Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Uh, pomesao definitivno, moja greska.

Probao sam brown switcheve svakako, po meni to nije mehanicka tastatura. Bio sam ubedjen da su crveni taktilniji od Brown.

Sta je onda najslicnije Cherry Blue (a da bude tise), a da imas utisak da kucas na mehanickoj, a ne na membranskoj? :D

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pozz svima. Već neko vreme se razmišljam da napokon uzmem neku mehaničku tastaturu jer ova moja trenutno polako počela da se kvari...

Upoređivao sam Outemu, Gateron i Cherry i naravno Cherry je najbolji ali ujedno i najskuplji , tkd sam odlučio da idem na Outemu Brown... Brown jer ne volim baš da bude glasna kao Blue switchevi što jesu, već nešto između, a to Brown jeste (valjda)

Sve u svemu, razmišljam se između sledeće tri...

Redragon Devarajas K556
Cooler Master CK550
Cooler Master CK350

Sve tri su između 7000 i 10000 u ceni, pa ne znam koja je bolja, koja se više isplati i koja je ipak najkvalitetnija ?

Samo da znaš, kod Cooler Master tastatura ne može da se podešava jačina pozadinskog osvetljenja, tako da ako planiraš da koristiš tastaturu u prostoriji bez svetla, nećeš moći da prilagodiš nivo osvetljenja, boleće te oči.
Tastature od 30 evra ovo imaju a CM nema, zašto pojma nemam.

Moguće da su to softverski promenili kod najnovije serije ali CK serija to sigurno nema, znam jer sam razmišljao da je kupim i zbog toga odustao.

Poslednja izmena:
Da li je neko slucajno uzimao stikere manjih dimenzija (4-5mm)? Evo trazim po netu i su svi full size. Hocu da ih postavim sa prednje strane tipke da se slova vide kada se ne koristi RGB. Ovako:

image.png

@hsv.stoned Kupio bih Puri ali samo TKL me zanima a nje nema nikako.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Da, sad vidim da ih nigde nema na stanju trenutno. Verovatno ce se pojaviti uskoro.

@ivanbass

Mozda Kailh Box White, imas poredjenja na YT sa Cherry MX Blue.

Poslednja izmena:
iako sam imam cherry meni su gateron bolji,a da ne pričam o starim alps ili najboljim - buckling spring.ostalo je sve aproksimacija...

ivanbass:

mx brown,ili ekvivalent istog ostalih proizvođača.

Poslednja izmena:
Samo da znaš, kod Cooler Master tastatura ne može da se podešava jačina pozadinskog osvetljenja, tako da ako planiraš da koristiš tastaturu u prostoriji bez svetla, nećeš moći da prilagodiš nivo osvetljenja, boleće te oči.

Moguće da su to softverski promenili kod najnovije serije ali CK serija to sigurno nema, znam jer sam razmišljao da je kupim i zbog toga odustao.

Šta bi onda bio najbolji izbor, osim te CK serije tastarura ?
Možda ovaj Redragon?
Čuo sam da se brzo kvare i da nisu baš najbolje...

I usput, da li su Outemu zaista bolje od Gateron po kvalitetu i trajanju?

Jako teško odlučiti se za najbolji izbor

Uh, pomesao definitivno, moja greska.

Probao sam brown switcheve svakako, po meni to nije mehanicka tastatura. Bio sam ubedjen da su crveni taktilniji od Brown.

Sta je onda najslicnije Cherry Blue (a da bude tise), a da imas utisak da kucas na mehanickoj, a ne na membranskoj? :D

Probaj preporučene bele ili uzmi gumice, one će ublažiti problem. Čak i različiti proizvođači mogu imati različit zvuk. Imamo trenutno dve tastature da braon (čeka se treća) i zvuk jedne mi je preglasan, verovatno zbog metalne ploče na kojoj su prekidači, tako da će ti različite tastature zvučati različito sa istim prekidačima :)

meni ne,po meni od aktuelnih ide ovako - gateron,cherry,kalih,outemu,pa oni random no nejm...topre mi je van te konkurencije a ako hoćeš najbolji čisto mehanički prekidač koji postoji i samo to te zanima - žickaj oglase da naleti chicony sa belim alps.neće vbiti toliko ni skupo kao model m ili derivat.

Šta bi onda bio najbolji izbor, osim te CK serije tastarura ?
Možda ovaj Redragon?
Čuo sam da se brzo kvare i da nisu baš najbolje...

Ako ti nije prioritet Full RGB, ja bih bacio pogled na HyperX tastature. U tom cenovnom rangu imaš sa Cherry svičevima i crvenim pozadinskim osvetljenjem. Za nekoliko crvenih novčanica više dobijaš sve to samo sa Full RGB.

