Šta je novo?

MBA ili MBP

Mogao si samo instalirati tuxeru ili neki slican program na mac koji omogucuje citanje i pisanje po ntfs particiji

da ne otvaram novu temu ,kako se snalazi mb air 2013 sa pustanjem hd filmova,citao sam u prethodnim postovima da se prilicnom zagreje cpu prilikom youtube, kakva li je onda situacija sa 1080p ( pali ventilator i postaje bucan?) ps.externi hdd ntfs format ,koruscen na pc da li bi radio na mba? hvala

Ako si imao ikada Apple računar, znaćeš da se na max ventilator čuje otprilike kao ostali proizvođači na minimum.
Jedino kada sam uspeo da nateram ventilatore na max na airu je kad sam upalio CSR racing da probam i vidim da li će raditi. Samo u tom slučaju, temperature su bukvalno odletele u 90+ stepeni i ventilator se zavrteo i stvorio neku vrstu buke koja je stvarno podnošljiva.
Sve u svemu, nek u sledeću generaciju Aira ubace malo jači "punokrvniji" i5, sa 8GB i ja sam potpuno zadovoljan ;)

:wave:

hvala svima na odgovorima

Da ne otvaram novu temu. Razmisljam sta ce mi doneti vece ubrzanje sistema ( nije da je nesto sporo :) ) ssd ili jos 8gb rama, trenutno imam jedan modul od 8GB 1600Mhz?

Hteo sam da se pocastim ali ne znam sta mi je "prece", ja nekako mislim da je ssd bolje. Inace sam stavio optibay sa hdd-om od 1tb umesto citaca koji ni jednom do sada nisam koristio tako da sad u njemu imam 1,5 TB, a na tom od 500 ne drzim nista osim aktivnih projekata na kojima radim tako da bi i 128ssd bio dovoljan ali bih ipak uzeo 250GB...

Najvise koristim phpstorm photoshop i mamp :)

Poslednja izmena:
SSD.

Pa nisam bas siguran za SSD, jeste da ubrza ali kada jednom ucitas projekte to je to, a photoshop zna da pojede RAM samo tako ako su veliki fajlovi... Ja ti predlazem jedno i drugo da ne razmisljas. :d

Zdravo svima,

planiram da obradujem suprugu jedinim macbook-om... Imam par pitanja, nedoumica:
1) kao i svi razmisljam se o macbook pro ili air... laptop bi koristila najvise za office, posao, itd... Koliko sam video, ultrabook-ovi slicnih perfomansi imaju manje vise slicnu cenu kao apple proizvodi. Kako trenutno zivim u zemlji gde su apple proizvodi prilicno jeftiniji nego u drugde (http://store.apple.com/ae kurs 5aed=1 euro), deluje mi povoljno da se ispruzim za tu kintu. Vase misljenje (meni licno je MBP mnogo mocniji)
2) koliko su buduci upgradi moguci na oba modela. negde sam procitao da se na airu ili pro modelu bukvalno lemi RAM memorija za MB. da li je ovo tacno
3) koliko sam video, razlika je prilicna u procesorima, tj. air ima malo osakacene procesore. Koliko ce se ovo osetiti u radu
4) ram memorija - razlika u svakodnevnom radu izmedju 4 i 8 gb?

hvala svima

@Maksim Gorki,

1) Да, МВА је са овом новом (нижом) ценом дефинитивно најбоља куповина у тој ултрабук категорији
2) Накнадна надоградња хардвера није могућа, изузев ЅЅD-а, да RAM меморија је залемљена, као и процесор, за матичну плочу.
3) Не претерано - у зависности шта се ради са рачунаром.
4) Зависи за шта, оно што си горе навео под ”посао” је једино проблематично јер немамо благу представу шта је посао, док за Office нема проблема са 4 гига.

Za suprugu, air naravno...

ps. ako se ne varam, na novim modelima ni ssd više ne može da se nadogradi.

Po meni je air suluda kupovina kada je Retina malo skuplja, a pri tom je udobnija za kucanje, brza i najbitnije retina ekran. Air je tanji (ali samo na jednom kraju) i vise traje baterija zbog losijeg ekrana i cpu... Ja bih uvek licno isao na retinu i da je samo ekran razlika jer vredi, ali opet to je subjektivno...

