Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Ne kucam pravilno, ni precizno...red bi bio da naučim.

Preorder za Cycle8 na Delta Keys traje od 12. do kraja meseca, isporuka u novembru, početna cena je 200e...

Ja kucam pravilno zahvaljujući ludom profi iz programiranja na faksu. Nije bilo šanse da iskucaš ceo program za 90 minuta, ako ne znaš da kucaš. Ali i dan danas me zezaju specijalni karakteri na srpskoj tastaturi, to nikad neću da naučim, pogotovo ono što ide sa Alt Gr.

Koliko od vas uopste pravilno kuca? Skolski, poslovna korespodencija i to. Leva ruka ASDF desna ruka JKL: za QWERTY/Z raspored?
Gledam ove sto rade razenzije na YT za tastature, ako ih 5% kuca pravilno secem k....ruku.

Druga stvar sto me zanima, jel se neko zanimao sa alternativnim rasporedima, tipa Dvorak ili Colemak ili nekim drugim, tj. trecim?
Samo qwerty, iako kazu da je to "najlosiji" raspored, mislim da je suludo menjati visegodisnje navike radi veceg wpm-a

https://deltakeyco.com/products/pre-order-tkd-cycle8-keyboard-kit

Cycle8 GB, počinje danas u neko vreme...
Ipak je niža početna cena, 167e za varijantu sa solder PCB-jem. +12e za wired hotswap, +24e za tri-mode hotswap i resto su tegovi i zezancije.

Isporuka počinje tek u novembru, doduše.
Mislio sam da povučem okidač i naručim ali mi se ne čeka toliko...videću.
Radije bih Neo Ergo ali likovi iz Delta Key kažu da još nema planova za sledeću turu....

sta god da uzmes, spremi se da cekas

https://deltakeyco.com/products/pre-order-tkd-cycle8-keyboard-kit

Cycle8 GB, počinje danas u neko vreme...
Ipak je niža početna cena, 167e za varijantu sa solder PCB-jem. +12e za wired hotswap, +24e za tri-mode hotswap i resto su tegovi i zezancije.

Isporuka počinje tek u novembru, doduše.
Mislio sam da povučem okidač i naručim ali mi se ne čeka toliko...videću.
Radije bih Neo Ergo ali likovi iz Delta Key kažu da još nema planova za sledeću turu....
Šta god da se desi drago mi je da si krenuo korak dalje i da razmišljaš o tastaturi koja nije plastična :)

ja cekam od septembra :)

A sta bi ste "početniku" u svet mehanickih tastatura preporucili da uzme?
Cena "nije bitna" (jok i nije al ajd' da ne bude glavni ni 1. a ni 3. parametart za nabavku) vec pre svega neki pristojan kvaliter i tako to...

Da ima svetleća slova na dugmićima, da ima YU-SRB raspored i oznake slova, da nije ova najmanja minijaturna vec ova skoro cela ili bas cela tastatura sa digitronom, pozeljno bežična al ajde može i USB povezivanje (najbolje oboje), crna, siva, tamna i umereno tamna, mogu tiši dugmici (al kvalitetni, da ne crknu ko mikro prekidac na Logi master mišu)...

Gde ima da se kupi kod nas Mehaničkih tastatura (ako i ima nekog izbora)?
Ima li negde da se mogu videti, probati (eventualno)?

Da li postoji Logitech MX Mechanical Wireless Illuminated Performance tastatura sa YU (SRB) rasporedom slova i oznakama na tastaturi?

Još uvek je nema? Čudno, koliko sam skontao, Neo tastature se relativno brzo prave i često cirkulišu...ovi iz Delte su upravo završili preorder za Ergo i stižu sredinom avgusta.
Zakasnio sam bukvalno dan-dva jer sam hteo da vidim detalje i cene za Cycle8 i rasprodale su se u međuvremenu...

Sta mislite o LOGITECH MX Mechanical Mini Tactile Quiet koju mogu sa SRB (YU) rasporedom slova nabaviti za oko 110e ?

Isto ovo gore samo srb slova ...

Molim brzi odgovor, savet ili predlog, misljenje valja li ovo, vredi li uzimati, ako znate kakvog je kvaliteta...
Postoji mogućnost i da sacekam pa možda obezbedim LOGITECH MX Mechanical pune veličine al' bi cena bila oko 200e.
Šta vi mislite?

Poslednja izmena:
Sta mislite o LOGITECH MX Mechanical Mini Tactile Quiet koju mogu sa SRB (YU) rasporedom slova nabaviti za oko 110e ?

Molim brzi odgovor, savet ili predlog, misljenje valja li ovo, vredi li uzimati, ako znate kakvog je kvaliteta...
Postoji mogućnost i da sacekam pa možda obezbedim LOGITECH MX Mechanical pune veličine al' bi cena bila oko 200e.
Šta vi mislite?
Ja sam na ovom threadu nekoliko puta pisao o toj tastaturi pa mozes pogledati.
Ako nisi zagrizeni ljubitelj tastatura i ne znas sta tacno trazis onda je to odlicna low profile tastatura jer ima od svega solidno odradjeno.
Duga baterija, odlicna bezicna veza, lep dizajn, zvuci ok ali ni blizu kvalitetnih mehanickih, tasteri se posle par meseci pocinju izlizivati.
Nema zamene dugmica niti sviceva. Pozadinsko svetlo bele boje ali jako vidljivo sto je prednost. Brzo se pali iz sleep moda, i koliko se secam se pali kada stavis ruke iznad na senzor pa ne moras da pritiskas nista sto je kul.
Ako si pocetnik sa tastaturama ocekuj da ces promenuti dosta tastatura dok ne nadjes bas ono sto ti pase, koji format velicina, visoko ili nisko profilne, sa svetlima u boji ili samo belo, koj svicevi, tisa ili bucnija ...

