Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Gledao sam tu i Rapid I takodje. Ne znam kakva su iskustva ovde ali na neweggu su bas opalili na los kvalitet tastature sa brown switchevima. Tipa pokvari se svetlo posle par dana, dugme pocne da baguje a zatim i da prestane da radi, sto me je zapravo i odvuklo malo od CM tastatura.
O cemu se radi? Znam 3 osobe sa TK i XT, i ja posedujem TK brown model.
Za 8 meseci blagog silovanja nista se ne desava. :) Redovno i pazljvo odrzavanje (znaci ne cekic i srafciger logicno) i neces imati problema. :)

TKL tastature vredi naruciti iz delova i sastaviti ih.
Tako se cena dosta ubija, mozes koristi razlicite switheve (npr ctrl-shift-enter blue, brojeve green, ostalo brown) i naucices nesto. :)

Sent from my A0001 using Tapatalk

jel može obična, full size da se naruči iz delova i kako?

O cemu se radi? Znam 3 osobe sa TK i XT, i ja posedujem TK brown model.
Za 8 meseci blagog silovanja nista se ne desava. :) Redovno i pazljvo odrzavanje (znaci ne cekic i srafciger logicno) i neces imati problema. :)

TKL tastature vredi naruciti iz delova i sastaviti ih.
Tako se cena dosta ubija, mozes koristi razlicite switheve (npr ctrl-shift-enter blue, brojeve green, ostalo brown) i naucices nesto. :)

Pricam o ovom problemu sto se tice CM Rapid I tastature: https://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16823129031

Iskreno nisam ni razmisljao da sastavljam sam tastaturu jer sam baksuz sa lemljenjem iskreno :D

U krajnjem slucaju ce biti Redragon 552 RGB ili Rapid I.

Planiram da narucim neku mehanicku tastaturu iz Kine ali nikako da se odlucim koju. U svakom review-u procitam razlicite stvari i misljenja. Koju mi vi preporucujete? Platio bih 35-40usd za neku sa obicnim osvetljenjem a 50-60 za RGB. Nikad nisam imao a ni koristio mehanicku tastaturu ali po sound testovima mi najbolje zvuce blue switchevi, koji su najgori ako se radi o clone switchevima po komentarima na redditu.

Lako bih se odlucio za Redragon Kumara ali nikako da nadjem neku normalnu cenu. $35 za obicnu, ili oko $50 za RGB kao na amazonu, a ne $50 za obicnu ili $80-90 za RGB.
Tastature koje su mi jos zapale za oko su Ajazz AK33 i Fuhlen SM680R RGB koja je $38 na ebayu i najvise mi se svidja. Ali nije nesto posebno hvaljena u review-ima (kojih jedva da ima).

Koliko znam cena kumare je ~6000din dok je za RGB verziju ~7500din. Kao sto sam naveo vec u prethodnom postu gore da sam bas zagrejan za nju kao alternativu nekih brendiranih tastatura sa cherry switchevima. Kuckao sam po njoj i jedina mana a i vrlina (meni) jeste sto je mnogo glasna i ima jaku taktilnost prilikom pritiska tastera pa ako ti je komp u sobi gde spava lepsa polovina a ti si ranoranilac budi spreman da imas neku normalnu tastaturu pri sebi dok se ne probudi :D

Sto se tice tastatura sa Aliexpressa istrazivao sam malo i tu ali nema nekih modela koji se meni svidjaju, uglavnom su one "rgb" varijante gde imas 7 razlicitih boja koje ne mozes pojedinacno da menjas a to mi je bas odbojno. Sa druge strane ima par tastatura koje sam probrao i da izgledaju normalno, a to su:

- https://www.aliexpress.com/item/K005-87RGB-Home-Office-Professional-Full-Keyboard-With-Music-Light-Effect-RGB-87-Keys-Mechanical-Wired/32807139654.html?spm=2114.13010208.99999999.264.IxBLyc
- https://www.aliexpress.com/item/Ajazz-Mixed-Backlit-Multimedia-Mechanical-Keyboard-Wired-USB-illuminated-Gaming-Keyboard-Ergonomic-Black-Blue-Red-Brown/32794762109.html?spm=2114.13010308.0.0.fUVFGP
- https://www.aliexpress.com/item/Mechanical-Gaming-Keyboard-CM625-87-Layout-Antighosting-Metal-Case-Outemu-MX-Blue-Black-Red-Brown-Switches/32809370005.html?spm=2114.13010308.0.0.fUVFGP
- https://www.aliexpress.com/item/Professional-Gaming-Esport-Keyboard-with-Tactile-High-speed-104-Keys-Blue-Switch-Fully-RGB-LED-Programmable/32799230934.html?spm=2114.13010308.0.0.fUVFGP
- https://www.aliexpress.com/item/Drevo-Tyrfing-Mechanical-Keyboard-87-Keys-Backlit-Gaming-Keyboard-Black-Switch-Black-keyboard-Wired-USB-Connection/32803856212.html?spm=2114.13010308.0.0.KS36GW

EDIT: Prevideh jos jednu - https://www.aliexpress.com/item/Wholesales-RK-RG987-RGB-backlight-Black-Case-Kailh-Blue-switches-87-key-ABS-Keycaps-NKRO-Mechanical/32705563904.html?spm=2114.13010308.0.0.vRynW2 za ovu sam bio najvise zagrejan ali kad izracunas cenu i postarinu ispada da je ista kao i kumara rgb.

