim custom tastaturama...

I ja sam se ranije ložio na 75% layout ali sam video da dolaze u raznim konfiguracijama tastera i da mi se ne dopada svaka. Skontao sam i da za minimalno veću širinu mogu da uzmem TKL i imam sve potrebne tastere (minus numpad, je li) u ljudskom rasporedu, kao i bolji izbor kvalitetnih tastatura pa više ne razmatram 75%...

BTW, videh dosta žalbi i negativnih komentara na Candy Keys, da su nepouzdani i slično, pa bi ih preskočio.

Ako si već spreman da daš 200+ evra, ja bih sačekao i jurio Neo80, recimo. Možda možeš da naručiš i direktno od Quertykeys ako imaš neku šemu za dostavu.
Ili alternativno, preorder za Cycle8 na Delta Keys traje još danas i sutra...zavisno od konfiguracije, koštala bi te 220-250e i isporuka bi trebalo da bude u novembru. Dotle možda skupiš kintu za carinske zroškove, heh...

Ako ti se ne čeka ili bi da uštediš, uzmi Monsgeek, why not...

Poslednja izmena:
Uzmi probaj jeftinu varijantu uvijek, možeš gledati sto reviewa ali bez hands on iskustva ne bih trošio trocifreno na custom.

Imam M1W naručenu odavde. Ako i dalje šalju fedexom, računaj da će svi troškovi(slanje, carinjenje i harač) da izadju koliko i tastatura... Ako nemaš opciju da kupiš van, mislim da ne vredi tih para.

Ima je i na Aliju, u Akko/Monsgeek radnji, ali ne znam kako šalju tamo...mogao bi da proveriš.

Znam da je totalni offtopic, ali sto ne porucujete preko onih fora gde ljudi donose pakete iz inostranstva?

Ja tako porucujem sa drugarom iz DE. Tim momcima stigne na njihovu adresu negde u DE i oni donesu za Srbiju po ceni od 5e po 1kg, imaju datume polaska (cca jednom nedeljno) i onda uklapas porucivanje..

vecina kupovina na custom mkbd sceni je ugrabi sto pre, sve su mali batches, nije to razer, logitech, asus i sl….

tesko tu mozes da biras datum isporuke i sl :)

bude nesto instock, ali to su najcesce leftovers ili nesto sto je bad quailty za cenu koju traze, ili ne moze bas da biras boju ili koji plate ide uz tastaturu i sl.

edit: imas Mode koji pokusava, moze cesto da se kupi kod njih i kroz konfigurator, cesto rade restock, ali je shipping iz US ogroman i za DE, u SRB ni ne salju. i ovako nisu jeftine tastature, naravno kvalitet je vrhunski. ali opet uzeti na blind ovde kod nas… tesko

Moram da citiram sebe od pre par meseci, kada sam rekao da ništa sem hot-swappable mehaničkih tastatura više kupiti u životu neću, kada sam svoju Keychron C2 nakon seljenja u novu kancelariju rasklopio, usisao, oribao keycaps sa toplom sapunicom i magičnom krpom iz par poteza i sada sve izgleda kao iz radnje - potpuno novo. Zato sam sada i poručio NuPhy, i planiram da pazarim verovatno još neke u skorijoj budućnosti, ali uz dužno poštovanje custom keyboard zajednice, nekako mi se čini da se pretvorila u HiFi zajednicu. Umesto ljudi da uživaju u tastaturama i kucaju i koriste ih svakodnevno, više se opterećuju podmazivanjima, izgledima, keycaps-evima i čime već. To me tako podseca na HiFi maniju iz koje sam (hvala Bogu) izašao, kada sam nosio CD sa svojim test numerama na bezbroj kombinacija pojačala i zvučnika i preslušavao sve kao ludak, a na kraju sam pokapirao kada dođeš do nekog određenog nivoa, za uložene ozbiljne pare dobiješ 1-2% boljitka.