Mozda Kailh Box White, imas poredjenja na YT sa Cherry MX Blue.
Probaj preporučene bele ili uzmi gumice, one će ublažiti problem. Čak i različiti proizvođači mogu imati različit zvuk. Imamo trenutno dve tastature da braon (čeka se treća) i zvuk jedne mi je preglasan, verovatno zbog metalne ploče na kojoj su prekidači, tako da će ti različite tastature zvučati različito sa istim prekidačima :)
Mozda ce sledeca biti sa Kalih switchevima, sada trenutno sam na Cherry MX Blue (tastatura iz potpisa), necu je menjati u skorije vrene.

Gumice sam imao na prethodnoj Redragon koja je otisla na poklon, nisam hteo da skidam i stavljam na novu, uzeo sam bio na KP neke obicne, jesu poboljsali stanje, nije se cuo onaj "klang" zvuk kad keycap udari u kuciste.

Jel ima neki konkretan model gumica koji vredi pogledati (ne planiram da dajem vise od 500din :D)?

Malo pre mi drug rekao za ovu...

https://youtu.be/IVQCkVxZAgc

Fantech MK884 Optiluxs

Svašta nudi za 7000
Sve je super, jedino nisam siguran kakvi su switchevi u pitanju, msm po zvuku mi deluju da su baš tactile kao plavi, ali opet nisam siguran

Poslednja izmena:
MK884 koristi optičke svićeve.

Kod jeftinih proizvodjaca kao Fantech, Rampage ili Redragon, to su sve svičevi "slicni necemu". Kopije. Ne mozes tacno biti siguran kakvi su dok ne probas.

Da ne bude zabune da ja sada nesto skupo tjeram, kod mene je KBR89 koja ima Outemu Blue. Kopija Cherry MX Blue.

@Novicki, mislim da ova CK550 koju drugar ima, ima 3 nivoa osvetljenja, koje moze i da se iskljuci.

Meni mx black odgovaraju za kucanje, cak verujem u to, da bi svima svi tipovi mehanickih tastera odgovarali (sem mozda mx blue, na njih se covek tesko navikne, retko ko voli toliko buke u toku kucanja). Nego, stvar je u tome, da je marketing previse razmazio ljude, pa ne mogu da se odluce koji im se tasteri najvise svidjaju, tj. odgovaraju :). Kada bi bili samo mx-blue, masa bi ili koristila membranu, ili mehaniku sa mx-black i cao. Ovako, covek se nikad ne bi odlucio, pa cak i da mu neko kaze na osnovu toga sto njemu treba, uzmi mx-black ili mx-red, ne znaci uopste da je dobio tacno ono sto mu treba, vec je to individualno. Npr., ja sam odbijao da koristim mx-black samo zato sto sam negde citao da nisu dobri za kucanje, sto je netacno, dobri su za sve. Ali, s druge strane, dobri su i svi ostali, na svoj nacin, zavisi od osecaja na sta je ko navikao.

Može se uzeti i mehanička tastatura sa hot-swap switchevima.
Switchevi se lako mijenjaju bez lemljenja ako neki ne radi (chatter) ili ako se samo žele uzeti drugi.
Potražiti pod hot-swappable keyboards. Marke tipa: Glorious GMMK, Tecware Phantom, Hexgear, Massdrop CTRL ...

Ima poznatih youtube kanala gdje se može pronaći klipova na ovu temu, a evo i jedan novi sa dosta korisnih informacija.

Poslednja izmena:
Od ovih jeftinih, na Rampage Hydra R7 se skidaju svičevi. Jako bitna opcija. I ona dolazi sa nekim optičkim po defaultu.

Ono sto je jos bitno pri izboru kada se RGB-a tice, nisu sve RGB po tipci. Bude 2 reda jedna boja, 2 reda druga i onda ima efekte. Moja ima retardiranih 6 boja sto me izludjuje. Dok je daleko daleko bolje kada se moze odabrati jedna boja za sve tipke. Dodje mi da je samo zbog RGB-a zamjenim dok sam sa ostalim jako zadovoljan:

image.png

Može se uzeti i mehanička tastatura sa hot-swap switchevima.
Switchevi se lako mijenjaju bez lemljenja ako neki ne radi (chatter) ili ako se samo žele uzeti drugi.
Potražiti pod hot-swappable keyboards. Marke tipa: Glorious GMMK, Tecware Phantom, Hexgear, Massdrop CTRL ...