Ovo su tastature koje su spale u najuzi izbor trenutno, pa se nadam da ce i tebi pomoci.

Poslednja izmena:
Ajazz AK-33 - ako su ti ok compact keyboards ova tastatura sa blue switchevima je vrh (jos uvek posle godinu dana skoro rade identicno kao mx blue na drugoj), a pravljena je skoro kao tenk... Bela sa blue switchevima je moj izbor - ima i lep backlight plavi ali ja ga nikad ne koristim :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ajazz AK-33 - ako su ti ok compact keyboards ova tastatura sa blue switchevima je vrh (jos uvek posle godinu dana skoro rade identicno kao mx blue na drugoj), a pravljena je skoro kao tenk... Bela sa blue switchevima je moj izbor - ima i lep backlight plavi ali ja ga nikad ne koristim :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
^+1 iz prve ruke, koliko platis toliko dobijes. :)

Hvala vam za ovu potvrdu u vezi Ajazza. Lomio sam se dal da je uzmem da bi modovao moju KbParadise v80, al zbog vas je upravo porucih.

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

za te pare je dobro, ali to osvetljenje je ubilo utisak...ako ne nameravaju da ti daju nikakvu kontrolu na njim, bolje da ga ne stavljaju uopšte.

Kako si zadovoljan sa tastaturom?

Ja je merkam vec neko vreme ali ne mogu nigde da je isprobam uzivo. Video sam da su switchevi slicni cherry blue, sto mi ne ofgovara, ali ako pogledan cenu, mogu i da rade gumeni kruzici da je utisam.

E sad, da li zna neko TKL mehanicku tastaturu sa cherry brown switchevima? Gledam po radnjama TKL verzije skuplje od obicnih o_O
Ne da sam zadovoljan nego prezadovoljan

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Dobro pitanje, nigde ne pise da su translucent, ali su double shot i sa donje strane su od providne plastike. Mislim da bi celo maltretiranje double shot bilo nepotrebno da ne prosvetljavaju.
Bem li ga sad.

Nema to veze, doubleshot se primenjuje i kod standardnih i backlit tastera. Po ceni bih rekao da nisu providni, plus obično naglase to u oglasu...

baš po ceni bih ja rekao da su providni. pogotovu što nemaju crna slovca

Stigli su mi keycapsovi. Izgledaju solidno iako su ABS, deblji su od onih na Redragonu, lep font...još ih nisam montirao jer uskoro treba da mi stignu i o-ringovi (deblji, od 2,5mm) pa ću da ih sačekam i montiram sve komplet.

ovo je apsolutni vrh. da li ima i za full size tastaturu isto ovo sve? postupak je isti, samo više lemljenja i veće kućište.

edit: ja za sada jedino za ovu od 60% nalazim :( a ona mi ne odgovara nikako. tkl mi je super za kućni komp, dok na poslu bi bilo poželjno da imam numpad zbog unosa nenormalnih količina brojeva ponekad.

Poslednja izmena:
Moja savršena tastatura bi bio takozvani "compact tk" ili "compact full-size" layout.
Najbliže tome bi bio Cooler Master TK ili sad novi Masterkeys Pro M.

Pratio sam par narudžbi za Red Scarf III, ZZ96 ili LightSaver, ali su bile poprilično skupe.
Mislim da ću na kraju sam pribaviti dijelove i sklopiti tastaturu, osim ako ne upratim neki jeftiniji deal.

To su ovakve tastature, a sviđa mi se sto su kompaktne i imaju numpad, strelice i F keys.

dOUn8CB.jpg

Moja savršena tastatura bi bio takozvani "compact tk" ili "compact full-size" layout.
Najbliže tome bi bio Cooler Master TK ili sad novi Masterkeys Pro M.

Pratio sam par narudžbi za Red Scarf III, ZZ96 ili LightSaver, ali su bile poprilično skupe.
Mislim da ću na kraju sam pribaviti dijelove i sklopiti tastaturu, osim ako ne upratim neki jeftiniji deal.

To su ovakve tastature, a sviđa mi se sto su kompaktne i imaju numpad, strelice i F keys.

Pogledajte prilog 230870

QuickFire TK uspesno sastavio to sto ti treba, cena je odlicna za tastaturu tog kalibra i dalje..

https://youtu.be/W0FSvTYlggw

Nije tesko u sustini, ko je vest sa lemilicom imace neko vreme da se zeza. :)

te ploce kostaju po 30$, a stabilizatori i po 7$. ne mogu sad da otvorim njegove banggood linkove, ali ne moze da ispadne ispod 40$ cela tastatura.

Ja sam bas u procesu dizajniranja jedne full tastature. Moja ideja je da iskoristim neku staru gejmersku tastaturu i njenu elektroniku i softver, a da ja napravim pcb. Samo moram da dodjem do odgovarajuce tastature.

Edit: ok, napisao je koliko ga je kostalo. 84$. za te pare cu uzeti brendiranu sa garancijom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno