Šta je novo?

MBA ili MBP

Znaci moze da radi photo editing i basic video editing bez problema kao i kompresovanje?
A za air isto tako?

Svaka 3 posta menjas namenu racunara... :trust:

Za ono sto si naveo pre par postova 4GB je sasvim dovoljno, sad ubacujes photo i video rendering, ko zna gde ces zavrsiti. Ja imam 8GB, i non stop upaljen photoshop, phpstorm, mamp, chrome, safari, firefox, skype, mail, sourcetree, limechat, filezila. Kad kazem non stop to i mislim jer mi se ti programi pokrecu sa racunarom kada ga upalim i radi mi bez problema, ja cu dodati jos 8GB cisto da malo olaksam to ali i ovako radi sasvim normalno.

U svakom slucaju da kupujem novi model ne bih isao ispod 8GB jer nema mogucnosti dalje nadogradnje...

Pa to i mislim ,pa nisam bas mijenjao namjenu.Kao sto rekoh,nabaljam gopro kameru i trebace mi photo i video editing ali neki jedostavni.Ali evo vidjecu do septembra da se presaberem sa param i odlucim sta i kako

za tvoje potrebe bi bilo dovoljno, samo treba da znas da nema naknadne ugradnje, tj ne sam, vec samo servis. mozda je bolje da odma uzmes sa 8gb rama, ali to je i skuplje. zato npr air 13 sa 8gb rama kosta kao i osnovni model 13pro

za tvoje potrebe bi bilo dovoljno, samo treba da znas da nema naknadne ugradnje, tj ne sam, vec samo servis.

Нема ни преко сервиса јер би морала да се мења комплетна матична плоча. Шта купиш - то ти је за РАМ меморију, процесор и графику (било интегрисану или дискретну). Једино може да се мења SSD aли то може да доведе до губљења гаранције. Ово важи за буквално СВЕ Apple лаптопове.

Eto onda jos jedan veci razlog da odma uzme Air sa 8gb RAM, a ko zna i sa 256gb SSD, mozda sve to moze da se nadje za cenu od osnovnog modela PRO 13

Ja imam pro od 8GB i 128GB SSD. Namena je programiranje i sasvim je dovoljno (od drugih alata imam PS instaliran ako trebam psd nekad otvoriti), ali za hobi fotografiju nije. Naravno postoji resenje u obliku externog HDD-a... Ja kao sto rekoh nikad Air ne bih uzeo i to vazi cak i da je samo u ekranu razlika. Lepo idi u nekog ovlascenog prodavca stavi Air i Retinu jedno pored drugog i ako ne budes video drasticnu razliku koja opravdava cenu ti uzmi Air - simple as that...

Kazem da se nista ne zna sa Apple :) naravno u pozitivnom smislu

hvala svima na sugestijama....
a sada malo ljubomore :)
naleteo sam ovde u prodavnici na Macbook Pro retina (late2013) sa 8gb rama i 256 ssd za neverovatnih 900 evra... da ne sirim previse, naravno da sam ga kupio
vidimo se svi u drugim temama posto o sistemu neznam nista

u Emiratima, offshore zona... Jos otisao u Carrefour (mislim da sam napisao lepo), u indijski deo grada.... novo pakovanje jos u celofanu. Meni sve deluje da je bila greska neka sa bar kodom, posto je otprilike to cena ovde za stari pro... kada sam video da nemaju pojma, odmah sam ga iskesirao i odneo kuci :)
inace, za sve fanove, imate mnogo dobru fore:
gledajte karte preko wizz air-a iz budimpeste za dubai(ji). mogu da se nadju povremeno za oko 130 evra povratna (toliko ja platio u junu). Ceo ME je jedna velika offshore zona, tako da je sve jeftinije za porez plus pdv. Za neke skuplje laptopove se isplati doci i kupiti ovde (garancija je svakako internacionalna). bacite pogled na oficijalni apple store (ima ga u mojim predhodnim postovima).

poz

Ne znam koje si verzije probao, ali pošto se dečko interesuje za nove mb-ove, ja sam ih probao sve i ako postoji razlika u hodu tastera, onda je neosetna. Btw, Lenovo TP ima bolju tastaturu od mb-ova (ali zato ekran krsh).

Novi TP ima High res ips display, doduse mbpr ima bolji kontrast, brightness i cover-uje ceo sRGB u odnosu na TP koji coveruje oko 80-90%, podaci na Notebookcheck, e sad na TP je mat display u odnosu na glossy tako da je tu TP bolji, tako da su TP displayi daleko od losih. Inace TP je biznis masina, pogotovu W serija cija su ciljna grupa CAD korisnicima kojima sRGB nije bas toliko bitan kao heavy Adobe, MBPR korisnicima. U dalje poredjenje necu ulaziti, jer to nije tema thread-a.

Inace TP tastatura jeste i dalje najbolja na trzistu, ali po dugogodisnjim korisnicima vidim da osecaju pad kvaliteta iz revizije u reviziju, trackpad i pointstick su postali prakticno neupotrebljivi u 54 seriji

Razmisljao sam da uzmem neki MBA i da sa njim zamenim iPad, medjutim osnovna razlika je sto iPad mozes da koristis iz ruke u hodu, dok MBA ne mozes, to je presudilo. MBA vec izgleda malo zastarelo, thunderbolt port je first gen, a konkurencija nudi super convertible laptopove za iste novce, sa nesto losijim battery life-om. Da li imam 15h ili 10h dodje mi na isto, jer uvece taj uredjaj mora da se napuni.