Još uvek je nema? Čudno, koliko sam skontao, Neo tastature se relativno brzo prave i često cirkulišu...ovi iz Delte su upravo završili preorder za Ergo i stižu sredinom avgusta.
Zakasnio sam bukvalno dan-dva jer sam hteo da vidim detalje i cene za Cycle8 i rasprodale su se u međuvremenu...
Zakasnio par dana za R1 i sada cekam R2 batch kod Candykeys

Šta vi mislite?
Ja ne bih. 20k din za takvo nešto samo zbog naših slova? Bacanje para...

Ili uzmi standardnu tastaturu i keycapove s našim znacima (mogu da se naruče custom ali nema low profile) ili zaboravi na default SRB raspored, uzmi neku ljudsku low profile tastaturu koja podržava VIA za remapiranje (imaš kod nas LP Keychrone iz K serije) i nalepi znake na keycapove...

Mislim da ću sačekati Aliexpress magacin i obećanje da će biti bez carine roba da bi uzeo tu Cidoo tastaturu.

Poslednja izmena:
Cena "nije bitna" (jok i nije al ajd' da ne bude glavni ni 1. a ni 3. parametart za nabavku) vec pre svega neki pristojan kvaliter i tako to...

Da ima svetleća slova na dugmićima, da ima YU-SRB raspored i oznake slova, da nije ova najmanja minijaturna vec ova skoro cela ili bas cela tastatura sa digitronom, pozeljno bežična al ajde može i USB povezivanje (najbolje oboje), crna, siva, tamna i umereno tamna, mogu tiši dugmici (al kvalitetni, da ne crknu ko mikro prekidac na Logi master mišu)...

Da li postoji Logitech MX Mechanical Wireless Illuminated Performance tastatura sa YU (SRB) rasporedom slova i oznakama na tastaturi?
Ima izbora, ali su cene domaće 😁

Da probaš kod ovih, zanimljivi su, skoro sam ih video u jednom videu

To je jedino mjesto gdje ima uopšte išta od "pravih" stvari, koliko znam, a da nije oglasi varijanta.

Ako bas mora Logitech gledaj bolje G515 Lightspeed TKL.
Trebalo bi da je slicna cifra kao i Mechanical Mini, sa nekoliko resenih problema koje Mechanical Mini ima.
Skoro je izasla, tako da je u ovom trenutku najverovatnije nema kod nas, ali trebalo bi u nekom skorijem periodu da se pojavi.

Ajazz AK820 Pro i Aula F75 su trenutni "bestseleri" od jeftinijih varijanti.
AK820 Pro je izgleda bas dobar za gaming. Dosta dobar odziv u svim modovima (zicni, 2.4G, BT), Aula je malo kompaktnija, ako je nekome to bitno.
Pusti poruku prodavcima da deklarisu nizu cenu od 50 dolara kada salju paket.
Ako spominjes carinu ili dazbine u poruci, AliExpress blokira poruku.
Da li je bolji taj Ajazz ili Aula?

Aula 75 moze da se nadje za 36 dok tog Ajazza ne videh za sada ispod 50 za wireless model.

Mislim da je Aula malo bolja out of the box...
Često ima i F87 Pro ispod 50€, samo treba vrebati po Choice sekciji u apliakciji.

Da li je bolji taj Ajazz ili Aula?

Aula 75 moze da se nadje za 36 dok tog Ajazza ne videh za sada ispod 50 za wireless model.
Obe su ok. Ajazz ima malo bolji odziv, ali ima i glupavi ekran koji ne sluzi nicemu osim da trosi bateriju.
Ajazz se malo lakse otvara, ako ti je to bitno.
Uzmi koja god ti se vise svidja ili koja je god jeftinija.

Poslednja (i bukvalno poslednja za duži vremenski period) prinova - Luminkey 65, kupljena na CandyKeys.
Vrlo kvalitetno izrađena tastatura od aluminijuma, Alu podloga, teška kao tuč (1315g). Daću joj šansu par nedelja da vidimo da li će mi se dopasti više od moje omiljene Nuphy Halo75.

Moja trenutna kolekcija izgleda ovako:
  • Nuphy Air75
  • Nuphy Halo75
  • Nuphy Gem80
  • Lilly58 Pro
  • Luminkey65
  • Keychron K8

Primarna za upotrebu do sada je bila Nuphy Halo75. Lilly58 Pro čeka da stignu nove kapice i prekidači jer ovo što je trenutno na njoj je prava katastrofa.
NuphyGen80 takođe čeka druge prekidače i kapice, ali je izusetno dobra tastatura za korišćenje.

Prilozi

• IMG_0886.jpeg
    IMG_0886.jpeg
    281.1 KB · Pregleda: 29
  • IMG_0885.jpeg
    IMG_0885.jpeg
    244.2 KB · Pregleda: 35
  • IMG_0884.jpeg
    IMG_0884.jpeg
    309.2 KB · Pregleda: 33
  • IMG_0883.jpeg
    IMG_0883.jpeg