Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Ne radi mi taster za broj 2 na numeričkom delu tastature. Otvorim je da vidim šta je problem i ispalo ovo ******. Vratim ga nazad međutim i dalje ne radi.
Ideje? Šta bih mogao da probam?

Prilozi

• 20240203_144622.jpg
    20240203_144622.jpg
    112.7 KB · Pregleda: 80
  • 20240203_144626.jpg
    20240203_144626.jpg
    148.5 KB · Pregleda: 78
naravno da ne radi, pokidani su padovi sa stampane ploce, ne mozes to tek tako da vratis.
ne znam da li tu neko moze da zalemi kratke zice od konektora do voda na pcb, ali mislim da je to za bacanje, ne znam sta ce drzati konektor da izdrzi pritisak switcha svaki put kada pritisnes 2

edit: mozda se javi neko iskusniji

Poslednja izmena:
Verovatno se pominjalo ali jel valjaju icemu ovi Redragon linearni switchevi što imaju kod nas da se uzmu, kao pre-lubbed, oko 1400din 20ak komada ako sam dobro video..

Verovatno se pominjalo ali jel valjaju icemu ovi Redragon linearni switchevi što imaju kod nas da se uzmu, kao pre-lubbed, oko 1400din 20ak komada ako sam dobro video..
1400 din. 20 komada za Redragon? Lol. Malo su se zaneli...
Ako ti nije problem da čekaš, na Aliju imaš jeftine i dobre switcheve. MMD Princess (linearni i taktilni), Gateron G Pro Yellow v3...koštaju nekih 20 i kusur evra za 110 komada.
Imaš i MMD Ice Cream V3 linearne, 30 i nešto evra za 110 komada, kod nas lik traži 7500 za 70, lol.

Poslednja izmena:
Skupo je to. Proveri na sajtu premiumgaming.rs da li imaju na stanju nešto od svičeva, imali su neke keychron i gateron svičeve 110 komada za 20-30 evra. Ako oni nemaju ništa, onda sa Aliexpress.

Sad sam pogledao, imaju neke Gaterone i Keychron brandirane prekidače (potonje verovatno takođe pravi Gateron).
Gateron Phantom Yellow ili Keychron K Pro Yellow su pristojni linearni i cene su dobre, pogotovo za K Pro, ako mu se ne čeka sa Alija. Ako voli kraći hod i bržu aktuaciju ("brži switch", gejmeri vole to) ima i K Pro Silver...

Skupo je to. Proveri na sajtu premiumgaming.rs da li imaju na stanju nešto od svičeva, imali su neke keychron i gateron svičeve 110 komada za 20-30 evra. Ako oni nemaju ništa, onda sa Aliexpress.
Ja imam Phantom Red, cekam GMK87 da ihj stavim, vrh su. Imam na GMK67 Gateron Silver Pro, odlicni. Takodje i Keychron Silvere sam stavljao na jednu tastaturu, ko voli linearne odlicni su. Yellow varijante nisam nikad uzeo jer ih retko ima na stanju.
Ne radi mi taster za broj 2 na numeričkom delu tastature. Otvorim je da vidim šta je problem i ispalo ovo ******. Vratim ga nazad međutim i dalje ne radi.
Ideje? Šta bih mogao da probam?
Ako nemas taj hot swap socket i ako si u Bgd, ja imam neke sa Alija, mozda mogu da ti zavrse posao. Samo nadji nekog ko ce da ti zalemi.

nije problem socket, problem je sto su na socketu ostali padovi sa stampane ploce na koje se zaleme konektori socketa

Soket mora superlepkom da zalepi na mesto, pošto nema više za šta da ga zalemi, a onda da zalemi dve žičice da premosti kontakte do susednih soketa, lepo je onaj lik objasnio u klipu koji sam kačio. NIje potrebna neka preterana preciznost da se to zalemi, samo da se proveri koji kontakti su na istom vodu i da se preveže do susednih soketa.

Sad sam pogledao, imaju neke Gaterone i Keychron brandirane prekidače (potonje verovatno takođe pravi Gateron).
Gateron Phantom Yellow ili Keychron K Pro Yellow su pristojni linearni i cene su dobre, pogotovo za K Pro, ako mu se ne čeka sa Alija. Ako voli kraći hod i bržu aktuaciju ("brži switch", gejmeri vole to) ima i K Pro Silver...

Da li bi sa nekim dobio bas ono znacajno bolje iskustvo nego sa fabrickim Keychron brown (koji su mi super)? Ne znam da li sam spreman da podmazujem switcheve sam :) Kapiram da za linearne moram probati licno da li mi se svidja ili ne..

Značajno bolje? Verovatno ne...pošto ti MX brown klonovi imaju jedva primetnu taktilnu "grbu", verovatno bi jedina razlika koju bi primetio bilo otsustvo iste. Ako ti odgovaraju prekidači koje već imaš, sačuvaj pare za nešto egzotičnije, osim ako te baš svrbi da probaš linearne pošto ovi nisu skupi...
Inače, ti Gateron/Keychron switchevi bi trebalo da su već podmazani.

Možda bi veću razliku u osećaju dao MMD Princess...taktilni imaju osetno kraći hod i dužu oprugu, i taktilniji su. Trebalo bi da prekidač bude osetno "živahniji" u odnosu na Keychron Brown (malo bučniji takođe). Ako ti odgovara taktilni switch, možeš da naručiš ove sa Alija i vidiš da li ti više odgovaraju. Da ne zaboravim, i oni su fabrički podmazani.
Ima 3 verzije, v3 je skuplja pa možeš da potražiš v2...

Poslednja izmena:
Soket mora superlepkom da zalepi na mesto, pošto nema više za šta da ga zalemi, a onda da zalemi dve žičice da premosti kontakte do susednih soketa, lepo je onaj lik objasnio u klipu koji sam kačio. NIje potrebna neka preterana preciznost da se to zalemi, samo da se proveri koji kontakti su na istom vodu i da se preveže do susednih soketa.
Misija uspešno završena. Našao sam lemilicu u alatu, kupio superlepak, isekao kablove sa starog kulera, ispratio vodove i prevezao i radi savršeno ;)
Nisam znao da sam takav majstor :)

Misija uspešno završena. Našao sam lemilicu u alatu, kupio superlepak, isekao kablove sa starog kulera, ispratio vodove i prevezao i radi savršeno ;)
Nisam znao da sam takav majstor :)
Svaka cast!

@Boris Lozac
Imas sa kp jeftino da kupis switch opener, samo postoje dve vrste pa odaberes koji ti treba. Uzmes posle neku kremu/mast i cetkicu tanku za likovno i polako podmazujes.
Mnogo se lakse podmazuju taktilni prekidaci od linearnih jer ne podmazujes sve strane da ne bi ponistio taktilnost.

Ti keychron brown su svakako bolji od cherry brown koji su uzas ali bi svakako dobio primetno bolje iskustvo kada bi stavio neke kvalitetne taktilne sviceve sa vecim otporom.

Poslednja izmena:

Ja sam odusevljen kvalitetom one jeftine mehanicke tastature K68 2.4G/BT5.0 sa Alija o kojoj je pisano mnogo puta u ovoj temi.
Kada je poredim sa mojom Logi G513 koja je kostala bukvalno 10x skuplje od ove, kinez je daleko ispred nje po kvalitetu stabilizatora i uopste kucanja.
E sad, treba da se naviknem na manji form factor ali prezivecu.

Jedini problem je sto je jako visoka, pa bez palm resta tesko da moze da se koristi (bar sto se mene tice).

Prilozi

• 1707143632911.png
    1707143632911.png
    978.1 KB · Pregleda: 51
  • 1707143653410.png
    1707143653410.png
    1 MB · Pregleda: 53
  • 1707143670922.png
    1707143670922.png
    2.2 MB · Pregleda: 62
Uzeo sam epomaker shadow x, trazio sam nesto slicno razeru da ima dole malo odmora za dlan jer volim da stavim donji deo dlana i ovo je nesto na "slepo" (online) najslicnije sto sam mogao da nadjem a da je mehanicka. Uzeo sam gateron pro yellow switcheve i vec vidim da cu da ih menjam, za moj ukus previse mekani, nemam neki osecaj ni da stiskam a volim da naslonim prste dok se igram na tastere pa cak nekad i kliknem nehotice. Koristim je samo za igranje, pa eto ujedno ako moze i neki savet koje switcheve da trazim da su malo "tvrdji" a ne moraju da budi kliki uopste, ovi su bas fini i mekani kapiram vrhunski mozda za kucanje. Takodje planiram da uzmem neke nize kapice jedino sto mi ovako deluje gledajuci po netu slicno nekim membranskim su XDA. Skinuo sam i neki sofware ima svasta da se podesava i da se zeza sa ovim ekrancicem malim, ali ne mogu da nadjem nikako kako da promenim datum i vreme :D
Mislim da ce biti ovo ok na duze staze samo da nadjem prave sviceve i kapice. I jos jedna stvar me smorila, stigla sa malo zagrebanim space barom :( Imam u kutiji par tastera i space ali zute boje mada cu cimati kineza ako hoce da mi posalje drugi sivi space. Toliko za sad, za switcheve neki predlog je dobrodosao.IMG_3772.jpgIMG_3778.jpg

Kako mislis da naslonis dlan na ovu ivicu :) Ako naslonim dlan tu mogu samo gornji red da pritiskam, i spada dlan.

Jel koristite wrist padove generalno? Dosta su visoke ove mehanicke tastature, ima preko 2cm do tastera, ne znam jel potrebno za neki duzi gejming ili duze kucanje..

Tako sam navikao sta znam, ne bas dlan, da kazem donji deo palca ostali prsti wsad. a odmori za dlanove mi ne odgovaraju. Zaprepascujuce mekani switchevi kad moram da se ponavljam, sad gledam na netu, mozda neki crni? Eventualno plavi/zeleni kliki? Samo da nisu neki sto se stiskaju "pogledom" :D

Kako mislis da naslonis dlan na ovu ivicu :) Ako naslonim dlan tu mogu samo gornji red da pritiskam, i spada dlan.

Jel koristite wrist padove generalno? Dosta su visoke ove mehanicke tastature, ima preko 2cm do tastera, ne znam jel potrebno za neki duzi gejming ili duze kucanje..

Na onim slim mi ne treba, ali za sve ove izdignute mehanicke mi je uzasno neprirodan polozaj za zglobove..

Mislio sam da ću morati da dokupim wrist rest/pad ali se ispostavilo da mi ne treba, čak ni u tom periodu privikavanja na novu tastaturu, koja je daleko od slim modela.
A6400896.jpg

(slika se neta, ne podnosim RGB osvetljenje pred očima, samo jednobojno crveno ili amber)

Ali to je očigledno stvar navike i veoma subjektivno, neko neće moći da kuca ni 5 minuta bez wrist rest-a ako je navikao na to, ili na slim tastature.

Poslednja izmena:
Uzeo sam epomaker shadow x, trazio sam nesto slicno razeru da ima dole malo odmora za dlan jer volim da stavim donji deo dlana i ovo je nesto na "slepo" (online) najslicnije sto sam mogao da nadjem a da je mehanicka. Uzeo sam gateron pro yellow switcheve i vec vidim da cu da ih menjam, za moj ukus previse mekani, nemam neki osecaj ni da stiskam a volim da naslonim prste dok se igram na tastere pa cak nekad i kliknem nehotice. Koristim je samo za igranje, pa eto ujedno ako moze i neki savet koje switcheve da trazim da su malo "tvrdji" a ne moraju da budi kliki uopste, ovi su bas fini i mekani kapiram vrhunski mozda za kucanje. Takodje planiram da uzmem neke nize kapice jedino sto mi ovako deluje gledajuci po netu slicno nekim membranskim su XDA. Skinuo sam i neki sofware ima svasta da se podesava i da se zeza sa ovim ekrancicem malim, ali ne mogu da nadjem nikako kako da promenim datum i vreme :D
Mislim da ce biti ovo ok na duze staze samo da nadjem prave sviceve i kapice. I jos jedna stvar me smorila, stigla sa malo zagrebanim space barom :( Imam u kutiji par tastera i space ali zute boje mada cu cimati kineza ako hoce da mi posalje drugi sivi space. Toliko za sad, za switcheve neki predlog je dobrodosao.
Deluje mi da bi ti odgovarali taktilni prekidači, sa "grbom" pri pritisku...u tom slučaju, MMD Princess v2 62g (taktilna verzija) su pristojni i jeftini, ako naručuješ s Alija. Ima i drugih poput Durock T1 ali oni spadaju u skupe, tipa 40-50€ za 70-80 komada. Čuo sam da su WS Heavy Tactiles takođe dobri i nisu skupi....Momoka Shark je interesantan, možda bi ti ležao...Gateron Quinn, Lumia Bitter tea (taktilni)...

Gateron Pro Yellow je dobar switch ali je linearan i recimo srednje težine...izgleda da ti ne leže linearni.

Da u pravu si, definitivno taktilni, sad cu da bacim oko neka srednje cenovna klasa pa cu da porucim. E sad naveo si 5 vrsta, da narucujem od svake po par komada pa da testiram :D

Načekaćeš se da ti stigne, pa posle da stignu oni za koje se odlučiš...ako te ne mrzi, why not, taman možeš da nam ostaviš utiske.

Da u pravu si, definitivno taktilni, sad cu da bacim oko neka srednje cenovna klasa pa cu da porucim. E sad naveo si 5 vrsta, da narucujem od svake po par komada pa da testiram :D
Ja naručio sa alija pre dve nedelje MMD taktilne 48 i 60g. Ako ti nije hitno, poslaću ti par komada kad stignu.

Nazad
Vrh Dno