Pa nije baš tako. Udobnost kucanja je identična jer je tastatura ista i na jednom i na drugom, cena Air-a je pala za oko 100 eur i mbp više nije "malo skuplji". Takođe, postoji i 11,6" model Air-a koji je sasvim dobar i iznenađujuće udoban za rad, a lagan i kompaktan. U svakodnevnom radu razlika u procesorima odn. brzini se ne oseća, procesor u Air-u se, kad zatreba, penje na 2,7 ghz. U realnosti, jedina razlika je retina ekran, ali treba nešto i platiti za tu razliku u ceni. Sa druge strane, mbp se značajno više greje, teži je 50% i manje mu traje baterija. Po meni Air je skroz upotrebljiva mala mašina koja je pri tome vrlo prenosna i zahvalna za rad "na terenu" i sasvim opravdava svoju cenu. Priča se da će do kraja godine napokon dobiti i retina ekran, pa ako ostane ista cena, onda se već dovodi u pitanje svrha postojanja osnovnog modela (4/128) mbp. Prednost mbp, osim ekrana, je postojanje modela sa više memorije, kome treba, ali tu je već i veća razlika u ceni.

Inače, da ne bude zabune ja sam vlasnik mbp 13, ali savršeno svestan i prednosti koje ima air i čak razmišljam o nabavci nekog polovnog 11" kojeg ću da vucaram okolo kad mi dune.

Pa nije baš tako. Udobnost kucanja je identična jer je tastatura ista i na jednom i na drugom, cena Air-a je pala za oko 100 eur i mbp više nije "malo skuplji". Takođe, postoji i 11,6" model Air-a koji je sasvim dobar i iznenađujuće udoban za rad, a lagan i kompaktan. U svakodnevnom radu razlika u procesorima odn. brzini se ne oseća, procesor u Air-u se, kad zatreba, penje na 2,7 ghz. U realnosti, jedina razlika je retina ekran, ali treba nešto i platiti za tu razliku u ceni. Sa druge strane, mbp se značajno više greje, teži je 50% i manje mu traje baterija. Po meni Air je skroz upotrebljiva mala mašina koja je pri tome vrlo prenosna i zahvalna za rad "na terenu" i sasvim opravdava svoju cenu. Priča se da će do kraja godine napokon dobiti i retina ekran, pa ako ostane ista cena, onda se već dovodi u pitanje svrha postojanja osnovnog modela (4/128) mbp. Prednost mbp, osim ekrana, je postojanje modela sa više memorije, kome treba, ali tu je već i veća razlika u ceni.

Inače, da ne bude zabune ja sam vlasnik mbp 13, ali savršeno svestan i prednosti koje ima air i čak razmišljam o nabavci nekog polovnog 11" kojeg ću da vucaram okolo kad mi dune.
Za tastaturu ja na air-ovima koje sam probao tastatura je imala osetno manji hod tastera.
Za grejanje tesko da se moze vise grejati pri istom opterecenju jer su isti procesori u pitanju a u mbp ima vise prostora za cirkulaciju vazduha.
Koliko je pala cena air toliko je i mbp a model od 11 stvarno ne znam kako bi bio mu udoban za svakodnevni rad.
Baterija koja traje dal 12 ili 13 sati i baterija koja traje 7 ili 8 po meni nije velika razlika pogotovo ako se uzme u obzir udobnost koriscenja zbog ekrana koji je zdere.
Takodje mislim da je retina bolji za portabilnost jer ako se ne varam ima i svetliji ekran sto znaci dosta na dnevnom svetlu.
Ako Air dobije retinu baterija ce mu trajati verovatno isto ili manje osim ako ozbiljno ne oslabe procesor koji ide u njega - u manje kuciste nikako ne mozes smestiti jacu bateriju, a potrosaci su isti...

Ne bih da preterano širim polemiku, formirao sam stavove na osnovu svog iskustva iz prakse. Samo par ispravki i napomena.

