Pre svega, samo cool i bez sekiracije, ok? Izneo sam svoje misljenje na osnovu licnog iskustva i iskustva drugih ljudi. Odmah da kazem da od svih navedenih programa relativno dobro poznajem samo max i u njemu radim ali daleko od toga da sam emotivno vezan iskljucivo za njega i da ga smatram najboljim za sve. Sto se tice lightwave-a seo sam jednom sa covekom koji odlicno poznaje sva cetiri pomenuta programa i radi u njima vec godinama, on mi je pokazao malo lightwave i neke cake kojima se lightwave sluzi da bi se dobile neke relativno jednostavne stvari. Tada sam video da se neke stvari za koje znam da se u max-u dobijaju za 10-15 minuta ovde dobijaju sa bar 45 minuta rada. Postoje i znatni problemi u mapiranju objekata itd. Znaci nije pitanje interfejsa vec jednostavno njihovog pristupa. Na kraju krajeva sam si naveo neke argumente. I jos, koliko znam program se bazira na tehnologiji staroj desetak godina.
Sto se tice samog interfejsa licno se ne vezujem za tekstualni ili graficki interferjs. Bitno je da moze da se uradi odredjeni zadatak. Ipak, ne slazem se s tobom da je bolji tekstualni od grafickog interfejsa. Mozda je u pocetku teze nauciti sta koja ikonica znaci ali kasnije to znacajno olaksava i ubrzava rad. Na kraju krajeva max recimo ima i jedno i drugo, pa kako ti volja. Ali pitaj ljude koji rade u max-u koliko njih koristi tekstualni interfers.
Znaci bez ljutnje, izneo sam ono sto znam, ne kazem da je program katastrofalan, daleko od toga. Program se smatra sledecim na listi posle ova tri vodeca znaci daleko od toga da je los. Video sam neke radove u lightwave-u koji izgledaju zaista vrhunski. Samo je pitanje koliko je uzelo vremena da se tako nesto uradi.
Na kraju, nemoj sad da ovo predje u prepucavanje, kazem ti, to je samo moje misljenje. Niko nije obavezan da se slozi sa mnom, ok?