Ja sam rekao kad sam prvi put došao ovdje da me keebs zajednica malo podsjeća na temu o aparatima za kafu na Benchmarku. :D

Znam, kod ortaka u Berlinu u junu probao onu neku MODE tastaturu, mislim da je Sonet ili kako se već zove. Super je sve to, odlična završna obrada itd, ali što se samog osećaja kucanja tiče, nisam osetio neki baš neki WOW efekat, ili nemam dovoljno istančana čula što se kaže za to. Mnogo je veća razlika između bilo koje membrane i mehaničke tastature, nego između dve mehaničke, barem to ja laički vidim tako :giggle:

Moram da citiram sebe od pre par meseci, kada sam rekao da ništa sem hot-swappable mehaničkih tastatura više kupiti u životu neću, kada sam svoju Keychron C2 nakon seljenja u novu kancelariju rasklopio, usisao, oribao keycaps sa toplom sapunicom i magičnom krpom iz par poteza i sada sve izgleda kao iz radnje - potpuno novo. Zato sam sada i poručio NuPhy, i planiram da pazarim verovatno još neke u skorijoj budućnosti, ali uz dužno poštovanje custom keyboard zajednice, nekako mi se čini da se pretvorila u HiFi zajednicu. Umesto ljudi da uživaju u tastaturama i kucaju i koriste ih svakodnevno, više se opterećuju podmazivanjima, izgledima, keycaps-evima i čime već. To me tako podseca na HiFi maniju iz koje sam (hvala Bogu) izašao, kada sam nosio CD sa svojim test numerama na bezbroj kombinacija pojačala i zvučnika i preslušavao sve kao ludak, a na kraju sam pokapirao kada dođeš do nekog određenog nivoa, za uložene ozbiljne pare dobiješ 1-2% boljitka.
I ja sam pominjao ranije da MK hobi sve više podseća na audiofilski i sve više klizi u dekadenciju...
Ljudi su opsednuti zvukom i gledaju na tastature kao na muzičke instrumente, daju silne pare na gluposti poput šarolikih tegova pozadi koje nikad neće videti dok se tastatura koristi kao tastatura ili na egzotične materijale...

Gro tastatura preko 300$ (US cene) su više umetnički projekti, dizajnersko proseravanje ili CNC tech demoi nego tastature. Složio bih se da nakon izvesne tačke ne dobijaš ništa u praktičnom smislu u odnosu na pare koje koje daš preko toga. Gde je ta tačka zavisi od čovekovih potreba i spremnosti da plati...po meni, gro ljudi nema potrebe da da više od 200-250$ za tastaturu osim ako je u pitanju neka egzotika koja ti treba ali 95% ljudi ne želi takvo nešto pa se napravi u 30-50 primeraka i nikad više...i definitivno ima precenjenih stvari.

BlackSimon ume da bude poučan, heh...

Mode su stvarno super, iako jako skupe i nedostupne tastature nama u Srbiji. Ali kao i TVRD RAD, samo za one koji zele bas ono sto oni nude, a u slucaju Mode to je: 60%, 65%, 75% i TKL modeli. Ja se ispod 96% necu spustati tako da mi je 80% trzista custom keyboards postalo neinteresantno, dok se ne promeni trend.

Mode su stvarno super, iako jako skupe i nedostupne tastature nama u Srbiji. Ali kao i TVRD RAD, samo za one koji zele bas ono sto oni nude, a u slucaju Mode to je: 60%, 65%, 75% i TKL modeli. Ja se ispod 96% necu spustati tako da mi je 80% trzista custom keyboards postalo neinteresantno, dok se ne promeni trend.
Ma i 96% je zeznuto, kolega programer je pazario Keychron Q5, iskreno ko unosi cifre manja nula zna da bude problem i potrebno je određeno privikavanje. Ja dosta koristim numeričku tastaturu i za računanje i za unos dimenzija u dokumentima, ali kapiram da ću se nekako navići posle par nedelja. Imam par kolega koje ja zovem "miš dizajneri" jer u radu jedva da koriste tastaturu i bilo koje prečice, i oni koriste te mini tastature 60% itd, ali za posao sam retko koga viđao da radi na tastaturi koja nije 100%.

Da, dobre 96+ tastature su retke i skupe...
Svi furaju manje formate, 65% je kralj, raja voli 75%, TKL je patricijski izbor heh, i mazohisti furaju 40% i obskurne minimalističke ergo...

ABM066 kit je 40e na Aliju sa besplatnom poštarinom ako je nekom interesantno.

Nazad
Vrh Dno