Za tastaturu ja na air-ovima koje sam probao tastatura je imala osetno manji hod tastera.
Ne znam koje si verzije probao, ali pošto se dečko interesuje za nove mb-ove, ja sam ih probao sve i ako postoji razlika u hodu tastera, onda je neosetna. Btw, Lenovo TP ima bolju tastaturu od mb-ova (ali zato ekran krsh).
Za grejanje tesko da se moze vise grejati pri istom opterecenju jer su isti procesori u pitanju a u mbp ima vise prostora za cirkulaciju vazduha.
Ovo je samo pretpostavka na osnovu pogrešne informacije - procesori nisu isti. Air ima U modele koji rade na 1.4 ghz, dok mbp koristi m koji rade na 2.5 ghz (pričam o osnovnim modelima). Takođe, mbp nema više prostora za cirkulaciju vazduha, tanji je (u najdebljem delu) i manji od air-a (osim verzije od 11"), a složeniji hardver, unutra nema dlaka gde da stane. U svakom slučaju praksa pokazuje da se Air dosta manje greje.
Koliko je pala cena air toliko je i mbp a model od 11 stvarno ne znam kako bi bio mu udoban za svakodnevni rad.
Opet pogrešna informacija, Air 2014 ima nižu cenu za 100 eur, mbp je ostao na istoj ceni. Model od 11" je iznenađujuće udoban za rad, bar je meni bilo otkrovenje jer niko ne bi očekivao obzirom na veličinu prcvoljka. Ali tastatura je odlična i sasvim udobna. Jedino mali ekran može nekom predstavljati problem, ali taj svakako neće razmatrati 11". Meni bi za korišćenje napolju bio idealan, pa čak i za često muvanje po kući, mnogo bolje rešenje od bilo kakvog ipad-a (doduše i cena je primereno veća).
Baterija koja traje dal 12 ili 13 sati i baterija koja traje 7 ili 8 po meni nije velika razlika pogotovo ako se uzme u obzir udobnost koriscenja zbog ekrana koji je zdere.
ovo je proizvoljno i tiče se portabilnosti i toga kako neko namerava da koristi svoj računar. Ako se planira dosta rada napolju ili neko često putuje, onda 2-3h više i tek kako može da znači. Takođe, ovih 2-3 sata više omogućavaju nekom da koristi laptop kao mobilni, na bateriju ceo dan, a noću na punjenje kad legne na spavanje. To je sa mbp nemoguće ukoliko neko radi po ceo dan na laptopu.
Takodje mislim da je retina bolji za portabilnost jer ako se ne varam ima i svetliji ekran sto znaci dosta na dnevnom svetlu.
Obožavam retina ekran, ali moj mbp se nije proslavio na jakom dnevnom svetlu, tako da u realnosti nema velike prednosti po pitanju rada napolju po jakom suncu.
Ako Air dobije retinu baterija ce mu trajati verovatno isto ili manje osim ako ozbiljno ne oslabe procesor koji ide u njega - u manje kuciste nikako ne mozes smestiti jacu bateriju, a potrosaci su isti...
Opet špekulacija, ali ako ćemo da tako da se igramo, ja bih rekao da ako dobije retinu verovatno će ići i modernija baterija većeg kapaciteta koja će adekvatno ispratiti malo veću potrošnju.

Na kraju, da ne budem pogrešno shvaćen, obe su zaista sjajne mašine i neće se pogrešiti pri izboru bilo šta da se uzme. Samo pokušavam da kažem da ne treba zanemarivati prednosti koje Air ima. Volim moj mbp, ali voleo bih da mi je Air pri ruci u nekim prilikama.

Ово морам да ти кажем да није уопште тачно... имам МВА13 2013 модел.

Pa sad... imam mbp 2013 i "igrao" sam se dosta sa Air-om i 2013 i nekim starijim i dosta je 'ladniji air.

edit: da se ne shvati pogrešno, nisam igrao igre, tačnije ni jedan ni drugi nisam koristio ni za šta što je ekstremno procesorski zahtevno. Uobičajen svakodnevni rad...

Poslednja izmena:
Pa sad... imam mbp 2013 i "igrao" sam se dosta sa Air-om i 2013 i nekim starijim i dosta je 'ladniji air.

edit: da se ne shvati pogrešno, nisam igrao igre, tačnije ni jedan ni drugi nisam koristio ni za šta što je ekstremno procesorski zahtevno. Uobičajen svakodnevni rad...