MBPR je trenutno po meni bolji od MBA jer 8h battery life uz znatno bolji CPU i dispay uz istu nosivost jednostavno cini super kupovinu. Videcemo redizajnirani MBA i battery life Broadwell MBPR, ali mi se cini da su dani MBA odbrojani ukoliko ostane klasican ultrabook, tablet i ultrabook u jednom cine se kao mnogo bolja kombinacija.

Btw. nek te lepo sluzi masina, super si prosao.

Moze li ko da mi objasni thunderbolt posto ja nemam uredjaje koji su kompatabilni

Meni bi bilo neverovatno da ako zaista donesu 12" MBA, da i dalje postoje 11" i 13", logično mi da će taj 12" da bude jedini.
A ako bi bio 13" sa hires (mrzim retina marketinški termin, sorry :)) ekranom,verovatno bi se mnogi odlučili za njega umesto 13" MBP, pa mi i zato logičnije da ima jedan 12" MBA, pa 13" i 15" MBP.

Ja imam 13" MBP 2560x1600 i MBA nisam ni razmatrao zbog display-a jedino, a da je bio isti, svakako bih uzeo MBA, mnogo mi se više svidja spolja.

Razmisljao sam da uzmem neki MBA i da sa njim zamenim iPad, medjutim osnovna razlika je sto iPad mozes da koristis iz ruke u hodu, dok MBA ne mozes, to je presudilo. MBA vec izgleda malo zastarelo, thunderbolt port je first gen, a konkurencija nudi super convertible laptopove za iste novce, sa nesto losijim battery life-om. Da li imam 15h ili 10h dodje mi na isto, jer uvece taj uredjaj mora da se napuni.

Po meni je ovo neuporedivo. Zaista ne mogu da zamislim situaciju u kojoj ću posegnuti u hodu za bilo kakvim tabletom (ako mi baš zatreba nešto tu je uvek mobilni), dok MBA nudi full operativni sistem te je funkcionalnost i upotrebljivost neuporediva u korist MBA. Ipad, ma kako bio simpatična spravica, osim za web i čitanje ebook-ova (pri tome, za pristup webu u hodu treba imati cellular verziju koja je 100eur skuplja), malo čemu može da posluži, a o ozbiljnom radu nema ni govora. Nikakva dodatna tastatura tu ne može da pomogne, jednostavno sprava je gadzet i nije namenjena za rad već za surf i laku zabavu. Što se toga tiče, meni iphone nudi sve što i ipad, i više, a za sve ostalo tu je mbp (ili možda neki mba u budućnosti). Što se trajanja baterije tiče, opet zavisi od upotrebe i ličnih preferencija vlasnika. Meni je u par navrata baš zatrebalo tih par sati više koje nudi mba.

Ja sam hteo zamenuti svoj iPad Air za MBA 13, i na kraju sam uzeo MBP13 retina. MBP je isto tako mobilan, nije preterano tezak, meni u svakom slucaju bolje resenje od tableta. jos kad bi bio MBP11, bilo bi super. Jedino tablet ako bude ovaj sto se prica iPad Pro sa pravim osx

Kazem da se nista ne zna sa Apple :) naravno u pozitivnom smislu

Неке ствари се знају, као што је ова за нове Мекбукове, јер не зависи до Apple већ до Интела који није спремио нове Broadwell процесоре.

Ali izjava gosn Gileta da mu MBA izgleda zastarelo je neshto najinteresantnije shto sam skoro procitao:).
Hvala ti druze ulepshao si mi ovaj sumoran dan:) :) :)

:wave:

I to za iste novce. Me happy :D
Plus mogućnost da se nabudži ssd na 1tb.

Imam nekoliko pitanja za vas.

1. Koliko ima smisla ići na 8GB rama u mašini koja bi se koristila za zahtevniji surf (često preko 10 tabova od kojih barem 2 Youtube), za multimediju, za povremenu obradu fotografija i eventualno rad u nekom programu za pravljenje muzike tipa: Garageband?
2. Uzimajući u obzir pitanje br. 1 da li je bolje kupiti Air ili Pro?
3. Interesuje me šta je isplativije kupiti novu mašinu i koristiti je godinu dana i prodati pa uzeti novu ili kupiti novu i koristiti dok jednostavno nije više upotrebljiva (4-5 godina)?
4. Ukoliko se mašina menja svake godine da li je isplativije kupiti base model ili uzeti mašinu koja je "budžena" odnosno unapređena u odnosu na base model?
5. Kakvi su vaša iskustva sa prodavcima sa sajta KupujemProdajem?
6. Da li da ganjam nov lap sa "celofan" pakovanjem ili da se uzdam u "malo" korišćene primerke?

Unapred se svima zahvaljujem!

Prelistaj strane prvih 4 pitanja imas tamo.Ja mislim posto je sad Pro retina base model 8 Gb bolje je ici sa base,pogoto jer je i procesor sad brzi.

1. Ima smisla ići, ja treba da idem na istu varijantu ali zbog high end retuširanja :)
2. Ukoliko je povremena obrada fotografija možeš Air, ukoliko su ti bitne verodostojne boje ondak Pro zbog IPS panela ne toliko zbog rezolucije (mada ne škodi :D)
3.,5.,6. Kupiti polovnu pod garancijom malko korišćenu ili novu preko kupujem prodajem a la madjarski iStyle u vakuumu pod garancijom, dosta je jeftinije, tipa 25% (videćeš po reputaciji proverene ljude)
4. Kao što reče .Bole sada je base model Proa 8gb. Što se tiče Aira tu bih išao an nabudženu od 8gba, sama grafika će da ti mazne 1gb od ta 4gb a gde je još ostalo ^.^

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno