Preporucujem SMPlayer. Uz njega sigurno neces dobiti neki virus ili slicno (kao sto se dobija u k-lite codecs pack). Ja sam sa njim uspeo svaki video fajl da otvorim, jer player koristi mplayer kao backend.
Ako zelis zvanicne build-ove:
http://smplayer.sourceforge.net/
A ako zelis skoriji (od pre dva dana) build iz svn-a:
http://mulder.dummwiedeutsch.de/home/?page=projects#mplayer

Ovo za K-lite je glupost.
Ja koristim K-lite codec pack već dugo vremena i NIKAD mi nije prijavljen virus/worm/malware/backdoor ili bilo koji štetni proces.
Sem što u sebi ima "asocijacijaciju" za MPC i MPC-HC ima i asocijaciju i za Windows media player.
Osim toga većina player-a instalira gomilu nepotrebnog ćubreta i pokušava da "zove kuću" tj tzv "calling home" radi informacija o onome šta gledamo.
Među plejerima koji koriste tu mogućnost da špijuniraju šta ko sluša je upravo i KMPlayer koga vidim mnogi preporučuju a sem njega su tu i PowerDVD I WinDVD kao i Windows media player koji takođe kontaktiraju njihove matične sajtove a sve u nameri o navodnoj upotrebi iliti špijuniranja šta ko "igra" preko njihovog "igrača".
Nikad ne bih preporučio za dužu upotrebu PowerDVD, sem toga što se plaćaq, on u sebi ima i google toolbar i pozadinske procese koji (koliko ja znam) NISU  potrebni za gledanje filmova, ali i FORSIRAJU registraciju da MORAŠ da se registruješ kako bi uopšte gledao filmove.
Tako nikad neće dobiti mušterije koje bi izdvojili taj novac (a nije mala para u pitanju) za kvalitetan media player.
WinDVD je skoro isti kao i PowerDVD, isto ima pozadinske procese...
Kad je u pitanju K-lite codec pack, da nebi kontaktirali sajt dovoljno je samo da odštiklirate "visit site for updates" (ili tako nešto) pri samoj instalaciji kodek pakovanja.
Uz K-lite možete probati već probati Zoom player koji ima odličan interfejs ali i AVS media player koji je potpuno besplatan i koliko znam on nema nikakve "third party softwares" u sebi, a podržava sve glavne formate uključujući flash, real media, quicktime, real itd...
Tu je i VLC za koji znam da ne špijuniraju svoje korisnike.
Izbegavaj RealMedia player i QuickTime, RealPlayer zbog špijuniranja i slanja datoteka real serveru a QuickTime zbog preglomaznosti i instaliranja nekoliko nepotrebnih programa (isto kao iTunes)
Mada ga nisam puno koristio za muziku su mnogi hvalili AIMP player koji nije glomazan a ima veliki izbor skinova... i kodeka 
Za video - K-lite sa instaliranim MPC - Home cinema
Za audio - AIMP
Tu je i JetAudio koji se3m muzike pušta i video fajlove, uklljučujući RealMedia i QuickTime fajlove...
Toliko od mene.