Ја га имам, 9 месеци и ја сам радио на истом, ништа пуно захтевно, ЈЅ програмирање које је захтевало мало процесорске снаге и био је подоста топао и вентилатор се доста чешће палио него што је то икада раније био случај (мислим на старије верзије МВА). Ово није само моје искуство, Rossi такође има исти МВА и имамо идентична искуства са врло различитим начинима коришћења.

Да се одмах оградим, ако се користи офис, фб и слично неће се ништ од тога осетити... али чим процесор мора стално да буде у ”турбо” режиму рада, почне и грејање и вентилатор се пали чешће и батерија краће траје.

evo mene opet. jos samo par pitanja:
kako se nosi air sa hd filmovima?
kakvo je stanje sa narodnim programima?
video sam da ce mi trebati odredjeni konektori (hdmi, usb,..) jos neki mozda?

poz

evo mene opet. jos samo par pitanja:
kako se nosi air sa hd filmovima?

Нема проблема.

video sam da ce mi trebati odredjeni konektori (hdmi, usb,..) jos neki mozda?

HDMI једино ако планираш да са истог пушташ филмове на ТВ или на монитор који има HDMI улаз (за шта бих ти свакако предложио да користиш miniDP -> DisplayPort).

I ja se isto dvoumim samo meni treba za faks,ono malo rad u pokretu,metro.Gradski saobracaj,aerodrom,filmovi i tako to.E sad malo mi je mbp skuplji nego air,ali masu je jaci pogotovo za hd video.
Air me privlaci zbog dizajna i baterije,sta predlazete?

Za tebe Air, ako ti samo za to treba, i vise je nego dovoljan

Само једна мала напомена за МВА13, због своје нативне резолуције од 1440х900, текст у већини програма и сајтова може бити врло ситан за читање... смањивање резолуције није опција јер све постане мутно.

На МВР13 имате више резолуција (и ту на МВА13 од 1440х900 али у ”ретина режиму”) али има и мању од 1280х800 (2560х1600). Што се тога тиче, то је барем лако да се види, тако што одете до било које Apple продавнице и погледате оба екрана уживо и пробате резолуције на МВР13. ;)

Za tebe Air, ako ti samo za to treba, i vise je nego dovoljan
Vidjecu ako mozda pro bolje lezi u ruke i budem imao para.Jedino kod air mi ne lezi rezolucija a to ce mi smetati posto tekstovi i seminarski su mi najvazniji kao i video a on neka retinu

Mislim da ljudi malo previše izmišljaju u današnje vreme...
Za seminarski ti ne odgovara mašina od ~1000e sa boljom rezolucijom od cirka 85% tržišta "non Apple" laptopova?
Ajde molim te........

Čovek koji je napisao da rezolucija *može* da bude nezgodna na Airu:
1) Radi ~12-14 sati dnevno (kada kažem radi - mislim na kodiranje)
2) Zbog tog svog rada nosi naočare pa mu odgovara da ima više opcija

Tebi za seminarske je dovoljan 186...

:wave:

Znam ja zasto mi treba i ulazem u kvalitet i jos druge stvari

Bole, nemoj mnogo da filosofiraš (osim ako ne studiraš filosofiju), Air i više nego dovoljan za sve što si naveo. Ako ćemo realno, dovoljan bi ti bio i Acer ili HP od 35000din u nekoj radnji.

Sacekaj onda jos malo, ko zna mozda izbace MBA sa retina za koji mesec. Kolika je razlika u ceni tamo kod tebe ( vidim da kazes metro, pa zato) izmedju MBA i MBP?

i budem imao para.

Ово је једино битно.

Jedino kod air mi ne lezi rezolucija a to ce mi smetati posto tekstovi i seminarski su mi najvazniji kao i video a on neka retinu

Како ти ”не лежи” резолуција? То је супер оштра слика на једном од најквалитетнијих панела који се уграђују у те ултрабук лаптопове. За величину текста увек можеш да повећаш фонт. Као што ти је Роси нагласио и допунио оно што сам ја написао пре тога... то је можда.

@Славиша, то се неће десити, барем не ове године.

Nazad
Vrh Dno