Slažem se. Čitajući poslednjih 1000 komentara i gledajući razne review-e shvatio sam da je izbor switch-eva subjektivan.
Ja sam se na kraju odlučio za nešto jeftinije https://banggood.app.link/7q2bH8TER6 sa Gateron Red switch-evima.
Bilo mi je bitno da je 60%, hotswapp (ali nikako optički), USB (C-type) konektor i da nije baš krš plastika.
Plus mi je bilo što ima BT, nogice za štelovanje nagiba i RGB... Ova tastatura po mom mišljenju ima sve.

... još samo da stigne :D

@Novicki, mislim da ova CK550 koju drugar ima, ima 3 nivoa osvetljenja, koje moze i da se iskljuci.

OK onda. Ja sam procitao gomilu potova na reddit-u i Cm forumu gde se ljudi bune oko ovoga, čak i ljudi iz Cooler Mastera su rekli da nemaju u planu da implementiraju tu funkciju. Ali ako jesu u međuvremenu, super.

Samo da znaš, kod Cooler Master tastatura ne može da se podešava jačina pozadinskog osvetljenja,

Nije tacno :D

Jeste glupo jer nema poseban slider za jacinu osvetljenja, ali moze da se podesi. Kad pravis novi profil, odaberes boju(e), na onom rgb krugu ides malo prema sredini za tamniju nijansu. Prakticno boja ostaje ista samo bude priguseno osvetljenje tj jacina

Opet kazem, bezveze je da nema slider ali moze sve da se podesi kako kome odgovara do najsitnijih detalja

EDIT:

Mozda su i ubacili ta 3 nivoa kroz neki firmware, nisam proveravao, ja podesio all green (i jacinu osvetljenja koja mi odgovara) prvog dana i nisam dirao nista od tada

U pitanju je CK530 gateron brown

Poslednja izmena:
Za vas koji imate hotswappable tastature, dolaze li sa nešto ekstra svičeva ili moraju da se kupe odvojeno? Kakva je situacija sa kompatibilnošću, moraju li svičevi istog proizvođače ili može da se šara i koliko?

U principu mi se dopada ideja, kupiš jednu tastaturu koja ti se sviđa i voziš je večno, uz eventualno budženje i eksperimentisanje kasnije. Da kupim sav alat koji mi treba da zamenim slomljeni svič + vreme za zezanje, mnogo mi je jeftinije da zamenim kompletnu tastaturu, jeftini kinez, ali dobar.

Nije tacno :D

Jeste glupo jer nema poseban slider za jacinu osvetljenja, ali moze da se podesi. Kad pravis novi profil, odaberes boju(e), na onom rgb krugu ides malo prema sredini za tamniju nijansu. Prakticno boja ostaje ista samo bude priguseno osvetljenje tj jacina

Opet kazem, bezveze je da nema slider ali moze sve da se podesi kako kome odgovara do najsitnijih detalja

Znam za to, al da izviniš, do je neverovatno glup način da se tako nešto uradi. U tom istom softveru je mogao samo i da se napravi jedan slajder "brightness" i to bi bio rešen problem.
Sve ostale tastature imaju to rešeno hardverski, a biranje tamnijih tonova boja nije pravo rešenje, već prinudno snalaženje.

Ne znam čemu toliki inat kod CM-a da ne implementira prosto rešenje (npr. Fn + Up/Down). Takođe imaju nesretno rešenje kod TKL verzija da je Caps Lock i Scroll Lock taster isključen, pa kad radi neko osvetljenje ta dva tastera izgledaju kao da su pokvareni. Umesto da su dodali negde na tastaturi dve male lampice kao indikatore za ove tastere.

Te neke sitnice su me odvratile od CM-a, iako generalno gledano prave dobre tastature. S druge strane, nekom to ne smeta uopšte.

edit: sad sam tek video edit, je l istina ovo što sam gore napisao da Caps Lock osvetljenje ne radi kod CK530 kad je funkcija isključena?

Poslednja izmena:
Znam za to, al da izviniš, do je neverovatno glup način da se tako nešto uradi. U tom istom softveru je mogao samo i da se napravi jedan slajder "brightness" i to bi bio rešen problem.

edit: sad sam tek video edit, je l istina ovo što sam gore napisao da Caps Lock osvetljenje ne radi kod CK530 kad je funkcija isključena?

Slazem se da je glupo reseno, samo kazem da je moguce podesiti sve do detalja

Da, kad je iskljucen caps, ne svetli ceo taster

EDIT:

Meni ovo nabrojano ne smeta ni najmanje. Ono sto mi stvarno smeta je to sto se tastatura ne gasi npr sa monitorom zajedno, jednostavno svetli sve vreme dok je upaljen PC, e to je veliki propust

Poslednja izmena:
Slažem se. Čitajući poslednjih 1000 komentara i gledajući razne review-e shvatio sam da je izbor switch-eva subjektivan.
Ja sam se na kraju odlučio za nešto jeftinije https://banggood.app.link/7q2bH8TER6 sa Gateron Red switch-evima.
Bilo mi je bitno da je 60%, hotswapp (ali nikako optički), USB (C-type) konektor i da nije baš krš plastika.
Plus mi je bilo što ima BT, nogice za štelovanje nagiba i RGB... Ova tastatura po mom mišljenju ima sve.

... još samo da stigne :D
Pošto su tražio sličnu tastaturu kao i ja, pogledaj i ovaj model, izaći će te isto kao i taj, ako se odlučiš možda da svoju prodaš :)
MKBHD ima njihov K2 model i srdačno ju je preporučio, tako da to i to dosta govori o kvalitetu.

https://www.kickstarter.com/projects/keytron/keychron-k6-a-compact-65-wireless-mechanical-keyboard
Za vas koji imate hotswappable tastature, dolaze li sa nešto ekstra svičeva ili moraju da se kupe odvojeno? Kakva je situacija sa kompatibilnošću, moraju li svičevi istog proizvođače ili može da se šara i koliko?

U principu mi se dopada ideja, kupiš jednu tastaturu koja ti se sviđa i voziš je večno, uz eventualno budženje i eksperimentisanje kasnije. Da kupim sav alat koji mi treba da zamenim slomljeni svič + vreme za zezanje, mnogo mi je jeftinije da zamenim kompletnu tastaturu, jeftini kinez, ali dobar.
Zavisi od proizvođača, ova koju sam linkovao gore ne dolazi sa par rezervnih svičeva, baš sad tražim, a Gateron sa kojim dolazi je kompatibilan sa mnogo drugih proizvođača. Imaju i neke optičke LK isto u hot-swappable varijanti, ali su oni kompatibilni samo sa LK, pa sam preskočio tu opciju. Željno iščekujem da mi stigne ovih dana [emoji4]

Available with Gateron Red, Blue, Brown switches. Most of the mechanical switches on the market, including Gateron, Cherry, Kailh switch can be used on the K6 Hot-swappable version.

The LK optical switch version is also hot-swappable, but not that easy to swap because it sits on the plate so tight, and only compatible with certain kinds of LK optical switch (need the same dimension).

Prošle godine sam uzeo ovu dole, došla je sa 5 rezervnih Outemu svičeva, ali su oni kompatibilni samo da drugim Outemu.

RGB Illuminated TKL Mechanical Keyboard Compact Outemu DIY Switch with LED Lighting 81 Keys US Layout Keyboard Z-88 White (QWERTY) Outemu Brown https://www.amazon.de/dp/B07GBWFQJF/ref=cm_sw_r_other_apa_i_Q.d0EbS5CVH92

Problem je što vidim da su sve te hotswap tastaturice male, ne vidim ni jednu full veličine. Druga stvar je što su sve ravne odozgo, sa tasterima koji vire, ja sam primetio da je počelo da mi smeta rasipanje svetlosti sa tastature, radije bih da mi sledeća bude sa utonulim tasterima, tako da LED svetli samo kroz taster, umesto na sve strane.

Uh, vidim da sam i ja postao entuzijasta za mehaničke tastature, ništa gore za džep nema od hobija. :(

Keychron ima utonule tastere, a imaju i full-size tastatura, tako da ćeš verovatno pronaći šta tražiš na njihovom sajtu.

Ima u G. popust na tastaturu HYPERX ALLOY FPS RGB. Nažalost sa Kalih Silver svičevima koji su koliko sam čitao preosetljivi i nisu za (što meni treba) kucanje. Kažu da bukvalno ne možeš da držiš prste na tastaturi odmah registruje klik.

uh,ja bi je momentalno polomio zbog toga,na laptopu i to asus koji nije šampion po pitanju tastatura ima bar onaj gumičarski bump pre registracije keypress-a...

elem,povodom toga da retko ima ljudi koje vole buku,ja sam taj,dugo vremena sam kucao na pisaćoj mašini,bakling spring mi je ideal...sadašnja sa mx brown je više stvar okolnosti,hteo sam sa vol slajderom,to naletelo i kao bar je brown nije red...sutra kad bi unicorp napravio sa bilo kakvim pozadinskim,TKL platio bi je i 150e pa nemala analog volume.

Poručih Puri TKL sa Cherry blue prekidačima pa šta mu bog da...

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Nazad
Vrh Dno